FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 


MrManiak

Chaos. Inderdaad, nu al. We zijn met z'n allen nu een week onderweg, maar er heerst een algehele chaos over de meest leuke, aparte en bijzondere aanwijzingen. Zoals je vorige week al kon lezen waren de hints en aanwijzingen al begonnen nog voordat de serie gestart was. Na de eerste aflevering volgde er een lading aan verdachte dingen en handelingen, maar welke staan nog overeind? Een kort overzicht voordat we gaan kijken wat er in aflevering 2 allemaal niet klopte.

Terugblik aflevering 1: Last theory standing...

Pre-opdrachten

 • Op het kaartje staat de locatie 'Santa Ana'. Dit is een vulkaan in El Salvador. Zeer grote kans dat dit de wallpaper van de WIDM-website is, maar ook de naam 'Anna' kun je er uit halen.
 • Horace had voor de groepsfoto een 'Peace, Love & Doves'-shirt aan. Lees verder voor overige Jezus-hints.
 • Van het AVRO-forum, een tweet van de Mol uitgelegd. 'IkBenDeMol: Aangezien niet iedereen het weet: de eerste uitzending is op 6 januari. Dan kunnen jullie em zien (niet eerder)...'
  (eerste letters van de 2 zinnen ) AD= Anna Drijver
  draai 'em' om= me
  Niet eerder, omdat Anna niet op de persconferentie was?!

De bus

De Mol zat in de bus. Dit kon op meerdere manieren worden bekeken. Theoretisch gezien is Miryanna de enige kandidaat geweest die echt in de bus is gaan zitten, maar de letterlijke bewoording van PJ was:

"Behalve julliezelf, zat er één kandidaat in de bus. Wie was dat?"

>geen antwoord<

"Jammer dat jullie het niet gezien hebben. Jullie zaten namelijk in de bus... met de Mol."


Theorie #1 kan dus weg, want door het woordje 'met' móet de Mol wel in de bus met de kandidaten hebben gezeten. Andere uiteenlopende theorieën konden snel onderuit worden geschopt door te zeggen 'vertrouw de montage niet', iets dat na 11 seizoenen duidelijk is geworden. Maar wat konden we nog wél uit de busopdracht halen?

 • Karin haalde mijl en kilometers door elkaar. 
 • De getallen op de t-shirts blijven een discussiepunt. Een gevonden hint: 'John 10:10-11 I am the good shepherd. The good shepherd lays down his life for the sheep' en 33 was de leeftijd van Jesus. Dus lijken de getallen te kloppen, want Horace had een shirt aan met JESUS erop en is 33'.
 • De bus hangt naast de rugnummers vol met Jezus-verwijzingen. Horace draagt een Jezus-shirt. De tweede naam van Horace is overigens 'Joshua', wat een andere benaming (kan zijn) voor Jezus (is).
 • Een stuk tekst, wederom met de link naar Jezus door Jor_Dii: "We zagen een auto NISSAN (herbreeuws voor november). Elfde maand. 10:10, 10 november, 3 en 3 leeftijd Jezus 33. Jezus op shirt van Cohen en Jezus op de spiegel in de bus. Hoe duidelijk wil je het hebben? Muziek op radio 2 John met Imagine. John verwijzing naar John(johannes) 10:10-11. Imagine of Image-portet/ Jezus op spiegel.

  10:10 verse 11
  10 The thief (de MOL) comes only to steal and kill and destroy; I have come that they may have life, and have it to the full. 11I am the good shepherd. The good shepherd lays down his life for the sheep. John 10:10-11

 • Van het AVRO-forum:


2 x 10, kan 20 betekenen, met die 11 er bij 2011. Links zie je Horace kijken, hij is de mol 2011?

WIDM 2011

Vuurwerk

 • Door BobW: "Horace wil gelijk zijn kleuren/letters idee doorvoeren. Maar bij een E bijvoorbeeld moesten ze dan 5x een kleur doen. Als mol weet je dat er vuurwerk geschoten gaat worden en als er zoveel vuurwerk zou komen zou dat heel onoverzichtelijk zijn"
 • Geen theorie, maar meer een kanttekening. Geen enkele kandidaat (op de Mol na) kon weten dat er vuurwerk zou worden afgestoken. De opdracht was bij voorbaat al gedoemd te mislukken, dus de Mol hoefde niet erg veel te doen.

Mandjes

 • Pepijn zei dat er in het laatste mandje niets zat. Waarom zei hij dat en wat schoot hij er mee op?
 • De vrijstelling van Pepijn zorgt dat hij, omdat hij iedereen naar afl. 2 heeft meegenomen, dat hij in een heldenpositie zit. Minder verdacht voor zowel kandidaat als kijker.
 • Soundos kon als Mol weten dat er niets in het laatste mandje zat, maar ging toch kijken (om zo Pepijn de schuld te kunnen geven).

Wie is de Mol-website:

 • Staat hier nou Art? (Vertaling: Tuinartikelen)
 • De wallpaper is een vulkaan, mogelijk de Santa Ana. Zie ook hierboven bij Pre-opdrachten.

De Jezus-theorie

Onderstaande tekst komt van het AVRO-forum, waarvoor dank:

"De bus zit vol met dieren. Kan ook wijzen op de ark, die zat ook vol met dubbele dieren..
Of heb ik nu al een tunnelvisie?
Maar omdat alles in de richting van Jezus leidt...

Op een rij:

bus met dieren = ark

Zie het volgende:
De rugnummers 3 (2x naast elkaar) vormen 33. Dit getal staat in de numerologie o.a. voor het getal met de moeilijkste taak en het martelaarschap (zoals een mol). Het getal 33 wordt ook geassocieerd met Jezus Christus, zowel in moeilijke taak, als in onvoorwaardelijke liefde en geestelijke macht.(Op het volgende T-shirt van Horace staat love, peace, doves!) Jezus is gestorven op 33 jarige leeftijd.

Bovendien zijn de getallen 11, 22 en 33 in de numerologie meestergetallen. Die verdubbeling zie ik ook in de aanwijzingen terug: geit heet tien, tien. Rugnummers 3 en 3, ook op het hek bij het stadion 3 en 3. Jezus op het shirt en Jezus op de spiegel samen in beeld...

Dan nog het antwoord Amerika: Horace heeft tevens de Amerikaanse nationaliteit.

Antwoord: El Salvadoriaans: De verlosser, J.C.

Mogelijk nog een aanwijzing: In de bus boven de ingang zijn nog eens twee stickers te onderscheiden met de tekst Jesu Cristo.

Horace draagt een T-shirt met Jezus er op. Als hij in de bus stapt zie je (9.47 min.) dat er ook een plaatje van Jezus op de spiegel is geplakt. Beide beelden zijn dan even heel mooi naast elkaar in de spiegel in beeld gebracht. Horace heet voluit: Horace Joshua Cohen. JC staat voor Jezus Christus. Of zelfs HJC Here Jezus Christus. Jezus was Joods, Horace ook."

Aflevering 2: 'Allemaal theater'

Nieuwe aflevering, nieuwe kansen. Wat is er gevonden door jullie en door mij?

Pre-opdrachten

 • Soundos is de enige kandidaat die in kleur wordt uitgebeeld in de flashback. Opvallend? Ja en nee. Dit is de eerste keer dat er een enkele kandidaat wordt uitgelicht, maar het is wel een nieuwe huisstijl van WIDM sinds dit seizoen. Later in de aflevering is ook onder andere Anna gekleurd.
 • Een Direct Message van Celintjuh95:
  het is volgens mij chinees
  dus ben een beetje gaan zoeken op google en tikte : mol chinees in
  ik kwam op een site van een chinees restaurant : dynasty
  daar zag ik op die site het teken wat op het shirt stond
  het restaurant ligt in MOL-rauw ? toeval?

   

  Deze theorie heb ik in blog 1 al afgedaan als volledige onzin. Wel leuk dat mensen de theorie dermate goed vinden dat het nog steeds rond gaat.

 • Van Beaudelaire, zoals omschreven op pagina 2 van deze special: De titel van aflevering 2 was 'Allemaal theater'. Als de titel van de derde aflevering met een R begint, dan zou het KAR spellen en zou dat een hint kunnen zijn naar Karin. Echter is het principe van beginletters achter elkaar zetten al veel gebruikt in de Mol, zodat de kans klein is dat ze het weer gebruiken.

Opdracht 1: Daten met de Mol

Hoe zou jij jezelf omschrijven voor een datingsite? Bij zes van de tien goedgegokte verhalen komt er 250 euro in de pot. Maar wat zet je in zo'n tekst? En wat voor foto's voeg je bij je datingprofiel? Zeer interessante dingen, waar je van tevoren als Mol rekening mee kan houden. Wat viel er zoal op bij deze opdracht?

 • Art is goed in topografie. Topo is, zoals de fans van de serie inmiddels weten, een vertaling voor 'Mol'.
 • De vaste huiskleuren van Wie Is De Mol is zwart en groen. Waar houdt Pepijn van? Komkommer en appel. Beiden groen (appel kan ook rood zijn), maar vooral komkommer noemen is opvallend.
 • Horace zijn profiel: "Met mij heb je een hele leuke tijd." Kun je natuurlijk ontzettend dubbel lezen/horen.
 • De opdracht nog verrassend goed gemaakt, maar er viel ook lastig in te Mollen. Wat kun je er in Mollen? Vage tekst schrijven en bij iedere tekst zeggen dat hij van jezelf is… Punt.

Opdracht 2: Boobytraps en bommen en shit

Hij is er weer, een doolhof met vallen, sluipschutters en de lasergame-pakken. er wordt verbazingwekkend (?) geld binnengehaald door niemand minder dan 'Playmobiel'-Jan. De opdracht werd zeer goed gedaan door een Ethan Hunt-actie van Horace en een Splinter Cell: Conviction-wijze van Art en Jan. Wat waren de opvallende zaken?

 

 • Geen theorie, maar meet een kanttekening: Soundos is en blijft ontzettend vervelend. Gelukkig ben ik niet de enige die dit denkt. Ook Hanna is niet een favoriet te noemen onder de FOK!kers.
 • Totale radiostilte van Anna. Wat gebeurde er? Falend microfoontje of toch een Mollenactie?
 • Karin deed het in het begin toch redelijk goed, toch zit Art te proberen om haar zwart te maken omdat Karin 'niet zei waar er mijnen en sluipschutters waren'.
 • Patrick rende wel heel erg snel op een mijn.
 • Anna kent het parcours beter dan anderen en juist zij verdwijnt door een landmijn. Wat gebeurde er in hemelsnaam?
 • Waar vele mensen door het parcours probeerden te rennen, doet Pepijn rustig aan en loopt pilaar voor pilaar verder. Ideaal target voor sluipschutters, die hem ook snel pakken.
 • Jan 'Hooijman' Kooijman is de enige die een hooibaal pakt en dit voor zijn sensoren houdt. Waarom dacht de rest hier niet aan? Hierdoor komt Jan goed ver, hij weet de trap af te rennen en het laatste draadje te ontwijken en 1500 euro te cashen. Boem, hij is een held... Of de Mol, omdat hij door deze slimme taktiek naar de trap kwam?
 • Art heeft 1000 euro in zijn zak. Na een briljante samenwerking met Jan rent hij er toch als een idioot vandoor en krijgt een laserstraal tussen de ogen. Weg geld, hallo Mol?

Verjaardag

Pepijn, nog van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag. Als presentje krijg je uit handen van Horace een Joker. Waarom? Hij is de Mol, hij heeft toch geen Jokers nodig. Daarnaast is het altijd handig om vriendjes te maken. "TRUST NOBODY!"

Opdracht 3: Kunst in beweging

Een schilderij dat een minuut langt beweegt. In nuchtere toestand klinkt dit volstrekt idioot, maar toch was het een Mol-opdracht. Heb jij ze allemaal gevonden? (Flitser van de camera , locatie van de agent, locatie van de bassist, het room- / waterijsje, de schoonmakers, de krabben, de man en vrouw die voorbij lopen, andere parasol, andere man wiens schoenen worden gepoetst, fruitvrouw was weg). Hoe hebben de kandidaten het gedaan?

 

 • Hoe is het mogelijk, zes van de tien mensen geven een fout antwoord. Het meest vervelende: de laatste twee mensen gaven een fout antwoord. De allerlaatste: Jan. Vaarwel geld.
 • Patrick weet niet dat een 'levend schilderij' ook echt kan bewegen.
 • Pepijn voegt nog een stukje zin toe waardoor zijn antwoord fout werd gerekend.
 • Horace sust de groep aan het einde van de gefaalde opdracht: "Jongens, laat het gaan, vergeet het...". Hij kan makkelijk praten, als persoon die een antwoord wél goed had wordt hij niet verdacht.

Executie / aftermath

 • Anna huilt als Hanna weggaat. Ze waren makkers, maar zijn het wellicht krokodillentranen?
 • Bij de montage zien we bij Soundos de vraag 'Wie is de Mol?' . Het eerstvolgende shot is er eentje van Anna.
 • Een zéér opvallende tweet van Jan Kooijman... Pino112 liet ons toch even flink schrikken. Vrees overigens niet, ze waren de winnaars van Wat Vindt Nederland.

Theorie van MrManiak #2: Digitale kaartje met cijfers

Het digitale kaartje, vóórdat er ook maar iets is gedaan. Hieronder het kaartje:

Kaartje WIDM

Wat kun je er in zien? Romijnse cijfers.

V --> 5
X --> 10
I --> 1

Opvallend is dat de mijnen en locatie van de sluipschutters NIET zijn weergegeven, maar wel de touwtjes.

Maar goed, de vormen. Op dit moment kom ik uit op 5, 11, 10 en misschien 1 (of twee keer een, de plaats van het hek). Hierna wordt het zelfs voor mij vaag. Misschien dat iemand deze theorie / dit kaartje verder kan aanvullen er er een reeks uit kan halen? Let op: Het draadje bij de trap van de kluis staat NIET op de kaart.

De eerste inzending is al binnen. Vivian, bedankt! :

Als antwoord op je Romeinse cijfers; ik kom op 62 uit als ik alles optel. Maar ik kan er ook naast zitten met mijn berekening. Maar er zijn heel wat Mol-kandidaten die in de jaren 60 of 70 zijn geboren, dus misschien daar iets mee? (...) Maar reken het anders nog even na, misschien kom jij wel op een ander getal uit, die overeenkomt met een geboortejaar .
Roodbeen
Zoals vorige week al beschreven, iedere week belt de Mol naar de studio van Radio 2. Een totaal verdraaide stem met totaal verknipte aanwijzingen.
Aflevering 1: Ten eerste...
Wat moet je hier nou mee? FOK!ker qltel wist het wel, namelijk de pitch omlaag trekken.
Gelet op de stem: de Mol is een man.

Conclusie

Ik ben gaan twijfelen. Waar ik in aflevering 1 voor Pepijn koos, zit ik nu op een andere Mol: Horace. De Jezus-theorie blijft door mijn hoofd spoken, het zomaar weggeven van een Joker, Horace is bij iedere opdracht zo relaxt als maar kan, is nauwelijks verdacht door de kandidaten en hij maakt door zijn humor vriendjes met iedereen. Toch heeft hij nog weinig voor de pot kunnen betekenen. Op dit moment heeft hij (net als nog een paar anderen) geen geld kunnen storten in de pot. Ook het Radio 2-item (aangepaste versie) klinkt wel heel erg als Horace.

Ik verdenk ook Patrick. Hij blijft vaak op de achtergrond, 0 euro in de pot door hem... en de Radio 2-stem klinkt ook wel heel erg als Patricks stem.

Beau, Art is het écht niet. VEEL te duidelijke hints (telkens die vingers op foto's bijvoorbeeld), hij wil verdacht overkomen. 'Don't believe everything you think', overal kunst / art... Ook in de montage krijgt Art een overkill aan close-ups. Allemachtig, er hangt nog net geen neonbord met 'Ik ben de Mol!!!' met een grote pijl boven zijn hoofd. Mocht Art het wel zijn, dan krijg je bij dezen een biertje van me.

Hoewel ik heel erg twijfel tussen Patrick en Horace, wordt voor aflevering 2 toch mijn Mol:

Mijn Mol