Vergaderingen parlement Curaçao opgeschort

Redactie

De vergaderingen van het Curaçaose parlement zijn voor onbepaalde tijd gestaakt. Voorzitter van het parlement van Curaçao Ivar Asjes besloot vrijdag de vergaderingen op te schorten, nadat de volksvertegenwoordiging een motie van wantrouwen wilde aannemen tegen de demissionaire regering van premier Gerrit Schotte en een nieuwe voorzitter van het parlement wilde kiezen.

Een woordvoerder van de grootste oppositiepartij PAR, die de motie wilde indienen en daarin wordt gesteund door een meerderheid in het Curaçaose parlement, stelt vrijdag dat de voorzitter de boel gemanipuleerd heeft. De partij is niet van plan het erbij te laten zitten. Wat de oppositiepartij nu gaat doen, kon de zegsman echter nog niet zeggen.

De regering-Schotte viel in de eerste week van augustus. Door het opstappen van twee dissidenten verloor de coalitie haar meerderheid. Nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven voor 19 oktober, maar de oppositie wil de termijn van de regering-Schotte, die aantrad toen Curaçao in oktober 2010 een onafhankelijk land werd, afmaken.

De partij van de laatste premier van de Nederlandse Antillen, Emily de Jongh-Elhage, wil met andere oppositiepartijen een interim-regering vormen. De partijen hebben er geen vertrouwen in dat de regering de lopende zaken naar behoren afhandelt.

Curaçao kampt met grote financiële problemen en werd in juli door Nederland onder curatele gesteld. Het eiland moet voor 1 september dekking vinden voor een bedrag van 55 miljoen Antilliaanse gulden (24,4 miljoen euro). Ook moet het eiland compenseren voor de tekorten uit voorgaande jaren. In totaal moet Curaçao aangeven hoe het 153 miljoen gulden denkt te kunnen bezuinigen.

Minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies zei vrijdag dat Curaçao nog niet bezig is met het doorvoeren van structurele hervormingen om het begrotingstekort weg te werken en dat de tijd begint te dringen. "Aan allerlei voornemens en plannen hebben we niet zoveel", vertelde ze.