Battlestations: Midway

De controls
De controls varieren heel sterk in hoe goed ze werken. Waar het werken met de tactische map en het mikken van scheepskanonnen heel goed gaat met de muis is rondvliegen met het vliegtuig gebruik makend van de muis verre van fijn. Over het algemeen lijkt Battlestations: Midway meer gebouwd op het gebruik van een gamepad dan het gebruik van een muis en een toetsenbord. Ondanks dat de game besturen met muis en toetsenbord wel werkt is spelen met een gamepad net wat fijner. Gelukkig ondersteunt ook de PC-versie gewoon gebruik van een gamepad en kun je zelfs standaard lay-outs kiezen voor bijvoorbeeld de Xbox 360 pad.
Desondanks wordt het nooit ideaal, zoals eerder gezegd kent de game eigenlijk teveel mogelijkheden, en dat merk je ook terug in de controls. Verwacht maar een goed uur bezig te zijn met de tutorial, want alles bestuurt anders. Schepen, onderzeeers, vliegtuigen: Allemaal hebben ze aparte controls. Nu zijn er nog altijd games die veel lastiger zijn om onder de knie te krijgen, maar makkelijker wordt het er allemaal niet op.

<\/center>

De missies
Zoals eerder gezegd neemt Battlestations: Midway je mee naar de belangrijkste veldslagen uit de oorlog in de Stille Oceaan, zoals de bepalende slag om Midway waar de titel van de game naar verwijst. De missies zijn helaas niet erg groot in aantal, hierbij moet je denken aan een stuk of tien missies, die gelukkig wel uiteenlopen in aard. Erg veel replaywaarde hebben ze daarentegen niet, de uitkomst is veelal hetzelfde omdat de AI niet erg sterk is. Gelukkig hebben de developers ook een aantal uitdagingsmodussen in de game gestopt, hierin komt puur en alleen de actiemodus naar voren en moet je bijvoorbeeld een Japans konvooi aanvallen met een squadron gevechtsvliegtuigen. De challenges zijn een erg welkome afwisseling en een goede kans om onbezorgd te kunnen genieten van het actie-element van de game. Daarnaast biedt de game ook nog eens multiplayer.

Multiplayer
De multiplayer in Battlestations: Midway is erg sterk, het is al beter dan de single-player omdat een menselijke tegenspeler al erg goed de fouten in de AI bloot legt. Maar het wordt enkel beter wanneer je meer spelers toevoegt, deze spelers voegen zich bij teams en je zal met hen samen moeten werken om te komen tot het beste eindresultaat. Goed teamwork is essentieel voor succes, en zorgt voor een extra dimensie voor de gameplay.

<\/center>

Presentatie
Battlestations: Midway was lange tijd in ontwikkeling, en dat is te merken. Het ziet er zeker nog niet slecht uit, maar toch zeker wel licht gedateerd. Natuurlijk mag je niet het detail verwachten van een Gears of War gezien de schaal en het aantal dingen tegelijk op het scherm, maar desondanks is er toch zeker wel meer mogelijk op zowel de Xbox 360 als moderne PC’s. Wel een aardigheidje is dat je bij de grafische opties ook een optie vindt voor een grafische filter die de game een look geeft die veel wegheeft van oude WW2 films. Het geluid van de game is verder in orde, maar weinig opmerkelijk, hetzelfde geldt voor de voice acting.