FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding


Beaudelaire 

Eindelijk, we kunnen weer beginnen. Weg met Oh Oh Cherso, The Voice of Holland of Popstars. Het is tijd voor de échte programma's. Dit jaar gaan de tien BN'ers naar El Salvador om daar opdrachten te doen voor de pot. Anna, Art, Patrick, Horace, Miryanna, Hanna, Pepijn, Jan, Karin en Soundos (uit mijn hoofd). De eerste aflevering kende meteen een paar veranderingen. Voor het eerst kreeg de aflevering een titel ('Kleur bekennen'), de animatie met het Mollogo is anders en de intro is dit keer niet geschoten met momenten later uit het spel (wat erg zonde is). 

De eerste opdracht was meteen 'des Mols'. Eén voor één werden de kandidaten in de bus gestopt met vijf makkelijke vragen. Natuurlijk ging het eigenlijk niet om de vragen en dat had iedereen al vrij snel door. Waar het wel om ging? Pieter Jan vertelde later dat de Mol ergens in de bus zat. De enigen die nog iets probeerden waren Horace en Miryanna. Horace probeerde nog achterin de bus te kijken, maar staakte zijn zoektocht al snel. Miryanna probeerde langs het gangpad achterin de bus te komen, maar werd geblokkeerd door een paar El Salvadorianen. Bij het beantwoorden van de vragen is het dom van Karin om kilometer te zeggen in plaats van mijl, maar dit ligt er zo bovenop (en ze haalt later ook nog geld op), dat ik haar gewoon wegstreep als Mol. Je moet ergens beginnen.

De eerste persoon die mijn aandacht trok was Art (Rooijakkers, red.). Hij zou een perfecte persoon zijn voor de Mol. Hij spreekt vloeiend Spaans (en kan dus de bevolking ook beïnvloeden), heeft ervaring met realityseries (Peking Express) en is eigenlijk de vriendelijkheid zelve. 

Tijdens de tweede opdracht valt Horace op, die met een erg goed systeem komt om te kunnen communiceren op lange afstand. Als Mol is het natuurlijk verstandig om in de groep te zitten, waarbij je het laatste woord hebt en het geld mee kunt verdienen (of niet). Bij het raden van de letters is iedereen eigenlijk verdacht. Iedereen roept maar wat en niemand denkt goed na over de oplossing. Dat het uiteindelijk ook verkeerd is, is dan ook geen verrassing. Ondanks dat Art (mijn eerste gok) niet bij de groep zit met het laatste woord, heeft hij wel een Molactie door twee keer 'per ongeluk' op de knop te drukken, zodat er twee keer vuurwerk afgaat. 

Daarna kon er eindelijk flink geld worden verdiend, 10.000 euro in totaal. Helaas voor de pot was iedereen egoïstisch en koos voor de jokers en vrijstellingen (en terecht, wie zou dat nou niet doen?). Pepijn deed even verdacht door de zeggen dat de laatste pot niet leeg was, terwijl dat wel zo was. Maar deze actie had geen grote invloed op het geldbedrag en heeft Pepijn bij de executie ervoor gekozen om iedereen een vrijstelling te geven. Een Mol zou dat nooit doen (tenminste, in mijn ogen). Ook Miryanna's kans om de Mol te zijn neemt af, omdat zij 2.500 euro meeneemt uit een pot. 

Tijdens de executie mocht dus iedereen (helaas) door. Jammer dat Pepijn er niet voor gekozen had om iemand een rood scherm te laten zien, want dan kunnen we weer iemand wegstrepen. Het groene scherm van Soundos maakte een eind aan een fantastische eerste aflevering van een nieuw seizoen Wie is de Mol?. Een vage opdracht met toch een diepere betekenis, een knallende opdracht, erg goed gemonteerd en spannende muziek (Inception). 

Had ik al gezegd dat het wel apart te noemen is dat de test werd gemaakt in een kunstmuseum? Kunst is Engels voor... Art. Helaas licht dit er misschien wel erg dik bovenop, maar ik blijf voor nu even een tunnelvisie hebben voor Art. Daarnaast had hij ook een vreemde glimlach op zijn gezicht toen Pieter Jan zei dat er een Mol in hun midden is. Op één of andere manier vertrouw ik Patrick ook niet. Hij heeft iets aparts, wat mij meteen opviel. Maar voor nu houd ik het op Art, maar hoelang dat nog blijft.

Waar de groep in aflevering 5 naar toe gaat? Dat wisten we allang, dat wordt buurland Nicaragua. Weet je dat ook weer.

Lees op de volgende pagina MrManiaks column en op pagina 3 de verdenkingen van andere Molfans!