FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2

Beaudelaire

De afgelopen dagen zit ik nog te veel in mijn hoofd met mijn hoofdverdachte Art. Het ligt er nog iets te dik bovenop, er zijn te veel mensen die hem verdenken en de verwijzingen naar kunst (Engels is art) zijn er te veel. Toch blijf ik eigenwijs (net als vele anderen) en houd ik voorlopig nog Art als De Mol aan. Wellicht kan aflevering 2 daar verandering in brengen.

De titel van aflevering 2 was 'Allemaal theater'. Als de titel van de derde aflevering met een R begint, dan zou het KAR spellen en zou dat een hint kunnen zijn naar Karin. Echter is het principe van beginletters achter elkaar zetten al veel gebruikt in de Mol, zodat de kans klein is dat ze het weer gebruiken. Daarnaast heeft Karin ook acties die te dom voor de Mol lijken te zijn. Zoals het verkeerd beantwoorden van de vraag in aflevering 1. Ook dat principe kennen we wel van Milouska (seizoen 6, met het bordjes omdraaien) en van Dennis (seizoen 8, ook het verkeerd beantwoorden van een makkelijke vraag). 

Dan nu de opdrachten. De eerste opdracht in het theater was een vage opdracht. Iedereen moest een tekst (over henzelf) van iemand anders oplezen en de rest moest raden van wie de tekst was. Alle teksten waren onduidelijk, behalve die van Pepijn. Daarnaast was het sowieso best een moeilijke opdracht, omdat iedereen elkaar nauwelijks kende en nog maar een paar dagen met elkaar hadden opgetrokken. Toch was er wel iets verdacht aan de opdracht. Van tevoren hadden Patrick en Art afgesproken om verdacht te doen. Na de opdracht begon Art dus met het beschuldigen van Patrick. (TUNNELVISIEALARM) Zou hij er baat bij hebben dat er mensen iemand anders verdenken, zodat Art vrijuit gaat?

Opdracht 2 in het KUNSTmuseum (excuus) was wederom een geweldige opdracht. Boobytraps, landmijnen, snipers en rookbommen, alles kwam voorbij. De Mol heeft er baat bij om te regelen hoeveel geld er in de pot komt, dus is het verstandig als hij of zij ergens op het eind komt. Ondanks dat Anna verdacht deed door helemaal niks te zeggen en Hanna alleen maar giechelde (nu weten we dat ze het niet is), hadden ze weinig invloed op de hoeveelheid geld dat er in de pot komt. In tegenstelling tot Art en Jan, waarbij laatstgenoemde al het geld binnensleepte en eerstgenoemde zomaar wegrende, terwijl Jan dat afraadde. Jan zei later in de aflevering ook dat hij "de Mol heeft ontmaskert" en de kans is groot dat het bij deze opdracht was. Hij werkte nauw samen met Art, dus hij moet hem wel bedoelen.

Tijdens de opdracht met het schilderij (wederom kunst) was het weer belangrijk in welke positie je de vraag kreeg. De tien verschillen waren, voor de kijker, in ieder geval niet zo moeilijk, maar dat zal ongetwijfeld anders zijn als je daar staat. Karin kwam weer met een heel dom antwoord ("de man in de voorgrond had eerst een hoed op en daarna niet"), waardoor ze wel een hele domme Mol moet zijn (als was Milouska dat ook). Aan het eind van de rij stond Jan, die eveneens een fout antwoord gaf. Een echte Molactie is om een antwoord te geven dat nét niet goed is. Pepijn en Art waagden zich daaraan. Pepijn zei dat de man in de voorgrond twee zakken met mosselen eerst had en toen één (maar hij had geen mosselen). Art dacht dat de ijscoman eerst een krant had en toen niet meer (terwijl dat de man achterin was, die zijn schoenen liet poetsen). 

Opvallend was ook dat Horace een joker gaf aan Pepijn, omdat hij jarig was. Aan de ene kant kan het zijn om vertrouwen van hem te winnen, zodat Pepijn informatie met hem deelt (als kandidaat). Maar aan de andere kant kan het ook zijn om zijn vertrouwen te winnen, zodat Pepijn informatie met hem deelt en Horace daarop kan anticiperen als Mol. Toch geloof ik in de eerlijkheid van Horace, dat hij de joker echt gaf als cadeautje en wellicht om informatie te winnen (als kandidaat).

Bij de executie ging Hanna eruit en dat wekte bij mij in ieder geval geen verbazing of moeilijkheden op. Nooit vond ik haar verdacht (behalve bij opdracht 2) en is het meer een kwestie van 'des te minder er over blijven, des te minder uit te kiezen als Mol.' Nu maar hopen dat Karin er binnenkort uitgaat (no offence), zodat we zeker weten dat de Milouska-wannabee het in ieder geval niet is.

Conclusie: Art blijft het nog steeds voor mij, maar ik begin steeds meer te twijfelen en ook weer niet. Er zijn te veel verwijzingen naar kunst en er zijn zoveel mensen die hem verdenken, zodat het er te dik bovenop ligt. Maar aan de andere kant doet hij het meest verkeerd en doet hij dat subtiel (al prik ik daar doorheen). Kandidaten die ik in de gaten houd zijn Horace en Anna. Ze hebben beide iets wat ik niet uit kan leggen, maar ze wel verdacht maakt.