'Mariniers onterecht van boord na drankincident'

Harry

Drie mariniers van de Zr. Ms. Evertsen zijn naar het militaire hof in Arnhem gestapt, omdat ze in maart onterecht van boord zouden zijn gehaald na een vermeend seks- en drankincident. Volgens het trio heeft de marine het verhaal opgeblazen, schrijft De Telegraaf dinsdag.

De militairen zeggen zich keurig te hebben gehouden aan het door de commandant gestelde maximum van twee blikjes bier tijdens de Neptunusviering op 3 maart. Bij dit marineritueel worden opvarenden die voor de eerste keer de evenaar passeren, ingesmeerd met een goedje van rottend voedsel. Bovendien moeten ze een glas zeewater drinken.

Het trio zegt flink last te hebben van de affaire. Ze moeten steeds uitleggen dat het niet zo is gegaan en vrezen bovendien de aantekening in hun personeelsdossier die wel eens tot ontslag kan leiden.

De marine suste de affaire nadat het naar buiten was gekomen overigens al enigszins. Zo werd ontkend dat er ook sprake zou zijn van een seksincident. De betrokkenen kregen desondanks een schikking van maximaal vijfhonderd euro.

Voorzitter Erik Jurriëns van de Onafhankelijke Defensiebond (ODB) suggereert in de krant dat de marine haar verlies niet wil pakken. "Het was een waanzinnige actie om deze militairen met veel misbaar van boord te halen. Die fout moet op de één of andere manier worden gerechtvaardigd, ten koste van deze mensen."