Opnieuw geen zorgtoeslag voor zeshonderd mensen

Redactie

Dat zo'n 3600 mensen vorige maand geen zorgtoeslag hebben gekregen, is te wijten aan een menselijke fout. Niettemin is het in zeshonderd gevallen deze maand opnieuw fout gegaan, schrijft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlanders stonden ten onrechte nog als wanbetaler in het systeem, waardoor de Belastingdienst de toeslag naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bleef overmaken. Het is misgegaan bij een aanpassing van de software die het berichtenverkeer regelt tussen het CJIB en de fiscus. En dat was een menselijke fout, schrijft de bewindsman.

Nadat de fout is vastgesteld, heeft het CJIB de zorgtoeslag direct uitbetaald. Op dit moment zijn bijna alle zorgtoeslagen betaald en alle betrokkenen hebben een excuusbrief ontvangen. Toch ging het in zeshonderd gevallen opnieuw mis: hun zorgtoeslag is vrijdag opnieuw uitgekeerd aan het CJIB. De gedupeerden ontvangen naar verwachting binnen twee weken een herstelbetaling.

Wiebes schrijft dat het CJIB en de Belastingdienst extra controles inbouwen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt. Tegelijkertijd is het onvermijdelijk dat fouten worden gemaakt bij een organisatie als de Belastingdienst. Het belangrijkste is dat schade van burgers zo snel mogelijk wordt hersteld, aldus de bewindsman.

Als mensen meer dan zes maanden geen premie betalen aan hun zorgverzekeraar, dan int het incassobureau die premie voor de verzekeraars. De zorgtoeslag wordt in zo'n geval niet langer naar de rekening van de schuldenaar overgemaakt, maar direct gestort bij het CJIB, die de schulden dan afbetaalt.