Breivik veroordeeld tot 21 jaar cel

Vanmorgen is in Noorwegen de uitspraak in het strafproces tegen Anders Breivik begonnen. Breivik is toerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot 21 jaar cel wegens terrorisme. 21 jaar cel is de maximale straf in Noorwegen. Breivik reageerde verheugd op de uitspraak.

Bij aanvang van de zitting bracht Breivik wederom de extreemrechtse groet waarbij hij zijn vuist schuin omhoog steekt en daarna tegen de borst drukt. Bij het horen van de veroordeling glimlachte hij. 

De vijf rechters oordeelden unaniem. Voor het bestaan van het 'Knights Templar'-netwerk, waar Breivik deel uit van zei te maken, is geen bewijs gevonden. Wel zegt de rechtbank te zien dat Breivik gelijkgestemden heeft. Ook voor de claim van Breivik dat hij in het verleden meerdere keren door moslims zou zijn aangevallen zien de rechters geen bewijs. Dat Breivik met zijn massamoord het land zei te willen beschermen tegen islamisering, is voor de rechters geen verzachtende omstandigheid.

Hoewel een gevangenisstraf van 21 jaar in het Noorse strafrecht de hoogst mogelijke straf is, kan de straf na die tijd nog wel verlengd worden als geoordeeld wordt dat Breivik dan nog steeds een gevaar voor de samenleving is. In principe zou het dus zo kunnen zijn dat hij nooit meer vrijkomt.

Momenteel is de rechtbank bezig met het toelichten van de uitspraak. Dit zal waarschijnlijk tot ongeveer 16.00 uur duren. Daarna zal Breivik zelf aan het woord komen.

Hij zal zijn gevangenisstraf geïsoleerd uitzitten. Er is in een gevangenis net buiten Oslo een speciale afdeling voor hem gebouwd. Eerder zei Breivik tijdens zijn verblijf in de gevangenis een netwerk van gelijkgestemden te willen gaan opzetten.

Breivik vermoordde vorig jaar met een dubbele aanslag 77 mensen. Hij verklaarde dit te hebben gedaan om zich te verzetten tegen het 'marxistisch multiculturalisme'.

Update 11.30 uur:


Beelden van de veroordeling 


Update 13.25 uur:

Anders Breivik zal niet in beroep gaan tegen zijn veroordeling. Dat heeft een van zijn advocaten tijdens een pauze van de zitting laten weten. Breivik had al eerder aangegeven alleen in beroep te gaan als hij ontoerekeningsvatbaar verklaard zou worden.

Twee advocaten van de nabestaanden en enkele ouders van slachtoffers hebben gezegd tevreden te zijn met het vonnis. Zij hopen dat de veroordeling zal betekenen dat Breivik nooit meer vrijkomt.

Een van de aanklagers zegt dat er nog geen beslissing is genomen over een eventueel hoger beroep. Het Openbaar Ministerie had geëist dat Breivik ontoerekeningsvatbaar verklaard zou worden.

Update 17.45 uur:

Breivik heeft zojuist in een verklaring gezegd dat hij niet in beroep gaat omdat dat zou betekenen dat hij de rechtbank erkent. Hij benadrukt dat hij dat absoluut niet doet. Verder biedt hij andere militante nationalisten zijn excuses aan voor het feit dat hij niet meer mensen heeft gedood met zijn aanslagen.

Zojuist is de zitting gesloten. Als het OM niet in hoger beroep gaat, is de zaak daarmee ten einde.

Update 00.30 uur:


De slotverklaring van Anders Breivik