Streng detentieregime Teeven in strijd met wet

Redactie

Het nieuwe detentieregime waarbij gevangenen minder tijd buiten hun cel mogen doorbrengen heeft onvoldoende wettelijke basis. De versobering moet daarom worden teruggedraaid. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil gedetineerden met het nieuwe systeem extra activiteiten laten verdienen op basis van goed gedrag. Ze brengen zo veel meer tijd in de cel door.

Gedetineerden hebben het recht minstens 59 uur per week buiten hun cel door te brengen. Met de nieuwe regels, die sinds 1 maart gelden, komen ze daar niet aan.

Een groep gedetineerden stapte naar de rechter vanwege de versobering van het dagprogramma. Die beveelt Teeven nu aan de versobering terug te draaien.

De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) adviseerde de bewindsman vorig jaar al af te zien van de invoering van zo'n systeem. Volgens de raad komen met de plannen de mogelijkheden tot resocialisatie in de knel.

Een woordvoerder van Teeven laat weten dat hij de uitspraak bestudeert en nog niet inhoudelijk kan reageren.

D66 wil met spoed een debat nu de rechter de staatssecretaris in het ongelijk heeft gesteld. Kamerlid Gerard Schouw vindt het sobere gevangenisregime een 'onverstandige zet'. "Dit doet niks voor de resocialisatie van gevangen. Een goed gevangenisregime stoomt gevangenen klaar voor een doorstart in de samenleving zodat ze niet in herhaling vallen."

Schouw hekelt het feit dat Teeven de maatregel niet heeft voorgelegd aan de Kamer, maar deze heeft ingevoerd als zogeheten ministeriële regeling. "Teeven heeft de regeling in alle stilte ingevoerd en heeft op deze manier een stevig debat met de Tweede Kamer omzeild. Hij wist dat er veel kritiek zou komen op de regeling en is dit uit de weg gegaan. Nu haalt hij alsnog een flinke zeperd."