Kuijt: "Oranje hoeft niemand te overtuigen"

De prestaties van het Nederlands elftal spreken voor zich en het team hoeft niemand meer te overtuigen. Dat zei Dirk Kuijt dinsdag, een dag na de 2-0 zege op Chili. "We winnen van Spanje, de wereldkampioen, verslaan Chili, een van de beste teams dit toernooi, en we hebben tien keer gescoord."

De keuze van bondscoach Louis van Gaal om Kuijt linksback neer te zetten, kwam voor Kuijt niet als een verrassing. "Dat hebben we lang geleden al besproken. Ik had zelf ook het idee dat ik wel op die positie uit de voeten kon. Daarna hebben we het op de training uitgeprobeerd en dat ging goed."

Een experiment dat alleen binnen de groep bekend was. "We deden dat alleen op besloten trainingen, omdat er veel vragen zouden komen als ik ineens verdedigend zou gaan spelen. Het zou duidelijk worden op het moment dat het nodig was. Dat was gisteren, de trainer zei me dat hij het wilde doen en ik was er klaar voor."

De sfeer bij Oranje is ondertussen geweldig, mede omdat de families ook in Brazilië aanwezig zijn. "Dat is een uitstekende keuze van de trainer geweest. We focussen ons op de wedstrijden, op de trainingen, maar het is geweldig om een paar uur in de week samen met je vrouw en kinderen te zijn. Dat werkt heel verfrissend."

Vooruitkijkend op het duel van zondag tegen Mexico, was Kuijt positief over die ploeg. "We hebben veel respect voor ze. Ze hebben goede prestaties neergezet tegen Brazilië en daarna tegen Kroatië. Ik ben verbaasd dat een speler als Hernandez niet speelt. Als hij op de bank zit, betekent dit dat Mexico een goed team heeft."

Kuijt is overtuigd van de kansen van Oranje tegen de Mexicanen. "We gaan rustig video kijken van hen en ons goed voorbereiden. We hebben goede kansen tegen ze. Ze houden ervan om aan te vallen, maar we zijn er op voorbereid. Met Robin van Persie en Arjen Robben hebben we twee geweldige wapens. En ook Wesley Sneijder is volgens mij een van de besten ter wereld."

De 33-jarige aanvaller speelde tegen Chili zijn 99e interland. "Het bereiken van honderd interlands is geweldig, helemaal als het hier in Brazilië tijdens het WK is. Maar dat is een individuele prestatie, het gaat om het resultaat van het team." Kuijt scoorde in 99 duels voor Oranje 24 keer. Hij debuteerde in september 2004 in een 3-0 gewonnen vriendschappelijke wedstrijd tegen Liechtenstein.