FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?Dit jaar reizen wederom negen Bekende Nederlanders af naar het buitenland om geld te verdienen voor de pot. Door opdrachten succesvol te volbrengen verdienen zij geld. Er is echter één persoon die een andere taak heeft, De Mol. Hij of zij moet ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk geld in de pot komt en hij of zij mag niet ontdekt worden. De persoon die het minste weet over de identiteit van De Mol moet naar huis. In het elfde seizoen reizen de volgende tien BN'ers naar El Salvador:

Naam: Anna Drijver
Beroep: Actrice
Geboren op: 1 oktober 1983
Bekend van: Komt Een Vrouw Bij De Dokter en LOFT
Algemene info: Anna Drijver studeerde aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie en maakte twee jaar  geleden haar studie af. In het theater is zij bekend van de voorstellingen Buitengewoon Binnen, Uitgedokterd en 90 Minuten.  Begin dit jaar zal zij ook te zien zijn in de dramaserie Levenslied. Tijdens de opnames van WIDM werkte ze aan haar  boek Je Blijft, die  vorig jaar november uitkwam.
Echte Molfan?: Ze heeft er niet lang over na moeten denken over de vraag of ze mee wil doen aan het programma. Toch is zij geen echte Molfan. Het lukte haar vaak niet om de serie te volgen.  

Naam: Art Rooijakkers
Beroep: Presentator
Geboren op: 29 augustus 1976
Bekend van: Peking Express
Algemene info: Art studeerde Journalistiek in Tilburg en werd de jongste verslaggever van NOVA. In 2001 ontving hij een aanmoedigingsprijs voor journalisten. Na een jaar in Spanje gewoond te hebben, ging hij als reporter mee met de opnames van Expeditie Robinson. Hij werd daarna gevraagd als presentator voor Peking Express. Eind 2009 was hij te zien in het programma De Spaanse Droom, waarin enkele stellen streden om een hotel in Spanje.
Echte Molfan?: Hij heeft niet alle recente reeksen gevolgd, maar hij vindt het een eer om mee te doen. Hij was al een paar keer gevraagd, maar kon steeds niet.

Naam: Hanna Bervoets
Beroep: Schrijfster
Geboren op: 14 februari 1984
Bekend van: Toneelstuk Roes
Algemene info: Ze studeerde de opleiding Media en Cultuur op de Hogeschool van Amsterdam en deed ook een Master in Journalistiek en Research aan de HvA. Tijdens haar studie schreef ze columns en filmrecensies en was zij werkzaam bij  onder andere nrc.next en CJP Magazine. In 2009 kwam haar eerste boek Of Hoe Waarom uit en won ze daarmee de  ScriptPlus HvA Debutant van het Jaar-prijs. In februari zal haar tweede roman Lieve Céline uitkomen.
 Echte Molfan?: Ze heeft alle reeksen van WIDM gevolgd en heeft van elke kandidaat in deze serie een dossier  aangelegd. Ze heeft van iedereen alles genoteerd: van geboortedata tot postcodes.
  

Naam: Horace Cohen
Beroep: Acteur en komiek
Geboren op: 15 oktober 1971
Bekend van: Gehaktdag
Algemene info: Hij is geboren in het Amerikaanse New York. Als 15-jarige had hij een rol als Henkie in Flodder. Horace was jarenlang de invaller bij de theatertour van De Lama's en maakte zelf deel uit van het andere  improvisatieprogramma De Kannibalen. Vanaf februari vorig jaar startte hij samen met Ruben Nicolai en Ruben van der Meer het tv-programma Gehaktdag, waarin BN'ers tot op de grond worden afgebrand in humoristische toespraken.
Echte Molfan?: Of hij alle series heeft gezien is niet bekend, maar hij heeft meteen ja gezegd op de vraag of hij mee wilde doen. Volgens hem moet je dit een keer in je leven hebben meegemaakt. Hij vindt WIDM de moeder van alle spelletjes.                     

Naam: Jan Kooijman
Beroep: Acteur en danser
Geboren op: 14 april 1981
Bekend van: So You Think You Can Dance
Algemene info: Hij haalde zijn diploma aan de dansacademie van Rotterdam en in 1999 won hij een aanmoedigingsbeurs als student 'Uitvoerend Dans'. Van het geld maakt hij een studiereis naar New York. Van 2000 tot 2009 reist hij de hele wereld over als danser van het Scapino Ballet. Sinds februari 2009 is hij te zien in Goede Tijden Slechte Tijden en is hij jurylid in So You Think You Can Dance. Vorig jaar won hij de Televizier Talent Award met René van der Gijp en Jan Smit als tegenstanders.
Echte Molfan?: Hij volgt het programma sinds er BN'ers in het spel zijn (2005) en vindt het een briljant programma. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken of hij mee zou doen.

Naam: Karin de Groot
Beroep: Presentatrice en schrijfster
Geboren op: 27 maart 1963
Bekend van: Het Zesde Zintuig
Algemene info: Karin heeft Journalistiek gestudeerd in Tilburg en werkte na haar studie voor de omroep NCRV. In 1995 stapte ze over naar de KRO om daar Spoorloos en Het Zesde Zintuig te presenteren. Daarnaast schreef ze ook twee boeken. In 2008 bracht ze haar boek Geheime Visite uit en in februari verschijnt Schaduwwaarheid. Ze is getrouwd en heeft drie kinderen (Stijn, Daan en Emma).
Echte Molfan?: Of ze alle seizoenen heeft gezien is niet bekend, maar ze zag het spel als een interessant experiment. Ze wilde weten wat er met haar gebeurde als ze een tijdje in een omgeving zat waar iedereen liegt en ook zij moet gaan liegen.

Naam: Miryanna van Reeden
Beroep: Actrice
Geboren op: 25 augustus 1967
Bekend van: Onderweg naar Morgen
Algemene info: In 1990 studeerde ze af aan de Toneelschool in Amsterdam en kreeg de jaren daarna diverse theaterrollen. In 2006 verscheen ze als jurylid van het programma Het Beste Idee van Nederland. Tussen 1997 en 1998 speelde ze een rol in Goudkust en nu de soap Onderweg naar Morgen. Het afgelopen seizoen heeft ze ook in de theaters gestaan met Bedgeheimen en is zij de vaste tv-stem van Comedy Central.
Echte Molfan?: Het is niet bekend of ze alle seizoenen heeft gezien, maar ze beleefde de opnames als een wervelwind. Ze vertelde dat ze op een gegeven moment gewoon de kluts kwijt is, omdat ze zo met haarzelf en iedereen bezig was. Ze was na de opnames nog lang geobsedeerd door het spel.

Naam: Patrick Stoof
Beroep: Acteur, regisseur en tekstschrijver
Geboren op: 27 juli 1967
Bekend van: S1NGLE
Algemene info: Hij studeerde aan de Amsterdamse Theaterschool en maakte samen met Plien en Bianca (Zaai) verschillende succesvolle theaterproducties. In 1998 won hij het Rotterdamse Cameretten met zijn soloprogramma Sparren. Als tekstschrijver was hij onder andere verbonden met tv-programma's Kopspijkers en Van Zon op Zaterdag. Ook speelde hij een rol in de tv-serie S1NGLE.
Echte Molfan?: Hij was erg voorbereid op veel fysiek zware opdrachten en daar was hij bang voor, dat hij daar niet tegen zou kunnen. De arts heeft hem echter fysiek goedgekeurd en de opdrachten vielen achteraf best mee. Of hij alle seizoenen heeft gezien, is niet bekend.

Naam: Pepijn Gunneweg
Beroep: Acteur en presentator
Geboren op: 18 mei 1976
Bekend van: De BZT-Show
Algemene info: In 1997 ging hij naar de Academie voor Kleinkunst in Amsterdam. Op deze school vormde hij met drie medestudenten de spektakel theatergroep Ashton Brothers. Ook had hij een rol in de tv-serie Fort Alpha. In 2001 ontving  hij een John Kraaijkamp Musical Award voor zijn rol in Koning van Katoren. Als presentator heeft hij onder andere De BZT-Show en Z@pplive gepresenteerd. Daarnaast leende hij zijn stem voor de films Wall-E en Chicken Little.
Echte Molfan?: Hij heeft veel naar het programma gekeken en wilde er dolgraag een keer aan meedoen. Hij had achteraf niet gedacht dat het zo'n impact zou hebben. Het avontuur vergelijkt hij met het binnenstappen in een film.

Naam: Soundos El Ahmadi
Beroep: Cabaretière en presentatrice
Geboren op: 20 december 1980
Bekend van: De Meiden van Haram
Algemene info: Ze studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en stond al op 15-jarige leeftijd op het podium in een theatergezelschap. Ook had ze een bijrol in de film Shouf Shouf Habibi en maakt ze sinds 2007 deel uit van de Comedytrain. Als presentatrice was ze te zien in onder andere De Meiden van Haram, Vrouw en Paard en De Ombudsman.
Echte Molfan?: Of ze alle seizoenen heeft gezien is niet bekend. Ze heeft het spel ervaren als een klein kind: er vol in gaan en lekker genieten. Ze omschrijft zichzelf als licht neurotisch en een controlfreak: ze wil alles weten.
   

Wie is de Mol? is vanaf donderdag 6 januari om 20:30 uur op Nederland 1 wekelijks te zien. Vrijdagmiddag om 15:00 uur wordt de aflevering van de voorgaande dag herhaald op Nederland 2.