Outpost Kaloki X

Outpost Kaloki X is een wat vreemde eend in de bijt onder de games die te verkrijgen zijn op Xbox Live Arcade. De meeste games die momenteel te verkrijgen zijn via Microsofts online game-distributiesysteem voor de Xbox 360 vallen in de puzzel- of actiegenres. Outpost Kaloki X daarentegen is een God-game, een God-game waarin jij een ruimtestation mag runnen.

Wanneer je Outpost Kaloki X opstart kun je kiezen uit drie verschillende spelmodi: Je kunt de adventure verhaallijn, de oorlogs verhaallijn of een los scenario spelen. Waar de adventure verhaallijn zich vooral zal focussen op het verdienen van geld met je station biedt de oorlogsverhaallijn ook vijanden om tegen te verdedigen, eveneens begint de oorlogsverhaallijn direct al op een iets hogere moeilijkheidsgraad dan de adventure verhaallijn. De scenarios bestaan voor ongeveer de helft uit sandboxes (je kunt vrij spelen zonder enige doelen) en de rest bestaat uit relatief uitdagende losse missies. Een leuke toevoeging is dat de makers inmiddels al enkele nieuwe scenario\'s online hebben gezet die gratis te downloaden zijn, helaas zijn er ook een klein aantal waarvoor men wel de flappenhouder zal moeten trekken. Al met al is er genoeg content om je lange tijd te vermaken.

Zodra je je keus hebt gemaakt qua gamemodus krijg je een klein station te zien, dit station heeft een aantal hardpoints waarop je toevoegingen aan je station kunt bevestigen. De toevoegingen lopen uiteen van een kiosk tot een high-tech generator tot enorme wapens. Deze toevoegingen kosten naast geld om te bouwen ook stroom, draaikosten en vergen ook onderhoud. Natuurlijk moet je niet zomaar in het wilde weg nieuwe uitbreidingen bouwen, daarvoor heb je balkjes met de behoeftes van de bezoekers van je station (à la Simcity). Helaas zijn de balkjes wel erg klein wat het soms lastig maakt om de behoeftes goed te bekijken.

Outpost Kaloki X maakt echter wel een fout in de complexiteit die het biedt. Waar de controls prima in orde zijn, er content in overvloed is en de gameplay op zich leuk is gaat de game nooit echt diep. Je blijft vast zitten aan een erg klein ruimtestation dat je weliswaar telkens upgrade, maar nooit echt veel beter lijkt te worden. Ook vervalt de gameplay jammer genoeg vrij snel in een vast patroon en heb je daarom weinig keuzevrijheid in missies, er is een pad het juiste en dat pad ken je helaas vrij snel. Deze factoren zorgen ervoor dat ondanks dat er content genoeg is je het toch na een tijdje wel gezien hebt.

Qua graphics en geluid is Outpost Kaloki X geen stap voorwaarts, en dat mag je ook eigenlijk niet verwachten voor 10 euro en een grootte van zo’n 20MB. De graphics zijn redelijk in orde en gewoonweg functioneel. Het geluid is niet onaardig, al beginnen de simpele muziekjes die in het begin grappig zijn na een tijdje wel te vervelen.

Al met al valt Outpost Kaloki X samen te vatten als een game die een goede poging doet het godgame-genre te brengen naar de Xbox 360. Ondanks dat de game niet echt slecht is, valt het ook zeer zeker geen topper te noemen. De game lijdt aan een gebrek aan complexiteit en daarmee duurzaamheid. Echter voor de 10 euro die de game je kost biedt het je al meer vermaak voor je geld dan een hoop andere arcadegames op het platform. Outpost Kaloki X krijgt van mij dan ook een respectabele 7.