[Groep D] Uitslag Italië - Uruguay

Italië is het volgende Europese land, wat de achtste finales van het WK voetbal niet heeft bereikt. In Natal was Uruguay met 1-0 te sterk, waardoor zij over de Italianen heen sprongen. Er was wel één smetje op deze wedstrijd: Luis Suárez beet weer letterlijk van zich af.

Italië had voorafgaand aan het duel tegen Uruguay voldoende aan een gelijkspel om zich voor de achtste finales te plaatsen. De Uruguayanen moesten echter winnen om zeker te zijn van de volgende ronde. Costa Rica en Engeland speelden het andere duel, maar waren al zeker van respectievelijk de volgende ronde en uitschakeling.

In de eerste vijf minuten van de wedstrijd had Italië het meeste balbezit, maar was Uruguay veel feller. De ploeg van bondscoach Óscar Tabárez was echter ook slordiger, waardoor het veel balverlies leed. Toch kregen beide landen een aantal goede mogelijkheden. Deze werden echter niet benut.

Halverwege de eerste helft kreeg Mario Balotelli een gele kaart, waardoor hij een eventuele volgende wedstrijd moet missen door een schorsing. Toch bleven de Italianen in de eerste helft wel domineren en loerde Uruguay vooral op de counter. Al met al bleef het een saaie eerste helft. Hierdoor werd het rustsignaal ook begeleid door een fluitconcertje.

De overtreding van Mario Balotelli, die hem een gele prent opleverde (PRO SHOTS / Action Images)

Het tweede bedrijf begon met een prima mogelijkheid voor Cristian Rodríguez. Hij ging aan de linkerkant van het veld op avontuur, kaatste met Luis Suárez, kreeg de bal op maat terug, maar faalde vervolgens in de afronding. Na een uur wedstrijd kantelde de wedstrijd echter. Italië had de zaken goed op orde, maar zag Claudio Marchisio met rood van het veld verdwijnen. Hierdoor kregen de Uruguayanen meer ruimte.

Zo was onder meer Suárez dichtbij de voorsprong voor Uruguay, maar zag zijn schot gekraakt worden door Gianluigi Buffon. Aan Italiaanse zijde was Marco Verratti tot dan toe de man van de wedstrijd. Met 25 minuten op de klok stak hij het middenveld over en bezorgde de bal tot bij Ciro Immobile, die vervolgens wel ver naast schoot. Helaas stond de aanvaller van Italië ook nog eens buitenspel.

Tien minuten voor het einde deed Suárez negatief van zich spreken. Wat hij eerder al in de Engelse en Nederlandse competitie deed, deed hij nu ook op het WK voetbal: bijten. Ditmaal was Giorgio Chiellini het slachtoffer. Direct daarna schoot Diego Godín Uruguay alsnog op voorsprong, waardoor beide landen een heet slot tegemoet gingen.

Beide banken kregen het vlak na de goal van Uruguay met elkaar aan de stok. Dit resulteerde uiteindelijk in het feit dat een assistent van Cesare Prandelli naar de tribune moest. In de slotfase kon Suárez, die eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan, de wedstrijd definitief in het slot gooien, maar speelde de drie-tegen-één-situatie niet goed uit.