FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 14 januari 2011

[Dakar] Uitslag Etappe 12

In de Dakar Rally stond vandaag de twaalfde en voorlaatste etappe op het programma. Het bracht de coureurs van San Juan naar Cordoba over ruim 500 kilometer. De vrachtwagens reden er slechts 300. Grote verschuivingen bracht deze etappe niet meer mee in het klassement.

Motoren

Marc Coma heeft zijn leidende positie in het klassement verstevigd. De Spanjaard bleef zijn grote concurrent Cyril Despres ruim een halve minuut voor en staat in het klassement ruim zestien minuten voor op de Fransman. Helder Rodrigues pakte vandaag de derde stek, terwijl Francisco Lopez Contardo derde blijft in het klassement.

Frans Verhoeven was met een zevende plaats wederom de beste Nederlander van de dag. De BMW-rijder klom door deze prestatie weer op naar de zeventiende plaats in het klassement. Beste Nederlander blijft Henk Knuiman op plaats twaalf. Hij verloor door een navigatiefout wel twee plaatsen.

Knuiman was samen met Alain Duclos verkeerd gereden, waardoor ze 63 kilometer van het parcours afstaken. Beiden zijn teruggereden en hebben hierdoor ruim een uur verloren. Ook Teus Visser ging in de fout en verloor nog meer tijd.

Auto's

Carlos Sainz mag dan de strijd met Volkswagen-teamgenoot Nasser Al-Attiyah verloren hebben, het belette de Spanjaard niet om de etappe op zijn naam te schrijven. Hij bleef Giniel de Villiers en Al-Attiyah enkele minuten voor. In het klassement heeft Al-Attiyah een voorsprong van 48 minuten op De Villiers en een uur en twintig minuten op Sainz.

Eric van Loon werd elfde en bezet deze plaats ook in het klassement. Hij eindigde de dag vlak achter de Duitser Matthias Kahle en staat met nog één etappe voor de boeg een kwartier achter hem. De andere Nederlanders zijn op het moment van schrijven nog onderweg.

Vrachtwagens

Vladimir Chagin blijft heersen bij de vrachtwagens. De Rus won op de ingekorte proef met een verschil van 48 seconden voor Kamaz-teamgenoot Firdaus Kabirov. Pep Vila blijft het goed doen en zette na de tweede plaats van gisteren nu een derde tijd neer.

Beste Nederlander was ook dit keer Marcel van Vliet die een zevende tijd neerzette. Johan Elfrink kende eindelijk weer eens een probleemloze dag en kwam een plaatsje lager binnen. Ook de overige Nederlanders zijn over de streep, op Pascal de Baar na. Hij kende in de etappe van gisteren grote problemen, maar wist alsnog het bivak te bereiken en is met grote achterstand aan de twaalfde etappe begonnen.

'Real Madrid wil Van Nistelrooy terug'

Real Madrid is in onderhandeling met HSV om Ruud van Nistelrooy terug te halen naar de Spaanse hoofdstad. De Koninklijke is op zoek naar een spits nu Gonzalo Higuaïn door een blessure tot de zomer is uitgeschakeld.

Dit meldde althans Johan Derksen vanavond in de tv-uitzending van Voetbal International. Van Nistelrooy, die tussen 2006 en 2009 al drie seizoenen uitkwam voor Real Madrid, heeft ook een aanbod uit Dubai. De spits lijkt bij zijn huidige club uit beeld na een matige eerste seizoenshelft. Van Nistelrooy kwam dit seizoen in de Bundesliga slechts tot acht goals.

Uitslag Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund

De winterstop zit er voor veel voetbalteams in Europa weer op, zo ook in de Bundesliga. Daar stond meteen een topper op het programma. Koploper Borussia Dortmund nam het uit op tegen de nummer drie Bayer Leverkusen en won eenvoudig met 1-3.

Bij rust was de stand tussen de beide ploegen nog 0-0, mede doordat Dortmund-speler Robert Lewandowski oog in oog met Leverkusen keeper Rene Adler faalde. Na rust gaf Dortmund even gas en binnen zes minuten vielen er drie goals. Kevin Grosskreutz zette de koploper op 0-1 om vlak daarna via een fraai schot in de hoek de score te verdubbelen. De pas 18-jarige Mario Götze schoot door de benen van Adler de 0-3 binnen.

Tien minuten voor tijd mocht Stefan Kiessling de eer voor de thuisploeg nog redden en hij tekende de 1-3 eindstand aan. Met dit resultaat heeft Dortmund nu dertien punten voorsprong op de nummer drie Bayer Leverkusen.

Vitesse onderhandelt met Lopez

Vitesse versterkt zich waarschijnlijk met Jordi Lopez. De 29-jarige Spanjaard bespreekt met de Arnhemmers een contract tot het einde van het seizoen. Dat maakte Vitesse vrijdag bekend. Lopez heeft zich al bij Vitesse gemeld op het trainingskamp in Belek. De afgelopen twee seizoenen stond de Catalaan onder contract bij Swansea City.

Lopez doorliep de jeugdopleiding van Barcelona, maar wist daar nooit door te breken. In 2002 maakte de verdedigende middenvelder de overstap naar Real Madrid, maar ook daar kwam hij niet verder dan enkele invalbeurten. Bij Sevilla had Lopez meer succes door in 2006 de UEFA Cup te winnen. Hij speelde daarna nog voor Real Mallorca, Racing Santander en Queens Park Rangers.

Pachter: Kinect 5 keer zoveel verkocht als Move

De Kinect van Microsoft verkoopt behoorlijk in de VS, volgens analyst Michael Pachter. Er zijn niet alleen acht miljoen eenheden verscheept, maar de Kinect heeft in de maand december de Playstation Move ook behoorlijk geklopt. De games voor Kinect verkopen ook beter dan Move-software.

"About one fifth of PS3 sales included bundles with Sony’s Move controller, suggesting a modest third month (we have chosen not to subscribe to peripheral data). About half of Xbox 360 sales included bundles with Microsoft’s Kinect peripheral, as Xbox 360 Kinect console bundles outsold PS3 Move console bundles by 5:1," aldus Pachter. "Microsoft announced that it has shipped 8 million Kinect units since launch (in November), which was raised from its earlier goal of 5 million. More significantly, in our view, the top two selling Kinect software titles outsold the top two Move titles by over 13:1."

De Kinect verkoopt dus behoorlijk goed, ondanks het nog beperkte aanbod aan games. Sony heeft eerder aangegeven dat de Move voor hun een strategie heeft op de lange termijn, maar tot nu toe heeft het apparaat de casual markt nog niet zo aangesproken als de Kinect, en de hardcore markt is ook nog niet zo happig.

Popfotograaf Dirk Wolf wint Lex van Rossen award

Popfotograaf Dirk Wolf heeft de prestigieuze Lex van Rossen award gewonnen. De award is tijdens het Eurosonic Noorderslagfestival uitgereikt. 

De prijs is een Europese stimuleringsprijs voor de popfotografie. Dirk Wolf had enkele foto's uit een fotoreportage ingezonden van Triggerfinger welke hij tijdens de opname van het album van de band in Los Angeles heeft gemaakt.

De motivatie van de jury: "De beelden geven op voortreffelijke wijze de sfeer van de stad en de trip weer. De foto's zien er net zo zonnig en broeierig uit als Los Angeles zelf. Ze tonen de ultieme droom van elke band uit Nederland en België: voor opnames van je plaat naar het zonnige LA. Wolf zet de bandleden niet neer als stoere rockers, maar als mannen op vakantie, in de zon, genietend van het weer en de omgeving waarin ze zaten. Je zou bloed zweet en tranen verwachten bij zo'n reportage, maar dat zie je juist niet. In die zin zijn dit verrassende beelden. Als reportage werkt het ook prima: de band komt aan, hangt rond, en gaat weer weg. De cirkel is rond."

Eerder had Juicyhil al een interview met Dirk Wolf over zijn nominatie.

Triggerfinger door Dirk Wolf
Triggerfinger in de studio (Foto: Dirk Wolf)

Tepels Winehouse groeten Brazilië

Amy Winehouse verblijft momenteel in Brazilië en dat zullen ze daar weten ook. Een niet-zo-nuchter kijkende Amy liep haar hotelbalkon op en liet tegelijkertijd haar borsten van de vrijheid genieten.

Haar twee vrouwelijke bulten konden niet door haar topje worden bedwongen en haar tepels begroetten vanaf het balkon het Braziliaanse landschap. Niet dat we Winehouse nooit topless hadden gezien, maar je blijft toch hopen dat ze een keer nuchter verschijnt..

Foto's hier (nsfw).

Rutten doet er alles aan om kampioen te worden

Fred Rutten heeft tevreden geconstateerd dat de wil om te winnen "heel erg aanwezig is" bij de spelers van PSV. Rutten blikte terug op het trainingskamp in Spanje. "Ik heb dingen gezien die mij heel positief stemden. Zo was de wil om te winnen heel erg aanwezig. Vervelend was dat Otman Bakkal twee dagen niet heeft kunnen trainen met de groep, maar in zijn algemeenheid ben ik over de grondhouding en arbeid van spelers heel content", zegt de trainer op de clubwebsite.

"We hebben veel gedaan en er stond, zoals tegen Anderlecht, een ploeg die aan het vechten was om de wedstrijd te winnen. Het team is gretig en iedereen is heel erg met elkaar bezig om beter te worden", vervolgt hij.

De trainer kijkt vooruit naar de rest van het seizoen. "PSV moet in principe altijd kampioen worden, welke spelers je ook tot je beschikking hebt. Ook ik ben ambitieus en wil kampioen worden. Ik doe alles wat in mijn vermogen ligt om dat te realiseren."

Ook mogelijk gesjoemel in Champions League

In het proces tegen de zes mannen die terechtstaan voor het omkoopschandaal in het Europees voetbal ten behoeve van de gokmaffia, is vandaag in het Duitse Bochum voor het eerst ook de Champions League genoemd. Volgens het Openbaar Ministerie in Bochum is het resultaat van de wedstrijd VSC Debrecen - Fiorentina op 20 oktober 2009 beïnvloed.

De Italianen wonnen destijds in Hongarije met 4-3. In de eerste helft werd al zesmaal gescoord.

Ook de Europa League-duels tussen Debrecen en Young Boys (Zwi) en tussen Aalborg (Den) en Slavia Sarajevo zouden een geregisseerd verloop hebben gekregen door omkoping van een of meer betrokkenen. In 2009 lijkt bovendien gesjoemeld te zijn met de WK-kwalificatiewedstrijd Liechtenstein - Finland.

Petrov: "Makkelijker tweede seizoen"

Lotus Renault GP-coureur Vitaly Petrov verwacht dat hij dit jaar beter voor de dag zal gaan komen dan in 2010. De Rus beleefde vorig seizoen zijn Formule 1-debuut en had het niet makkelijk. Hoogtepunt voor hem was dat hij in de laatste race in Abu Dhabi tot aan de finish kampioenskandidaten Fernando Alonso en Mark Webber achter zich wist te houden.

"2010 was echt een leerjaar voor me. De Formule 1 is erg moeilijk voor rookies. Ik heb vorig jaar heel veel moeten leren over de circuits, de auto's en hoe alles binnen een Formule 1-team werkt," zei Petrov tegen Autosport. "Er stond wel aardig wat druk op me - en ik was ook wel een beetje nerveus - maar naarmate het seizoen vorderde, ging het steeds beter. Ik verwacht dan ook dat mijn tweede jaar een stuk gemakkelijker zal zijn."

"Ik geloof dat we mooie dingen kunnen bereiken. We gaan hard aan het werk en proberen de rest te verslaan," zei de Rus die nog wel met reglementswijzigingen af moet rekenen. "We krijgen natuurlijk de beschikking over verstelbare achtervleugels, al denk ik dat de nieuwe Pirelli-banden de grootste uitdaging zullen vormen. De banden zijn echter voor iedereen nieuw, maar we hebben binnenkort een paar testdagen om ze te leren kennen en wat mij betreft hoort dat ook gewoon bij het leerproces waar ik inzit."

Crematorium gaat Oostenrijks kantoor verwarmen

Een begrafenisonderneming in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gaat haar crematorium gebruiken om het nieuwe hoofdkantoor te verwarmen. Dat werd vrijdag bekendgemaakt.

Voor crematie moeten zeer hoge temperaturen worden bereikt en het idee is, in tijden van milieubewustzijn, om de overtollige energie nuttig te gebruiken, zegt Jörgen Sild van Bestattung Wien. Het nieuwe hoofdkantoor, dat naast het crematorium wordt gebouwd, wordt ook verwarmd met gas, voegde Sild toe.

Pornosite offert maagd aan porno-acteur

Een Amerikaanse pornosite gooit een nieuw wapen in de strijd om meer klanten te trekken. Fetisjsite Kink.com (nsfw) offert morgen een maagdelijke pornoster aan een mannelijke collega. De kijkers mogen morgenavond bepalen wie Nicki Blues maagdenvlies mag doorboren.

Hoewel de 21-jarige Nicki al enige tijd meedraait in pornoland, is ze nog altijd maagd. Om haar maagdelijkheid te bewijzen, plaatst de bewuste pornosite zelfs een camera in haar vagina om aan te tonen dat ze wel degelijk nog nooit vaginaal is genomen.

"Hoewel ze al een aantal keren is vastgebonden en gedomineerd in foto's en video, is haar maagdenvlies nog altijd intact", staat er op Kink.com's The Upper Floor (nsfw) te lezen. "De avond zal beginnen met bondage en BDSM. Hierna aan, gebaseerd op feedback van fans, Mark Davis, Jack Hammer of James Deen de eer om haar te ontmaagden."

Critici hebben echter geen goed woord over voor de opmerkelijke actie. Volgens sommigen helpt dit 'maagdenoffer' mythes over het maagdenvlies en de vagina in stand te houden. Ze zijn teleurgesteld dat zo'n vooruitstrevend pornobedrijf zich verlaagt tot mainstreamporno om snel geld te verdienen.

Whitmarsh: "Rol FOTA blijft belangrijk"

FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh is van mening dat de rol van de organisatie ook na het vertrek van Hispania Racing belangrijk zal blijven. Het Spaanse team beweerde dat de mening van de kleinere teams niet telt, maar Whitmarsh ontkent dit met klem en zegt dat er binnen de organisatie nog steeds eenheid is.

"HRT heeft simpelweg niet aan haar betalingsverplichtingen voldaan. Zo simpel is het. Ik heb in de media gelezen dat volgens HRT de FOTA niet zou opkomen voor de belangen van de kleinere teams. Ik wil de Formule 1-fans erop wijzen dat Tony Fernandes, die zelf een van de kleinere teams (Team Lotus, red.) leidt, erg positief over de FOTA was," zei Whitmarsh over het vertrek van HRT tegen Autosport.

"Ik denk dat de FOTA een belangrijke rol zal blijven spelen. De sport moet veilig blijven, goed voor het milieu zijn, attractief zijn voor traditionele en nieuwe media, en niet op de laatste plaats goed voor de fans zijn," zei de Brit die ook teambaas van McLaren is.

Knegt pakt zilver bij EK shorttrack

Sjinkie Knegt heeft bij het Europese kampioenschap shorttrack in Heerenveen zilver gewonnen op de 1.500 meter. De 21-jarige Fries moest alleen de Fransman Thibaut Fauconnet voor zich dulden. Ruslan Zakharov uit Rusland pakte het brons.

Knegt was de enige Nederlander die de finale bereikte op de openingsafstand van het EK. De andere mannen Niels Kerstholt en Freek van der Wart werden in de halve finale uitgeschakeld.

Bij de vrouwen slaagde Jorien ter Mors er op de 1.500 meter niet in om een medaille te veroveren. De 21-jarige Enschedese ging in de finale onderuit, waardoor ze genoegen moest nemen met de vijfde plaats. De winst op de schaatsmijl ging naar de Italiaanse Arianna Fontana. Annita van Doorn werd al in de halve finale uitgeschakeld.

Het toernooi wordt morgen voortgezet met de 500 meter voor mannen en vrouwen.

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 

Halle Berry speelt Aretha Franklin in biopic

Aretha Franklin heeft bevestigd dat Halle Berry de rol van de zangeres speelt in de film over haar leven. De 68-jarige zangeres vertelde in de Amerikaanse talkshow The Wendy Williams Show dat de 44-jarige actrice heeft ingestemd. "Halle Berry speelt mij op latere leeftijd. Er komt ook een jonge actrice bij die de jonge versie van mij speelt."

Franklin is al jaren bezig met het filmproject en liet in september al doorschemeren dat ze Berry dolgraag voor de rol wilde casten. De plannen liepen echter steeds vertraging op omdat Franklin nooit tevreden was over het bedrag dat ze voor haar verhaal kreeg. "Maar nu ligt er eindelijk een goed bod op tafel", zegt de zangeres.

De eerste versie van het scenario wordt nu geschreven, maar onduidelijk is door wie. Behalve een bioscoopfilm wil Franklin ook dat er een tv-film over haar leven wordt gemaakt.

Eind vorig jaar maakte de soullegende bekend dat ze aan kanker lijdt. Verschillende bronnen meldden dat het om alvleesklierkanker gaat, maar dat is nooit bevestigd. De overlevingskans voor een patiënt met die vorm van kanker is slechts 5 tot 10 procent.


Halle Berry speelt Aretha Franklin in biopic (Foto: Novum)

Matroos Jude Law verliefd op prostituee

Jude Law maakt dit jaar zijn terugkeer in het Britse theater met het toneelstuk Anna Christie. Hierin speelt de Engelse acteur een matroos die verliefd wordt op het titelpersonage, een prostituee. Het stuk gaat in augustus in première op het Londense West End.

De 38-jarige acteur zit momenteel nog volop in de opnames van zijn volgende paar films. Hij legt de laatste hand aan de mysterieuze thriller Hugo Cabret, van Martin Scorsese, die in februari in Nederland uitkomt. Daarnaast is Law met Robert Downey Jr. bezig met Sherlock Holmes 2 van Guy Ritchie.

Anna Christie wordt opgevoerd in het Donmar Warehouse. Law speelde daar in 2009 al de rol van Hamlet.


(Foto: Novum)

Surveillances bij spoor tegen koperdieven

NS en spoorbeheerder ProRail bewaken sinds vrijdagmiddag het spoor in de strijd tegen koperdieven. Aanleiding is de botsing tussen een goederen- en een passagierstrein dinsdag bij Zevenaar, zegt een woordvoerder van ProRail. Het ongeval is waarschijnlijk veroorzaakt door koperdiefstal, liet het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vrijdag weten.

In totaal zetten de NS en ProRail samen honderd tot tweehonderd extra werknemers in om het spoor te bewaken. De medewerkers controleren het spoor sinds vrijdagmiddag en doen dit 'zolang dat nodig is', zegt de woordvoerder van ProRail. Op welke locaties de medewerkers worden ingezet, wil de woordvoerder niet zeggen.

Volgens de woordvoerder is de kans op een herhaling van het ongeval bij Zevenaar bijzonder klein. "Maar we willen het zekere voor het onzekere nemen."

Bij Zevenaar is volgens het KLPD over een lengte van 150 meter, 300 meter koperdraad weggenomen. Dinsdag schampten rond het middaguur een lege Duitse goederentrein en een Duitse internationale passagierstrein uit Amsterdam elkaar. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

De materiële schade was echter groot. Door de botsing ontspoorden de twee voorste wagons van de passagierstrein en de drie achterste wagons van de goederentrein. Het treinverkeer tussen Arnhem en het Duitse Emmerich lag na de botsing bijna twee dagen stil.

Man heeft letterlijk schijt aan kerk

De politie van Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky, heeft deze week een dakloze opgepakt die weinig opheeft met de kerk. De 54-jarige man heeft namelijk het eigendom van de kerk besmeurd door tegenover de kerk zijn behoefte te doen.

Volgens het arrestatierapport trof een agent William D. Wilkerson aan op het kerkterrein met zijn broek rond zijn middel. Volgens de politie boog de zwerver voorover en breide hij een fijne bruine trui. Daarnaast zag oom agent duidelijk de man zijn klokkenspel hangen.

Wilkerson had bloeddoorlopen ogen, stond te zwalken op zijn benen en rook sterk naar bier, zo leert de politie ons. De man gaf toe genoeg te hebben gedronken. Hij is opgepakt en zal worden aangeklaagd voor openbare dronkenschap en potloodventen.

VVV strikt Noord-Ierse Japanner Cullen

VVV-Venlo kan opnieuw een nieuwe naam toevoegen aan de selectie. De Japanner Robert Cullen, die een Noord-Iers paspoort heeft, tekent een contract tot medio 2013 bij de Limburgers.

De 25-jarige vleugelspeler overtuigde de technische staf van VVV tijdens een stage van enkele weken. Cullen, die een Noord-Ierse vader en Japanse moeder heeft, stond voor het laatst onder contract bij de Japanse club Roasso Kumamoto.

VVV wist eerder al Dario Vujicevic van FC Twente en Funso Ojo van PSV naar De Koel te halen. Beide spelers maken het seizoen op huurbasis af bij de nummer zeventien van de Eredivisie.

Leraar slaat leerling in elkaar in klas

Een 57-jarige Japanse leraar is op het matje geroepen omdat hij een leerling in elkaar heeft geslagen in de klas. De jongen zou zijn vergeten met twee woorden tegen de leraar te spreken.

Het schokkende incident vond plaats op een middelbare school in Yokohama. De leraar hield een oogje in het zeil, waar leerlingen als onderdeel van de leerstof het lokaal schoonmaakten. De docent in kwestie was niet te spreken over hoe een jongen de poetsdoek hanteerde.

De leraar gaf de leerling een waarschuwing, die hierop reageerde met 'sorry'. Omdat de knaap vergat met twee woorden te spreken, ontplofte de man van woede. Hij gooide de scholier op de grond en stompte hem driemaal in zijn gezicht. Hierna was de woede nog niet gekoeld, want de docent schopte de jongen herhaaldelijk in zijn gezicht en maag.

Toen de leerling als een gebroken man thuiskwam, brachten zijn ouders hem direct naar het ziekenhuis. Hier werden verwondingen aan het gezicht geconstateerd.

De leraar heeft zich verweerd met de woorden: "Ik dacht dat hij een grapje met me uithaalde. Hierna knapte er iets in mij, het valt niet goed te praten." De beste man moet voor straf drie maanden achtereen 10 procent loon inleveren. Hij zal echter niet strafrechtelijk worden vervolgd.

Kruys: "Voor mijn gevoel breekt Zwolle alle records"

FC Volendam staat in de Jupiler League elf punten achter op koploper FC Zwolle. Trainer Gert Kruys ziet echter nog perspectief.

Volendam heeft nog een wedstrijd tegoed, waardoor de achterstand tot acht punten teruggebracht kan worden. Volendam heeft zich volgens trainer Kruys prima kunnen voorbereiden op de tweede seizoenshelft. De selectie reisde, net als veel andere clubs, af naar het Turkse Belek.

"Als FC Zwolle blijft spelen zoals het nu speelt, dan komt er geen ploeg meer bij", aldus Kruys tegen Voetbal International. "Voor mijn gevoel verbreken ze alle records in de Jupiler League. Voor ons is het een gigantische uitdaging om de druk erop te houden. De as van FC Zwolle is uitstekend, van Eredivisieniveau."

"Toch kan er ook zand in die machine komen. Dan moeten we in de buurt staan. Dat geldt voor ons, maar ook voor clubs als RKC Waalwijk, Helmond Sport en Sparta Rotterdam. Of het nog spannend wordt? Laten we het hopen", aldus Kruys.

Shorttrackers verder op EK

Op de eerste dag van de Europees kampioenschap shorttrack in Heerenveen hebben Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart zich voor de halve finales op de 1.500 meter geplaatst. Knegt en Kerstholt wonnen hun serie terwijl Van der Wart tweede werd in zijn rit.

Jorien ter Mors en Annita van Doorn plaatsten zich bij de vrouwen voor de halve eindstrijd van de 1.500 meter. Ze wonnen allebei hun serie.

WikiLeaks: Beatrix besprak Afghanistan met VS

Koningin Beatrix heeft zich in de zomer van 2009 tegenover de Amerikaanse ambassadeur uitgelaten over verlenging van de Nederlandse missie in Afghanistan. "Het zal moeilijk zijn, maar het moet", zou de koningin hebben gezegd. Dat meldt NRC Handelsblad vrijdag.

Beatrix wordt geciteerd in een codebericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, waarover NRC Handelsblad beschikt. De krant en RTL Nieuws beschikken over zo'n drieduizend berichten van de Amerikaanse ambassade.

Beatrix ontving de destijds pas benoemde Amerikaanse ambassadeur Fay Hartog Levin op 19 augustus 2009. De twee spraken onder meer over voortzetting van de Nederlandse missie in Afghanistan. "Koningin Beatrix zei tegen de ambassadeur dat het 'moeilijk zou zijn' een manier te vinden om verder te komen inzake Afghanistan, maar dat het moet", staat in een Amerikaans codebericht van zes dagen later.

Het citaat van Beatrix is saillant, omdat het kabinet op dat moment ernstig verdeeld was over verlenging van de missie in Afghanistan. Uiteindelijk leidde de kwestie in februari vorig jaar tot de val van het kabinet.

De inhoud van het bericht komt voor rekening van de opsteller ervan, laat de Rijksvoorlichtingsdienst in een reactie weten. "Los hiervan kan worden opgemerkt dat het toenmalige regeringsbeleid uitging van voortgaande betrokkenheid van Nederland bij Afghanistan, onder andere vanwege langjarige toezeggingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking."

In het Amerikaanse bericht staat verder dat toenmalig PvdA-leider en vicepremier Wouter Bos tegen Hartog Levin heeft gezegd dat hij verwachtte dat Nederland in Afghanistan zou blijven, maar niet in Uruzgan.

NRC Handelsblad en RTL Nieuws hebben drieduizend documenten gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over de 250.000 Amerikaanse diplomatieke documenten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks. De Noorse krant heeft enkele andere media inzage gegeven in de database. Behalve NRC en RTL zijn dat enkele andere Scandinavische kranten.

NRC en RTL zullen de komende tijd nog meer publicaties baseren op de documenten. Beide media hebben afgesproken terughoudend te zijn met het publiceren van de documenten zelf, om geen mensen in gevaar te brengen.


Koningin Beatrix (Foto: Novum)

Antillianen kunnen 'onafhankelijk' naar Spelen

Antilliaanse sporters kunnen op de Olympische Spelen van 2012 onder olympische vlag en met de status van onafhankelijk atleet in actie komen. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité gisteren besloten. De leden van het IOC moeten dit besluit in juli nog wel goedkeuren.

Het besluit is genomen omdat het IOC de erkenning van het nationaal olympisch comité van de Nederlandse Antillen, NAOC, in juli intrekt. Dat vanwege het feit dat de Nederlandse Antillen als afzonderlijk land niet meer bestaat.

Na de Olympische Spelen in Londen moeten de Antilliaanse sporters een keuze maken tussen de NOC's van Nederland en Aruba. De Antillianen konden overigens al voor Nederland uitkomen.

McLeish: "Ben Foster is keeper van wereldklasse"

Ondanks de dure blunder die keeper Ben Foster vorige week maakte, blijft Birmingham City-trainer Alex McLeish hem een keeper van wereldklasse vinden. De 27-jarige Foster liet in het Carling Cup-duel met West Ham United een makkelijk balletje door zijn benen glippen, waardoor Birmingham het duel met 2-1 verloor.

"Tijdens mijn opleiding tot trainer heb ik geleerd dat spelers eens in de vijftien duels een slechte wedstrijd hebben. Bij spelers van wereldklasse is dat eens in de 25 wedstrijden. Volgens de statistieken is Ben dus een speler van wereldklasse", zo reageerde trainer McLeish tegen de BBC.

Hij vervolgde: "Keepers hebben de pech dat als zij een fout maken het vaak meteen een doelpunt is. Maar Ben is een fantastische keeper. Hij heeft veel punten voor ons gered dit seizoen en heeft elke wedstrijd goed gespeeld. Hij is ook maar een mens."

Apple zet kwaad bloed bij uitgevers

NRC Media en andere dagbladuitgevers zijn niet te spreken over Apple, die wil dat alle digitale krantenabonnementen voor de iPad voortaan via de App Store worden aangeboden.

Het Amerikaanse bedrijf heeft onlangs een update van een NRC-applicatie voor de iPad geweigerd, omdat NRC Handelsblad en nrc.next combinatie-abonnementen aanbieden waaraan de uitvinder van de iPad niets verdient.

NRC Media heeft tot 31 maart de tijd om zich aan de verscherpte regels te houden, anders verdwijnen de kranten mogelijk uit de online winkel van Apple. Ook verliezen abonnees van de papieren kranten waarschijnlijk per 1 april het recht om de digitale versies gratis via de iPad te lezen, meldde uitgever Han-Menno Depeweg van NRC Digitaal.

De Tweede Kamerfractie van de VVD drong vrijdag aan op een spoedonderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Apple zet kwaad bloed bij uitgevers
Apple zet kwaad bloed bij uitgevers (Foto: ANP)

Air France schrapt alle vluchten naar Tunesië

De Franse luchtvaartmaatschappij Air France heeft al haar vluchten naar Tunesië geannuleerd. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend nadat het leger in het Noord-Afrikaanse land de controle over de belangrijkste internationale luchthaven had overgenomen.

Een woordvoerster van Air France bevestigde dat Tunesië zijn luchtruim heeft gesloten. Een toestel van de Franse luchtvaartmaatschappij dat al op weg was naar Tunis, moest daarom rechtsomkeert maken.

Burgemeester Moerdijk stapt op

Burgemeester van Moerdijk Wim Denie verlaat over ruim twee weken zijn post. Hij denkt dat de nazorg die in Moerdijk nodig zal zijn na de brand meer mentale en lichamelijke inzet van hem vereist dan hij kan opbrengen.

Dat heeft de PvdA'er vrijdag aangegeven in een gesprek met de commissaris van de Koningin van Noord-Brabant Wim van de Donk, heeft de provincie bekendgemaakt. Denie wil eerder van zijn pensioenregeling gebruikmaken en vertrekt per 1 februari.

De 64-jarige Denie zei begin dit jaar al 3 jaar eerder dan gepland te stoppen. Als hij langer zou doorwerken valt zijn pensioen lager uit, maakte hij bekend in zijn nieuwjaarstoespraak. Ook wees hij op zijn gezondheid.

Denie is nu 2 1/2  jaar burgemeester van de West-Brabantse gemeente. Bij zijn aantreden liet hij nog weten de volle termijn van 6 jaar te willen uitdienen. Onlangs waarschuwde pensioenfonds ABP hem echter dat hij er zo'n 1000 euro per maand op achteruitgaat als hij na zijn 65e blijft doorwerken. Hij besloot daarna op 1 juli te vertrekken, maar heeft dat nu weer vervroegd.

Doordat hij eerder weggaat, moet er in Moerdijk een nieuwe, mogelijk tijdelijke, burgemeester komen die het nazorgproces bestuurlijk moet leiden.

'Ook 3D-tv zonder 3D-bril een drama'

Ook 3D-tv zonder 3D-bril is een drama. Dit zegt Frank Everaardt van Hardware.info vrijdag in een uitzending van Hardware.info TV. Volgens hem komen verschillende elektronicafabrikanten binnenkort met 3D-tv's waar geen aparte bril meer voor nodig is.

Everaardt: "Ze gaan er nu echt komen, televisies zonder 3D-bril. Nadeel van bijna al die schermen is dat je op een speciale afstand moet gaan staan, je moet er vrij recht op staan en dán zie je dat 3D-effect." Zijn collega Koen Crijns noemt nog een ander nadeel: "En de resolutie is ook duidelijk wat minder. Het is niet zo gestoken scherp als een 3D-televisie met bril."

Volgens de Hardware.info-analisten is er eigenlijk een hogere resolutie voor 3D-tv's zonder bril nodig, namelijk het dubbele van de huidige HD-norm (1920x1080). Tevens moet er gewacht worden op de kwalitatief betere beeldschermen met OLED, een technologie die voorlopig nog onbetaalbaar is.

Eerder bleek uit onderzoek dat 3D-tv's met actieve bril voor hoofdpijn konden zorgen. Ook moesten zowel de 3D-tv als de bril eerst opgewarmd worden om zogeheten 'crosstalk' in het weergegeven beeld te voorkomen, want beide apparaten bleken slecht tegen lagere temperaturen te kunnen.


'Ook 3D-tv zonder bril een drama'

"Post was een vaandeldrager en prachtig man"

Eerder vandaag werd bekend dat oud-ploegleider Peter Post vandaag op 77-jarige leeftijd is overleden. Verschillende namen uit de wielerwereld hebben inmiddels op het nieuws gereageerd.

"De nationale en de internationale wielersport verliest een vaandeldrager en een prachtig man," aldus de voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie, Marcel Wintels. "Met zijn aanpak heeft hij de totale wielersport en met name de organisatie van de professonele ploegen gemaakt tot wat het nu is."

Oud-wielrenner Steven Rooks reed in zijn loopbaan driemaal onder Post. "Onze karakters botsten nog wel eens. Dat gebeurde al in mijn eerste jaar, toen ik in 1982 mijn eerste profcontract bij hem tekende. Peter heeft het Nederlandse wegwielrennen echt op de kaart gezet, eerst met Raleigh en later met Panasonic. Hij was vooruitstrevend. Hij bemoeide zich met alles, tot in de kleinste details. Met het ontwerp van de shirts, de volgauto's, vrachtwagens, etcetera. Financieel was alles tot in de puntjes geregeld. Zijn ploegen waren uiterst gestructureerd. Post was zijn tijd vooruit. Maar alles gebeurde wel naar zijn visie. Peter had weinig oog voor een andere mening, zat daar ook niet echt op te wachten. Ik heb heel veel van hem geleerd, vooral in mijn tweede periode bij hem tussen 1984 en 1986. Mijn derde periode onder hem was het niet helaas. Dat was voor ons allebei een teleurstelling.”

"Peter was als ploegleider keihard. Als renner vond ik dat niet altijd even leuk. Pas later heb ik ontdekt dat hij ook heel gezellig kon zijn. Ik heb veel van hem geleerd. Met zachte hand bereik je niets. Daarom was die Raleigh-ploeg ook zo uniek," reageerde Leo van Vliet, de huidige bondscoach van de Nederlandse wielrenners.

'Verband tussen Máxima en Milosevic'

Nederland lag in 2000 dwars bij de invoering van sancties tegen Servië vanwege de relatie van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Dat staat in een van de Amerikaanse diplomatieke berichten die vrijdag zijn uitgelekt via NRC Handelsblad en RTL Nieuws.

De toenmalige regering had moeite met een Europees inreisverbod voor familieleden van de hoogste figuren in het toenmalige Servische regime van president Slobodan Milosevic. Volgens het Amerikaanse document had dit ermee te maken dat de regering bezig was de geesten rijp te maken voor de verloving van Willem-Alexander en Máxima, dochter van een lid van een ander 'fout' regime: de voormalige junta van Argentinië.

"De Nederlanders erkennen dat de parallellen niet helemaal vergelijkbaar zijn, maar desondanks willen zij niet de indruk wekken dat zij dubbele standaarden hanteren", staat in het Amerikaanse codebericht, dat is opgesteld door de Amerikaanse ambassade in Den Haag en gericht was aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

NRC en RTL beschikken over ongeveer drieduizend van deze documenten. Ze hebben ze gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over dezelfde 250.000 Amerikaanse diplomatieke berichten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite WikiLeaks.


'Verband tussen Máxima en Milosevic' (Foto: Novum)

Sony gaat Trophy Jailbreak aanpakken

De code van de PS3 is pas geleden gekraakt en Sony heeft degene die daar verantwoordelijk voor zijn al aangeklaagd. Alleen de code is al verspreid en nu zijn anderen er mee aan de slag gegaan. Er is nu homebrew app verschenen voor de PS3 die al je trophy's vrijspeelt, Sony heeft aangegeven hier aan te werken.

De app zorgt ervoor dat elke game die je bezit voor 100% is uitgespeeld en daardoor alle Trophy's krijgt. Het ergste is dat dit gewoon met de Sony-servers werkt, waardoor jouw trophy-score die behaald is met de hack, zichtbaar is voor anderen. Sony heeft aangegeven bezig te zijn met een oplossing alleen kunnen ze er weinig over zeggen omdat het software-matig is.

De app zorgt er zelfs voor dat alle Trophy's een willekeurige tijdscode krijgen waardoor het lijkt alsof ze officieel behaald zijn. De soap rondom de gehackte PS3 is nog maar net van start maar lijkt nu al behoorlijke gevolgen te hebben.

'Pienaar op weg naar Europese topclub'

Steven Pienaar gaat naar alle waarschijnlijkheid de Premier League verlaten. Volgens Sky Sports is hij op weg naar een Europese topclub.

De middenvelder van Everton heeft volgens het eerder genoemde medium zijn woord al gegeven aan zijn nieuwe club. Om welke club het gaat is vooralsnog onbekend. Het contract van de Zuid-Afrikaanse international loopt aan het einde van dit seizoen af. Pienaar was niet van plan om de verbintenis te verlengen. Manager David Moyes van Everton bevestigde vandaag dat Pienaar twee aanbiedingen heeft gehad.

De 28-jarige Pienaar werd eerder al gelinkt aan clubs uit de Premier League. Manchester United, Chelsea en Tottenham Hotspur zouden zich willen verzekeren van de diensten van de oud-Ajacied. Maar Pienaar heeft geen trek in een club uit Engeland en tekent naar verwachting bij een club uit Zuid-Europa.

Champions League-winnaar Inter of Europa League-winnaar Atlético Madrid zou wel eens de nieuwe club van Pienaar kunnen zijn. Verwacht wordt dat Pienaar binnen twee dagen tekent bij zijn nieuwe club. De voormalige speler van Borussia Dortmund speelde sinds 2007 in totaal 132 wedstrijden voor Everton en scoorde daarin twaalf keer.

Co-op uitleg in nieuwe F.3.A.R.-trailer

Het derde deel in de F.E.A.R.-serie is helaas uitgesteld van maart naar mei, maar de uitgever heeft voor ons een nieuwe trailer. In de trailer gaat de ontwikkelaar iets dieper op de co-op mode 'Divergent' in. We zien in de trailer hoe beide hoofdpersonages uit het spel spelen en bepaalde situaties aangaan.

Zo zal Paxton Fettel makkelijk een tegenstander kunnen overnemen om in de flank aan te vallen terwijl Point Man erop los knalt. F.3.A.R. zal ergens in mei uitkomen voor de PC, PS3, Xbox 360 en OnLive. Bekijk hieronder de trailer.

El Hamdaoui: "De lucht is geklaard"

Mounir El Hamdaoui heeft op de website van Ajax laten weten dat de lucht tussen hem en Ajax is geklaard.

De aanvaller ontbreekt dit weekend opnieuw bij de Amsterdammers. In tegenstelling tot zijn absentie in december komt dit door fysiek ongemak. El Hamdaoui heeft een lichte irritatie aan zijn rechterknie. Het is de reden dat hij het duel met Galatasaray van zaterdag aan zich voorbij moet laten gaan.

"Ik heb nog last van mijn knie, maar het gaat gelukkig steeds beter," zegt El Hamdaoui op de clubsite. De spits is sinds het duel met AC Milan niet meer in actie gekomen voor Ajax. El Hamdaoui: "Ik heb een goed gesprek gehad met de trainer. We hebben beiden ons zegje kunnen doen en daarmee is de lucht geklaard."

De spits is met zijn mede-Ajacieden op trainingskamp in het Turkse Belek. "De trainingsfaciliteiten hier zijn erg goed. Ik was nog niet eerder in Turkije geweest. Het is hier erg mooi," aldus de spits, die inzet op de titel met Ajax. "Ik hoop dat het goed uitpakt. We moeten de draad weer oppakken en hopelijk kan je het bekronen met het kampioenschap."

Vlaketunnel voor Pasen gerepareerd

Het herstel van het wegdek van de Vlaketunnel is voor Pasen gerepareerd. Dat verwacht Rijkswaterstaat, dat over anderhalve week begint met de herstelwerkzaamheden. Tijdens het werk worden bij de oostelijke en westelijke toerit nieuwe trekankers geplaatst. Pasen valt op 24 en 25 april.

Medio november ging de tunnel dicht, nadat het wegdek aan de oostzijde 10 tot 15 centimeter omhoog was gekomen. Twee weken lang bleef de tunnel op de A58 afgesloten voor alle verkeer. Momenteel kunnen weggebruikers wel over de vluchtstrook rijden.

Eind december constateerde Rijkswaterstaat tijdens kijkproeven dat bij meer dan de helft van de onderzochte trekankers de stalen staven waren gebroken. Trekankers zorgen voor de verbinding van het wegdek van de toerit met de bodem.

De kwaliteit van het voor de staven gebruikte staal was volgens Rijkswaterstaat onvoldoende. Door extreme regenval en getijdewerking op het kanaal kwam het wegdek uiteindelijk omhoog. De resultaten geven volgens Rijkswaterstaat aanleiding ook te twijfelen aan de kwaliteit van het staal in de westelijke toerit.

Tijdens de uitvoering van de herstelwerkzaamheden blijft gedurende de hele periode een tunnelbuis geopend, uitgezonderd enkele korte afsluitingen. "Zo is voor het verkeer steeds een rijstrook per rijrichting beschikbaar", stelt Rijkswaterstaat. De reistijd in de spits bedraagt ongeveer een kwartier extra.

Of er mogelijkheden zijn voor aansprakelijkheidsstelling wordt nog onderzocht, aldus Rijkswaterstaat.

AH stopt reclames na dood Albert Heijn

Supermarktketen Albert Heijn haalt de reclames over de hamsterweken van tv uit respect voor de donderdagavond overleden Albert Heijn (83). Dat heeft de keten vrijdag bekendgemaakt.

De supermarktketen laat weten alle communicatie met de klant tijdelijk te versoberen wegens het overlijden van de voormalige Ahold-topman. "We hebben de commercials met de hamsterweken van tv gehaald en draaien tijdelijk geen muziek in onze winkels en distributiecentra. Ook zijn de AH-vlaggen op deze locaties gestreken en vervangen door een Nederlandse vlag die halfstok hangt", meldt een woordvoerder.

Op de website van Albert Heijn is de hamsterwekencampagne vervangen door een herdenkingssite voor de op 83-jarige leeftijd overleden Albert Heijn. De aanpassing blijft van kracht tot na de begrafenis van de Albert Heijn, die in besloten kring zal plaatsvinden.

Onder leiding van de in Engeland overleden Albert Heijn groeide de door zijn gelijknamige grootvader opgerichte supermarktketen uit tot een bloeiende multinational. Hij was van 1962 tot 1989 bestuursvoorzitter van Albert Heijn en Ahold en daarna nog tot 1997 lid van de raad van commissarissen.


AH stopt reclames na dood Albert Heijn (Foto: Novum)

Gluurder krijgt werkstraf voor filmen buren

Een 43-jarige man uit Assen heeft van de rechtbank in Assen een werkstraf van zestig uur gekregen voor het gluren in de slaapkamer van zijn buren. Hij had een camera geplaatst in hun slaapvertrek. De man moet bovendien een schadevergoeding van ruim 500 euro betalen. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank vrijdag gemeld.

De man was bevriend met zijn buren en had zelfs een sleutel, omdat hij wel eens klusjes uitvoerde. Toen de buren een keer niet thuis waren, plaatste de Assenaar een camera op de kast in hun slaapkamer, gericht op het bed. De vrouw ontdekte de camera nog dezelfde avond, omdat er spullen waren verschoven.

De man zei dat hij geen seksueel motief had, maar al twee jaar bezeten was van de vrouw. Hij kon het naar eigen zeggen niet meer aan en wilde een ruzie uitlokken door de camera te plaatsen.

Xbox 360 krijgt exclusieve Homefront-map en DLC

Tijdens het evenement voor het nieuwe THQ-logo heeft Microsofts Major Nelson aangegeven dat er een exclusieve map voor de Xbox 360 zal zijn. De map zal de naam Suburbs krijgen en zal alleen op de Xbox 360 speelbaar zijn. Daarnaast zal alle andere DLC eerst op de Xbox 360 verschijnen.

Dat DLC eerst voor de Xbox 360 zal verschijnen is niet nieuw want uitgever Activision heeft eenzelfde soort deal voor de Call of Duty-serie. Homefront staat gepland voor een release op 11 maart voor de PC, PS3, Xbox 360 en OnLive.

Wenger wil niemand laten gaan in de winterperiode

Arsène Wenger wil dat geen van zijn spelers in de winterstop de club verlaat. De trainer wil wegens het drukke speelschema niemand laten vertrekken. Diverse spelers van Arsenal zouden in de belangstelling staan van buitenlandse clubs.

Arsenal-keeper Manuel Almunia staat op het verlanglijstje van diverse clubs uit Spanje en Turkije. Andrey Arshavin staat in de nadrukkelijke belangstelling van Juventus.

Wenger laat tegenover Arsenal TV weten dat hij het liefst niemand ziet vertrekken in de winterstop. "Nee, op dit moment niet." Ook Aaron Ramsey zal voorlopig niet op huurbasis voor een andere ploeg gaan spelen. "We hebben zoveel wedstrijden voor ons en we willen iedereen hier houden," aldus de Franse oefenmeester.

[WB] Kostelic wint supercombinatie

De Kroatische skiër Ivica Kostelic heeft vanmiddag in Wengen de wereldbekerwedstrijd op de supercombinatie gewonnen. Kostelic was de snelste na een afdaling en een slalom. De Zwitser Carlo Janka eindigde als tweede, de Noor Aksel Lund Svindal werd derde.

Het was voor Kostelic zijn veertiende zege in zijn loopbaan. De Kroaat verstevigde met de winst zijn leidende postitie in de stand om de algemene wereldbeker.

Killzone 3 komt 25 februari

Het is officieel, Killzone 3 komt 25 februari naar Engeland en de rest van Europa. Officieel was er nog geen datum voor Europa vastgesteld. Amerika wist al langer dat het spel daar 22 februari uit zou komen. Naast een officiële datum is ook bekendgemaakt dat Killzone 3 nu officieel 'goud' is.

Dit houdt in dat het spel volledig af is en naar de drukkerij is gestuurd. Gisteren berichtten we dat Killzone 3 zo'n zeventig minuten aan cutscenes krijgt. Bekijk hieronder nogmaals de Killzone 3 story-trailer.

Bulletstorm krijgt een demo deze maand

EA heeft bevestigd dat een demo van Bulletstorm verschijnt op 25 januari voor het PSN en XBLA. In de demo zullen spelers zich wagen aan de Echo-mode, één van de drie hoofdmodes. In deze mode moet je op verschillende locaties in het spel een high-score neerzetten om ermee op te kunnen scheppen tegenover vrienden.

In de demo is de locatie een vervallen gebouw waarin je alle mogelijkheden krijgt om punten te verzamelen. Het zal ook mogelijk zijn om in de demo dingen vrij te spelen die je later in het volledige spel, in de multiplayer, kunt gebruiken. Het spel komt 25 februari uit voor de PS3, Xbox 360 en de PC. De demo komt 25 januari, maar Europese PSN-leden moeten tot 26 januari wachten voor de demo.

Drenthe staat voor rentree bij Hércules

Royston Drenthe komt zaterdag mogelijk weer in actie voor Hércules Alicante. De speler is weer opgenomen in de wedstrijdselectie voor de wedstrijd tegen Sporting Gijon meldt zijn coach Esteban Vigo vandaag.

Drenthe weigerde de laatste weken te spelen voor Hércules wegens een betalingsprobleem. De linksbenige middenvelder had al enkele maanden geen salaris meer gekregen van zijn club.

In de wedstrijd tegen Sporting Gijon verwacht hij niet direct in de basis te beginnen. "Maar dat is niet erg, ik hoop dat ik wat speelminuten krijg en belangrijk kan zijn voor Hércules." besluit de 23-jarige Rotterdammer.

Oud-ploegleider Peter Post (77) overleden

Zojuist is bekend geworden dat oud-ploegleider Peter Post overleden is. Post, die al geruime tijd ziek was maar aan de beterende hand leek, is 77 jaar geworden.

Post maakte aanvankelijk furore als baan- en wegwielrenner. Hij won 65 Zesdaagsen en werd in 1964 winnaar van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Na zijn actieve carrière werd hij in 1974 een zeer succesvolle ploegleider bij TI Raleigh, met renners als Joop Zoetemelk en Gerrie Knetemann, en later bij Panasonic. Post geldt als grondlegger van het zogeheten totaalwielrennen.

Help, Ons Kind Is Te Dik haalt 1,3 mln kijkers

De tweede uitzending van Help, Ons Kind Is Te Dik haalde donderdag 1,3 miljoen kijkers. Het RTL 4-programma trok in vergelijking met de première vorige week ruim 17 procent meer kijkers. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In het programma, gepresenteerd door Nicolette van Dam, helpt het programma vier gezinnen waarin er bij elk gezin sprake is van ernstig overgewicht bij één van de kinderen. Zo leren de obesitas-patiëntjes van coach Marije van Asdonk onder andere ontbijten, groenten eten en meer bewegen.

Bekijk hier de tweede uitzending van Help, Ons Kind Is Te Dik via RTL XL terug.


Help, Ons Kind Is Te Dik haalt 1,3 miljoen kijkers (Foto: RTL)

Honderden doden overstromingen Brazilië

Het dodental bij de overstromingen in de Braziliaanse provincie Rio de Janeiro is inmiddels opgelopen tot boven de 500. Autoriteiten verwachten dat het dodental nog veel hoger zal oplopen, mogelijk tot ver boven de 1000. Alleen al in het zwaar getroffen Teresópolis worden nog honderden mensen vermist.

In Teresópolis viel enkele dagen geleden meer dan 144 millimeter regen in 24 uur tijd. Gemiddeld valt die hoeveelheid in de hele maand januari. Rivieren traden buiten hun oevers en daardoor zijn tienduizenden Brazilianen dakloos geraakt. Als gevolg van de overstromingen vonden er talloze aardverschuivingen plaats waarbij ook veel slachtoffers zijn gevallen. De steden Petrópolis en Nova Friburgo werden zwaar getroffen en ook daar verwacht men dat er nog tientallen mensen onder de modder liggen.

De nieuwe president van Brazilië, Dilma Rousseff, staat voor een zware taak. Sinds 1 januari is zij de leider van het land en nu al spreekt men van de grootste natuurramp die Brazilië in de afgelopen vier decennia heeft getroffen. Er is inmiddels 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de getroffen gebieden. De president bracht donderdag, vergezeld door gouverneur Cabral, een bezoek aan het rampgebied.

Cabral verweet de lokale autoriteiten nalatigheid. Die zouden bouwvergunningen hebben uitgegeven voor plaatsen die ronduit gevaarlijk zouden zijn. Ook zou de lokale autoriteit niet of nauwelijks hebben opgetreden tegen illegale bewoning en ontbossing in gebied. De 'gewone' Braziliaan, vaak de armste bewoners van dat gebied, kan zich geen dure woning permitteren en zoekt dan ook zijn heil in de goedkope en slecht onderhouden woningen die illegaal worden gebouwd op de hellingen van ontboste gebieden. Juist daar is de kans op overstromingen het grootst en juist die arme mensen worden nu het slachtoffer.

In de afgelopen 10 jaar is de bevolking van de omgeving van Rio verviervoudigd. Vorig jaar werd dezelfde deelstaat ook al getroffen door overstromingen en modderlawines. Toen lag het dodental rond de honderd.

Voor meer nieuws en updates over deze ramp bezoek je het topic in De Elementen.

Ex-topman Landsbanki opgepakt

De IJslandse politie heeft de voormalige topman van de failliete bank Landsbanki opgepakt voor een onderzoek naar misdrijven voorafgaand aan de ondergang van de bank. Een speciale aanklager heeft dat vrijdag gezegd.

Naast topman Sigurjon Arnason is ook het hoofd van de investeringstak van Landsbanki, Ivar Gudjonsson, aangehouden. Speciaal aanklager Olafur Thor Hauksson onderzoekt of de bank zich schuldig maakte aan grootschalige marktmanipulatie, handel met voorkennis en fraude. Hauksson zei deze week zeven managers van Landsbanki te verhoren na huiszoeking op drie plaatsen in Reykjavik.

Landsbanki en de andere belangrijke banken van IJsland vielen in oktober 2008 om. Ze kampten met enorm veel schulden. Door het faillissement stopte ook de dochterbank Icesave, waarbij veel Nederlanders een rekening hadden.

Ex-topman Landsbanki opgepakt
Ex-topman Landsbanki opgepakt (Foto: ANP)

Weinig zicht op asbest in schoolgebouwen

Het merendeel van de scholen heeft geen zicht op de aanwezigheid van asbest in hun gebouwen. Uit onderzoek van het televisieprogramma Zembla blijkt dat 75 procent van de basisscholen en 52 procent van de middelbare scholen geen of geen volledige asbestinventarisatie hebben. De PO-raad en de VO-raad roepen hun leden op om duidelijkheid te geven over asbest.

Zembla besteedt zaterdag aandacht aan de gevaren van het kankerverwekkende asbest in schoolgebouwen. Asbest kan vrijkomen bij onderhoudswerkzaamheden. Bij een kwart van de middelbare scholen die zijn onderzocht op asbest is direct gevaar voor de gezondheid, zo is volgens Zembla gebleken. Bij 5 procent van de basisscholen is dit het geval.

De PO-Raad en VO-raad adviseren schoolbesturen de situatie in hun gebouwen nauwkeurig in kaart te brengen, zodat duidelijk is wat de risico's zijn.

Zaligverklaring Johannes Paulus II op 1 mei

Wijlen paus Johannes Paulus II wordt op 1 mei zalig verklaard. De zaligverklaring wordt mogelijk nu de huidige paus, Benedictus XVI, de genezing van een Franse non in 2005 als wonderbaarlijk heeft erkend. Benedictus deed dit in een vrijdag uitgebracht decreet.

De wonderbaarlijke genezing betreft de Franse non Marie Simon-Pierre. Zij leed aan een ernstige vorm van de ziekte van Parkinson, maar werd kort na het overlijden van Johannes Paulus genezen nadat ze tot hem gebeden had.


Wijlen paus Johannes Paulus II wordt op 1 mei zaligverklaard (Foto: Novum)

Haagse gewond na sprong uit brandende woning

Een 39-jarige vrouw uit Den Haag is vrijdagochtend gewond geraakt na een uitslaande brand in haar woning. De bewoonster sprong uit het raam en is met brandwonden en ademhalingsproblemen met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De brand in de maisonnettewoning aan de W.H. de Vliegenstraat brak rond 07.45 uur in de wasmachine uit op de tweede verdieping. Een buurtbewoner zag de brand en belde de hulpdiensten. De brandweer had het vuur snel onder controle, maar kon niet voorkomen dat de woning forse schade opliep. Ook enkele boven- en naastgelegen woningen liepen forse rookschade op en moesten korte tijd worden ontruimd.

In de woning waren ook twee honden en salamanders aanwezig, die door de brandweer in veiligheid zijn gebracht.

Spanje wil Demjanjuk vervolgen

Een Spaanse rechter heeft de van oorlogsmisdaden verdachte John Demjanjuk aangeklaagd voor medeplichtigheid aan genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Hij zou deze misdrijven hebben begaan als kampbewaker in het voormalige nazi-concentratiekamp Flossenburg.

De 90-jarige Demjanjuk wordt in Duitsland berecht voor de moord op ruim 28.000 mensen in het vernietigingskamp Sobibor. Spanje wil Demjanjuk vervolgen voor zijn tijd in Flossenburg. Hier zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog 155 Spanjaarden gevangen. Van hen kwamen er zestig om.

De Spaanse rechter heeft een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd en wil dat Duitsland Demjanjuk uitlevert als zijn proces daar is afgerond.


Spanje wil Demjanjuk vervolgen (Foto: Novum)

Santa Cruz op huurbasis terug naar Blackburn

Roque Santa Cruz komt het komende halfjaar op huurbasis uit voor Blackburn Rovers. Bij Manchester City kwam de aanvaller dit seizoen amper aan spelen toe. De 29-jarige Paraguayaan speelde voor zijn tijd in Manchester ook al voor Blackburn.

"Dit voelt als thuiskomen", zegt de voormalig aanvaller van Bayern München, die spreekt over de makkelijkste beslissing van zijn carrière. Santa Cruz stond tussen 2007 en 2009 ook al twee seizoenen bij Blackburn Rovers onder contract. Toen kwam hij in 57 wedstrijden tot 23 doelpunten voor de huidige nummer tien van de Premier League.

In zijn eerste seizoen bij Manchester City kwam Santa Cruz nog negentien keer in actie, waarin hij drie keer scoorde. Dit seizoen moest de spits zich tevreden stellen met één invalbeurt. Na de komst van Edin D¸eko was het uitzicht op speelminuten in Manchester helemaal verkeken. Bij City heeft Santa Cruz nog een contract tot 2013.

 

Script vijfde Pirates-film al in de maak

Het scenario voor de vijfde Pirates of the Caribbean-film is al in de maak. Disney heeft besloten het over dezelfde boeg te gooien als bij de eerste vier en scenarist Terry Rossio aan het roer gezet. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Het vierde deel, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, moet nog in de bioscopen komen, maar Disney loopt al op het succes vooruit. Om de zeer lucratieve filmreeks zo lang mogelijk in leven te houden, wordt zelfs overwogen deel vijf en deel zes vlak na elkaar op te nemen.

Dat gebeurde eerder al bij deel twee en drie, Dead Man's Chest en At World's End. Dat was echter een slopende opnamesessie van vele maanden en het is de vraag of hoofdrolspeler Johnny Depp zo lang achtereen beschikbaar zal zijn. Zonder zijn Captain Jack Sparrow geen nieuwe Pirates-film.

Het is overigens nog de vraag of Depp meedoet met een vijfde film, hoewel hij deze week tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift Entertainment Weekly zei dat hij er wel oren naar had. "Als we alle puzzelstukjes bij elkaar kunnen krijgen, zal ik het zeker overwegen", zei de 47-jarige acteur.

De vierde film, On Stranger Tides, verschijnt op 19 mei in de Nederlandse bioscopen.


Script vijfde Pirates-film al in de maak (Foto: Novum)

Amateur Feyenoorder opgepakt voor drugssmokkel

De Spaanse politie heeft op het eiland Gran Canaria een Nederlander opgepakt voor drugssmokkel. Volgens het Spaanse persbureau EFE gaat het om een amateurvoetballer van sc Feyenoord.

De man zou meer dan 55 drugspakketten in bossen bloemen hebben verstopt. Hij is aangehouden in het toeristische centrum van San Bartolomé de Tirajana. Volgens de Guardia Civil onderschepte de Nederlandse politie drie van de pakketten met een totale lading van ruim 500 kilo. Britse autoriteiten namen 140 kilo in beslag.

Justin Bieber in ziekenhuis door allergie

Justin Bieber is woensdagavond naar een ziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen. Het tieneridool was aan het werk op de set van CSI toen hij moeite kreeg met ademen. Bieber bleek een allergische reactie te hebben en mocht het ziekenhuis na een halfuur weer verlaten.

Hij is inmiddels weer aan het werk. "Het gaat goed en hij is terug op de set", laat zijn woordvoerder aan entertainmentwebsite Radar Online weten. Wat de precieze oorzaak is geweest van Biebers allergische reactie is niet duidelijk.

Zijn alter ego in de Amerikaanse serie CSI komt er minder goed vanaf. "De laatste dag op de set als slechterik. Dat wordt dodelijk vandaag", twitterde Bieber na het voorval. De 16-jarige zanger kroop voor de tweede keer in de huid van probleemkind Jason McCann.


Justin Bieber (Foto: Novum)

Oud-staatssecretaris Evenhuis (VVD) overleden

Voormalig VVD-politicus Albert Jan Evenhuis is op 69-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in het ziekenhuis in Doetinchem, bevestigt het partijbestuur van de VVD vrijdag.

Evenhuis was van 1986 tot 1989 staatssecretaris van Economische Zaken in het tweede kabinet-Lubbers. Hij zat twaalf jaar in de Tweede Kamer. Na publicaties over een dubieuze lening die hij afgesloten zou hebben verliet hij de politiek. Later werd hij door het gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken van oplichting. Wel kreeg hij een boete van 50.000 euro wegens belastingfraude.

FIFA: "Doellijntechnologie mogelijk invoeren"

FIFA-president Sepp Blatter acht het goed mogelijk dat in het voetbal de doellijntechnologie ingevoerd zal gaan worden. In het verleden was de Zwitser nog fel gekant tegen het invoeren van hulpmiddelen.

"De afgelopen tijd testten we zeventien verschillende systemen. Vier of vijf daarvan worden in maart ter sprake gebracht tijdens een vergadering van de internationale spelregelcommissie," zei Blatter tegen CNN. "Als een van de systemen accuraat, snel en niet te gecompliceerd is, denk ik dat doellijntechnologie kan worden ingevoerd."

In de afgelopen jaren is de roep om het invoeren van extra hulpmiddelen voor de arbiters luider geworden. Tijdens de tweede ronde van het wereldkampioenschap voetbal zagen de leidsmannen een glaszuiver doelpunt van Frank Lampard in de wedstrijd Engeland - Duitsland over het hoofd. De bal stuiterde via de lat achter de lijn en terug het veld in.

De Europese voetbalbond UEFA wil voorlopig nog niet aan de technologische hulpmiddelen en zet nu in op extra arbiters. "Voorzitter Michel Platini vreest dat de invoering van doellijntechnologie een sneeuwbaleffect teweeg brengt, dat we bijvoorbeeld ook in buitenspelsituaties de hulp van techniek inroepen. Dat is niet het geval, we bestuderen alleen doellijntechnologie," zei Blatter.

NBA 2K11 krijgt 3D-update voor PS3

Volgens de US PlayStation.Blog krijgt de basketbalgame NBA 2K11 op 16 januari een update voor onder andere 3D-functionaliteit. PlayStation 3-gebruikers kunnen met de juiste setup vanaf zondag genieten van één van de beste sportgames van 2010 in 3D.

De patch brengt ook verschillende kleine fixes met zich mee. 2K Sports meldt dat de gameplay niet veranderd is en dat het online-gedeelte wel wat verbeterd is. Misschien brengt deze patch een einde aan de lag die opspeelt als er unranked matches worden gespeeld. Andere kleine fixes, zoals nieuwe tenues en meer schoenen, kunnen ook verwacht worden.

http://i.fokzine.net/upload/11/01/110114_192227_20110114nba2k113d_gt.jpg

 

 

[Dakar] Stacey denkt aan terugkeer in Rally

Hans Stacey denkt er over na om weer mee te gaan doen aan de Dakar Rally. De Nederlander wist in 2007 de wedstrijd bij de vrachtwagens op zijn naam te schrijven nadat hij een jaar eerder al tweede was geworden. De editie van 2009 verliep teleurstellend met een uitvalbeurt.

Naast de Dakar is Stacey ook succesvol geweest in andere wedstrijden. In 2008 wist de Nederlander in de Dakar Series de Central Europe Rally te winnen en schreef hij de Transoriëntal-Rally van St. Petersburg naar Bejing op zijn naam.

Stacey meldde aan RTL GP dat hij na een afwezigheid van enkele jaren toch weer de prikkel voelt om weer iets met de Dakar te gaan doen. Hij heeft nog geen concrete plannen, maar binnen afzienbare tijd verwacht hij met nieuws te komen.

De Boer wil vaste basiself creëren

Frank de Boer is geen trainer die gaat werken met een roulatiesysteem. Dat liet de kersverse Ajax-trainer doorschemeren in gesprek met Ajax TV.

De Boer stond voor de winterstop al drie wedstrijden voor de groep. Toen was dat nog op interim-basis, inmiddels heeft de voormalig topvoetballer een vaste verbintenis ondertekend die hem tot medio 2013 hoofdtrainer van Ajax maakt. Momenteel verblijft Ajax in Turkije, waar morgen geoefend wordt tegen Galatasaray.

De Boer blikte op het clubkanaal vooruit op de tweede seizoenshelft. "Het ligt er natuurlijk ook aan hoe het gaat, maar het is wel de doelstelling om te werken met een vast elftal", zei hij. "De jongens die er tegenaan hikken moeten de druk hoog houden op de basiself. Zij moeten het ons verschrikkelijk moeilijk maken."

Vorig weekend oefende Ajax tegen Hamburger SV. De Duitse topclub was een maat te groot voor de Amsterdammers (4-2). Morgen is Ajax uitgenodigd om de eerste wedstrijd in het nieuwe Galatasaray-stadion te spelen.

Massa: "Erg veel knopjes op stuurwiel"

Ferrari-coureur Felipe Massa vindt dat er met de komst van de beweegbare achtervleugel en de terugkeer van het Kinetic Energy Recovery System onderhand wel erg veel knopjes op het stuurwiel van zijn bolide komen. De Braziliaan denkt dat hij ze uiteindelijk wel uit zijn hoofd zal weten te leren.

"We hebben nu zoveel te doen op het stuur, terwijl we ook nog een auto moeten besturen. We zullen er natuurlijk wel mee om kunnen gaan, maar voor een coureur is het niet fantastisch. Zeker met KERS moet je telkens drie of vier knoppen indrukken. Het wordt wel erg veel, maar we moeten maar zorgen dat we ons weten aan te passen," zei Massa vanuit Madonna di Campiglio waar Ferrari haar jaarlijkse ski-uitje heeft.

'Huizenbezitters collectief blind geweest'

Nederlandse huizenbezitters zijn de afgelopen jaren collectief blind geweest. Dit zegt analist Arend van den Berg van de financiële website Z24. Volgens hem dachten huizenbezitters dat de prijzen oneindig bleven stijgen en dat extra overwaarde opnemen de normaalste zaak van de wereld was.

Van den Berg: "We zijn collectief blind geweest, als een simpele belegger die gelooft dat de koersen 'alleen maar omhoog kunnen'. Gestimuleerd door nieuwe hypotheekvormen (lees: de aflossingsvrije hypotheek), ruimere normen van de banken (zoals het volledig meetellen van het tweede inkomen in een huishouden) en een relatief lage rente, hebben we massaal geld gestoken in onze woningen. We vroegen steeds hogere prijzen voor onze huizen, betaalden die zelf ook en staken ons dus dieper in de schulden. We hadden toch hypotheekrenteaftrek. Het feest begon in de tweede helft van de jaren negentig en duurde tot voor kort."

Volgens de financieel analist zitten Nederlanders nu met de gebakken peren. Zo steeg de collectieve hypotheekschuld in Nederland naar 106 procent van ons bruto binnenlands product (bbp), verreweg het hoogste percentage in heel Europa. In Duitsland bedraagt de hypotheekschuld slechts 48 procent van het bbp en in België 43 procent.

"Die berg hypotheekschuld bedraagt nu, volgens onlangs gecorrigeerde cijfers van De Nederlandsche Bank, zo'n 516 miljard euro - 79 procent meer dan acht jaar terug. Ruwweg de helft van die miljarden is aflossingsvrij", waarschuwt Van den Berg. Volgens hem moeten de 'verslaafde' huizenbezitters flink gaan afkicken.

Van den Berg adviseert Nederlanders dan ook om de hypotheek eens te gaan aflossen: "Elke euro die je aflost, verlaagt je rentekosten (want menigeen vergeet dat je nog altijd - afhankelijk van je rentetarief - het gros van al die hypotheekrente wel zelf betaalt). En het risico van een hypotheek die hoger is dan de waarde van je huis, neemt navenant af. Bovendien maakt het je flexibeler. Je verhuist makkelijker voor een andere baan, en wisselt eenvoudiger met een groter of juist kleiner huis. Kortom, met lage lasten koop je vrijheid. Nu kost al dat aflossen je misschien een wintersportvakantie, maar op termijn heb je alle vrijheid."

Lees hier de hele analyse van Arend van den Berg op Z24.


'Nederlandse huizenbezitters zijn collectief blind geweest' (Foto: FOK!)

[Dakar] Uitslag etappe 11

Het einde van de rallt begint in zicht te komen, maar de strijd is nog niet gestreden in het klassement. De etappe van gisteren liet maar weer eens zien dat een ongeluk in een klein hoekje zit en je zo veel tijdverlies op loopt.

Motoren

Cyril Despres gaf zich gisteren nog niet gewonnen en pakte de dagzege. Zijn achttien minuten achterstand wist hij te verkleinen met twee minuten. Marc Coma finishte als tweede tijdens de etappe en lijkt de zege binnen te gaan halen. Francisco Lopez Contardo pakte de derde plek.

Frans Verhoeven was weer de beste Nederlander met een zevende plaats. Henk Knuiman en Teus Visser finishte als dertiende en zestiende. Door deze prestaties is Knuiman inmiddels gestegen naar tiende algemeen en Visser staat er net buiten op plaats twaalf. Verhoeven is inmiddels alweer opgeklommen tot plaats 22.

Auto's

Carlos Sainz kende gisteren grote problemen en daardoor lijkt de strijd bij de auto's gestreden. Nasser Al-Attiyah pakte de dagzege, gevolgd op 1:12 minuten door Stephane Peterhansel en Giniel de Villiers. Sainz verloor ruim een uur tijdens de etappe. Al-Attiyah lijkt nu zeker van de zege en voor Peterhansel is er weer kans op een betere notering in het klassement.

Erik van Loon was weer de beste Nederlander. Hij finishte op een achtste plaats en is volop in de strijd om de tiende plek in het algemeen klassement.

Vrachtwagens

Vladimir Chagin sloeg ook gisteren weer hard toe en pakte elf minuten op de nummer twee van de etappe, Pep Vila. Kabirov kwam als derde over de streep met 13:04 achterstand. Marcel van Vliet reed een uitstekende etappe en kwam als zesde over de streep. Chagin lijkt nu vrijwel zeker van de zege en heeft 30:31 minuten voorsprong op Kabirov. Door de kwalificatie van Ales Loprais staat Nikolaev nu derde in het klassement met bijna drie uur achterstand.

Yakuza of the End toont monsters en zombies

SEGA heeft twee nieuwe trailers voor Yakuza of the End vrijgegeven. In deze Yakuza spin-off heb je als speler te maken met zombies en andere monsters. In de onderstaande twee trailers zien we het verhaal voorbij komen en wat gameplaybeelden die het power up-systeem laten zien voor wapens.

Helaas zijn de trailers beide in het Japans, en is er nog steeds niks bekend over een eventueel Westerse release. Wel is bekendgemaakt dat er drie Japanse beroemdheden in het spel zullen zitten. Het gaat hier om de drie heren genaamd: Esper, David en Terry, die samen de Ito-groep vormen. In het spel zijn zij zombies.

Bekijk hieronder de twee trailers en laat ons weten wat jullie vinden, moet deze naar het Westen komen? Het spel komt 17 maart uit voor de PS3 in Japan.


Waarom er geen Penny Arcade episode 3 zal komen

Fans van de Penny Arcade webstrip en games zitten wellicht nog steeds te wachten op de derde episode van hun game, On the Rain-Slick Precipice of Darkness. Het wachten kan stoppen, want het lijkt er niet op dat deze ooit nog gaat komen, aldus Hothead Games en Penny Arcade.

Onlangs werden fans verrast door een tweet van Hothead met de belofte dat de derde episode gemaakt zou worden als deel één en twee meer dan 100,000 eenheden zouden verkopen op de Mac App Store. Hierop volgde een reactie van Mike Krahulik (Gabe) van Penny Arcade, die zei dat dit niet waar was. Nu, in een interview met Eurogamer, heeft Hothead uitgelegd wat er precies achter de schermen heeft afgespeeld dat heeft geleid tot de annulering van de serie.

Het kwam er op neer dat de hoeveelheid werk te veel van het goede was voor Krahulik en Jerry Holkins (Tycho) van Penny Arcade. Alle tekst in beide games was geschreven door Holkins, en alle concept art was gemaakt door Krahulik. Om dat in enkele maanden te bolwerken was een enorme taak voor de heren, die ook drie strips per week maken en zich bezighouden met andere aspecten van het Penny Arcade bedrijf, zoals het goede doel Child's Play.

Voor beide partijen lijken de Penny Arcade games een gepasseerd station. Hothead is bezig met andere dingen en Krahulik en Holkins hebben schijnbaar weinig interesse om met de games door te gaan. Holkins is echter nog wel bezig om het verhaal af te schrijven, en post elke week een nieuw hoofdstuk van Precipice.

Stewardessenvlucht Branson uitgesteld

De vlucht waarop sir Richard Branson zou gaan fungeren als stewardess is uitgesteld. Oorspronkelijk zou de Virgin-eigenaar op een vlucht van Air Asia van Londen naar Kuala Lumpur op 21 februari in actie komen, maar door het afscheuren van de voorste kruisband na een ski-ongeval is dit uitgesteld naar april.

Team Lotus-teambaas en Air Asia-eigenaar Tony Fernandes heeft daarom een nieuwe datum voor de happening gepland. "Zijn knie ligt in puin, dus de vlucht is uitgesteld van 21 februari naar een datum rond 11 april. Ik wens hem een snel herstel toe," schreef Fernandes op zijn Twitter.

Branson wedde met Fernandes over het zijn van het beste nieuwe team in de Formule 1. De verliezer zou moeten gaan fungeren als stewardess op een vlucht bij de vliegmaatschappij van de ander. Lotus won de weddenschap. Het geld dat met de vlucht opgehaald wordt gaat naar een goed doel.

[AO] Huta Galung sneuvelt in kwalificaties

Jesse Huta Galung kan deelname aan de Australian Open vergeten. De 25-jarige Haarlemmer verloor in de tweede kwalificatieronde met 1-6, 6-7 (2) van de Canadees Peter Polansky. In de eerste ronde had Huta Gulang nog eenvoudig afgerekend met de Fransman Gregoire Burquier.

Thomas Schoorel speelt pas zaterdag zijn tweede kwalificatiepartij. De Oostenrijker Stefan Koubek is dan de tegenstander. Bij de vrouwen is alleen Arantxa Rus nog in de race. Thiemo de Bakker en Robin Haase zijn als enige Nederlanders rechtstreeks toegelaten tot het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Presentatie Mercedes op 1 februari

Mercedes Grand Prix heeft bekend gemaakt dat de Formule 1-bolide voor het seizoen 2011 op 1 februari in Valencia gepresenteerd zal gaan worden. Op die dag beginnen de eerste wintertests van het nieuwe seizoen en wordt de MGP W02 meteen ingezet.

Mercedes maakte vorig jaar haar rentree als constructeur in de sport. Het Duitse automerk nam Brawn GP over dat in 2009 kampioen was geworden. De Zilverpijlen eindigden vorig jaar als vierde in het constructeurskampioenschap.

'Straf Sander Vreeswijk veel te zwaar'

Sander Vreeswijk, de moordenaar van de 12-jarige Milly Boele, is veel te zwaar gestraft. Dat is de mening van zijn advocaat Willem Jan Ausma.

De oud-politieman vermoordde vorig jaar Milly na haar mee naar huis te hebben gelokt. Ook had Vreeswijk seks met Boele. Hiervoor kreeg hij 18 jaar cel en TBS. Ausma vindt deze straf te hoog vergeleken met soortgelijke zaken. Hij wil in hoger beroep dan ook een lagere straf voor Vreeswijk.

Pechstein maakt over vier weken rentree

Op 12 februari zal Claudia Pechstein haar rentree maken op de schaatsbaan. Dat is vier dagen na afloop van haar tweejarige schorsing. Pechstein zal in het Duitse Erfurt een 3.000 meter rijden.

In 2009 werd Pechstein door de internationale schaatsunie ISU voor twee jaar geschorst vanwege abnormale bloedwaarden. Zonder resultaten vocht ze die straf aan bij diverse instanties.

Pechstein gaat in Erfurt proberen onder de 4.15 te schaatsen. Mocht ze daarin slagen dan mag ze starten op de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City.

Sekstape Russische tennisster opgedoken

Op internet is een bijzonder pikant filmpje opgedoken van niemand minder dan Elena Vesnina. De Russische tennisster is er in vol ornaat te bewonderen, terwijl ze wordt genomen door haar vriend Konstantin Korneev.

Hoewel het gezicht van de 24-jarige Russin niet is te zien, is men er heilig van overtuigd dat het hier daadwerkelijk Elena betreft. De dame in de film draagt namelijk dezelfde armband die de tennisster ook altijd op de tennisbaan draagt.

Volgens alu hoedjes zou het een complot kunnen zijn. De blonde stoot heeft namelijk twee jaar geleden haar vriendje afgepakt van Anastasia Myskina. Deze tennisster heeft een kind waarvan wordt beweerd dat Korneev de vader is, maar Myskina laat hier niets over los.

Benieuwd naar het seksfilmpje? Deze is hier te zien. (NSFW, uiteraard)

Onderzoek naar exorcisme psycholoog

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is een onderzoek gestart naar een medewerker van een kliniek voor evangelische hulpverlening die zou doen aan duiveluitdrijving.

Een woordvoerder van de IGZ bevestigt vrijdag een bericht hierover in de Volkskrant. Aanleiding zijn berichten die psycholoog Rob Hondsmerk publiceerde over zijn ervaringen met de behandeling van kinderen die door de duivel zouden zijn bezeten.

Zo schreef hij over een confrontatie met een jongen van 8 jaar. "Uit de mond van de jongen kwam een zwavelgeur. Hier was duidelijk sprake van een confrontatie met het rijk der duisternis", citeert de krant een bericht van Hondsmerk in het Reformatorisch Dagblad. "Ik heb gebeden: Heer, U bent sterker dan de machten der duisternis. In Uw naam beveel ik hem met rust te laten." De jongen zou vervolgens zijn gekalmeerd.

Hondsmerk werkt voor de ggz-instelling stichting De Hoop uit Dordrecht. De inspectie gaat nu onderzoeken in hoeverre de psycholoog zich houdt aan zijn beroepscode en richtlijnen voor de uitoefening van zijn werk. Dat houdt onder meer in dat hij zich aan de recentste wetenschappelijke inzichten dient te houden.

Een woordvoerder van De Hoop neemt afstand van de uitspraken van Hondsmerk. "Het was een domme opmerking. Het doet vermoeden alsof wij dergelijke hulpverlening bieden." Hij is blij met het onderzoek van de inspectie, zodat duidelijk kan worden dat De Hoop zich niet inlaat met dergelijke praktijken.

Volgens de woordvoerder heeft Hondsmerk zelf ook spijt van zijn uitlatingen.

Onderzoek Berlusconi en danseres (17)

Het Openbaar Ministerie (OM) in Milaan onderzoekt of de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zich schuldig heeft gemaakt aan afpersing en bevordering van prostitutie door een minderjarige. Dat heeft de justitie in Milaan vrijdag gemeld.

Het OM heeft Berlusconi en zijn advocaten gedagvaard. Het gaat om de zaak van een 17-jarige danseres in een nachtclub die zou hebben deelgenomen aan verscheidene feestjes in de villa van de premier in het Noord-Italiaanse Arcore.

Berlusconi zou in de nacht van 27 op 28 mei 2010 misbruik hebben gemaakt van zijn functie van premier om de 17-jarige vrij te krijgen. Zij zat vast in een politiebureau op beschuldiging van diefstal.

Berlusconi zegt onschuldig te zijn.

Onderzoek naar afpersing door Berlusconi
Onderzoek naar afpersing door Berlusconi (Foto: ANP)

PVV Flevoland schrapt omstreden kandidaat

De PVV heeft een kandidaat van de lijst gehaald voor de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland. Het gaat om Martijn Hurks, die elf jaar geleden is opgepakt toen hij actie voerde tegen radarcontroles.

Hurks was destijds actief voor de Tuf Tuf Club, die streed tegen snelheidscontroles. Hij werd opgepakt toen hij met een bord het verkeer waarschuwde voor een radarcontrole. Vanwege dit incident is hij van de lijst gehaald, zegt Hurks tegen Omroep Flevoland. Hij stond op de elfde plaats op de lijst.

Hurks zegt het incident te hebben gemeld toen hij zich bij de PVV aanmeldde als kandidaat. "In eerste instantie was het geen bezwaar, maar nu is men toch bang voor slechte publiciteit." Iemand zou hebben gedreigd een foto van de arrestatie te publiceren. De Drontenaar is volgens de omroep toentertijd overigens niet bestraft.

De PVV is de afgelopen tijd in problemen geraakt doordat verschillende Kamerleden in opspraak kwamen. Kamerlid Eric Lucassen moest al zijn portefeuilles inleveren nadat was gebleken dat hij buurtgenoten had geterroriseerd. Fractiegenoot James Sharpe stapte op na berichten over agressie en sms-fraude.

Vorige maand schrapte de PVV een kandidate in Limburg omdat zij een tv-interview had gegeven zonder toestemming van de partijtop.

Slachtoffertje schietpartij Arizona begraven

Christina Taylor Green, het jongste slachtoffer van de schietpartij van zaterdag in Tucson, Arizona, is donderdag begraven. De 9-jarige Christina was de eerste van de zes dodelijke slachtoffers van de schietpartij die ter aarde werd besteld.

Christina is voor velen het symbool geworden van de schietpartij, waarvan het Democratische Congreslid Gabrielle Giffords het eigenlijke doelwit was. Giffords werd door haar hoofd geschoten. Zij maakt een wonderbaarlijk voorspoedig herstel door.

Christina werd geboren op 11 september 2001, de dag waarop de Verenigde Staten werden getroffen door terreuraanslagen die aan duizenden mensen het leven kostten. Christina was een van de baby's die werden opgenomen in het boek Faces of Hope. Uit iedere staat werd het verhaal verteld van één baby, die geboren is op de dag dat de terroristen toesloegen.

Christina was onlangs gekozen tot de scholierenraad van haar school en bezocht de politieke bijeenkomst in Tucson zaterdag vanwege haar interesse in politiek.

Bij de kerk waar de begrafenisplechtigheid werd gehouden hing de grootste Amerikaanse vlag die kon worden gered uit de puinhopen van de op 11 september 2001 ingestorte Twin Towers in New York.

Woensdag stond president Barack Obama uitgebreid stil bij de dood van Christina. Hij deed dat tijdens een massaal bezochte herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de schietpartij.

Oorspronkelijk zouden leden van de Baptist Church demonstreren bij de begrafenis. Hun boodschap zou zijn dat het meisje verdiende te sterven en dat het god's wil was. In ruil voor zendtijd hebben ze hiervan op het laatste moment afgezien. Wel zullen ze demonstreren bij de begrafenissen van de andere slachtoffers.

De Westboro Baptist Church staat bekend om hun leuzen als 'God Hates Fags' en 'Thank God for Breast Cancer'. Hun werkwijze heeft al menig verslaggever enorm boos weten te krijgen.


Slachtoffertje schietpartij Arizona begraven (Foto: Novum)

Klassieker lijkt te vroeg te komen voor Fer

Feyenoord hervat de competitie aanstaande woensdag met de inhaalwedstrijd tegen Ajax. Mario Been acht de kans klein dat hij over Leroy Fer kan beschikken.

Fer raakte in oktober vorig jaar geblesseerd aan zijn knie tijdens de met 10-0 verloren uitwedstrijd tegen PSV. Deze week sloot hij weer aan bij de groepstraining van de Rotterdammers tijdens het trainingskamp in Oman.

"Het gaat de goede kant op met hem, maar we moeten voorzichtig zijn met Leroy", zegt Been op de clubwebsite. "Hij heeft na zijn blessure nog geen wedstrijd gespeeld. Het zou doodzonde zijn als hij een terugval krijgt omdat we hem te vroeg weer laten starten."

Wie wel van de partij zijn zijn Georginio Wijnaldum en Gill Swerts. Wijnaldum is hersteld van zijn blessure en Swerts kan zijn rentree maken in het shirt van Feyenoord. Hij werd deze winter overgenomen van AZ en heeft in zijn eerste dagen een goede indruk gemaakt op zijn nieuwe trainer. "Hij is fit en gaat voorop in de strijd. Hij laat zich direct al gelden in de groep, dus dat is alleen maar goed", aldus Been.

 

PS3 verkrijgbaar in China

Sony Computer Entertainment heeft aangekondigd dat ze haar zaken gaat uitbreiden naar China. In de stad Guangzhou komen ondernemingen, en er zijn vergevorderde plannen om de PlayStation 3 daar te lanceren. Tot nu toe was de PS3 niet verkrijgbaar in China, behalve door import.

Volgens de China Daily is Sony van plan om training- en R&D-centra te openen in de provincie Guangdong. Deze nieuwe centra zullen zich richten op de bestaande markt en op het ontwikkelen van nieuwe games voor zowel de Chinese afzetmarkt als internationale doeleinden.

SCE Asia zal apparatuur en experts leveren om de zaken op te zetten en zal samenwerken met Chinese ondernemingen. Dit initiatief zou binnen vijf jaar een jaaromzet van 100 miljard yen (15 miljard dollar) moeten genereren.

Een woordvoerder van Sony kon niet aangeven wanneer de PlayStation 3 precies gelanceerd zal worden in China, maar gaf wel aan dat SCE harde maatregelen zou nemen om piraterij tegen te gaan.

Sony heeft recentelijk afdelingen van SCE in Indië en Zuid-Amerika gevestigd, en schijnt ook van plan te zijn trainingcentra in Hong Kong, Taiwan en Singapore te openen.

Hoogwerker haalt ouderen uit zorgcomplex

De brandweer heeft tijdens een brand donderdagavond met een hoogwerker enkele bewoners van een wooncomplex voor ouderen in Scheemda van balkons gehaald. Twee appartementen zijn niet meer bewoonbaar. Voor hen is tijdelijk andere huisvesting geregeld. Vier mensen kregen ademhalingsklachten, laat de Groningse brandweer weten.

Er was sprake van flinke rookontwikkeling. Personeel van drie ambulances hebben mensen ter plaatse gecontroleerd en behandeld. De bewoonster van een uitgebrand appartement, een hoogbejaarde buurman van 100 jaar en een fotograaf van 112-Groningen zijn ter controle overgebracht naar een ziekenhuis. Twaalf bewoners van het gebouw werden tijdelijk opgevangen in het naastgelegen zorgcentrum.

De brand op de tweede verdieping in het complex aan de Oude Rijksweg brak rond 19.45 uur uit. De oorzaak is nog onbekend. Brandweermensen van Scheemda en Winschoten hadden het vuur snel onder controle. De overige bewoners konden aan het einde van de avond terug naar hun woningen.

Opnieuw instortingsgevaar bij Rotterdams theater

Bij het voormalige IMAX-theater aan de Leuvehaven in Rotterdam dreigt vrijdagochtend opnieuw instortingsgevaar. Dat maakte de politie bekend. De Schiedamsedijk, die bij de Leuvehaven ligt, is nog steeds afgesloten voor verkeer. Ook tram- en metroverkeer ondervindt nog hinder door stremmingen.

Donderdagmiddag stortten vier verdiepingen van het theater in. Bouwvakkers waren bezig met de sloop van het pand. Niemand raakte gewond.

Meteen na de instorting werd de Schiedamsedijk in twee richtingen afgesloten. De politie vond het niet veilig genoeg om de weg vrij te geven, omdat er nog puin naar beneden kon komen.

Dreamcast-compilatie volgende maand naar PC en 360

Sega heeft vandaag aangekondigd dat er een compilatiepakket met klassieke titels van SEGA’s populaire Dreamcast-console in de winkels zal liggen voor de PC en Xbox 360.

Mensen hebben nog steeds goede herinneringen aan de Dreamcast, die zijn tijd ver vooruit was op het gebied van online gaming”, aldus Gary Knight, VP of Marketing bij SEGA of America en SEGA Europe. “We zijn blij dat we onze grote community met trouwe fans een collectie als de Dreamcast Collection kunnen bieden, zodat ze op deze generatie consoles nog steeds kunnen genieten van oude klassiekers.”

De Dreamcast Collection is in Europa vanaf februari 2011 verkrijgbaar voor de PC (ook als digitale download) en Xbox 360 en bevat Sonic Adventure, Crazy Taxi, SEGA Bass Fishing en Space Channel 5: Part 2.

De eerste twee titels zijn nu al beschikbaar als downloadbaar-spel via Xbox LIVE Arcade en PlayStation Network en de laatstgenoemden games zijn afgelopen oktober ook al bevestigd als aparte download.

Geoffrey Rush zag flop in King's Speech

Geoffrey Rush dacht dat zijn nieuwste film The King's Speech een flop zou worden. Het koningsdrama is inmiddels onder meer genomineerd voor zeven Golden Globes en is daarmee koploper bij de prestigieuze Amerikaanse film- en televisieprijzen. De film wordt ook gezien als een van de grote kanshebbers bij de Oscars.

"Het frappante is dat veel mensen nu tegen me zeggen 'o, je hebt die rol alleen geaccepteerd omdat je dacht daarmee een Oscar te kunnen winnen'", zegt Rush tegen de Australische nieuwssite news.com.au. "Maar toen we voor het eerst het scenario aan elkaar voorlazen, dachten we dat niemand deze film zou willen zien, laat staan dat het een Oscarkandidaat zou zijn."

In de film speelt de 59-jarige Australische acteur de rol van logopedist Lionel Logue. Hij moet de Britse koning George VI, gespeeld door Colin Firth, afhelpen van zijn vreselijke gestotter zodat die zijn volk bemoedigend kan toespreken aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

Zowel Rush als Firth is genomineerd voor een Golden Globe, voor beste mannelijke bijrol en beste mannelijke hoofdrol. De awards worden zondag uitgereikt in Beverly Hills.


Geoffrey Rush zag flop in King's Speech (Foto: Novum)

Ophef in Italië om kalender met genitaliën

In Italië is ophef ontstaan over een reclamekalender met uitsluitend close-ups van vrouwelijke geslachtsdelen. De IAP, de Italiaanse tegenhanger van de Reclame Code Commissie, heeft de opdrachtgevers met klem opgeroepen de kalender terug te trekken.

Volgens de maker van de kalender, fotograaf Oliviero Toscani, geven de foto's de schoonheid weer van het vrouwelijk lichaam. Maar de feministische organisatie Artemisia is woedend over 'het zoveelste voorbeeld van vrouwenlichamen die worden gebruikt voor publiciteit'.

Toscani baarde vier jaar geleden ook al opzien door het graatmagere Franse fotomodel Isabelle Caro naakt te fotograferen in het kader van een campagne tegen anorexia nervosa. Caro overleed in november op 28-jarige leeftijd aan de gevolgen van die eetstoornis.

Klik hier voor een aantal foto's uit de kalender (NSFW uiteraard).

Renault gaat op Britse licentie rijden

Het Formule 1-team Lotus Renault GP rijdt vanaf dit jaar op een Britse licentie. Reden dat de Franse ingeruild wordt voor de Britse is dat autofabrikant Lotus zich ingekocht heeft bij het team. Hierdoor zal bij overwinningen van de renstal uit Endstone het Britse volkslied gaan klinken.

Gisteren werd bij Lotus Renault de livery voor het seizoen 2011 onthuld. In Birmingham werd de 2010-bolide voorzien van de livery van 2011 gepresenteerd. De kleuren goud en zwart overheersen, maar door sponsor Total is er op enkele plaatsen ook rood te bewonderen. De livery wijkt slechts licht af van het plaatje dat eind vorig jaar de wereld werd ingestuurd.


De livery zoals in december voorgesteld


De livery zoals deze in 2011 gebruikt zal gaan worden

FC Twente gaat samenwerken met Dutch Lions

FC Twente is een samenwerkingsverband aangegaan met Dayton Dutch Lions FC. De landskampioen krijgt daardoor de kans jeugdspelers van de Amerikaanse formatie een stage aan te bieden in Enschede. Bovendien gaan trainers en adviseurs van Twente de jeugdopleiding van de Dutch Lions in Ohio ondersteunen.

Dutch Lions is in 2009 door de Nederlanders oud-profvoetballers Erik Tammer en Mike Mossel opgericht. Afgelopen seizoen promoveerden zij met hun team naar het hoogste niveau in de VS. Mossel geeft aan dat het model van Twente een inspiratiebron was. "Op breed regionaal vlak ontwikkelen we momenteel in Dayton het voetbaltalent van jonge spelers en begeleiden we hen tot potentieel profvoetballer."

Met de samenwerkingsovereenkomst hopen de Lions een nieuwe stap voorwaarts te zetten. "Binnen een aantal jaren is het de bedoeling om in een vijftal staten een soortgelijke opleiding te hebben om zodoende een groot gedeelte van de Amerikaanse voetbalmarkt te bestrijken."

'Slecht beeld van onderwijs onterecht'

Het is niet terecht dat het beeld van het onderwijs zo slecht is. Volgens onderzoekers scoren Nederlandse leerlingen juist ver boven het Europese gemiddelde. Ook allochtone leerlingen doen het gemiddeld beter dan leerlingen in andere Europese landen.

Drie onderzoekers van de Universiteit Twente die zijn verbonden aan de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) legden nationale en internationale studies over onderzoekskwaliteit uit de laatste vijftien jaar naast elkaar. Daaruit bleek dat Nederlandse leerlingen goed presteren.

De onderzoekers vonden bovendien geen achteruitgang van de onderwijskwaliteit in het voortgezet onderwijs, terwijl daar vanuit de politiek en media juist veel kritiek op is. Ze concludeerden wel dat de rekenprestaties van basisschoolleerlingen de laatste jaren licht achteruit zijn gegaan.

Wat volgens de onderzoekers beter kan in het Nederlandse onderwijs is de vroege richtingkeuze die leerlingen moeten maken. Dat leerlingen al op jonge leeftijd moeten kiezen welke kant ze op willen leidt tot slechtere prestaties.

Ook zijn er volgens de onderzoekers in Nederland extreem veel verschillende vormen van voortgezet onderwijs vergeleken met andere Europese landen. Leerlingen moeten vaak kiezen voor een opleiding die direct tot bepaald beroep opleidt. Dat belemmert doorstroming naar een hoger niveau.

In 2008 stelde de parlementaire onderzoekscommissie die de invoering van het vmbo, de basisvorming, het studiehuis en het nieuwe leren onderzocht dat de politiek er niet in is geslaagd goed onderwijs te garanderen. Vernieuwingen in het onderwijs werden doorgedrukt zonder inspraak van leraren en zonder dat bewezen was dat ze werkten. Kinderen zijn intussen steeds slechter gaan lezen en rekenen, concludeerde de commissie-Dijsselbloem.


'Slecht beeld van onderwijs onterecht' (Foto: Novum)

Virgin: "Grote stap voorwaarts in 2011"

Virgin Racing verwacht dat het in 2011 in de Formule 1 een grote stap voorwaarts zal gaan zetten. De renstal is het enige die niet gebruik maakt van windtunnels en puur vertrouwt op Computational Fluid Dynamics, wat inhoudt dat de bolide virtueel gebouwd wordt en na testen met de computer geproduceerd wordt. Andere teams hebben de windtunnel nog als tussenstap.

Virgin kende een moeilijke start omdat enkele onderdelen niet sterk genoeg bleken te zijn en de tank van de bolide daarnaast te weinig capaciteit had. Volgens technisch directeur Nick Wirth is dit nu achter de rug en kan er met de extra CFD-capaciteit van partner CSC een grote stap gemaakt worden.

"We zien steeds meer voordelen komen. De productiviteit is verhoogd en de doorlooptijd verkort. De nieuwe auto is ten opzichte van de auto van 2010 een grote stap voorwaarts," zei Wirth tijdens de Autosport Show. "We kijken er naar uit om de nieuwe delen op de bolides te zetten en we hebben geprobeerd van de lessen van vorig jaar."

"Het gaat een interessant seizoen worden met nieuwe banden, nieuwe regels en een beweegbare achtervleugel. Niemand weet hoe de vleugel precies zal gaan werken onder raceomstandigheden, maar dat deze een grote invloed zal hebben op het gebruik van de motoren is wel duidelijk. We willen een grote stap voorwaarts maken op de grid en tonen wat we kunnen."

Om een nieuwe stap voorwaarts mogelijk te maken heeft CSC er voor gezorgd dat Virgin gebruik kan maken van een nieuw CFD-computersysteem. Hierdoor moet de renstal naar eigen zeggen bij de aerodynamische ontwikkeling tot de limiet kunnen gaan, waar andere teams hun met CFD ontworpen delen nog in de windtunnel testen.

Golden Globes aangeklaagd door pr-bureau

De organisatie van de Golden Globes wordt aangeklaagd wegens fraude. Een pr-bureau beschuldigt de organisatie ervan te hebben gelogen tegen het bedrijf. Het publiciteitskantoor werd na zeventien jaar samenwerken aan de kant gezet. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Cinepoint Productions zegt verantwoordelijk te zijn voor de bekendheid van de Globes. Ook beweert Cinepoint dat de Globes dankzij het bedrijf een deal met NBC, goed voor 26 miljoen dollar per jaar, kon sluiten.

De overeenkomst met de Golden Globes zou volgens het boze pr-bureau in 2009 verlengd worden. Daarom heeft het bedrijf naar eigen zeggen veel geïnvesteerd in de samenwerking met de Globes. De belofte werd echter niet nagekomen, want de organisatie verlengde de overeenkomst niet.

Cinepoint Productions eist 2 miljoen dollar voor misgelopen inkomsten. De organisatie achter de Globes heeft nog niet gereageerd op de aanklacht. De film- en televisieprijzen worden zondag uitgereikt. De presentatie is in handen van komiek Ricky Gervais.


Golden Globes aangeklaagd door pr-bureau (Foto: Novum)

Voetbalbaas Azië: "WK 2022 niet in de winter"

De Aziatische voetbalbaas Mohamed Bin Hammam ziet niets in een verplaatsing van het wereldkampioenschap van 2022 naar de winter. Vanwege de hoge temperaturen in de zomer in Qatar toont voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA zich voorstander van een verschuiving. Volgens Bin Hammam, preses van de Aziatische voetbalconfederatie AFC, is dit echter niet aan de orde.

Ook sluit hij uit dat wedstrijden in andere landen in de Golfregio zullen worden gespeeld. Dit idee kwam eerder deze week van Michel Platini, voorzitter van de Europese federatie UEFA.

"Ik denk dat Qatar prima in staat is om het toernooi alleen te organiseren", zei Bin Hammam vandaag tegen de Britse zender Sky News. "Ik ben ook zeker niet onder de indruk van al die meningen. Ook niet over de verschuiving van juli naar januari. Het is allemaal heel prematuur. Het zijn slechts meningen van mensen. Er is absoluut geen basis voor discussie."

Voetbalbaas Azië: WK 2022 niet in de winter
Voetbalbaas Azië: WK 2022 niet in de winter (Foto: ANP)

'Japanse tieners willen te weinig seks'

Het hoofd van de Japanse Organisatie voor Familieplanning, Kunio Kitamura, klaagt dat Japanse jongeren in de leeftijd van 16 tot 19 jaar te weinig beleven op seksueel gebied. Hij baseert deze uitspraak op een onderzoek gepubliceerd door Wall Street Journal.

Volgens het onderzoek is 36 procent van de Japanse knullen niet geïnteresseerd in seks. Bij Japanse meisjes tussen de 16 en 19 is dit percentage zelfs 59 procent. Van de mannen en vrouwen die getrouwd zijn heeft in het land van de rijzende zon 40 procent de afgelopen maand niet het liefdesspel bedreven.

Japan kent het laagste geboortecijfer in de wereld en in combinatie met de toenemende vergrijzing in het land ziet Kitamura dit als een zeer groot probleem. Hij wil dan ook dat jongeren aangemoedigd worden om meer en vaker met elkaar naar bed te gaan.

Nieuwe Starbreeze-titel op GDC onthuld achter gesloten deuren

Starbreeze zou tijdens GDC, in maart, achter gesloten deuren haar nieuwe spel laten zien. De Zweedse studio was bezig met het ontwikkelen van twee nieuwe spellen voor EA; één over Jason Bourne, en de ander met codenaam Project Redlime. Eén van deze projecten, waarschijnlijk het Bourne project, werd gecancelled.

Sinds vorig jaar heeft EA trademarks geregistreerd die te maken hebben met de door Bullfrog gecreëerde Syndicate serie. Dit versterkte de geruchten dat Starbreeze deze serie wellicht nieuw leven in zou gaan blazen...

Shadows of the Damned, Alice: Madness Returns, Kingdom of Amalur: Reckoning, Crysis 2 en Battlefield Play4Free zijn de titels die zeker tijdens GDC aangekondigd zullen worden. GDC vindt plaats op 1 maart in San Francisco. 

Starbreeze

Taliban: 'Meisjes mogen naar school'

De radicaalislamitische Talibanbeweging zou overwegen het verbod op educatie voor meisjes op te heffen. Dat heeft de Afghaanse minister van Educatie, Farooq Wardak, gezegd, aldus de Britse nieuwszender BBC.

Wardak spreekt van een op handen zijnde 'cultuurverandering'. "Ik heb gehoord dat het hoogste niveau van de Talibanbeweging niet langer tegen onderwijs voor meisjes is", aldus Wardak in het blad Times Educational Supplement. De Taliban heeft nog niet op zijn uitspraken gereageerd.

Meisjes mochten onder het regime van de Taliban, dat in 2001 omver werd geworpen door een internationale troepenmacht, niet naar school. Sinds de inval gaan meisjes steeds vaker naar school. Inmiddels zijn vier op de tien leerlingen in Afghanistan meisjes. De Taliban plegen nog geregeld aanslagen op meisjesscholen.

'Meisjes mogen naar school van Taliban'
'Meisjes mogen naar school van Taliban' (Foto: ANP)

Ferrer en Nalbandian in finale Auckland

De finale van het tennistoernooi van Auckland gaat tussen David Ferrer en David Nalbandian. De als eerste geplaatste Spanjaard was met 6-3, 7-5 te sterk voor de Colombiaan Santiago Giraldo. Nalbandian, die op het Nieuw-Zeelandse hardcourt als zesde is geplaatst, rekende met 6-4, 6-2 af met de nummer twee van de plaatsingslijst, Nicolas Almagro uit Spanje.

Nalbandian reist direct na de finale af naar de Australian Open, waar hem een pittige tegenstander wacht. De Argentijn speelt in de eerste ronde tegen voormalig nummer één van de wereld Lleyton Hewitt. In de derde ronde wacht eventueel een ontmoeting met Ferrer, zaterdag zijn tegenstander in de finale van Auckland.

In Sydney gaat de eindstrijd tussen Gilles Simon en Viktor Troicki. De ongeplaatste Fransman zette de Let Ernests Gulbis (3) met 7-6 (1), 6-0 aan de kant. De Serviër (4) bleek in twee sets te sterk voor Florian Mayer uit Duitsland: 6-4, 7-6 (4).


Ferrer en Nalbandian in finale Auckland (Foto: Novum)

Bemanning gekapseisd schip vrijwel zeker dood

Twee vermiste bemanningsleden van het tankschip dat donderdag kapseisde op de Rijn tussen Main en Koblenz zijn vrijwel zeker dood. De kans dat ze nog levend worden teruggevonden is zeer gering. Dat heeft een regeringswoordvoerder in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts vrijdagmorgen laten weten.

Op de tanker met 2400 ton zwavelzuur aan boord waren vier bemanningsleden. Twee konden direct na het ongeval uit het water worden gered. Waarom de tanker bij de plaats St. Goarshausen is gekapseisd is nog niet duidelijk.

Experts proberen nu vast te stellen hoe het 110 meter lange schip het best kan worden geborgen. De berging kan dagen duren, omdat de zware kranen die daarvoor nodig zijn naar de plek van het ongeval moeten worden gebracht.

Er is vooralsnog geen zwavelzuur of dieselolie in de rivier terechtgekomen.

Bemanning gekapseisd schip vrijwel zeker dood
Bemanning gekapseisd schip vrijwel zeker dood (Foto: ANP)

Advocaat eist vrijlating Van der Sloot

De advocaat van Joran van der Sloot eist dat zijn cliënt wordt vrijgelaten omdat er fouten zijn gemaakt in de rechtsgang. Dat heeft de Peruaanse raadsman, Máximo Altez, laten weten aan de Wereldomroep. Van der Sloot zit in Peru vast voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores.

De druppel is volgens de advocaat dat Van der Sloot na negen maanden in voorarrest nog altijd niet door een rechter is verhoord. Altez kreeg te horen dat het verhoor op zich laat wachten omdat er geen beëdigde vertaler beschikbaar is. Hij heeft er geen fiducie meer in dat het verhoor nog binnen de wettelijke termijn van anderhalf jaar plaatsvindt.

Volgens de advocaat is het de fout van het rechtssysteem dat er nog geen Nederlands-Spaanse vertaler is. De verantwoordelijkheid voor het vinden van een tolk ligt bij de rechterlijke macht en niet bij de verdediging.

De vader van het slachtoffer, Ricardo Flores, reageert verontwaardigd op de eis tot vrijlating. "Als die moordenaar tot nu toe niets heeft willen zeggen, hoe durft hij dan nu om vrijlating te vragen?"


Joran van der Sloot (Foto: Novum)

Snel duidelijkheid voor Beenhakker

Het zal snel duidelijk worden of Feyenoord ook komend seizoen verder wil gaan met technisch directeur Leo Beenhakker. Beenhakker heeft een aflopend contract en de verwachting is dat de Rotterdammers de verbintenis niet willen verlengen.

"Voor 1 februari moeten wij Leo laten weten wat wij gaan doen. In de laatste week van januari staat de vergadering van de raad van commissarissen op het programma en wordt dat besproken," aldus algemeen directeur Eric Gudde in het Algemeen Dagblad.

Vrijspraak in zaak rapper Rel definitief

De man die rapper Rel doodschoot gaat definitief vrijuit. Het Openbaar Ministerie (OM) laat vrijdag weten het hoger beroep tegen de vrijspraak van de 27-jarige schutter uit Hoogezand in te trekken. Justitie zegt na bestudering van het vonnis het toch eens te zijn met de vrijspraak wegens noodweer. Aanvankelijk eiste het OM achttien jaar cel.

Het slachtoffer was met drie andere mannen gewapend de woning van de latere schutter binnengedrongen. Die nam hen, nadat een van de inbrekers zijn wapen liet vallen, onder vuur en raakte Farrell Provence, alias rapper Rel, in de liesstreek. De andere mannen werden in hun benen geraakt.

De belagers reden terug naar Amsterdam en brachten Rel daar naar een ziekenhuis. De hulp kwam te laat, waardoor hij overleed.

[NHL] Bruins winnen thriller van Flyers

De Boston Bruins hebben de Philadelphia Flyers in een spannende wedstrijd met 7-5 verslagen. In de wedstrijd was er maar liefst vijf keer een andere ploeg aan de leiding, maar uiteindelijk trokken de Bruins aan het langste eind. Verdediger Steven Kampfer maakte de beslissende 6-5.

Beide ploegen scoorden één keer in een gelijkopgaande eerste periode. Scott Hartnell opende de score voor de Flyers en verdediger Zdeno Chara maakte met een hard afstandsschot in de powerplay de gelijkmaker. De Flyers gingen vervolgens met een 3-2 voorsprong de derde periode in. De Bruins kwamen nog wel op een 2-1 voorsprong via Patrice Bergeron, maar Nikolay Zherdev en Jeff Carter zorgden alsnog voor een voorsprong voor de Flyers.

De Bruins kwamen in de derde periode echter goed uit de startblokken, en binnen twee minuten stonden zij met 4-3 voor door goals van veteraan Mark Recchi en Michael Ryder. Philadelphia gaf echter niet op in wist met twee goals zelfs weer op voorsprong te komen. Danny Briere en verdediger Sean O'Donnell waren de scherpschutters. Brad Marchand maakte gelijk, waarna Steven Kampfer ruim een minuut voor tijd de beslissende 6-5 maakte. De 7-5 viel in een leeg net nadat de Flyers goalie Brian Boucher uit het doel haalden voor een extra aanvaller.

Bruins-coach Claude Julien was duidelijk in zijn nopjes na de overwinning: "We moesten een paar keer van een achterstand terugkomen. Als je een team als de Flyers, dat zo goed speelt, op deze manier verslaat is dat erg prettig." De Flyers hadden hun laatste vier wedstrijden gewonnen en wonnen maar liefst twaalf van de laatste zestien wedstrijden. De Bruins doen het ondertussen ook niet slecht en haalden 17 van de mogelijke 22 punten uit de laatste 11 wedstrijden.

Uitslagen NHL

Thuis Uit Uitslag
Boston Bruins Philadelphia Flyers 7-5
Buffalo Sabres Carolina Hurricanes 3-2
New York Islanders Ottawa Senators 4-6
New York Rangers Vancouver Canucks 1-0
Florida Panthers Nashville Predators 3-2
Phoenix Coyotes Toronto Maple Leafs 5-1
Los Angeles Kings St. Louis Blues 1-3
San Jose Sharks Edmonton Oilers 2-5

Gilbert twijfelt over deelname aan Tour

Philippe Gilbert is momenteel samen met zijn ploeg Omega Pharma-Lotto op trainingskamp op Mallorca. De Belg, die vorig jaar de Amstel Gold Race en de Ronde van Lombardije op zijn naam schreef, twijfelt of hij dit seizoen mee zal doen aan de Tour de France.

"Natuurlijk wil ik de Tour wel rijden", aldus Gilbert tegen Sporza. "Ik zou er veel werk kunnen verzetten voor Van den Broeck en Greipel en ik zie kansen voor mezelf op de Mur de Bretagne. Maar als het voorjaar weer zo veeleisend is, dan zou het toch te gek zijn om de Tour te rijden. Zeker omdat er in het najaar nog een hele zware Vuelta wacht, die ik nodig heb voor het WK."

Het parkoers van het WK in Kopenhagen schijnt vlak te zijn waardoor de sterke renners het verschil niet echt kunnen maken. Gilbert heeft daar echter een andere mening over. "Als je 300 kilometer moet koersen in regen en wind, dan kan het nog wel eens een veel selectiever kampioenschap worden dan de afgelopen jaren het geval was. Het wordt dus zeker weer een doel."

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 03 januari 2011 tot en met 09 januari 2011. De eerste week van het jaar waar de top drie games onveranderd blijven en de PSP behoorlijk heeft ingeleverd in tegenstelling tot de week daarvoor.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Monster Hunter Freedom 3 133.562
2 Wii
Donkey Kong Country Returns 66.551
3 Wii
Wii Party 53.144
4 DS
Pokemon Black / White 45.590
5 Wii
Mario Sports Mix 40.123
6 DS
Ni no Kuni: The Ebony Wizard 37.237
7 PS3
Dynasty Warriors: Gundam 3  30.128
8 DS
SaGa 3: Jikuu no Hasha - Shadow or Light 27.344
9 PSP
The 3rd Birthday 27.279
10 Wii
New Super Mario Bros. 24.888

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PS3
59.612 -16.810
2 Wii
56.547 -20.760
3 DSi XL
44.122 -3.676
4 DSi
38.486 -9.553
5 PSP
28.757 -70.946
6 DSL
4.510 +769
7 PSPgo
4.084 -4.999
8 Xbox 360
3.859 +151
9 PS2
2.547 +67
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 160.841 32.841
DS 110.171 87.118
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 190.969 95.000
Microsoft - 3.859
Nintendo 294.877 143.665
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 28.757 16.518.541
Wii 56.547  11.336.184
PS3 59.612 6.147.102
DSiXL 44.122 1.991.704
DSi 38.486 5.582.213
DS Lite
4.510 18.078.428
Xbox 360
3.859 1.424.357
PS2
2.547 21.698.643
PSPgo 4.084 164.508
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  
Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 32.841 16.683.049
DS 87.118 32.237.816
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Levenslang voor ontduiken tol

Een Chinese boer is tot levenslang veroordeeld wegens het ontduiken van de tol op tolwegen. Een rechtbank in de centrale provincie Henan achtte bewezen dat Shi Jianfeng de staat op deze wijze voor ruim 3,5 miljoen yuan (225.000 euro) heeft opgelicht.

Shi moet niet alleen voor de rest van zijn leven achter de tralies. Hij moet ook nog eens een boete van 2 miljoen yuan betalen, melden de Chinese staatsmedia.

Volgens de People's Daily heeft Shi meer dan 2300 keer het betalen van tol weten te omzeilen door zijn vrachtwagen te voorzien van vervalste militaire nummerplaten. Shi deed dit in de periode tussen mei 2008 en januari 2009, toen hij een vervoersbedrijfje had.

De media berichtten dat enige ophef over de zaak is ontstaan. Er werd schande van gesproken dat mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan misdaden als moord en verkrachting er soms genadiger van afkomen dan Shi.

'PvdA voert verdrietige anti-campagne'

De PvdA voert een 'verdrietige anti-campagne'. De partij vergeet waar de komende verkiezingen over gaan, namelijk de provinciale staten. Dat zegt CDA-leider en minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Maxime Verhagen vrijdag in een interview met Nu.nl.

"Het valt me op dat, met name vanuit links, inzet van de campagne wordt gemaakt dat dit kabinet geen meerderheid haalt." Verhagen toont zich strijdvaardig. "De PvdA zegt: 'stem op ons dan blokkeren wij het kabinet'. Ik wil best de strijd aan met de PvdA en die strijd gaan we winnen ook."

CDA en VVD hopen samen met gedoogpartij PVV na de provinciale verkiezingen op een meerderheid in de senaat, maar volgens Verhagen is dat niet noodzakelijk. Als het niet lukt gaat het kabinet met wisselende meerderheden aan de slag. "Zelfs bij meerderheidscoalities kregen we niet altijd steun, ook niet van onze coalitiepartners. Je zult iedere keer een meerderheid moeten verwerven."


Maxime Verhagen (Foto: Novum)

[AO] Clijsters en Safina tegen elkaar

Kim Clijsters en Dinara Safina, twee voormalige nummers één op de wereldranglijst, moeten het tegen elkaar opnemen in de eerste ronde van de Australian Open. Dit heeft de loting uitgewezen. Clijsters is in Melbourne als derde geplaatst.

Caroline Wozniacki, als eerste geplaatst, treft in de eerste ronde de Argentijnse Gisela Dulko. De nummer twee op de plaatsingslijst Vera Zvonareva speelt tegen Sybille Bammer.

Auto's met negatieve weerstand in GTA IV

Liberty City is al best gevaarlijk, met de politie op je hielen en al die louche figuren waarmee je zaken doet. dot12321 vond het nodig het nog wat gevaarlijker te maken. Door het instellen van de waarde voor de wrijving van de wielen op een negatief getal kreeg hij de chaotische situaties zoals in de filmpjes te zien.

Heb je dit filmpje gezien, heb je GTA IV voor de PC en wil je dit nou ook? dot12321 heeft in de beschrijving een korte uitleg gezet. Als je deze chaos ook wilt hoef je slechts de waarde van "wbias" in handling.dat, die zich bevindt in de map van GTA IV, naar rond de -9 te veranderen voor elke auto.

Terugkeer Buffon doet trainer Del Neri goed

Luigi Del Neri was na afloop van de met 2-0 gewonnen bekerwedstrijd tegen Catania tevreden over het spel van zijn ploeg, maar vooral over de terugkeer van zijn eerste keeper Gianluigi Buffon. Door doelpunten van Milos Krasic en Simone Pepe won Juventus met 2-0 in de achtste finale van de Coppa Italia. Volgens Del Neri staat deze overwinning aan de basis van een goede reeks de komende weken.

"Verdedigend was het team erg sterk. Dit is een positief teken voor ons", aldus Del Neri na afloop van de wedstrijd op de clubwebsite van Juventus. "Deze overwinning geeft ons veel vertrouwen voor de komende weken. Het was leuk om het team zo te zien spelen."

De voormalige trainer van Sampdoria was vooral blij met de terugkeer van Buffon. Hij stond sinds de zomer aan de kant met een blessure. "Hij kreeg vandaag niet al te veel te doen, maar in de tweede helft maakte hij een briljante redding. Ik denk dat hij klaar is voor een terugkeer in de basis van het eerste team. Ik heb nu twee geweldige keepers en ik zal nu op gevoel moeten kiezen."

 

'Huis kopen nog lastiger voor lage inkomens'

Mensen met een lager inkomen kunnen vanaf volgend jaar nog moeilijker een huis kopen. De normen van de Nationale Hypotheekgarantie worden dan verder aangescherpt, voorspelt directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat over de aanscherpingen gaat, vrijdag in het Financieele Dagblad.

Met ingang van dit jaar zijn de normen ook al verscherpt. Dat betekent dat iemand die minder dan 22.000 euro verdient nog maar 150.000 euro kan lenen voor een huis in plaats van 185.000. Dat geldt ook voor tweeverdieners met samen minder dan 40.000 euro inkomen per jaar.

De normen worden aangescherpt op basis van berekeningen van het Nationaal Instituut Budgetvoorlichting (Nibud). Het Nibud constateert dat met name de lage inkomens er flink op achteruit gaan.

Schiffer vreest voor effecten op de woningmarkt. Hij wil met het Nibud en de banken praten over een andere werkwijze met betrekking tot de berekeningen van het Nibud.

Noodweer Brazilië: 476 doden

Het aantal doden als gevolg van de overstromingen en aardverschuivingen in de Braziliaanse staat Rio de Janeiro is tot 476 gestegen. De autoriteiten kunnen niet zeggen hoeveel mensen nog vermist worden, maar gevreesd wordt dat het dodental nog flink zal oplopen. Veertienduizend mensen zijn dakloos geworden.

Het noodweer sloeg woensdag genadeloos toe in het berggebied ten noorden van de stad Rio de Janeiro, waar de grotendeels zeer arme bevolking op de berghellingen woont. In het bergstadje Teresopolis, 65 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, kwamen minstens 222 mensen om. In het naburige bergstadje Nova Friburgo vielen zeker 214 doden. Onder de doden zijn vier brandweerlieden die hielpen bij de reddingswerkzaamheden. In het eveneens nabijgelegen Petropolis kwamen nog eens veertig mensen om het leven.

De huisjes in de getroffen dorpen spoelden weg, werden door de modderstromen bedolven of stortten volledig in elkaar. In een etmaal tijd viel in het gebied ruim 26 centimeter regen.


(Foto: Novum)

[NBA] Miami zonder James onderuit

Miami Heat heeft zonder sterspeler LeBron James wederom een nederlaag geleden. Denver Nuggets was met 130-102 Miami de baas.

James bleef vanwege een enkelblessure aan de kant. Die liep hij woensdag op in de slotfase van de verloren wedstrijd tegen Los Angeles Clippers. Coach Erik Spoelstra zegt dat James tegen Chicago Bulls morgen waarschijnlijk weer inzetbaar is. "Het gaat een stuk beter, maar willen hem zo dicht mogelijk bij de 100 procent krijgen”.

JR Smith was topscorer bij de Nuggets met 28 punten. Chris Bosch was bij Miami goed voor 24 punten, Dwyane Wade maakte er 16.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over achterhaald onderwijs.

D66 wil dat de samenwerking tussen gewone scholen en bijzondere scholen kan worden uitgebreid. De democraten hebben daar een wetsvoorstel voor gemaakt, maar de Tweede Kamer wil er niet eens over stemmen. Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias druist het plan van D66 in tegen de Grondwet. Waarom?

Verbeek: "Mijn vrienden vinden mij geen hork"

AZ-trainer Gertjan Verbeek herkent zich wel in het beeld wat onlangs van hem in Voetbal International geschetst werd. Volgens het blad zijn er twee Verbeken en weet je nooit wie je tegenover je krijgt. "Ik herken mezelf daar wel in", zegt Verbeek tegen De Pers. "Maar soms denk ik ook: het is maar wie je wilt zien. Mensen kleuren het beeld van je zelf in. Mijn vrienden vinden mij geen hork."

Verbeek is zich wel bewust van zijn 'horkerige' imago, maar denkt niet dat hij daar wat aan kan veranderen. Als voorbeeld haalt hij de aanvaring met Pieter Huistra aan. "Huistra geldt als ideale schoonzoon, maar hij heeft me 25 minuten laten wachten bij een persconferentie", begint Verbeek.

"Toen ben ik zelf begonnen, omdat de bus zou vertrekken en ik de journalisten van dienst wilde zijn. Toen ik bezig was, kwamen ze binnen, hij en die persvoorlichter. Niemand die zijn excuses aanbood. Ik werd zelfs geïnterrumpeerd. En dan ben ik zeker de hork als ik daar op reageer. Zeg nou zelf: wie was er nou onbeleefd?"

[AO] De Bakker tegen Monfils

Thiemo de Bakker heeft het niet getroffen bij de loting van de Australian Open. Hij is in de eerste ronde gekoppeld aan de Fransman Gael Monfils, die als twaalfde is geplaatst. Robin Haase begint het Grand Slam-toernooi tegen de Argentijn Carlos Berlocq.

De Bakker en Monfils stonden drie keer eerder tegenover elkaar. De enige overwinning van De Bakker dateert van september 2009. In de Davis Cup-ontmoeting in Maastricht won de geboren Hagenaar in vier sets: 6-3 5-7 6-3 6-4.

Titelverdediger Roger Federer, tweede op de plaatsinglijst, komt in de eerste ronde uit tegen de Slowaak Lukas Lacko. Rafael Nadal, de Spaanse nummer een van de tenniswereld, moet zien af te rekenen met Marcos Daniel uit Brazilië. Publiekslieveling Lleyton Hewitt, verliezend finalist in 2005, staat in zijn eerste wedstrijd tegenover de Argentijn David Nalbandian (27).

President doet Tunesiërs beloftes

De Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali heeft de bevolking van zijn land donderdag beloofd de prijzen van brood, melk en suiker te verlagen. Verder zei de president dat hij zijn ordetroepen opdracht heeft gegeven geen vuurwapens meer te gebruiken tegen actievoerders.

De 74-jarige Ben Ali deed zijn toezeggingen in een televisietoespraak. Hij zei ook dat hij bij de verkiezingen van 2014 geen kandidaat meer zal zijn voor het presidentschap. Verder beloofde hij meer persvrijheid en dat de internetsites in zijn land niet langer geblokkeerd zullen worden.

Tunesië is al dagenlang het toneel van hevige onlusten. Betogers tegen president Ben Ali eisen meer werk, lagere voedselprijzen en een minder hardhandige aanpak door de politie. De autoriteiten stellen dat 23 mensen de dood vonden sinds half december. De Verenigde Naties houden het op bijna 40 doden, terwijl de oppositie en mensenrechtenactivisten uitgaan van zeker 67 doden.

Om de crisis te bezweren, beloofde Ben Ali al eerder een groot aantal nieuwe banen. Verder ontsloeg hij deze week zijn minister van Binnenlandse Zaken en enkele topadviseurs.

Ben Ali doet Tunesiërs beloftes
Ben Ali doet Tunesiërs beloftes (Foto: ANP)

'Pinnen gaat het winnen van contant'

Dit of anders volgend jaar betalen Nederlanders vaker met een pasje dan met contant geld. Dat stelt Currence, het bedrijf achter PIN. Vorig jaar hebben we weer flink meer gepind. In totaal werd 2,1 miljard keer met de pinpas betaald, 8 procent vaker dan in 2009, blijkt uit de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers.

"Doordat de trend van het elektronisch betalen doorzet, verwacht ik dat ergens dit jaar of volgend jaar consumenten voor het eerst vaker elektronisch zullen betalen dan contant", aldus Currence-directeur Piet Mallekoote. Nu is het nog zo dat van de ongeveer vijf miljard betaaltransacties op jaarbasis zo'n twee miljard keer met pin wordt afgerekend en bijna drie miljard keer met contant geld.

Ongeveer 57 procent van de betalingen wordt dus nog steeds contant gedaan; het gaat daarbij overwegend om lage bedragen. Het pinnen wint daar wel terrein; het afgelopen jaar nam het aantal pinbetalingen onder de 10 euro met 16 procent toe tot 561 miljoen. Daardoor daalde het gemiddelde bedrag dat met de pinpas werd betaald, van ruim 39 euro in 2009 tot 37,55 euro vorig jaar. Volgens Currence is dat te danken aan de campagne Klein bedrag? Pinnen mag!.

Het aantal locaties waar gepind kan worden, nam met 15.000 toe tot bijna 220.000. Brancheorganisatie Detailhandel Nederland juicht dat toe. "Pinnen is efficiënt en veiliger voor de winkelier en de medewerkers", aldus een woordvoerder.

Het duurde van 1990, toen het merk PIN werd geïntroduceerd, tot het jaar 2002 voordat het aantal pintransacties op jaarbasis boven de 1 miljard uitkwam. Voor de sprong naar 2 miljard transacties waren geen twaalf, maar acht jaar nodig.

Vorig jaar werd ook vaker met de chipknip betaald. Het aantal betalingen steeg met 0,7 procent tot 178 miljoen. De chipknip wordt vooral gebruikt bij het parkeren, catering of bij snoep- en drankautomaten. Het gemiddelde bedrag dat met de chipknip werd betaald, bedroeg 2,61 euro.

'Pinnen gaat het winnen van contant'
'Pinnen gaat het winnen van contant' (Foto: ANP)

Automobilist rijdt Afsluitdijk af en overlijdt

Bij een ongeluk op de Afsluitdijk is donderdagnacht een automobilist omgekomen. De auto reed in de mist met hoge snelheid door de slagbomen en belandde in het water. De auto is inmiddels boven water, maar de identiteit van het slachtoffer is nog niet bevestigd, zegt een woordvoerder van de Friese politie.

Het ongeluk gebeurde rond 02.00 uur in de richting van Noord-Holland. "Er was toen 50 tot 100 meter zicht op de dijk", laat de politiezegsman weten. "Er staan wel duidelijke borden die aangeven dat er een geopende brug nadert. We onderzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren."

De A7 die over de dijk loopt was enige tijd gestremd, maar ging rond 06.00 uur weer open. Wel moet het verkeer op een deel van de weg nog over één rijstrook. De politie adviseert mensen naar het westen om te rijden via de A6 door de polder.

'Mannen vaker slachtoffer huiselijk geweld'

Mannen zijn veel vaker slachtoffer van huiselijk geweld dan tot nu toe werd aangenomen. Van iedere tien slachtoffers zijn er vier man, terwijl voorheen altijd werd uitgegaan van 'slechts' 16 procent mannelijke slachtoffers, meldt Trouw vrijdag op basis van een groot landelijk onderzoek naar huiselijk geweld in Nederland dat vrijdag naar de Tweede Kamer gaat.

Uit het onderzoek van de universiteiten van Utrecht en Tilburg, het onderzoekscentrum WODC van Justitie en Intomart GfK blijkt verder dat jaarlijks meer dan tweehonderdduizend mensen in Nederland slachtoffer worden van ernstig huiselijk geweld. Het zou voor het eerst zijn dat er een betrouwbare schatting is gemaakt van de omvang hiervan.

Het laatste onderzoek naar dit onderwerp stamt uit 1997. De bereidheid om aangifte te doen is sindsdien flink toegenomen. In 1997 zou slechts 12 procent van het huiselijk geweld bij de politie worden gemeld tegenover 20 procent tegenwoordig. Vooral vrouwen melden huiselijk geweld. Mannen die aangifte doen zouden vaker het gevoel hebben dat ze niet serieus worden genomen.

Vooral onder Marokkanen, Turken, Surinamers en Antillianen komt bovengemiddeld vaak huiselijk geweld voor. Daarbij zou er bij allochtonen sprake zijn van ernstiger vormen van huiselijk geweld. Op dit gebied wordt gepleit voor meer onderzoek.

In 8 procent van de gevallen is sprake van seksueel geweld. Bij vier van de tien gevallen van huiselijk geweld leidt het geweld tot verwondingen en bij ongeveer 15 procent ook tot blijvend letsel. Van de slachtoffers geeft een kwart aan een poging tot zelfdoding te hebben ondernomen na ernstig huiselijk geweld. Dit is vooral het geval onder vrouwen en jongeren.

Minister van Justitie en Veiligheid Ivo Opstelten (VVD), staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) en staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) willen dat de plegers van ernstig geweld die in herhaling vallen steviger worden aangepakt.

Middlesbrough-trainer tevreden over Mido

Mido heeft een goede eerste indruk achtergelaten op Middlesbrough-trainer Tony Mowbray. De Egyptische aanvaller meldde zich bij Middlesbrough nadat hij vorige week per direct bij Ajax vertrok.

Hij moet zich tijdens de trainingen bewijzen. Voorlopig lijkt hij op de goede weg. "Hij lijkt een goede mentaliteit te hebben, trainde de laatste dagen extreem hard en wil laten zien hoe fit hij is", zegt Mowbray op de clubwebsite.

Mido kwam in 2007 naar Middlesbrough, maar liet bij zijn afscheid geen al te beste indruk achter. Nu staat er echter een nieuwe trainer aan het roer dan toen. Hij zegt zich niks aan te trekken van de geschiedenis van de spits.

"Ik beoordeel mensen op mijn ervaringen en niet op hun reputaties", zegt Mowbray. "Ik heb enkele basisregels bij hem neergelegd. Als er zich dan toch een probleem voordoet, dan is het voor mij eenvoudig op te lossen."

Albert Heijn overleden

Op 83-jarige leeftijd is Albert Heijn gisteravond overleden in het 19e-eeuwse kasteel Pudleston Court in Groot-Brittannië, waar hij al geruime tijd woonde. Hij overleed in alle rust.

Heijn was de kleinzoon van de oprichter van het Albert Heijn-supermarktconcern. Tussen 1962 en 1989 was hij topman bij het bedrijf, en maakte er een zeer succesvolle onderneming van.

Hij kreeg veel onderscheidingen, waaronder Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau en Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In België werd Heijn benoemd tot Commandeur in de Orde van Leopold II.

De best verkochte games van 2010 in de VS

De NPD heeft bekendgemaakt welke games het afgelopen jaar het best zijn verkocht in de Verenigde Staten. Call of Duty: Black Ops heeft, tot niemands verbazing, de eerste plek ingenomen. Amerikanen zijn hun favoriete sport, American Football, ook nog niet zat. De volledige lijst:

  1. Call of Duty: Black Ops
  2. Madden NFL 11
  3. Halo Reach
  4. New Super Mario Bros. Wii
  5. Red Dead Redemption
  6. Wii Fit Plus
  7. Just Dance 2
  8. Call of Duty: Modern Warfare 2
  9. Assassin's Creed: Brotherhood
  10. NBA 2K11


De best verkochte games van de maand december zijn ook bekend gemaakt:

  1. Call of Duty: Black Ops
  2. Just Dance 2
  3. World of Warcraft: Cataclysm
  4. Assassin's Creed: Brotherhood
  5. Donkey Kong Country Returns
  6. Epic Mickey
  7. Madden NFL 11
  8. Michael Jackson: The Experience
  9. NBA 2K11
  10. Need For Speed: Hot Pursuit


De NPD telt alleen games die in de winkels verkocht zijn, dus digitale verkoop wordt niet meegeteld. Cataclysm is ongetwijfeld ook veel gedownload van Blizzard's battle.net website.

Xbox 360 had recordmaand in december

Ondanks dat de Xbox 360 volgens Larry "Major Nelson" Hryb in de maand december uitverkocht was, of misschien juist daarom, heeft de console afgelopen december zijn beste maand ooit gehad in de VS. Er zijn 1.9 miljoen eenheden verkocht en de Xbox 360 heeft als enige console groei gezien ten opzichte van het jaar daarvoor.

Volgens de NPD, die de verkoopcijfers in de VS meet, werden er in 2010 gemiddeld 6% minder consoles verkocht dan in 2009, maar de Xbox 360 is hier niet verantwoordelijk voor. Ondanks het record van de Xbox 360 was de Nintendo DS de best verkochte console in dezelfde maand.

Kwart miljoen bezoekers voor Loft

Ruim een kwart miljoen mensen hebben inmiddels de film Loft bekeken in de bioscoop. Dat liet distributeur Independent Films donderdag weten. De nieuwe film van regisseur Antoinette Beumer ging op 16 december in première.

Op 28 december bereikte de film al de gouden status, met 100.000 bezoekers. Loft is volgens de distributeur de enige Nederlandse film waarvan de bezoekersaantallen na de kerstvakantie nog stijgen.

De film draait om vijf getrouwde mannen, die een loft delen voor hun buitenechtelijke activiteiten. Op een ochtend treffen ze daar het lijk van een jonge vrouw aan. De hoofdrollen worden vertolkt door onder anderen Barry Atsma, Fedja van Hûet, Jeroen van Koningsbrugge, Anna Drijver en Kim van Kooten.

Kwart miljoen bezoekers voor Loft
Kwart miljoen bezoekers voor Loft (Foto: ANP)

'Opvolger PSP net zo goed als Playstation 3'

De opvolger van de draagbare PSP-spelcomputer is net zo krachtig als de PlayStation 3, zo heeft Sony volgens gamevakblad MCV gezegd tegen licentiehouders. Volgens het vakblad moet de PSP2, de officiële naam is nog onbekend, met de kerst op de markt komen.

Naar verluidt heeft de PSP2 een HD-scherm en twee analoge sticks voor de besturing van games. Sony wil gaan voor volwaardige game-ervaringen om zich op die manier te onderscheiden van de kleine spellen die de mobiele apparaten als Android-telefoons en de iPhone bieden. De opkomst van digitale distributie gaat Sony aan het hart, maar de hardwarefabrikant wil de binding met grote winkelketens niet verliezen. MCV stelt dat de nieuwe PSP nog altijd een mediadrager zal gebruiken om games in de winkel te verkopen naast het aanbod van downloadbare spellen.

De PSP2 is een apparaat dat volledig gericht is op gamen en staat los van de Playstation Phone die in de afgelopen weken veelvuldig in de schijnwerpers heeft gestaan. Sony gaat de Playstation Phone volgende maand onthullen in Barcelona tijdens een beurs voor mobiele telefoons. Woensdag zal concurrent Nintendo zijn plannen bekendmaken voor de Europese lancering van de Nintendo 3DS. De verwachting is dat de nieuwe draagbare PlayStation niet lang daarna zal worden onthuld.

Uitslagen kwartfinales Copa del Rey

Vanavond werden de overige twee kwartfinales afgewerkt in de Copa del Rey. Almería en Real Madrid wisten zich beiden hun eerste wedstrijd in de kwartfinales te winnen. Volgende week dinsdag 18 januari zijn de returns. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden van vanavond.

Real Madrid - Atlético Madrid 3-1

De wedstrijd in het Bernabeu werd al snel geopend door een doelpunt van de bezoekers. Sergio Kun Agüero werd tegengehouden door Iker Casillas, maar Diego Forlan wist de bal alsnog in de zevende minuut in het lege doel te schieten.

Nog geen tien minuten later was de gelijkmaker al een feit. Na een scherpe corner van Angel Di Maria was het Sergio Ramos die raak kopte en de stand op 1-1 bracht. Even daarna was het dezelfde Di Maria die na een schwalbe een gele prent van de scheidsrechter kreeg.

In de tweede helft leken beide ploegen de strijdvaardigheid van de eerste 45 minuten kwijt te zijn. Na een doelpunt van Cristiano Ronaldo in de zestigste minuut was Real Madrid echter vastbesloten om de winst te pakken. Het betekende het 31e doelpunt dit seizoen van Ronaldo.

Slecht verdedigen van de bezoekers leidde in de slotfase van de wedstrijd nog tot de 3-1. Mesut Özil maakte gebruik van de wanorde en kon de bal makkelijk intikken. Real Madrid zal aankomende dinsdag zelfverzekerd op bezoek gaan bij hun stadsgenoot.

Almería - Deportivo la Coruña 1-0

Het enige doelpunt van de wedstrijd viel na ruim een halfuur spelen. Knut Olav Rindaroy schoot de bal hard in het doel. Vlak daarna kreeg Almería een paar flinke kansen. Jose Ulloa probeerde het een paar keer, maar wist zijn pogingen niet in een doelpunt om te zetten.

Vlak na rust kreeg Yves Hadley Desmarets de kans om Deportivo de gelijkmaker te bezorgen, maar de keeper van Almería wist de bal te onderscheppen. Niet lang daarna lag de 1-1 op het puntje van de schoen van Lassad, maar zijn harde schot ketste af op de paal.

Na zeventig minuten was het bezoekende team al door zijn wissels heen, maar de frisse vervangers konden het verschil niet maken. In de laatste minuten van de wedstrijd zette Almería nog een aanval op, maar door de buitenspelpositie van Albert Crusat ging de kans op 2-0 niet door. De 1-0 eindstand betekent dat Almería aankomende dinsdag met een kleine voorsprong bij Deportivo op bezoek gaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.