Ubisoft over vooroordelen

In Far Cry 3 werden negers gered door een blanke en dat vond men racistisch. Toen de poster uitkwam voor Far Cry 4, werd Ubisoft beticht van racisme en homo-stereotyperingen. Bij de lancering van AC: Unity waren ze vrouwenhaters en kortzichtige racisten. Ubisoft reageert nu op deze klaagtendens. 

Creative director Alex Hutchinson zegt, dat de doelen van het ontwikkelaarsteam en die van het marketingteam niet overeenkomen. Het ontwikkelaarsteam wilde een opvallende pakkende poster, waarbij je jezelf afvraagt, waar je nu eigenlijk naar kijkt. De poster maakte de tongen los, maar niet op de manier die Ubisoft verwachtte.

De afbeelding werd geïnterpreteerd als een homoseksuele blanke hoofdpersoon, die een donker persoon gebruikt als een handensteun. Opmerkelijk genoeg werden er geen vragen gesteld bij het misbruiken van het Boeddhabeeld, wat heilig is in meerdere landen. Als reactie heeft Hutchinson indertijd op Twitter gereageerd, “Hij is niet blank. Dat is niet de speler. Het is complexer dan dat.” Hutchinson zegt: "Het is grappig dat er zoveel artikelen conclusies trekken op basis van één afbeelding. Het zou interessant geweest zijn als iemand ons opbelde. Dat zou cool geweest zijn. Dan is er iemand die zegt: "Hallo, dit denken wij. Wat is er écht aan de hand?"

fc4 poster

Hutchinson verklaart, “We worden ervan beschuldigd stereotypen te hanteren, maar de aanname is (zelf) stereotiep. Dit personage is bedoeld als een mengeling van verschillende zaken. Hij is een halfbloed. Hoe hij zich kleedt is iets van hem. Het is een deel van zijn personage. Het is helemaal geen commentaar op seksuele voorkeur.” De bad guy Pagan Min zijn seksualiteit en zijn kledingkeuze hebben voor Hutchinson niets met elkaar te maken. Far Cry 4 zal ook niet ingaan op de eventuele seksuele voorkeur van Min (In het achtergrondverhaal dat Ubisoft zelf heeft opgesteld over hem wordt er wel vermeld dat hij ooit verliefd was op een vrouw. Helaas gaat het interview hier niet op in).

Hutchinson zegt dat mensen verklaarden dat hij geen Aziaat kon zijn, want hij is blond. “Have you ever been to Korea?” Niet te vergeten, het verhaal van de hoofdpersoon gaat over iemand die op zoek is naar zijn culturele achtergrond en bagage. “Ben je waar je bent geboren, of waar je bent opgegroeid, of hoe werkt dit? Het is fascinerend hoe mensen meteen uitgaan van het negatieve.

fc4 screenshot

Hutchinson geeft toe dat de game-industrie meer bevolkingsgroepen moet aanspreken. Daarnaast wil hij opmerken dat Ubisoft het best aardig doet. “Assassin's Creed 3 had een half-Indiaanse hoofdpersoon, ingesproken door een Indiaan. Tegelijkertijd hadden we Aveline [in Assassin's Creed: Liberation] die een half-Creool is. In het verleden hadden we Italiaanse personages en nu hebben we een Fransman. Eigenlijk hebben we een behoorlijk diverse lijst." In Far Cry 4 komen slechts vijf blanken voor, geen van allen in een grote rol.

Sinds het bekendmaken van de hoofdpersoon Ajay Ghale is er geen klacht gekomen over zijn afkomst. Maar wat niet is, kan nog komen.

fc4 ajay