FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 23 juni 2014

Sampaoli: Nederland verdedigde alleen maar

De Chileense bondscoach Jorge Sampaoli toonde zich een slechte verliezer na de 2-0 nederlaag tegen het Nederlands elftal. De keuzeheer meende dat Chili weinig klaar kon spelen tegen Nederland, omdat bondscoach Louis van Gaal zijn ploeg niet wilde laten voetballen. "Ik heb geen antwoord op een ploeg die een hele wedstrijd alleen maar aan het verdedigen is", zei Sampaoli op een persconferentie.

Aan de andere kant was de Argentijnse oefenmeester enorm te spreken over de prestaties van zijn ploeg. "Ik ben er trots op dat we met deze ploeg de groepsfase van het WK hebben overleefd. We verlaten het veld met opgeheven hoofd. Iedereen geeft zichzelf negentig minuten lang voor de volle honderd procent."

Vanavond bleek dat Chili tegen Brazilië uitkomt in de achtste finales van het WK, en niet tegen Mexico. Vooraf gaf Sampaoli geen voorkeur aan. "Het maakt me helemaal niets uit tegen wie we moeten spelen. Wij hebben onze verwachtingen van het vervolg van het toernooi, ongeacht welke tegenstander. Tegen wie we ook spelen, iedereen weet dat wij de hele wedstrijd vol gas zullen geven."

Chili won van Australië en Spanje en was daardoor al na twee WK-groepswedstrijden zeker van de volgende ronde in Brazilië. Ook Nederland plaatste zich voor de knock-outfase. Oranje eindigde door de zege op Chili als groepshoofd en ontloopt Brazilië daarmee als volgende tegenstander.

Kabinet bevestigt Afghanistan-missie

Het kabinet bevestigt dat het een nieuwe Nederlandse missie in Afghanistan overweegt. Dat schrijven de ministers van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) en van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (PvdA) maandagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet onderzoekt 'de wenselijkheid en mogelijkheid' van een 'beperkte Nederlandse bijdrage' aan de nieuwe NAVO-missie Resolute Support in Noord-Afghanistan, die in 2015 van start gaat. Die missie zich richt op het trainen van het hogere kader van het leger en de politie. De Nederlanders zouden onderdeel worden van de Duitse missie aldaar.

"Dit onderzoek kan uitmonden in een positief of een negatief besluit", schrijven beide bewindslieden. Mocht het kabinet daadwerkelijk besluiten tot deelname aan de missie, dan volgt nog een officiële zogeheten artikel 100-brief.

Het nieuws over de nieuwe missie lekte maandagochtend uit via de Volkskrant. De krant schreef dat het om ongeveer honderd Nederlandse militairen zou gaan. Hennis wilde eerder op de dag nog niet reageren. In de brief worden geen aantallen militairen genoemd. PVV en SP reageerden al wel negatief op het voornemen. PVV-leider Geert Wilders noemde een nieuwe missie 'waanzin'.

[Groep A] Uitslag Kameroen - Brazilië

Brazilië treft niet Nederland, maar Chili in de eerste knock-outronde van het WK. Het gastland versloeg Kameroen met ruime cijfers en liet daarmee Mexico achter zich (4-1).

Brazilië wist na de 2-0 zege van Nederland op Chili dat het groepshoofd moest worden om Oranje in de achtste finales te ontlopen. Dan moest Kameroen, nog puntenloos en dus uitgeschakeld, wel nog even verslagen worden. Bovendien wilde het Braziliaanse volk na twee middelmatige wedstrijden weleens sambavoetbal zien.

Daar kwam het niet meteen van, al werd Brazilië wel al vroeg in het duel gevaarlijk. Een schot van Luiz Gustavo werd geblokt door de defensie van Kameroen. Daarna lieten ook de Afrikanen van zich horen, met een kans voor spits Aboubakar, die na een voorzet van Choupo-Moting nog net Marcelo zijn lichaam ervoor zag gooien. Veel gevaarlijke dan dat werd Kameroen niet voor de goal van Neymar in de zeventiende minuut. De aanvaller van Barcelona, tegen Kroatië al goed voor twee goals, stond bij een voorzet van Gustavo helemaal vrij voor de keeper en hoefde alleen nog maar zijn voet tegen de bal te zetten: 1-0.

Brazilië op stoom, zou je zeggen. In de eerste minuten na de goal was de Seleçao inderdaad dominant en dreigend. Neymar kreeg vrijwel meteen wéér een grote kans, toen hij de bal vanuit de lucht in één keer op de schoen nam. Doelman Itandje reageerde alert. Toch viel in plaats van de 2-0, nog voor het eerste halfuur verstreken was, de gelijkmaker. Rechtsback Allan Nyom gaf de bal vanaf links uitstekend voor en Joel Matip kon eenvoudig binnentikken: 1-1.

Toch ging Brazilië met een voorsprong rusten. Neymar maakte in de 34ste minuut zijn vierde goal van het WK. Na een goede pass van Marcelo, draaide hij naar binnen en haalde hij uit in de korte hoek: Itandje geklopt. Dat de ruststand niet 3-1 was, mocht Hulk zich aanrekenen. Na een vlotte aanval via onder meer Oscar en Neymar, schoot de brede aanvaller te gehaast over.

Na de onderbreking drukte Brazilië lekker door. Het resulteerde in de snelle 3-1 van Fred. Eindelijk had de spits dan zijn doelpunt te pakken. Tot nog toe vooral ongelukkig gebleken dit WK, maar op zijn kopbal op aangeven van David Luiz is niets aan te merken. Bij deze stand was het geloof bij Kameroen wel zo'n beetje weg en kon Brazilië bovendien rustig aan doen. Pas toen Mexico tegen Kroatië op 2-0 voorsprong was gekomen, en dus nog twee goals nodig had voor groepswinst, ging Brazilië weer even aanzetten. Neymar en Hulk, die nog egoistisch omsprong met een kans, waren toen al gewisseld.

Toen Mexico ook op 0-3 kwam, werd het nog billenknijpen voor zowel Brazilië als Nederland. Die teams wilden elkaar duidelijk ontlopen, maar ineens hadden de Mexicanen nog maar één goal nodig voor groepswinst. Tot daar ineens de goede combinatie was tussen Fred en Oscar, afgerond door Fernandinho: 1-4. Weg waren de Braziliaanse en Nederlandse zorgen. Weg was Kameroen, maar dat was al enige tijd zo. Brazilië sluit de poule winnend af met haar beste WK-duel tot nu toe. De stijgende lijn is zichtbaar, bij zowel het gastland als Neymar.

Kameroen

1 - 4

Brazilië

 26' Matip    17' Neymar 
 34' Neymar 
 49' Fred 
 84' Fernandinho 
 
 Gele kaart: Enoh, Salli, M'Bia (Kameroen)
 
Stadion: Estádio Nacional Mané Garrincha, Brasília
Toeschouwers: 69112
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Itandje
Nyom
N'Koulou
Matip
Bedimo
N'Guémo
M'Bia
Enoh
Choupo-Moting (Makoun/81)
Aboubakar (Webó/72)
Moukandjo (Salli/58)
  Júlio César
Alves
Silva
Luiz
Marcelo
Hulk (Ramires/63)
Paulinho (Fernandinho/46)
Oscar
Gustavo
Neymar (Willian/72)
Fred

'Afvallige' Sudanese komt vrij

De Sudanese vrouw die ter dood veroordeeld werd omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom komt vrij. De rechter heeft maandag haar vrijlating gelast, melden mensenrechtenactivisten ter plaatse.

Een Sudanese rechtbank legde Meriam Ibrahim vorige maand de doodstraf op voor afvalligheid. Ze houdt vol dat haar islamitische vader haar op jonge leeftijd verlaten heeft en dat ze door haar Ethiopische moeder christelijk is opgevoed. In 2011 huwde ze een christelijke man. Ibrahim weigert zich te bekeren tot de islam.

Eerder kwam er overigens ook al berichtgeving uit Sudan dat de vrouw vrij zou komen, maar dat werd naderhand weer ingetrokken.

[Groep A] Uitslag Mexico - Kroatië

Mexico heeft in een onderling duel in Groep A Kroatië weten te verslaan. Door deze uitslag is Mexico geplaatst voor de tweede ronde op het wereldkampioenschap, en Kroatië uitgeschakeld. Het werd uiteindelijk 3-1 voor de Mexicanen. Zij zullen in de tweede ronde de tegenstander zijn van Nederland.

De wedstrijd begon rustig qua kansen, maar het spel was wel hard. Ivan Rakitic en Rafael Marquez maakten harde overtredingen. De meeste dreiging in het eerste kwartier kwam met name van de Kroaten, die wat korte voorzetten voor de goal kregen maar er nog niets uit wisten te halen.  Het dichtste bij een goal kwam Hector Herrera, die op de kruising schoot vanaf 20 meter en zo heel dichtbij de openingstreffer was. Even later kreeg ook Alvaro Pereira een goede kans. Daarna liep de wedstrijd over naar een slag om het middenveld, en zagen beide teams geen kans om grote mogelijkheden te creëren.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld weinig. Kroatië was dreigend, maar opnieuw waren er weinig kansen. Het eerste echte spannende moment was een handsbal van Darijo Srna in het Kroatische strafschopgebied. De scheidsrechter weigerde echter de bal op de stip te leggen en gaf slechts een corner. Deze corner draaide bijna in één keer het doel in en werd van de lijn gekopt.

Even later was het dan wel eindelijk raak voor Mexico. Marquez kopte een corner binnen, en Stipe Pletikosa kon de bal niet meer keren. Kroatië probeerde aan te vallen maar meteen kregen ze d deksel op de neus. Andrés Guardado stond helemaal vrij in het strafschopgebied na een counter en kon simpel afwerken. Even later kreeg invaller Ante Rebic en enorme kans, maar Hector Moreno haalde de bal van de doellijn. Het werd zelfs nog 3-0 door een rake kopstoot van Javier Hernandez, waardoor Mexico nog mocht hopen op de groepswinst.

Kroatië liet in de laatste minuten ook nog even zien dat ze wel kunnen voetballen want Ivan Perisic maakte een knappe bal van Rakitic goed af: 3-1. Het slottakkoord was voor Rebic, maar het was geen positieve noot. Een overtreding met gestrekt been leverde de Kroaat nog de rode kaart op. Ondanks dat Kroatië met een man minder kwam te staan kreeg het nog een goede mogelijkheid: Perisic scoot een bal recht op de doelman.

Kroatië

1 - 3

Mexico

 87' Perisic    72' Márquez
 75' Guardado
 82' Hernández
 
 Gele kaart: Rakitic (Kroatië), Márquez, Vázquez (Mexico)
 Rode kaart: Rebic (89) (Kroatië)
 
Stadion: Itaipava Arena Pernambuco, Recife
Toeschouwers: 41.212
Arbiter: Irmatov (Oez)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pletikosa
Srna
Corluka
Lovren
Vrsaljko (Kovacic/58)
Modric
Rakitic
Pranjic (Jelavic/74)
Perisic
Mandzukic
Olic (Rebic/69)
  Ochoa
Aguilar
Rodríguez
Márquez
Moreno
Layún
Herrera
Vázquez
Guardado (Fabián/84)
Peralta (Pena/79)
Dos Santos (Hernández/62)

Tieners opgepakt om nekschopfilmpje

Twee tieners zijn afgelopen weekend opgepakt voor de mishandeling van een meisje in Rotterdam. Dat meldt de politie maandag. Wegens de mishandeling, die veel ophef veroorzaakte nadat een filmpje ervan op internet verscheen, werd woensdag al een 15-jarige jongen aangehouden. Hij zit nog vast.

Een 16-jarige jongen uit Rotterdam werd vrijdagavond aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. Zaterdagmiddag werd een 15-jarige Rotterdammer opgepakt die de filmopnames maakte.

Beide verdachten zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de zaterdag aangehouden tiener tot vrijdag vast mag worden gehouden. Daarna moet hij onder voorwaarden op vrije voeten worden gesteld. De 16-jarige Rotterdammer is maandag onder voorwaarden vrijgekomen.

Het slachtoffer werd vorige week maandag in Rotterdam-Alexander geschopt en geslagen. Het filmpje werd op Youtube geplaatst en ging vervolgens ook rond op Facebook en Twitter. Veel mensen reageerden geschokt en verontwaardigd op de beelden, waarop is te zien dat de jongen het meisje van achteren hard onderuit trapt. Zij staat op en verweert zich, waarop hij haar weer vloert en in haar nek trapt.

De woensdag opgepakte jongen zat overigens nog in zijn proeftijd. Hij kreeg vorig jaar een leerstraf en een deels voorwaardelijke werkstraf vanwege een straatroof.

Mei breekt warmterecords

Door uitzonderlijk warm oceaanwater heeft mei van dit jaar een warmterecord gebroken. Dat hebben deskundigen van de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst maandag gezegd. Met een gemiddelde van 15,54 graden Celsius werd het record dat in mei 2010 werd gevestigd gebroken.

In de maand steeg het kwik vooral in delen van Kazachstan, Indonesië, Spanje, Zuid-Korea en Australië. Klimatologen verwachten dat binnen afzienbare tijd nog meer warmterecords zullen sneuvelen. Het natuurverschijnsel El Niño voegt namelijk nog wat graadjes toe aan temperaturen die al stijgen door de opwarming van de aarde. Dit effect kan de komende maanden nog aan kracht winnen.

De laatste maand die juist kouder was dan normaal was februari 1985. Dat betekent dat er al 351 maanden op rij zijn verstreken waarbij temperaturen hoger lager dan gebruikelijk. Het laatste kouderecord werd in december 1916 gevestigd.

De organisatie heeft gegevens die teruggaan tot 1880. Mei was 0,74 graden Celsius warmer dan het gemiddelde van de gehele twintigste eeuw.

Dat warme oceaanwater kan op een gegeven moment natuurlijk wel voor niet aflatende regenbuien gaan zorgen. Het advies van uw nederige verslaggever is dan ook: genieten voordat het straks eventueel kutweer wordt.

Ecclestone: verdwijnen teams geen probleem

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft er geen enkel probleem mee als er een of meerdere Formule 1-teams zouden verdwijnen. De 83-jarige Brit vindt dat de kleine jongens niets te zoeken hebben in de sport, zo laat hij aan Autosport weten.

"Het is net als wanneer je poker speelt. Als je het je niet kan veroorloven, moet je ook niet meespelen." Ecclestone weet dat onder meer Sauber en Caterham er beroerd voor staan, maar zorgen maken over het verdwijnen van die renstallen doet hij niet. "Ik zou er blij mee zijn als het daar van komt."

Mochten er kleine teams verdwijnen dan zou er ruimte kunnen komen voor de grote renstallen om een derde auto in te zetten of auto's aan klanten te verkopen. Beide opties ziet Ecclestone wel zitten, zo liet hij in het verleden al eens weten.

Fallaux voorzitter Nederlands Film Festival

Emile Fallaux wordt begin oktober voorzitter van het Nederlands Film Festival. Hij wordt benoemd voor een periode van 3 jaar. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

Fallaux gaat direct na de 34e editie van het Nederlands Film Festival aan de slag. Het festival wordt van 24 september tot en met 3 oktober in Utrecht gehouden. Fallaux volgt voormalig Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven op, die de functie sinds 2006 bekleedt.

Fallaux was eerder onder meer journalist, programmamaker bij de VPRO en directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Fallaux voorzitter Nederlands Film Festival
Fallaux voorzitter Nederlands Film Festival (Foto: ANP)

[WBD] Kvitova staat slechts drie games af

Petra Kvitova heeft op haar dooie gemak de tweede ronde van Wimbledon bereikt. De Tsjechische kampioen van 2011 stond tegen haar landgenote Andrea Hlavackova slechts drie games af: 6-3 en 6-0. Kvitova, als zesde geplaatst, treft nu de Duitse Mona Barthel.

Dominika Cibulkova (10) kende ook een makkelijke eerste ronde. De Slowaakse was met 6-1 en 6-2 de baas over de Canadese Aleksandra Wozniak. De Belgische Alison Van Uytvanck is haar volgende opponente.

Suárez voelt zich topfit voor duel tegen Italië

Luis Suárez is topfit voor het cruciale treffen tussen Uruguay en Italië van dinsdag. De oud-Ajacied zegt totaal geen last te hebben van zijn linkerknie, waaraan hij een maand geleden werd geopereerd. Uruguay moet Italië verslaan om de achtste finales te bereiken.

Suárez begon tegen Costa Rica (3-1 nederlaag) nog op de bank, maar bevestigde zijn status als topspits vervolgens tegen Engeland door Uruguay met twee goals aan een 2-1 overwinning te helpen.

Tijdens die wedstrijd werd de Liverpool-spits kort voor tijd gewisseld en verliet hij met een pijnlijke grimas het veld. Na afloop zei hij echter geen centje pijn te voelen. "Als de knie niet goed had gevoeld had ik de coach verteld dat ik niet had kunnen spelen. Dus het gaat goed met me."

Trainster Costa ziet af van historische klus in Frankrijk

Helena Costa wordt toch niet de trainster van Clermont Foot. De Portugese is van gedachten veranderd, meldt de Franse tweededivisieclub maandag. Clermont Foot spreekt van een 'plotseling en verrassend besluit', zonder daarbij een reden aan te geven.

Costa zou de eerste vrouwelijke coach ooit worden in de hoogste twee divisies van een Europese voetbalcompetitie. Ze trainde eerder de nationale vrouwenploegen van Qatar en Iran, de jeugd van Benfica en was scout voor Celtic.

Wilders: vorming van EU-fractie mislukt

De PVV is er niet in geslaagd om op tijd een fractie te vormen met zes andere gelijkgestemde partijen in het Europees Parlement. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders maandagavond aan persbureau ANP laten weten. Hij is er wel van overtuigd dat het later dit jaar alsnog gaat lukken om een fractie te vormen.

Daarvoor zijn zeven partijen uit zeven landen nodig. Het was maandag de laatste dag voor de vorming van nieuwe fracties in het Europees Parlement.

Wilders: vorming van EU-fractie mislukt
Wilders: vorming van EU-fractie mislukt (Foto: ANP)

Blokker roept gevaarlijke slagroomspuit terug

Blokker roept een slagroomspuit terug waarvan onderdelen kunnen losschieten. De spuiten hebben een inhoud van een halve liter en zijn verkocht tussen oktober 2010 en april vorig jaar, laat de winkelketen maandag weten.

Bij een controle bleek dat schade of letsel kan ontstaan doordat onderdelen door een 'hoge drukopbouw' losschieten. Wie de betreffende slagroomspuit in huis heeft kan die terugbrengen naar een filiaal van Blokker. Ze krijgen het aankoopbedrag dan terug.

Juridische vrijwaring voor militairen VS in Irak

De Verenigde Staten en Irak hebben overeenstemming bereikt over juridische vrijwaring voor Amerikaanse commando's die de Iraakse strijdkrachten moeten assisteren en adviseren. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van defensie maandag meegedeeld.

Irak heeft volgens het Pentagon in een diplomatieke nota de verzekering gegeven dat de Amerikaanse militairen niet aan de Iraakse rechtspraak worden onderworpen, maar onder de Amerikaanse militaire rechtspraak vallen. Deze vrijwaring is te vergelijken met die voor Amerikaanse medewerkers en militairen die werken bij de ambassade in Bagdad.

Twee teams Amerikaanse speciale eenheden zijn al in Irak en kunnen later deze week aan de slag gaan. Nog eens vier teams zullen zich op korte termijn bij hen voegen.

Alle Amerikaanse gevechtseenheden zijn in 2011 uit Irak teruggetrokken omdat Irak toen geen juridische vrijwaring wilde geven. De Iraakse regering komt hier op terug omdat het eigen leger niet opgewassen blijkt te zijn tegen strijders van de extremistische soennitische beweging ISIS.

[Gesloten]Win Enemy Front!

Voor degenen die na Wolfenstein: The New Order nog meer willen komt over twee weken Enemy Front. Deze keer ben je een oorlogscorrespondent die de Duitsers doodt in naam van het verzet. Het zal voor de nazi’s echter weinig uitmaken of je hen doodt als soldaat, of als journalist. hier is onze uitgebreide preview te vinden.

In Enemy Front speel je een geharde soldaat die achter de vijandelijke Nazi linies wordt gedropt om deel te nemen aan dynamische, gevarieerde missies variërend van korte confrontaties, Spionage- en sabotage activiteiten. De game speelt zich af in een periode van meerdere jaren met belangrijke veldslagen en van de loopgraven in een desolaat Frankrijk tot in het hart van Berlijn. Jouw taak is om in een geheim wapendepot te infiltreren en te voorkomen dat de Nazi’s een angstaanjagend wapen inzetten, dat ze een wereldwijde overwinning zal opleveren.

Enemy Front kent een complex plot dat een aantal opmerkelijke verhalen van de 2e wereldoorlog onderzoekt, inclusief de gebeurtenissen die zich af hebben gespeeld in Wolfs Lair en de activiteiten m.b.t. de ontcijfering van de Enigma code.

Enemy Front maakt gebruik van CryENGINE 3®, een ‘state-of-the-art’ engine die een verbluffende mate van visuele details en een meeslepende ‘game omgeving’ ten toon spreidt. CryENGINE 3® brengt de authentieke setting van de game en de donkere landschappen, van een door oorlog verscheurd Europa tot leven. Het ‘environmental damage’ systeem biedt een continue veranderend landschap door de vernietigende werking van een kogel of granaatinslag perfect weer te geven.

We mogen drie exemplaren weggeven! Het enige wat je moet doen is even vraag goed beantwoorden.

En we hebben winnaars!

Docie heeft de pc-versie gewonnen, twiinzdj de PlayStation 3-versie en EvilG de Xbox 360-versie. Gefeliciflapstaart!

Syrië bevestigt Israëlische luchtaanvallen

Syrië heeft maandag bevestigd dat Israël luchtaanvallen op stellingen en materieel van zijn leger heeft uitgevoerd. Volgens het Syrische ministerie van buitenlandse zaken kwamen vier mensen om het leven en raakten negen gewond.

De aanvallen werden volgens Syrië door vijf toestellen uitgevoerd. Ze gingen gepaard met beschietingen met tank- en mortiergranaten. Syrië spreekt van een 'flagrante schending' van zijn soevereiniteit en beschuldigt Israël van steun aan de rebellen die president Bashar Assad omver proberen te werpen.

Israël zegt dat de luchtaanvallen een reactie zijn op een aanval over de grens waarbij een Israëlische tiener werd gedood. Het is onduidelijk of die aanval werd uitgevoerd door regeringsstrijdkrachten of door opstandelingen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël nog harder terug zal slaan als er verdere aanvallen plaatsvinden.

In totaal bestookte Israël negen doelen, allemaal bij de Golanhoogten. Volgens activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden twee tanks, twee artilleriebatterijen en het hoofdkwartier van de 90e brigade van het Syrische leger verwoest.

Israël volgt het verloop van de opstand in Syrië sinds die in maart 2011 begon, maar heeft vermeden in het conflict partij te kiezen. Het heeft verschillende malen op beperkte wijze gereageerd nadat op zijn grondgebied artilleriegranaten insloegen. Israël heeft in de afgelopen drie jaar ook luchtaanvallen in Syrië uitgevoerd, voornamelijk op wapentransporten voor de Hezbollah-militie in het buurland Libanon.

Israël veroverde de Golanhoogten in 1967 op Syrië tijdens de Zesdaagse oorlog. De annexatie wordt internationaal niet erkend.

Patiëntendossier Schumacher gestolen

Het patiëntendossier van Michael Schumacher is gestolen en wordt te koop aangeboden aan diverse media. Dat zegt zijn manager Sabine Kehm maandag. "De diefstal is aangegeven, de autoriteiten doen onderzoek."

Over de authenticiteit van de gestolen documenten heeft Kehm haar twijfels. "Wij kunnen niet beoordelen of de documenten echt zijn. Maar feit is dat ze zijn gestolen." Ze waarschuwt dat ze diegenen die informatie over Schumacher openbaar maken gaat aanklagen.

Het dossier werd gestolen uit een universiteitskliniek in Grenoble waar Schumacher lag. Hoe dat heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk.

De 45-jarige Schumacher was eind december na een skiongeluk in coma geraakt en lag sindsdien in de kliniek in Grenoble. Vorige week waakte de voormalige Formule 1-coureur uit zijn coma en verruilde hij de kliniek voor een ziekenhuis in Lausanne. Het is nog onduidelijk hoe hij er precies aan toe is.

Franse holbewonerkunst op werelderfgoedlijst

Tekeningen van mammoeten, menselijke voetafdrukken en andere kunst van holbewoners in een grot in Zuid-Frankrijk zijn toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Volgens de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties gaat het om de best bewaarde figuratieve kunst ter wereld. De tekeningen in Grotte Chauvet Pont d'Arc in de Ardèche zijn ongeveer dertigduizend jaar oud.

De holbewonerkunst is zondag werelderfgoed geworden. In de grot zijn meer dan duizend afbeeldingen te vinden. Sommige werken worden gerekend tot de oudste tekeningen van mensen. De grot werd in 1994 ontdekt door onderzoeker Jean-Marie Chauvet.

Het is niet de enige Franse grot op de werelderfgoedlijst. De Vézère-vallei tal van beschilderde grotten liggen staat in zijn geheel op de lijst. De grotten van Lascaux zijn de beroemdste, met tal van prehistorische tekeningen, die in 1940 bij toeval werden ontdekt.

De Okavango-delta in Botswana was zondag de duizendste plaats die werd toegevoegd aan de lijst. De delta in het noordwesten van het Afrikaanse land bestaat uit moerassen en vlaktes die af en toe overstromen. Volgens Unesco is de plek uniek vanwege de jaarlijkse overstromingen van de rivier Okavango, die ervoor zorgen dat inheemse planten en dieren in het gebied kunnen leven.

De Van Nellefabriek in Rotterdam kreeg zaterdag de status van werelderfgoed. Het comité dat beslist over de lijst kwam de afgelopen weken bijeen in Qatar.

Ook juichpak voor 'kleine donders'

Roy Donders komt ook met een juichpak 'voor de kleine donders'. Bij Jumbo, waar de reguliere juichpakken van de stylist eerder uit de winkel vlogen, zijn de juichpakjes vanaf dinsdag te winnen in de maten 122/128 en 140/146.

Bij elke vijftig euro die klanten besteden aan boodschappen krijgen ze een kraskaart met een code, waarmee ze een kinderjuichpak kunnen winnen. Het normale juichpak, dat door Donders werd ontworpen voor het WK in Brazilië, was al snel uitverkocht.

Evenement: Best Kept Secret 2014

"Get out of the city and into the sunshine. Get out of the office and into the springtime", zong de goedlachse Stuart Murdoch (Belle & Sebastian) tijdens de zonovergoten zondagmiddag op het hoofdpodium van het Best Kept Secret festival. Ongeveer 15.000 mensen hadden de afgelopen dagen al gehoor gegeven aan deze oproep en trokken vrijdag naar het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, alwaar het driedaagse festival voor de tweede keer zijn poorten opende.

Levenslang voor Brits stel dat ouders vermoordde

Een Britse man en vrouw die de ouders van de vrouw vermoordden en vijftien jaar lang hun pensioen incasseerden zijn maandag tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Ze moeten daarvan minstens 25 jaar uitzitten.

Susan en Christopher Edwards schoten William en Patricia Wycherly in mei 1998 dood. Volgens het openbaar ministerie streken ze ruim 310 duizend euro door net te doen alsof de ouders nog leefden. Ze verkochten zelfs het huis van de Wycherly's terwijl die in de tuin ervan begraven lagen.

Van het geld kocht het stel onder meer memorabilia van bekende personen, zoals handtekeningen van Gary Cooper en Frank Sinatra.

Brand op schip Scheveningen nog niet meester

De brand die maandagochtend uitbrak op een vissersschip in de haven van Scheveningen is nog altijd niet geblust. In het schip zitten meerdere brandhaarden en de brandweer kan maar moeilijk bij het vuur komen, legt een woordvoerder van de brandweer maandagavond uit.

Rond 20.45 uur maakten enkele brandweerlieden zich klaar om het schip in te gaan om het vuur te bestrijden. "Maar door het staal van het schip is de hitte daar zo intens dat ze maar vijf minuten binnen kunnen blijven", aldus de zegsvrouw. "We hopen toch dat het lukt en anders moeten we over op een ander scenario en de brand van buitenaf bestrijden."

Het schip lag in de haven voor onderhoud. De brand brak rond 09.00 uur uit. Wat er precies is gebeurd is nog niet duidelijk. Er zijn meldingen over een explosie, maar de brandweer kan dat niet bevestigen. Twee mensen raakten gewond bij de brand. Een van hen heeft rook ingeademd en de ander liep brandwonden op.

Bij de brand komt veel rook vrij. Omwonenden wordt daarom geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

Sneijder heeft vrede met vroege wissel

Wesley Sneijder moest tegen Chili vroeg naar de kant voor Leroy Fer, maar had daar achteraf alleen maar begrip voor. Na ongeveer een uur spelen haalde bondscoach Louis van Gaal de ervaren middenvelder naar de kant. Zijn vervanger Fer stond koud in het veld, toen hij de openingstreffer op zijn naam zette. De middenvelder kopte binnen op aangeven van Daryl Janmaat.

Sneijder had het zwaar tegen de Chilenen. "In de eerste helft ging alles over me heen", zeij hij voor de camera's van de NOS. "We speelden te vaak de lange bal. De Chilenen maakten het ons ook lastig, maar toch creëerden we de beste kansen in de eerste helft."

Na de theepauze ging het volgens de speler van Galatasaray een stuk beter, al maakte hij het tweede bedrijf iets meer dan een kwartier mee. "We hadden iets meer rust in ons spel in de tweede helft. Chili wilde ook eerste worden, dus er kwam meer ruimte. Met die aanvallende kracht van ons is het dan bingo."

Sneijder is bereid zichzelf in dienst van de ploeg te stellen, als daarrmee het WK in Brazilië wordt gewonnen. "We willen die beker straks, verder maakt het mij niet uit. Dat ik gewisseld werd, was prima, de pijp was leeg. Bovendien kopte mijn vervanger Leroy Fer de 1-0 heel mooi in. Ik had nooit bij die bal gekund.”

Naast Fer scoorde ook Memphis Depay voor Oranje, dat door de 2-0 zege op Chili als koploper de groepsfase beëindigt. Brazilië en Mexico bepalen vanavond nog wie de komende tegenstander van Oranje is in de achtste finales van het wereldkampioenschap.

Van Gaal: Kan best dat we wereldkampioen worden

Het Nederlands elftal heeft de achtste finales bereikt als groepswinnaar. Bondscoach Louis van Gaal is een trotse trainer. Van Gaal haalde in de tweede helft Wesley Sneijder naar de kant en bracht Leroy Fer in. Anderhalve minuut later kopte de lange middenvelder van Norwich City de openingstreffer tegen de touwen.

"Het is natuurlijk wel logisch want wij hadden gezien dat Chili in het laatste kwartier minder speelt", zei Van Gaal na afloop tegen de NOS. "Als je dan lengte en creativiteit in de ploeg gooit dan kun je dat verwachten. Dat is geluk. Maar het waren ook nog eens wereldgoals."

Met de creativiteit bedoelt Van Gaal niet Fer, maar een andere invaller.  Hij bracht Memphis Depay voor Jeremain Lens. De linksbuiten van PSV scoorde de 2-0. "Die tweede goal was fantastisch. Memphis houdt ook nog even in. Dat is zo ontzettend goed als je dat doet op dat moment. Hij versnelde op het juiste moment. Dat is net genoeg om die verdediger in verwarring te brengen. Het was een topgoal, echt geweldig."

Helemaal tevreden was Van Gaal niet. Met name in de eerste helft was Oranje slordig in balbezit. "Dat is al vijf weken aan de gang. Dat moet beter. Als we dat doen, beter gebruik maken van de kansen en ruimte die we krijgen, dan kan het best dat we wereldkampioen worden."

[Tour] Terpstra in selectie Omega Pharma

Niki Terpstra is opgenomen in de definitieve Tour-selectie van zijn ploeg Omega Pharma QuickStep. Terpstra won dit voorjaar Parijs-Roubaix en reed vijf keer eerder de Ronde van Frankrijk, die dit jaar op 5 juli start in Leeds.

De Belgische ploeg van Patrick Lefevre reist verder af met de sprinters Mark Cavendish en Alessandro Petacchi. Ook wereldkampioen tijdrijden Tony Martin gaat mee naar de Tour. Verder zijn Jan Bakelants, Michal Golas, Michal Kwiatkowski, Mark Renshaw en Matteo Trentin geselecteerd.

Doelpuntenmaker Fer: "We hebben zelfvertrouwen"

Leroy Fer kon niet anders dan tevreden zijn na zijn belangrijke goal voor het Nederlands elftal tegen Chili. De middenvelder stond koud in het veld, toen hij de openingstreffer op zijn naam zette op aangeven van Daryl Janmaat. "Ongelooflijk. Ik had nog geen bal geraakt", zei hij voor de camera's van de NOS. "Het was een goede bal van Janmaat en ik kopte hem lekker binnen."

Het WK voetbal in Brazilië verloopt voorspoedig voor het Nederlands elftal. De achtste finales werden al na twee groepswedstrijden bereikt. Fer vervult een reserverol, maar is blij met de gang van zaken. "We pakken negen punten uit drie wedstrijden. Geweldig. Iedere wedstrijd gaan we voor de winst, vandaag ook weer."

Op de vraag waar het sprookje voor Oranje gaat eindigen, kon Fer geen antwoord geven. "Maar we hebben zelfvertrouwen. Nu op naar de achtste finales. We beginnen weer op nul, maar dat maakt niet uit. We willen gewoon alles winnen", aldus de speler van Norwich City.

Oranje had tegen Chili aan een punt genoeg om als groepshoofd te eindigen. Spanje en Australië waren al uitgeschakeld. Naast Fer was ook Memphis Depay belangrijk voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal. De PSV-aanvaller verdubbelde de score in de blessuretijd.

Costa Rica wil groepshoofd worden

Costa Rica neemt na de twee verrassende overwinningen op het WK voetbal geen genoegen met minder dan de koppositie in Groep D. Costa Rica is na twee groepswedstrijden al zeker van de achtste finales. Het land versloeg Uruguay en Italië. Nu staat een wedstrijd tegen het al uitgeschakelde Engeland op het programma. De ideale mogelijkheid voor de Costa Ricanen om als eerste te eindigen in de groep.

"Het wordt een lastige wedstrijd", zegt bondscoach Jorge Luis Pinto op een persconferentie. "England heeft een jonge ploeg, waar veel toekomstmuziek in zit. Ik heb alle spelers bestudeerd en ze hebben het goed gedaan. We moeten bergen verzetten, want de Engelsen zullen uit zijn op eerherstel."

Na de zeges op Uruguay en Italië verwacht Pinto dat het alleen maar moeilijker wordt om door te stomen in de knock-outfase van het WK. "Tegenstanders weten nu dat ze rekening met ons moeten houden. Ze hebben gezien dat wij echt niet zo slecht zijn als het leek."

"De landen zullen zich daarop instellen en dat maakt het lastiger om te winnen. Maar we gaan er voor de volle honderd procent voor. We proberen de bal nog sneller rond te spelen en het de tegenstander nog moeilijker te maken. We zijn van ver gekomen, maar we zijn hier nog lang niet klaar."

Engeland verloor van Italië en Uruguay, waarna uitschakeling in de groepsfase van het WK volgde. De Three Lions, geleid door bondscoach Roy Hodgson, kunnen tegen Costa Rica de eerste punten tijdens dit WK pakken. Daarna zullen zij hun spullen pakken om huiswaarts te keren.

Robben: "Gevochten als leeuwen"

Het Nederlands elftal is groepswinnaar geworden door maandagavond Chili met 2-0 te verslaan. Arjen Robben was na afloop door het dolle heen.  Zoals aangekondigd door bondscoach Louis van Gaal speelde het Nederlands elftal ook tegen Chili "reactievoetbal". Chili had meer balbezit, maar het was Oranje dat won. De invallers Leroy Fer en Memphis Depay waren trefzeker.

"Drie gespeeld en negen punten", riep een dolblije Arjen Robben na afloop tegenover de NOS. "Dit zijn de feiten. Ik ben heel erg trots op dit team. Als je ziet hoe we hebben gevochten. We zaten er bovenop, gaven niks weg. We hadden minder de bal, maar kregen wel veel kansen."

Chili was dreigend, maar creëerde weinig kansen. De organisatie van het Nederlands elftal stond als een huis. "Daar moet je op vertrouwen. Vertrouwen op de organisatie. Zolang die goed blijft, krijg je vanzelf je momenten. We vechten als leeuwen, Oranje leeuwen."

Fer scoorde anderhalve minuut na zijn invalbeurt. Depay bepaalde vlak voor tijd de eindstand. "We maken weer twee fantastische goals. Zo zie je maar weer dat je het niet met elf man doet, maar 23. We hebben iedereen hard nodig. Iedereen is topfit en scherp. Dat maakt het verschil."

Of bondscoach Louis van Gaal wist wat er ging gebeuren met het inbrengen van Fer en Depay? "Misschien heeft 'ie een gouden pik", grapt Robben. "Soms heb je een beetje geluk nodig. De trainer weet wat hij doet. Hij brengt goede wissels, ook tegen Spanje en Australië. De jongens die er in komen staan er gelijk."

De volgende ronde is bereikt. In de achtste finales krijgt Oranje te maken met Brazilië, Mexico of Kroatië. Robben heeft geen voorkeur. "Je hebt het niet voor het kiezen. Het komt zoals het komt. We moeten van onze eigen kracht uit gaan. We hebben een extra dag rust. Dat is gunstig. We wilden eerste worden in de groep en dat is gelukt. Nu zullen we zien wat er komt."

[WBD] Djokovic rekent razendsnel af met Golubev

Novak Djokovic lijkt in uitstekende vorm te verkeren. De nummer twee van de wereld versloeg Andrey Golubev uit Kazachstan maandag in de eerste ronde van Wimbledon met 6-0, 6-1 en 6-4. Hij had daar minder dan anderhalf uur voor nodig.

Djokovic, die Wimbledon in 2011 op zijn naam schreef, treft oudgediende Radek Stepanek in de tweede ronde. De 35-jarige Tsjech bereikte anderhalve week geleden nog de halve finale op Queens.

De Spanjaard David Ferrer (7) had het een set moeilijk tegen zijn landgenoot Pablo Carreño Busta: 6-0, 6-7 (3), 6-1 en 6-1. Ook Grigor Dimitrov bereikte de tweede ronde. De Bulgaar (11) rekende met 7-6 (1), 6-3 en 6-2 af met de Amerikaan Ryan Harrison.

Racing Genk legt Nederlandse goalie Bizot vast

Marco Bizot is de nieuwe keeper van Racing Genk. De Nederlander tekende een driejarig contract met een optie voor nog een jaar, laat de Belgische club maandag weten. Bizot komt over van FC Groningen, waar hij twee jaar lang onder de lat stond.

De bij Ajax opgeleide doelman gaat bij Genk de concurrentie aan met de Hongaar Laszlo Köteles. "Genk is een fantastische ploeg die aansluit bij mijn ambities en carrièreplan", zegt Bizot, die na een huurperiode bij SC Cambuur in Groningen terechtkwam.

Groningen heeft de opvolger van Bizot al op het oog. Sergio Padt wordt naar alle waarschijnlijkheid overgenomen van AA Gent.

[Groep B] Uitslag Nederland - Chili

Het Nederlands elftal is op het WK voetbal in Brazilië winnaar geworden van Groep B. Oranje was in São Paulo met 2-0 te sterk voor Chili dat de nummer twee in de poule werd. Invallers Leroy Fer en Memphis Depay waren de doelpuntenmakers voor de ploeg van bondscoach Louis van Gaal.

Nederland en Chili oogden afwachtend in de beginfase van het duel. Oranje wachtte af, terwijl Chili de bal achterin rustig rond mocht tikken. Bij de ploeg van Louis van Gaal was Dirk Kuijt de linksachter. Hij moest op de linkerflank voor de aanvullende impulsen zorgen en de Chileense rechtsback Isla afstoppen.

De eerste mogelijkheid was na dertien minuten spelen voor Chili, maar Vargas kopte de bal over. Ook Twente-speler Gutiérrez kreeg uit een hoekschop een mogelijkheid, maar zijn schot ging over het doel van Jasper Cillessen. Nederland kon pas na 25 minuten het eerste gevaar stichten, maar Wesley Sneijder stuitte bij zijn vrije trap op doelman Bravo. Even later was het Robben die weggestuurd werd, hij wilde breed leggen op Nigel de Jong, maar zijn bal kon eenvoudig onschadelijk gemaakt worden.

Ook Stefan de Vrij kreeg nog een mogelijkheid, maar hij kon een vrije trap van Robben slechts schampen. De Chilenen probeerden vlak voor rust nog eenmaal uit hun schulp te krijgen en Gutiérrez had de mogelijkheid om de 0-1 te scoren, maar zijn achterwaartse kopbal verdween naast het Nederlandse doel. In de tussentijd had Robben nog een solo gemaakt, maar zijn schot ging ook net niet tussen de palen.

De tactische vondst Dirk Kuijt die als gelegenheids linksback Alexis Sanchez van de bal houdt (Pro Shots/Action Images)

Na rust kwam Nederland goed voor de dag. De Chilenen werden in de eerste tien minuten van het tweede bedrijf sterk onder druk gezet, maar tot kansen leidde dit niet direct. Chili kon in deze fase van de wedstrijd slechts een zwakke poging op doel produceren. De wedstrijd bleef afwachtend, maar de spelers bleven loeren op de kansjes die er zouden komen. Zo stuitte Robben na driekwart wedstrijd tussen alle verdedigers weer op doelman Bravo.

De wedstrijd leek zich mede dankzij de spanning voort te kabbelen met slechts af en toe mogelijkheden. Invaller Memphis Depay dacht er anders over, want hij testte uit een vlammend schot doelman Bravo. Uit een voorzet na de hoekschop die volgde knikte Leroy Fer, een andere invaller, op aangeven van Janmaat de 1-0 binnen.

De Chilenen moesten om groepswinnaar te worden ten aanval trekken. De Zuid-Amerikanen kregen vlak na de Nederlandse goal een hoekschop die door Nigel de Jong richting eigen goal werd geknikt, maar De Vrij haalde de bal van de lijn, waarna uit de nastoot ook niet meer gescoord werd. Ook in de laatste tien minuten probeerde Chili het wel, maar het was Oranje dat via Depay na een voorzet van Robben een tweede maakte, waardoor Nederland groepswinnaar werd in Groep B en Chili tweede.

Nederland

2 - 0

Chili

 77' Fer
 90+2' Depay
   
 
 Gele kaart: Blind (Nederland), Silva (Chili)
 
Stadion: Arena Corinthians, São Paulo
Toeschouwers: 62.996
Arbiter: Gassama (Gam)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Janmaat
De Vrij
Vlaar
Blind
Kuijt (Kongolo/89)
Wijnaldum
Sneijder (Fer/75)
De Jong
Robben
Lens (Depay/69)
  Bravo
Silva (Valdivia/70)
Medel
Jara
Isla
Aránguiz
Gutiérrez (Beausejour/46)
Díaz
Mena
Sánchez
Vargas (Pinilla/81)

[Groep B] Uitslag Australië - Spanje

Spanje heeft zijn laatste wedstrijd op het WK voetbal in winst weten om te zetten. De kampioen van 2010, die na twee duels al was uitgeschakeld, boekte een zakelijke 3-0 overwinning op het eveneens uitgeschakelde Australië. Spanje eindigt daardoor als derde in de groep, achter Oranje en Chili. 

De Spaanse coach Vecente del Bosque had al aangegeven enkele reservespelers op te stellen in dit duel des keizers baard en dat deed hij dan ook. Onder anderen doelman Casillas, Xavi en Sergio Busquets werden op de bank gezet. Door de vele wisselingen duurde het even voordat de Spanjaarden op gang kwamen. Langzamerhand nam de scheidend wereldkampioen het initiatief in handen en dat resulteerde in kansen voor Villa en Alba.

Nog voor rust kwamen de Spanjaarden alsnog op voorsprong. Juanfran werd op rechts goed aangespeeld en Villa wist met een hakje te scoren. Het was voor de spits alweer zijn negende WK-doelpunt.

Villa scoorde de 1-0 met een mooi hakje (PRO SHOTS/Action Images)

Aan het begin van de tweede helft probeerde collega-spits Torres hetzelfde trucje, maar buiten dat zijn hakje naast ging, stond hij ook nog eens buitenspel. Spanje had daarna maar één moment nodig om de voorsprong te verdubbelen. Torres werd op randje buitenspel weggestuurd en speelde de bal simpel langs doelman Ryan.

De Australiërs wisten er niks tegenover te stellen, ondanks dat er wel hard gewerkt werd door de ploeg. Hun eerste kansje was pas na ruim zeventig minuten, toen een schot van Troisi een meter over ging. Spanje had aan de andere kant ook niet veel kansen, maar was wel zeer effectief. Tien minuten voor tijd werd Mata vrijgespeeld en hij scoorde door de benen van Ryan de 3-0, wat ook de eindstand bleek te zijn. 

Australië

0 - 3

Spanje

     36' Villa 
 69' Torres 
 82' Mata 
 
 Gele kaart: Spiranovic, Jedinak (Australië) Ramos (Spanje)
 
Stadion: Arena da Baixana, Curitiba
Toeschouwers: 39.375
Arbiter: Shukralla (Brn)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ryan
McGowan
Wilkinson
Spiranovic
Davidson
Leckie
Jedinak
Bozanic (Bresciano/72)
McKay
Oar (Troisi/61)
Taggart (Halloran/46)
  Reina
Juanfran
Albiol
Ramos
Alba
Cazorla (Fabregas/68)
Xabi Alonso (Silva/83)
Iniestra
Koke
Torres
Villa (Mata/57)

Honderdste cap voor Iniesta

Andres Iniesta heeft voor de honderdste keer het veld betreden als speler van het Spaanse nationale elftal.

Bondscoach Vincent del Bosque ruimde voor de interland tegen Australië zoals gewoonlijk een basisplek in voor de middenvelder van FC Barcelona. Voor Spanje staat er dit WK niets meer op het spel. Het land was na twee groepswedstrijden al uitgeschakeld.

Iniesta maakte in mei 2006 zijn debuut voor Spanje in een vriendschappelijke interland tegen Rusland. Hij maakte deel uit van het team dat in 2008 en 2012 het EK won en in 2010 met het wereldkampioenschap aan de haal ging tegen het Nederlands elftal. Uitgerekend in de WK-finale was hij belangrijk met de winnende treffer.

De 30-jarige routinier is de negende Spaanse speler die de club van honderd betreedt. Iker Casillas, Xavi, Andoni Zubizarreta, Sergio Ramos, Xabi Alonso, Fernando Torres, Raul en Carles Puyol gingen hem voor.

'Zwolle-aanvaller Drost vast na aanrijding'

Jesper Drost wordt sinds vrijdag vastgehouden door de politie. De aanvaller van PEC Zwolle wordt ervan verdacht woensdagnacht in Steenwijk twee mannen opzettelijk te hebben aangereden na een ruzie. Dat meldt RTV Oost maandag.

De twee 20-jarige mannen raakten lichtgewond en hebben aangifte gedaan tegen Drost, die wordt beschuldigd van doodslag en het verlaten van de plek van een ongeluk.

De jeugdinternational zou de mannen hebben aangereden nadat ze in een vechtpartij verwikkeld waren geraakt in Steenwijk. Van die vechtpartij heeft niemand aangifte gedaan.

Drost, die door zijn gevangenschap maandag niet aanwezig kon zijn op de eerste training van het nieuwe seizoen, wordt dinsdagochtend vrijgelaten. Wanneer de rechtszaak dient is nog niet bekend.

Separatisten Oekraïne leggen de wapens neer

De opstandelingen in het oosten van Oekraïne zijn bereid tot een wapenstilstand en onderhandelingen om een oplossing te vinden voor het conflict. Dat zijn de separatisten maandag overeengekomen in vredesbesprekingen met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Rebellenleider en premier van de Volksrepubliek Donetsk Aleksandr Borodaj zei dat zijn strijders zich aan het staakt-het-vuren beloven te houden dat de Oekraïense president Petro Porosjenko vrijdag afkondigde. Ook laten de rebellen waarnemers van de OVSE vrij die zij hebben gegijzeld.

Bij het overleg wordt Oekraïne vertegenwoordigd door oud-president Leonid Koetsjma en oligarch en politicus Viktor Medvedtsjoek. Rusland steunt het vredesplan, maar heeft Porosjenko gevraagd de dialoog aan te gaan met de rebellen. Porosjenko heeft eerder gezegd niet met de separatisten in gesprek te zullen gaan, die hij vergelijkt met Somalische piraten.

Pro-Russische separatisten houden in Oost-Oekraïne al maanden regeringsgebouwen bezet. Bij een antiterreuroperatie van het leger om de rebellen te verdrijven zijn al tientallen mensen om het leven gekomen. De rebellen riepen in april eenzijdig de Volksrepublieken Donetsk en Loehansk uit.

'Gastoevoer naar Europa stabiel'

Europa ondervindt tot nu toe geen problemen door de Russische afsluiting van de gaskraan naar Oekraïne. Dat zegt de Russische gasleverancier Gazprom. Het gas voor Europa gaat grotendeels door leidingen die in Oekraïne liggen.

Rusland sloot een week geleden de gastoevoer naar Oekraïne af, omdat het land zijn gasrekeningen niet betaalde. Er staat nog een rekening van 1,44 miljard euro open voor reeds geleverd gas.

Gazprom levert ongeveer een derde van al het gas dat in Europa wordt gebruikt. De helft daarvan gaat door gasleidingen in Oekraïne. Ook Nederland maakt gebruik van het Russische gasnet. Dat is echter maar zo'n klein aandeel dat Nederland niet afhankelijk is van het gas uit Rusland.

'Gastoevoer naar Europa stabiel'
'Gastoevoer naar Europa stabiel' (Foto: ANP)

Vonnissen journalisten Egypte alom veroordeeld

Veel buitenlandse bewindslieden hebben met afschuw gereageerd op de veroordeling van een groep journalisten van Al Jazeera en andere media in Egypte, onder wie de Nederlandse verslaggeefster Rena Netjes. De journalisten werden vervolgd voor het zwartmaken van Egypte en samenwerking met de Moslimbroederschap. Netjes was voordat ze kon worden opgepakt uitgeweken naar Nederland.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zei dat de veroordeling hem koude rillingen gaf en dat het indruist tegen de basisvoorwaarden van een beschaafde samenleving en vrije pers. Hij kaart de kwestie aan bij zijn Egyptische ambtgenoot. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans veroordeelde namens Nederland de vonnissen en liet weten dat veel leden van de Raad van de Europese Unie een veroordeling van de gevangenisstraffen in EU-verband steunen.

De Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop zei geschokt te zijn door het nieuws. "Dit vonnis toont aan dat Egypte de overgang naar een democratie nog niet heeft gemaakt", aldus Bishop. Haar Britse ambtgenoot William Hague zei 'ontzet' te zijn.

Ook mensenrechtenorganisaties lieten van zich horen. Human Rights Watch zei dat de rechtbank niet heeft aangetoond dat de journalisten iets verkeerd hebben gedaan. De organisatie noemt het 'de laatste stap in de niet aflatende afbraak van de vrijheid van meningsuiting in Egypte'. Amnesty International zei dat Egypte journalistiek tot misdaad bombardeert en roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de veroordeelden.

Het Egyptische ministerie van buitenlandse zaken beloofde dat de Egyptische ambassadeurs de vonnissen zullen uitleggen aan het buitenland. Het ministerie keurde de buitenlandse bemoeienis met Egyptische interne aangelegenheden 'volledig af'.

Man uit Lelystad vast voor ontvoering Hilversummer

Een 40-jarige man uit Lelystad is maandag aangehouden voor de ontvoering van een Hilversummer vorige maand. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Voor de ontvoering zat al een 43-jarige Amsterdammer vast.

Het 46-jarige slachtoffer werd op 8 mei op de Banckertlaan in zijn woonplaats door drie mannen in een bestelbus gesleurd. De Hilversummer verzette zich en schreeuwde dat de politie gebeld moest worden. Terwijl omwonenden dat deden ging de bestelbus, bestuurd door een vierde ontvoerder, ervandoor.

Bij de achtervolging door de politie schoten de verdachten op de agenten, waardoor die afstand namen. Het slachtoffer nam uiteindelijk in Lelystad contact op met de politie, die hem aantrof met hoofd- en snijwonden. Daar in de buurt werd ook de Amsterdammer aangehouden.

Waarom de mannen de Hilversummer meenamen is niet bekend.

Grote vrees voor imploderen Midden-Oosten

De snelle opmars van terreurorganisatie ISIS in Irak en Syrië heeft het gehele Midden-Oosten opgeschrikt. Landen in de regio vrezen dat zij het volgende doelwit van de strijders van ISIS zijn. Jordanië heeft militaire versterkingen naar de grens met Irak gestuurd, terwijl in Libanon zwaarbewapende agenten een slapende terreurcel hebben opgerold, die banden met ISIS zou hebben.

De regio hield de opmars van ISIS, de Islamitische Staat van Irak en de Levant, het afgelopen jaar in het noorden en oosten van Syrië al nauwlettend in de gaten, maar het gewaagde offensief in het noorden van Irak van de afgelopen weken heeft veel regeringen wakker geschud. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft al gewaarschuwd dat ISIS niet alleen een bedreiging voor Irak is, maar 'voor de gehele regio'.

Vooral Jordanië en Libanon maken zich zorgen. De twee landen hebben al lange tijd te kampen met de gevolgen van de burgeroorlog in Syrië en daar komt de dreiging van ISIS nu nog eens bij. Zondag veroverden ISIS-strijders een deel van Irak dat grenst aan Jordanië. Hoewel de terreurbeweging nooit heeft gezegd Jordanië te willen veroveren, heeft de organisatie tot doel een islamitische staat te stichten die Irak omvat en Groot-Syrië, ook wel de Levant genoemd, dat bestaat uit delen van Syrië, Jordanië, Libanon, Israël en de Palestijnse gebieden.

Vorige week verscheen er een video op internet waaruit bleek hoe ver de strijders bereid zijn te gaan. "Kijk naar de strijders, we hebben niets met grenzen", zegt een van hen. "We hebben gevochten in Syrië en we gaan over een paar dagen naar Irak. We vechten daar en we komen weer terug en we gaan zonder problemen naar Jordanië en Libanon, naar welke plek onze sjeik ons ook stuurt."

ISIS heeft voorlopig nog de handenvol aan de strijd in Irak en Syrië. De ongeveer tienduizend strijders van ISIS lijken vooralsnog niet van plan te zijn op te trekken naar Jordanië en Libanon, maar de regeringen van beide landen vrezen voor het ergste. Vorige week zei de Jordaanse minister van binnenlandse zaken Hussein al-Majali dat het koninkrijk is 'omsingeld door extremisme'. Het leger is ingezet langs de 110 kilometer lange grens met Irak.

Analisten denken echter dat het niet snel tot een aanval op Jordanië zal komen. "Wat het zorgwekkendste is, is dat radicale groepen mogelijk al terreurcellen in Jordanië hebben", aldus Ramzy Mardini vanuit Amman. "Opstandelingen in Syrië hebben aanslagen gepleegd in diverse hoofdsteden van landen in de regio. Er zijn grote zorgen dat Amman daar niet immuun voor is."

Jordanië is eerder het doelwit van extremisten geweest. De voorloper van ISIS, Al-Qaida in Irak, werd opgericht door de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi. Onder zijn leiding voerde de beweging in 2005 een driedubbele bomaanslag uit op hotels in Amman. Daarbij vonden meer dan vijftig mensen de dood.

Volgens Mardini herbergt Jordanië een groeiend aantal jihadisten en ultraconservatieve salafisten. Het is bekend dat er honderden Jordaniërs naar Syrië zijn gereisd om mee te doen aan de strijd tegen de Syrische president Bashar Assad. Sommigen hebben zich aangesloten bij ISIS. De leider van de Jordaanse salafisten zegt echter dat het wel meevalt met de aanwezigheid van ISIS in Jordanië. "Er zijn veel mensen in Jordanië die ISIS een warm hart toedragen, maar ze hebben geen leden in Jordanië of een georganiseerde groep mensen", aldus Mohammed Shalabi.

Toch zijn er aanwijzigen dat ISIS voet aan de grond heeft gekregen. In Maan wordt op vrijdagen gedemonstreerd. De betogers dragen spandoeken mee met teksten als 'het Fallajuh van Jordanië', een verwijzing naar de Iraakse stad waar veel opstandelingen zitten. De afgelopen maanden hebben inwoners van de stad, waar veel mensen werkloos zijn, geroepen om het aftreden van de Jordaanse koning Abdullah II.

Het is tot op zekere hoogte juist dat sentiment waar ISIS in Irak van profiteert, hoewel in Irak sektarische problemen ook een rol spelen. De voormalige Jordaanse minister van buitenlandse zaken Marwan Muasher denkt dat het uiteindelijk mee zal vallen. "We hebben een sterk leger en goede inlichtingendiensten, dus je kunt de dreiging die ISIS vormt in een land als Syrië of Irak niet vergelijken met de dreiging in Jordanië."

In Libanon ligt de situatie weer anders. Net als in Irak is een groot deel van de soennitische inwoners van Libanon boos over de behandeling die hun geloofsgenoten in Syrië ten deel valt. De sjiitische Libanese beweging Hezbollah steunt Assad, terwijl de opstandelingen overwegend soennitisch zijn. De sektarische onrust in het land neemt dan ook toe.

In de Libanese hoofdstad Beiroet had het afgelopen jaar een aantal bomaanslagen op sjiitische wijken plaats. ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor deze aanslagen niet opgeëist. Maar de aanslagen laten wel zien dat Libanon een vruchtbare voedingsbodem is voor soennitisch extremisme. Vrijdag arresteerden zwaarbewapende agenten nog zeventien vermoedelijke leden van ISIS.

Syrië, waar ISIS al een groot gebied in handen heeft, vreest dat als gevolg van de opmars van ISIS in Irak het hele Midden-Oosten ten onder dreigt te gaan. Volgens de Syrische minister van informatie Omran al-Zoubi staat het Midden-Oosten op het punt te imploderen. Dat zal volgens hem grote gevolgen hebben voor Europa en ver daarbuiten.

ISIS heeft in Irak een aantal strategische gebieden in handen en is bezig zijn territorium uit te breiden. "Wat in Irak gebeurt is gevaarlijk en is een bedreiging voor de veiligheid in de hele regio", aldus Al-Zoubi. "Het is een bedreiging voor de veiligheid in de Golfregio, Iran, Turkije en het gehele Midden-Oosten. Het heeft ook directe gevolgen voor de veiligheid van Europa en de internationale veiligheid."

Volgens de minister heeft de internationale gemeenschap een beleid gevoerd dat de verspreiding van 'terrorisme in het Midden-Oosten heeft aangemoedigd'. Hij meent dat regeringsleiders moeten samenwerken om de dreigende implosie in het Midden-Oosten af te wenden. "Het aanpakken van gewapende groepen in Syrië en Irak is een nationale taak. Het Iraakse leger pakt ze in Irak aan en het Syrische leger in Syrië." De Syrische regering houdt al sinds het uitbreken van de burgeroorlog in het land vol dat de opstandelingen terroristen zijn die door het buitenland worden gesteund.

Al-Zoubi zwoer in een interview met AP dat ISIS-strijders hard worden aangepakt. Hij moest echter ook erkennen dat ISIS-strijders wapens en voertuigen naar Syrië sturen. Hij wilde daar echter verder niet over uitweiden. "Niemand kan de grenzen van de Syrische staat veranderen. Het is de taak en het recht van de Syrische regering om elke poging tot inbreuk op de nationale soevereiniteit of het vestigen van een zogenaamd emiraat de kop in te drukken."

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry bracht maandag een bliksembezoek aan Irak, waar hij opriep tot hervormingen, die de tegenstanders van de regering in Irak een grotere politieke stem moeten geven. Gebeurt dat niet dan kan er volgens Kerry geen sprake zijn van een langdurige vrede.

Kerry voerde overleg met de Iraakse premier Nouri al-Maliki en vermoedelijk was het geen vriendelijk gesprek. Washington heeft eerder al eens laten doorschemeren dat het beter is als Al-Maliki aftreedt. Of Al-Maliki daartoe bereid is valt echter nog te bezien. Vooralsnog lijkt het er echter niet op; tot dusverre zijn adviezen van de Verenigde Staten straal genegeerd.

Na anderhalf uur vertrok Kerry weer. Hij zei dat de VS zich grote zorgen maken over de veiligheid in Irak en de politieke chaos. "Maar we maken ons het meeste zorgen over het Iraakse volk, over de integriteit van het land, van zijn grenzen, van zijn soevereiniteit."

Iraakse regeringsfunctionarissen hebben er bij de VS op aangedrongen om aanvallen uit te voeren op de schuilplaatsen, trainingskampen en konvooien van ISIS in Irak en Syrië. Kerry zei echter dat uiterste zorgvuldigheid moet worden betracht voor er wordt aangevallen om te voorkomen dat burgers worden getroffen.

De Amerikaanse president Barack Obama zei maandag in een reeks tv-interviews dat van ingrijpen geen sprake kan zijn als de Iraakse regering niet eerst haar sektarische inslag laat varen. "Als ze daar niet toe in staat is, dan kan geen enkele militaire actie van de VS het land nog bij elkaar houden", aldus Obama. Kerry deed zondag een vergelijkbare oproep aan leiders in Irak.

[WBD] Na Li heeft weinig moeite met Kania

Na Li is op Wimbledon simpel doorgedrongen tot de tweede ronde. De als tweede geplaatste Chinese was met 7-5 en 6-2 te sterk voor de 21-jarige Paula Kania uit Polen.

Li, die nooit verder reikte dan de kwartfinale in Londen, treft in de tweede ronde de Oostenrijkse Yvonne Meusburger, de nummer 38 van de wereld.

Venus Williams won Wimbledon al vijfmaal. In de eerste ronde kende de Amerikaanse, inmiddels afgezakt naar de dertigste plek op de wereldranglijst, veel moeite met de Spaanse Maria-Teresa Torro-Flor: 6-4, 4-6 en 6-2. Kurumi Nara uit Japan is Williams' tegenstander in de volgende ronde.

Gevonden resten Panama inderdaad van Lisanne Froon

Dna-onderzoek heeft uitgewezen dat het weefsel dat donderdag in Panama werd aangetroffen van de vermiste Lisanne Froon is. Dat bevestigde de Panamese hoofdofficier van justitie, Betzaida Pitti, maandag op een persconferentie.

Het lot van Kris Kremers is nog onduidelijk. "Wij blijven doorzoeken, zoals wij altijd hebben gedaan", zei Pitti. Zaterdag werd de zoektocht gestaakt vanwege slecht weer. Wat er precies met Froon en Kremers is gebeurd is nog onduidelijk. "Wij sluiten nog geen enkele hypothese uit", zei Pitti daarover.

In Panama-Stad wordt ondertussen verder onderzoek gedaan naar het dna-profiel van een bot dat werd gevonden. Ook is het onderzoek van persoonlijke bezittingen van de twee, waaronder een camera en telefoons, nog niet afgerond.

Tien dagen geleden vond de inheemse bevolking in de gemeenschap Alto Romero in de provincie Bocas del Toro een rugzak met bezittingen van de vrouwen. Donderdag werd het gebied door dertig man van onder meer justitie, politie en hulpdienst Sinaproc uitgekamd.

De vindplaats van de rugzak is acht uur lopen vanaf het plaatsje Boquete waar Froon en Kremers op 1 april voor het laatst werden gezien. Ze waren van plan een wandeling te maken op het Pianista Trail, wat zij volgens justitie ook gedaan hebben, gezien de vindplaats van de sporen.

Mogelijk worden bij de voortzetting van de zoekactie weer speurhonden ingezet, aldus de hoofdofficier.

ADO haalt Deense middenvelder Kristensen

ADO Den Haag heeft de Deen Thomas Kristensen aan de selectie toegevoegd. De 31-jarige middenvelder komt transfervrij over van FC Kopenhagen, waarvoor hij de afgelopen zes jaar speelde. Kristensen tekende voor twee seizoenen, met een optie voor nog een jaar. Hij heeft zeven interlands achter zijn naam.

ADO Den Haag haalde ook Tim Coremans. De 23-jarige doelman komt ook over van SC Cambuur, waar hij tweede doelman was. Coremans maakte van 2009 tot 2013 deel uit van de selectie van NAC Breda, de club uit zijn geboorteplaats.

[WBD] Haase bereikt tweede ronde

Robin Haase is maandag doorgedrongen tot de tweede ronde op Wimbledon. De Nederlander was in de eerste ronde knap te sterk voor de Canadees Vasek Pospisil, de nummer 31 van de plaatsingslijst: 7-6 (6), 4-6, 7-5 en 6-3.

De tennissers gaven de hele partij weinig weg op eigen service. Haase wist zijn enige breakkans in de eerste set niet te benutten, waarna de Nederlander iets beter bleek in de tiebreak. In de tweede set maakte Pospisil wel gebruik van een van de weinige breakkansen: 6-4.

In de derde set waren de rollen omgedraaid en benutte Haase een van de sporadische breakkansen: 7-5. In de laatste set was hij duidelijker de baas en maakte hij indruk door geen enkele onnodige fout te maken: 6-3.

Haase, de 53 van de wereld, zette in 2011 zijn beste resultaat neer op Wimbledon. Hij bereikte destijds de derde ronde. Dit jaar ging de Hagenaar op de Australian Open en Roland Garros in de eerste en tweede ronde onderuit.

Motorclub mag niet herkenbaar tijdens TT

In Assen geldt tijdens de TT-dagen een speciale noodverordening die het motorclubs verbiedt om met herkenbare kleding en logo's de binnenstad in te gaan. De verordening geldt van woensdag tot en met zondag tussen 6 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends, meldde de gemeente maandag. Het evenement begint zaterdag.

Assen wil zo voorkomen dat er "irritaties en mogelijk vechtpartijen" ontstaan tussen rivaliserende motorclubs als Hells Angels, Satudarah en No Surrender. "We zijn de afgelopen tijd al vaker opgeschrikt door incidenten in den lande waarbij motorclubs elkaar in de haren vliegen", zei burgemeester Carry Abbenhues van Assen voor RTV Drenthe.

Dochter Peter Jan Rens is thuis

Het dochtertje van Peter Jan Rens en zijn vriendin Virginia is sinds maandag thuis, een dag eerder dan verwacht. Dat schreef de 63-jarige presentator op Facebook. Later plaatste hij ook een foto van het meisje, dat Djelisa heet. "Thuis achter de spijlen van de wieg."

Virginia, die 42 jaar jonger is dan Rens, beviel zo'n anderhalve week geleden van Djelisa. De twee waren voor controle in het ziekenhuis toen Virginia's vliezen braken. Rens heeft al een volwassen dochter en zijn vriendin heeft een 6-jarige zoon uit een eerdere relatie.

Duitsers Boating en Khedira weer speelklaar

De Duitsers Jerome Boateng en Sami Khedira kunnen de training weer hervatten. Assistent-coach Hansi Flick zei maandag dat beide spelers door de medische staf weer fit zijn verklaard.

Boateng werd zaterdag in de rust van het duel tegen Ghana (2-2) vervangen met een dijbeenblessure. Khedira kampte met een kwetsuur aan zijn linkerknie. De middenvelder van Real Madrid stond een halfjaar aan de kant met een blessure aan dat gewricht.

Duitsland staat met vier punten uit twee duels gedeeld aan kop in groep G, samen met de Verenigde Staten. Die ploeg is donderdag in Recife de tegenstander. Een punt volstaat voor beide ploegen om verder te gaan. "Maar we zullen spelen om te winnen, want we willen de groep winnen", aldus Flick.

Hertha BSC bevestigt komst Heitinga

De overgang van John Heitinga naar Hertha BSC is rond. De Nederlandse verdediger heeft een tweejarig contract getekend bij de club uit Berlijn, meldt Hertha maandag.

De 30-jarige Heitinga komt transfervrij over van Fulham, waar hij het laatste halfjaar onder contract stond en mee degradeerde uit de Premier League.

Algemeen directeur Michael Preetz roemt Heitinga's loopbaan. "Hij is een internationaal gelouterde verdediger van wie vooral onze jonge spelers veel kunnen leren." Hertha eindigde onder de Nederlandse trainer Jos Luhukay afgelopen seizoen als elfde in de Bundesliga.

Heitinga maakte in januari de overstap van Everton naar Fulham. Eerder speelde de 87-voudig international voor Ajax en Atletico Madrid.

Student vast in stenen vagina

In de Duitse stad Tübingen heeft een onfortuinlijke student vastgezeten in een marmeren beeld van een vagina. Vermoedelijk was hij in het reusachtige beeld geklommen omdat hij een weddenschap had verloren, meldt de NOS.

Omdat zijn vrienden de jongeman niet uit zijn benarde positie konden bevrijden, werd de brandweer ingeschakeld. Meer dan twintig spuitgasten waren uitgerukt om de Amerikaanse student die met zijn voet in het stenen geslachtsdeel klem zat te bevrijden. Door deze ophef bleef de gênante positie van de jongeman niet onopgemerkt. Een boel ramptoeristen maakten een foto van de student in zijn benarde positie.

Het kunstwerk heet Pi-chan, wat in een of ander Peruaans dialect 'de liefde bedrijven' betekent. De marmeren vagina staat al 13 jaar bij het Institut für Mikrobiologie und Virologie in Tübingen. Nooit eerder was er zo veel commotie om dit beeld.

'Eerste beelden Batman v Superman en Wonder Womans outfit op Comic-Con'

Het duurt nog precies een maand voordat in San Diego Comic Con International begint en als er één film is die de rumor mill goed draaiend kan houden, dan is het wel Batman v Superman: Dawn of Justice. Of BvSDoJ, voor intimi. Dit weekend kwamen een paar interessante geruchten over de aanwezigheid van de film op Comic-Con naar voren.

Ten eerste melden diverse partijen (die wellicht elkaar echoën, dus laten we voorzichtig blijven) dat Warner Bros. van plan is een eerste teaser te gaan tonen van de film. Dat is in principe mogelijk, want er wordt al een tijdje gefilmd. Hoeveel er te teasen is, is natuurlijk niet duidelijk, maar de grote vraag is; worden die beelden vervolgens ook netjes online weergegeven? Het is natuurlijk policy om sommige zaken exclusief voor con-gangers te houden en vanwege het filmverbod is het vinden van door bezoekers gefilmde beelden ook niet altijd een pretje, dus dat wordt afwachten.

Ten tweede schijnt men van plan te zijn om na Batmans outfit ook de kledingkeuze van Diana Prince, beter bekend als Wonder Woman, bekend te gaan maken. Volgens een bron van de website JoBlo.com zal haar kostuum dicht in de buurt van haar klassieke look zitten. Haar outfit omvat een blauw lederen rokje, zilveren manchetten tot haar ellebogen, een gouden tiara (met een design in het midden, wellicht een rode ster) en een variatie van de tradionele rode top. Daarnaast draagt ze haar 'lasso of truth', speer, zwaar en schild. Diana wordt blijkbaar zwaarder bepakt dan Captain America, maar ze kan het hebben. Ook schijnt ze in de film te worden geïntroduceerd als een normaal persoon voordat ze als Wonder Woman ten tonele verschijnt voor de eindstrijd. Want het is Zack Snyder, dus er is een eindstrijd.

Ten derde schijnt Kal-Els toekomstige BFF, Bruce Wayne, niet in zijn klassieke landhuis te wonen, zoals in alle vorige iteraties van het personage. In plaats daarvan woont hij in een hut bij een meer, bovenop de Batcave waarin de Batwing, Batmobile en dergelijke te vinden zijn. Deze hut staat wel op het Wayne landgoed, maar hij zondert zich dus een beetje af.

Tenslotte Lex Luthor. Daar is nog niet zoveel over bekend, maar Jesse Eisenbergs Luthor wijkt niet veel af van de bekende weergave: hij vindt zichzelf het beste dat de mensheid te bieden heeft en kan het niet hebben dat de buitenaardse Superman beter is dan hij. Het conflict tussen Luthor en Superman geeft een langdurige vete weer.

Natuurlijk zijn dit allemaal geruchten, maar daarom niet minder onderdeel van de voorpret, die nog duurt tot 6 mei 2016, wanneer BvSDoJ in de bioscopen verschijnt. Natuurlijk hebben we tegen die tijd al voldoende beelden gezien, waarvan de eerste misschien over een maand volgen.

Satudarah-leden vast na vondst drugslab 't Zand

In het Noord-Hollandse 't Zand is maandag een drugslaboratorium aangetroffen met duizenden liters chemicaliën. De politie heeft vijf mannen aangehouden. Twee van hen zijn lid van motorclub Satudarah, laat het Openbaar Ministerie weten.

Het drugslab is gevestigd in een pand in het buitengebied van het dorp in de gemeente Schagen. Er werden synthetische drugs gemaakt. De bewoner en een andere verdachte werden aangehouden.

Later op de dag werden in Amsterdam nog eens drie verdachten opgepakt: twee Tilburgers en een man uit Purmerend. De mannen uit Tilburg zijn lid van Satudarah. De vijf worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Van Gaal: "We spelen reactievoetbal"

Louis van Gaal kiest voor een opvallende basis tegen Chili. De keuzeheer legt uit waarom hij voor deze elf namen koos. De bondscoach van Oranje besloot om tegen Chili toch weer in de 5-3-2-formatie. Tegen Spanje en Australië begon het Nederlands elftal ook in dat systeem, maar in de tweede helft tegen de Australiërs schakelde Van Gaal over op een 4-3-3-formatie.

Dat had volgens de bondscoach de volgende reden: "Zij spelen met opkomende backs die veel dreiging hebben. Als ik dan Robben en Lens zou opofferen, dan is dat niet optimaal. Om die reden heb ik weer voor vijf verdedigers gekozen", aldus de bondscoach tegen de NOS.

Een andere opvallendheid aan de opstelling van Oranje is dat Daley Blind een van de drie centrale verdedigers is. "Maar Blind is pas gisteren vrijgegeven door de medische staf. Als hij niet kon spelen, dan had ik Kongolo opgesteld. Maar hem zie ik ook meer als centrale verdediger dan als flankspeler."

Verder werd Jonathan de Guzman gepasseerd ten faveure van Georginio Wijnaldum. "De Guzman had ook al een gele kaart op zak en Wijnaldum viel tegen Australië en Spanje goed in", zegt Van Gaal daarover. "We spelen het hele toernooi al reactievoetbal, daar hoeven we ons niet achter te verschuilen. Maar het is wel de reden dat we nog niet verloren hebben."

Gebruik persoonsgegevens door justitie op de schop

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil de manier waarop politie en justitie met persoonsgegevens omgaan moderniseren. Dat moet leiden tot meer efficiëntie en een betere bescherming van de privacy van burgers, schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanwege de vergaande digitalisering is nieuwe regelgeving nodig om beter te regelen wie toegang heeft tot welke gegevens. Daarnaast moet informatie niet langer worden 'rondgepompt' binnen de strafrechtketen en moeten privacywaarborgen worden ingebouwd, vindt de minister. Uitgangspunt daarbij moet het gebruik van de gegevens door politie en justitie zijn, en niet langer de bewaartermijn.

Die moet afhankelijk worden van het doel waarvoor de informatie nodig is. Zo moeten gegevens voor het oplossen van cold cases bij ernstige misdrijven lange tijd worden bewaard. Omgekeerd kan bij minder zwaarwegende doelen, zoals de beoordeling van een verklaring omtrent gedrag, die termijn veel korter zijn.

Opstelten wil verder de verschillende wettelijke regels harmoniseren. Op dit moment hanteren de politie, het Openbaar Ministerie, de rechtbanken en de reclassering verschillende regels voor het verstrekken en bewaren van dezelfde gegevens. Dat bemoeilijkt de samenwerking binnen de strafrechtketen. Opstelten overweegt daarom om de verschillende wetgeving op dit terrein samen te voegen tot één wet. Op die manier kan ook de bescherming van de privacy worden versterkt, aldus de minister.

De bewindsman wil verder het toezicht op het gebruik en de verstrekking van persoonsgegevens versterken. Door gegevens eenmalig vast te leggen en te beheren op één plek wordt voorkomen dat de informatie wordt rondgepompt en dat komt de privacy ook ten goede. Ook op de werkvloer moet meer aandacht worden besteed aan naleving van de privacyregels.

Met de maatregelen komt Opstelten tegemoet aan twee onderzoeken, waaruit bleek dat politie en justitie zich niet altijd houden aan de wet als het gaat om het gebruik van persoonsgegevens.

Alonso toch nog niet zeker over toekomst

Xabi Alonso ontkent dat hij al heeft besloten om na dit WK te stoppen als international. De middenvelder van Spanje en Real Madrid zegt nog te twijfelen. Alonso (32) zou volgens Marca al voor het eindtoernooi in Brazilië hebben aangegeven te gaan stoppen na het WK. Dat klopt niet, volgens de 113-voudig international van Spanje. La Roja is na twee groepsduels al uitgeschakeld en speelt maandagavond nog om des keizers baard tegen Australië.

De kans is groot dat bondscoach Vicente del Bosque zijn elftal drastisch gaat wijzigen na de nederlagen tegen Oranje (2-5) en Chili (0-2). Alonso weet nog niet of hij al zijn laatste interland voor Spanje heeft gespeeld. "Op dit moment heb ik nog geen besluit genomen", zei de Bask tegen Onda Cero.

"Helaas houdt het WK in Brazilië voor ons op na de wedstrijd tegen Australië. Daarna ga ik op vakantie en wil ik ontspannen. Ik ga daarom nu nog niet beslissen over mijn toekomst", aldus Alonso, die met Spanje de wereldtitel (2010) en twee Europese kampioenschappen (2008 en 2012) won.

"We hebben niet laten zien tot waartoe we in staat zijn. De spanning zat er niet genoeg op bij ons. Dat was te zien tegen Nederland en Chili. De resultaten hebben niets met onenigheid te maken in de groep. De groep gaat goed met elkaar om. Wat er in de kleedkamer gebeurt, blijft ook daar."

Duitse straaljager botst op zakenvliegtuig

Een door de Duitse krijgsmacht gecharterd zakenvliegtuig is maandag ten oosten van Keulen neergestort na een botsing met een straaljager van de Duitse luchtmacht. Over het lot en de identiteit van de twee inzittenden van de Learjet is nog niets bekend. De Eurofighter kon veilig landen, meldt de politie.

Het ongeluk deed zich voor bij Elpe in Sauerland. Een woordvoerder van de luchtmacht bevestigde dat in het gebied twee Eurofighters in de lucht waren en dat er 'contact' was geweest met de Learjet. Verdere bijzonderheden wist hij nog niet.

AC: Unity pre-order info in vuilnis

Vanmorgen zagen we de resultaten van een hack, nu zijn journalisten de vuilniscontainer van Gamestop ingedoken. Een journalist vond informatie over de pre-orderbonussen van Assassin’s Creed: Unity als je de game bij Gamestop bestelt. 

Een extra missie was al bekend. Een andere bonus is de Razor Head Spear. Daarnaast is er ‘The Weekly Guillotine Spin and Win’-game elke vrijdag. Je maakt dan kans op mooie prijzen, zoals games en reizen. Hoewel je bij Gamestop kunt bestellen vanuit Nederland, is het niet duidelijk of dit Rad van Fortuin ook voor ons geldt. Gamestop en Ubisoft hebben nog niet gereageerd.

Assassin's Creed: Unity komt uit op 28 oktober voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

acu

acu

acu

acu

Avondspits drie keer zo druk als normaal

De avondspits is voor de WK-wedstrijd van Oranje al drie keer zo druk als normaal. Rond 16.45 uur stond het verkeer vast over ongeveer 150 kilometer, terwijl dat op een normale maandag rond die tijd zo'n vijftig kilometer is. Dat meldt een woordvoerder van de ANWB maandag.

Het is vooral druk op de wegen rond Rotterdam en Amsterdam, waar ongelukken zijn gebeurd. Een ongeval bij de Heinenoordtunnel eerder op de dag zorgt voor veel drukte op de A16, waar zo'n dertien kilometer file staat.

Op de A2 van Amsterdam naar Utrecht is bij Maarssen een ongeluk gebeurd. Hierdoor loopt ook daar het verkeer vast, aldus de ANWB.

De wedstrijd van Oranje tegen Chili begint om 18.00 uur. Hierdoor komt de spits eerder op gang. "Het gaat tot nu toe zoals we verwachten", aldus de woordvoerder. Het hoogtepunt van de spits wordt rond 17.15 verwacht.

Oranje begint met Kuijt, Lens en Wijnaldum

Het Nederlands elftal begint tegen Chili met Dirk Kuijt, Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum in de basis. Het drietal vervangt respectievelijk Bruno Martins Indi (geblesseerd), Robin van Persie (geschorst) en Jonathan de Guzman, die tegen Spanje en Australië aan de wedstrijd begonnen.

Kuijt lijkt de linkerstrook te gaan bestrijken, waardoor Daley Blind een stapje achteruit doet en met Stefan de Vrij en Ron Vlaar het verdedigende blok vormt. Daryl Janmaat staat opnieuw als rechtsback opgesteld, Jasper Cillessen is de doelman. Wijnaldum vindt Nigel de Jong en Wesley Sneijder naast zich op het middenveld. Arjen Robben vormt met Lens de voorhoede.

Bij Chili staat de licht geblesseerde Arturo Vidal zoals verwacht aan de kant. De Chilenen moeten Oranje verslaan om groepswinnaar te worden, Nederland heeft aan een gelijkspel genoeg.

Volledige opstelling Nederland: Cillessen, Janmaat, De Vrij, Vlaar, Blind, Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, De Jong, Robben, Lens.

Volledige opstelling Chili: Bravo, Mena, Medel, Diaz, Jara, Silva, Gutierrez, Aranguiz, Isla, Sanchez, Vargas.

[WBD] Azarenka naar tweede ronde op Wimbledon

Victoria Azarenka is goed begonnen aan Wimbledon. De Wit-Russische versloeg in de eerste ronde Mirjana Lucic-Baroni uit Kroatië met 6-3 en 7-5. Het is voor de als achtste geplaatste tennisster pas de tweede wedstrijd na haar voetblessure, die haar 3,5 maand aan de kant hield. Vorige week verloor ze in de eerste ronde in Eastbourne.

Voor Samantha Stosur is het toernooi al voorbij. De Belgische Yanina Wickmayer was met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Australische. Stosur was als zeventiende geplaatst voor het toernooi op het Londense gras.

Ook voor de nummer achttien van de plaatsingslijst, Sloane Stephens, was de eerste ronde het eindstation. De Amerikaanse verloor met 2-6 en 6-7 (6) van Maria Kirilenko. De Russische is de nummer 109 van de wereldranglijst.

Hele Waddenzee op werelderfgoedlijst

Het Deense deel van de Waddenzee komt op de werelderfgoedlijst te staan. Dat heeft het werelderfgoedcomité van Unesco besloten. Na het Nederlandse en Duitse gedeelte, is daarmee de hele Waddenzee één werelderfgoedgebied.

Het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee staan al sinds 2009 op de lijst. Het Gezamenlijke Waddenzee Secretariaat in Wilhelmshaven reageerde maandag verheugd op de uitbreiding met de Deense Waddenzee.

"Het werelderfgoed Waddenzee staat nu op gelijke voet met andere 'iconen’ op de lijst, zoals het Great Barrier Reef in Australië, de Grand Canyon in de VS en de Serengeti in Tanzania. Het is een van de slechts drie grensoverschrijdende natuurlijke werelderfgoederen, dat zich over drie landen uitstrekt".

Hele Waddenzee op werelderfgoedlijst
Hele Waddenzee op werelderfgoedlijst (Foto: ANP)

FDJ zonder Bouhanni naar Tour de France

Nacer Bouhanni gaat volgende week zaterdag niet van start in de Tour de France. De 23-jarige sprinter ontbreekt in de selectie die FDJ maandag bekendmaakte. De Franse ploeg rekent in de massasprints op Arnaud Démare. De 24-jarige Thibaut Pinot, die in 2012 al eens als tiende eindigde, is de beoogd kopman.

William Bonnet, Mickaël Delage, Arnold Jeannesson, Matthieu Ladagnous, Jérémy Roy en Arthur Vichot zijn ook zeker van deelname aan de Tour, die begint in het Engelse Leeds. Cédric Pineau en Francis Mourey strijden nog om het negende en laatste startbewijs. Daarover beslist de ploegleiding op korte termijn.

Bouhanni won vorige maand drie etappes in de Giro d'Italia. In 2012 was hij Frans kampioen op de weg.

Bakkal keert definitief niet terug bij Feyenoord

Otman Bakkal moet opzoek naar een nieuwe werkgever. De 29-jarige middenvelder hoeft zich woensdag niet te melden in Rotterdam als de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, meldt de club. Het contract van Bakkal loopt eind deze maand af.

Afgelopen seizoen speelde de voormalig PSV'er, die vorige zomer bij Feyenoord terechtkwam na een mislukt avontuur bij Dinamo Moskou, slechts acht eredivisieduels. Zijn contract werd 1 april al formeel opgezegd. Ook Samuel Armenteros, die werd gehuurd van Anderlecht, keert niet terug in de Kuip.

De selectie van Feyenoord verwelkomt naast trainer Fred Rutten nog een aantal nieuwe gezichten. Doelman Warner Hahn kwam over van FC Dordrecht, Rodny Lopes Cabral, Rick Karsdorp en Wessel Dammers stromen door vanuit de jeugd en Lucas Woudenberg, Matthew Steenvoorden, Elvis Manu en Anass Achahbar keren terug na verhuurperiodes.

De Oranje-internationals Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Terence Kongolo en Jordy Clasie ontbreken op de eerste oefensessie, evenals de jeugdinternationals Sven van Beek, Tonny Vilhena en Jean-Paul Bo?tius.

[WBD] Murray zonder setverlies door

Andy Murray is maandag goed aan Wimbledon begonnen. De Schotse titelverdediger stond op het Centre Court geen set af tegen de Belg David Goffin: 6-1, 6-4 en 7-5.

Goffin is de nummer 105 van de wereld. In de tweede ronde komt de als derde geplaatste Murray opnieuw geen hoogvlieger tegen. Hij treft dan de Sloveen Blaz Rola, 92e op de mondiale ranglijst.

Murray hoopt in Londen zijn derde grandslamtitel te veroveren. Naast Wimbledon staat de US Open op de erelijst van de olympisch kampioen.

Iets minder treinen door rood

Het aantal treinen dat door een rood sein reed is vorig jaar iets afgenomen. In 2013 reden 170 treinen door rood, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) maandag aan de Tweede Kamer. Een jaar eerder waren dat er 173.

Het aantal gevaarlijke situaties door gemiste rode seinen is met ruim een derde afgenomen. In 21 gevallen was sprake van 'een potentieel ernstig risico', blijkt uit een analyse van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Een jaar eerder waren dat er 32 en in 2008 nog 68.

Als een trein door rood rijdt komt dat meestal doordat de machinist de procedures niet goed opvolgt, geen rood sein verwacht, het sein niet goed kan zien of afgeleid wordt. Een andere oorzaak is een technisch probleem, zoals een glad spoor.

De staatssecretaris noemt de aanpak om het aantal treinen dat door rood rijdt te verminderen succesvol. Volgens haar moet er echter meer gebeuren om het aantal nog verder terug te dringen.

Een van de maatregelen is een systeem dat de NS in treinen wil bouwen dat een machinist waarschuwt als hij te snel op een rood sein afrijdt. De vervoerder wil eind volgend jaar alle treinen met dat systeem hebben uitgerust.

Lodewijk Asscher geeft acte de présence op Lowlands

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) brengt deze zomer een bezoek aan Lowlands. Hij is in Biddinghuizen in het kader van het maatschappelijk-politieke programma LLowgenda van het festival. Asscher geeft in een festivaltent een optreden over zijn plannen als minister.

Ook voetbalcommentator Hugo Borst, schrijver en filosoof Pepijn Vloemans en Volkskrantjournalist Sybren Kooistra geven maatschappelijke optredens op de zaterdag- of zondagochtend van het festival. Lowlands vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 17 augustus.

EU-ministers dreigen met sancties tegen Rusland

Een aantal Europese ministers van buitenlandse zaken heeft Rusland maandag gedreigd met sancties als Moskou niet wil meewerken aan het vredesplan dat is voorgesteld door de Oekraïense president Petro Porosjenko. Rusland moet volgens de ministers voorkomen dat wapens en strijders de grens met het oosten van Oekraïne oversteken.

Rusland voert 'een stevige propagandaoorlog en er zijn geen aanwijzingen dat de grens wordt gesloten", aldus de Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt. Gewapende opstandelingen en zelfs tanks kunnen zonder probleem de grens oversteken, aldus Bildt. "Als de Russen zeggen dat ze niet weten hoe ze de grens moeten sluiten, dan denk ik niet dat dat een geloofwaardige verklaring is." Zijn Britse collega William Hague zei dat de Europese Unie vrijdag nieuwe strafmaatregelen kan instellen als dat nodig is. "De sancties liggen klaar", aldus Hague. "We wenden ons tot Rusland om daadwerkelijk maatregelen te nemen om de stroom wapens die de grens met Oekraïne wordt over gebracht in te dammen en om gewapende groepen aan te moedigen te stoppen waar ze mee bezig zijn."

Bij de bespreking in Luxemburg is ook de Oekraïense minister van buitenlandse zaken Pavlo Klimkin aanwezig. Hij licht de ministers in over het vredesplan van Porosjenko. In het plan is onder andere een wapenstilstand in Oost-Oekraïne opgenomen en staan plannen voor het decentraliseren van de macht, zodat de regio's meer politieke invloed krijgen. Ook moeten de belangen van de Russischtaligen in Oekraïne worden beschermd.

Tot dusver heeft de EU inreisverboden uitgevaardigd tegen Russische regeringsfunctionarissen en bezittingen bevroren, maar van bredere, economische sancties is tot dusver afgezien.

Dode in uitgebrande auto is man

Het stoffelijk overschot dat zondagochtend op een landgoed in het Brabantse Sint-Michielsgestel is gevonden in een uitgebrand bestelbusje is van een man. De politie meldt maandag nog bezig te zijn met het achterhalen van de identiteit van het slachtoffer.

De politie kreeg in de nacht van zaterdag op zondag melding van een brandende auto aan de Pettelaar. Nadat de brand was geblust, werd het stoffelijk overschot ontdekt. De politie gaf zondag aan rekening te houden met een misdrijf. Maandag wordt sectie verricht. Een team van ongeveer twintig rechercheurs is op de zaak gezet.

Geen asbest in plantenperken Dordrecht

Op drie verdachte plekken in de gemeente Dordrecht zit geen asbest in de grond. Alle plantvakken aan de Spuiboulevard en Keteldiep en een berm in de Burgemeester Jaslaan zijn na bodemonderzoek asbestvrij verklaard, zo meldt de gemeente maandag.

De gemeente besloot tot onderzoek nadat eind mei bleek dat de grond die is gebruikt op de drie locaties afkomstig was uit dezelfde partij waarmee een plantenperk in de Regulushof was opgevuld. In die grond bleken asbestdeeltjes te zitten.

Op de drie onderzochte locaties zijn grondmonsters genomen. Na verder onderzoek in het laboratorium is de kankerverwekkende stof niet aangetroffen, aldus de gemeente.

De gemeente neemt geen verdere maatregelen. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd. In de Regulushof en de Rigelhof, waar ook een plantvak met een lage concentratie asbest verontreinigd bleek, is de grond vervangen. Ook zijn er tijdelijke planten neergezet.

Groningen tegen Aberdeen of FK Daugava in Europa

FC Groningen begint in de Europa League tegen de winnaar van het duel tussen Aberdeen en FK Daugava. Dat wees de loting in Nyon maandag uit. Groningen begint op 17 juli met een uitwedstrijd. De return is een week later in de Euroborg.

Aberdeen werd afgelopen seizoen derde in de Schotse competitie. Hetzelfde geldt voor FK Daugava uit Riga in de Letse competitie. De clubs treffen elkaar op 3 en 10 juli in de eerste ronde. Groningen stroomt in de tweede ronde van het Europese toernooi in. PSV, PEC Zwolle en FC Twente volgen later.

FC Groningen plaatste zich voor Europees voetbal door in de play-offs van de Eredivisie Vitesse en AZ te verslaan. In 2007 speelde Groningen voor het laatst in Europa.

Langeafstandskorting voor chipkaartreizigers

Treinreizigers met een OV-chipkaart krijgen vanaf woensdag een langeafstandskorting, ongeacht de vervoerder. De vervoerbedrijven hebben hierover een akkoord bereikt, meldt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) maandag.

Mensen die meer dan veertig kilometer reizen krijgen korting. Hoe langer de afstand, hoe hoger de korting. "Reis je van Emmen naar Den Haag, dan kost het je nu met een vol tarief 32,86 euro", geeft NOVB-voorzitter Eric Janse De Jong als voorbeeld. "Met de nieuwe korting ben je slechts 24,91 euro kwijt. Zo willen we mensen stimuleren verder te reizen."

De langeafstandskorting is een sluitstuk in het plan van het NOVB om alle vervoerders eenzelfde tarief te laten vragen. "Veolia en Arriva hadden andere prijzen dan bijvoorbeeld de NS", aldus De Jong. "Nu is er een vast tarief voor treinreizigers wanneer zij door heel Nederland reizen."

De korting bestond al voor NS-reizigers die een papieren kaartje kochten. Het papieren treinkaartje wordt vanaf 9 juli echter vervangen door een papieren chipkaart die eenmalig te gebruiken is. Hiervoor moet een toeslag worden betaald. Deze week zijn op veel stations OV-chipkaarten te koop voor twee euro per stuk.

In het NOVB zijn vervoerbedrijven, reizigersorganisaties en de overheid vertegenwoordigd.

Red Bull hekelt Renault-motoren

Red Bull Racing en zusterteam Toro Rosso konden gisteren tijdens de Grand Prix van Oostenrijk geen potten breken. In de thuisrace van de drankjesfabrikant was Red Bull-coureur Daniel Ricciardo de enige finisher op plaats acht. Teambaas Christian Horner haalde dan ook uit naar motorenfabrikant Renault.

Renault loopt dit seizoen achter ten opzichte van de Mercedes-motor en op de Red Bull Ring was dit verschil zeer groot. Zowel de Red Bulls als de Toro Rosso's kwamen er niet aan te pas en bovendien viel Red Bull-coureur Sebastian Vettel in de tweede ronde bijna stil met problemen. Hij kon uiteindelijk op een ronde achterstand verder, maar besloot halverwege de race op te geven om het materiaal te sparen.

Horner was verre van blij met de prestaties van Renault in Spielberg. "Het is erg frustrerend. We hebben vele successen behaald met Renault en hebben ook alle titels met elkaar weten te behalen, maar er zit totaal geen vooruitgang in de huidige situatie. De betrouwbaarheid is onacceptabel en ook de prestaties zijn onacceptabel."

"Er moet iets gebeuren, aangezien de veranderingen die nu worden doorgevoerd duidelijk niet helpen. Wij zijn slechts de eindgebruiker, dus het is niet onze verantwoordelijkheid. Het is geen verrassing dat er acht auto’s in de top tien staan die gebruik maken van Mercedes-motoren. Een achtste plek was het maximaal haalbare voor ons vandaag. We naderen de helft van het seizoen, en de situatie is nog niet echt verbeterd sinds de eerste race in Melbourne."

Renault en Red Bull zitten in ieder geval tot en met eind 2016 aan elkaar vast, zo liet Renault weten. Er doken afgelopen weekend in Oostenrijk geruchten op dat Red Bull een andere motorleverancier wil, maar deze kloppen volgens Renault niet. De Fransen zijn voor het seizoen 2015 hard bezig om de motor grondig onder handen te nemen. Deze zal voor dat jaar opnieuw gehomologeerd gaan worden.

Taliban laten hoogleraren en studenten vrij

De Afghaanse Taliban hebben 33 hoogleraren en universitaire studenten vrijgelaten die twee weken geleden in het oosten van het land werden ontvoerd. Dat heeft de vicegouverneur van de provincie Ghazni bekendgemaakt.

Een bus met de 33 mensen aan boord was eerder deze maand onderweg naar de hoofdstad Kabul toen hij staande werd gehouden door de Taliban. Stamoudsten en medewerkers van het Rode Kruis bemiddelden bij de onderhandelingen over de vrijlating.

Een woordvoerder van de Taliban bevestigde de vrijlating. Hij zei niet of er losgeld is betaald.

Buit casino-overvallers 'beperkt'

Bij de gewapende overval op een casino in Valkenburg is zondagnacht slechts een 'beperkt' bedrag buitgemaakt. "Door standaard veiligheidsmaatregelen was er weinig contant geld aanwezig en dankzij professioneel optreden van het personeel is niemand gewond geraakt", meldt Holland Casino maandagmiddag.

Het casino meldt verder dat het de eerste keer is dat in een vestiging van Holland Casino 'een gewapende overval van deze omvang heeft plaatsgevonden tijdens openingstijd'. Voor alle betrokkenen is professionele hulpverlening ingeschakeld.

De gokpaleis op de Cauberg werd rond 02.00 uur overvallen door vijf daders met bivakmutsen wapens. Ze dwongen personeel bij de kassa om geld af te staan. Daarna sloegen ze op de vlucht in een donkere auto in de richting van Valkenburg. Tot nu toe ontbreekt ieder spoor van de groep.

Aantal jeugdige alcoholverslaafden neemt toe

Het aantal jongeren met een alcoholverslaving dat hulp zoekt is vorig jaar met ruim veertien procent gestegen. Meldden zich in 2012 nog 538 jongeren onder de 20 jaar met alcoholproblemen bij instellingen voor verslavingszorg, vorig jaar waren dat er 614. Dat meldt de stichting Informatievoorziening Zorg maandag op basis van gegevens van het Landelijk Alcohol en Drugs Informatiesysteem.

In totaal zochten bijna 66 duizend mensen vorig jaar hulp bij een instelling voor verslavingszorg, een daling van twee procent ten opzichte van het jaar daarvoor. De daling zette in 2011 al in. In 2012 bedroeg de daling nog zes procent.

De dertigduizend mensen met een alcoholprobleem vormen de grootste groep onder de verslaafde hulpvragers. Een op de vier is vrouw. De gemiddelde leeftijd van deze groep is gestegen tot 46 jaar.

Na alcohol is wiet het middel waarvoor het vaakst hulp wordt gezocht. In 2013 waren dat ongeveer 10.400 mensen. Wiet is het grootste probleem onder hulpzoekende verslaafde jongeren. Ruim de helft van de hulpvragers onder 25 jaar is daaraan verslaafd.

In 2013 waren er circa 9.800 hulpzoekenden met een heroïneverslaving. Dit aantal neemt verder af. De gemiddelde leeftijd stijgt naar 47 jaar en één op de vijf is ouder dan 55 jaar. Minder dan een procent is jonger dan 25 jaar. Zestig procent van de totale groep kampt met meer dan een verslavingsprobleem. Van nieuwe cliënten is met twee procent in deze groep vrijwel geen sprake.

Ongeveer 7700 hulpzoekenden trokken aan de bel vanwege cocaïneproblemen. In zestien procent van de gevallen ging het om nieuwe cliënten. Het aandeel jongeren daalde de afgelopen tien jaar van negentien procent in 2004 tot negen procent vorig jaar. Het aantal hulpvragers met een ghb-verslaving is vorig jaar met 769 mensen nauwelijks gegroeid. Tussen 2007 en 2012 groeide deze hulpvraag nog van circa zestig naar ruim 750 in 2012. Het aandeel nieuwkomers in deze groep daalt.

Het aantal problematische gameverslaafden in Nederland is verder toegenomen tot ruim vijfhonderd. In 2012 was er melding van 411 hulpzoekenden, terwijl er een jaar eerder nog 250 waren.

Kinderen kunnen nog steeds onder de zonnebank

De meeste kinderen kunnen eenvoudig zonder toezicht een zonnebank in. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag na onderzoek. Een 'onrustbarende ontwikkeling', aldus de organisatie. Het gebruik van een zonnebank onder de 18 jaar is verboden, omdat op jonge leeftijd zonnen de kans op huidkanker extra vergroot.

De NVWA stuurde begin dit jaar 16-jarige jongens of meisjes met een begeleider naar ruim driehonderd zonnecentra. De 'mystery guests' konden in 76 procent van de gevallen eenvoudig doorlopen. De lokjongeren verlieten vervolgens de zaak zonder daadwerkelijk onder de zonnebank te gaan.

Het onderzoek is volgens de NVWA van belang omdat nog niet eerder vastgesteld kon worden of jongeren inderdaad niet werden binnengelaten bij een zonnebank. Bij zonnecentra is namelijk geen legitimatiebewijs verplicht.

Volgens internationaal onderzoek doet gebruik van een zonnebank de kans op huidkanker met 20 procent toenemen. "Het is gebleken dat jonge huid gevoeliger is voor zonlicht", aldus een woordvoerder van de NVWA. "Daarom is het gevaarlijk voor jongeren om onder de zonnebank te gaan liggen."

In Nederland zijn bijna drieduizend zonnepunten. Een kleine vijfhonderd daarvan zijn professionele zonnestudio's, waarvan tweehonderd zijn aangesloten bij de koepelorganisatie Samenwerkingsverband Verantwoord Zonnen (SVZ). De overige punten staan in fitnesscentra, zwembaden of andere plekken waar het zonnen niet de belangrijkste activiteit in het pand is.

Volgens de NVWA worden bij organisaties die aangesloten zijn bij het SVZ significant vaker jongeren geweigerd dan bij organisaties die niet tot de koepelorganisatie behoren. Vrouwelijke medewerkers van de zonnecentra ontzeggen jongeren vaker de toegang dan mannelijke medewerkers, aldus de NVWA.

Bowe Bergdahl ontslagen uit ziekenhuis

De Amerikaanse militair Bowe Bergdahl, die jarenlang werd vastgehouden door de Afghaanse Taliban, is ontslagen uit het legerziekenhuis in Texas waar hij werd behandeld. Dat heeft het Amerikaanse leger zondag bekendgemaakt. Bergdahl wordt verder behandeld op legerbasis Fort Sam Houston in Texas.

Bergdahl werd in 2009 gevangengenomen door de Taliban. Dat zou volgens sommige collega's zijn gebeurd nadat hij bij zijn eenheid was weggelopen. Bergdahl heeft daar zelf nog niets over gezegd en het leger heeft hem officieel nog nergens van beschuldigd. Het leger onderzoekt de zaak, maar zegt Bergdahl pas te zullen ondervragen als zijn artsen daar het groene licht voor geven.

Bergdahl kwam op 31 mei vrij, in ruil voor vijf Taliban die werden vastgehouden in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay.

Succesvolle test raketschild VS

De Verenigde Staten hebben zondag een succesvolle test uitgevoerd met hun raketschild. Boven de Stille Oceaan werd een ballistische raket onderschept, meldt de Amerikaanse krijgsmacht.

De ballistische raket werd afgevuurd van de atol Kwajalein, dat deel uitmaakt van de Marshall-eilanden. Een torpedobootjager lanceerde een onderscheppingsraket, die het projectiel boven zee vernietigde. De data van de test wordt de komende maanden geanalyseerd. "Dit is een belangrijke stap in onze voortdurende inspanningen om de betrouwbaarheid van ons raketschild te verbeteren en vergroten", zei viceadmiraal James Syring.

Het was de 65e keer sinds 2001 dat een testraket succesvol uit de lucht werd geschoten.

Nederlander bekent dodelijk ongeluk Nieuw-Zeeland

Een 52-jarige Nederlandse toerist heeft bekend dat hij een fataal ongeluk in Nieuw-Zeeland heeft veroorzaakt. Dat schrijven Nieuw-Zeelandse media maandag. Bij de crash kwamen drie mensen om het leven, een 49-jarige vrouw, haar 12-jarige dochter en een even oud vriendinnetje.

Het ongeluk vond eind mei plaats toen de Nederlander een stopbord op een kruispunt in de stad Christchurch negeerde. Hij reed daarbij in op een andere auto. In het voertuig zaten de vrouw en de twee meisjes. De man die achter het stuur zat, was de echtgenoot van de vrouw en raakte zwaargewond.

De rechtbank doet op 16 juli uitspraak.

NS compenseert bij missen vlucht Schiphol

De NS en Schiphol beginnen volgende maand met een proef waarbij reizigers worden begeleid en gevolgd tot hun aankomst bij de juiste incheckbalie op de luchthaven. De zogenoemde Schiphol Garantie Service moet voorkomen dat vakantiegangers en zakenreizigers hun vlucht missen door een verstoring op het spoor, meldt de NS maandag.

"Mochten zich onderweg verstoringen voordoen dan zorgen wij ervoor dat je je vlucht alsnog haalt, of in het uiterste geval de kosten van een omboeking of zelfs de kosten van het ticket vergoed krijgt," zegt commercieel directeur van de NS Hans Peters.

De proef loopt van 14 juli tot 1 september. Ruim tienduizend klanten van de spoorwegen ontvangen deze week een brief waarin ze worden uitgenodigd mee te doen aan de test. De NS hoopt dat zich ongeveer 1500 klanten aanmelden. Gratis is dat echter niet, wie mee wil doen moet vijf euro betalen.

Maar volgens de NS weten reizigers 'daarmee zeker dat de reis goed wordt gepland en gevolgd'. "Indien nodig worden noodmaatregelen in gang gezet en eventueel zelfs restitutie verleend voor het omboeken van de vlucht, een hotelovernachting of het vliegticket."

Deelnemers kunnen via een speciale applicatie aangeven van welk treinstation ze vertrekken, op welke datum en tijd, wat hun vlucht en vluchtnummer is, met hoeveel personen ze zijn en of ze koffers bij zich hebben. De NS controleert vervolgens of zich tijdens de reis verstoringen of wijzigingen kunnen voordoen.

Als dat het geval is, krijgt de reiziger daarvan bericht en een nieuw reisadvies. Wanneer geen treinreisadviezen meer mogelijk zijn, wordt contact opgenomen met de reiziger en wordt gezocht naar een reismogelijkheid met bus of taxi. "Alles wordt op alles gezet om de reiziger zo snel mogelijk op Schiphol te krijgen", stelt de NS.

De Maatschappij voor Beter OV laat weten de 'flauwekultoeslag' van vijf euro 'een klap in het gezicht van de reiziger' te vinden. Volgens de organisatie worden treinreizigers uitgekleed. "Het extra in rekening brengen van iets dat gewoon deel zou moeten uitmaken van de kernactiviteit van het bedrijf staat haaks op de suggestie dat de reiziger op een, twee en drie staat."

De belangenorganisatie wil dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) ingrijpt, omdat de NS 'misbruik maakt van het zeer omstreden wetsartikel waarin staat dat reizigers worden uitgesloten van het recht op een schadevergoeding wanneer de vervoerder in gebreke blijft'.

Noordanus ziet geen schade door homowijkhoax

Tilburg heeft geen schade opgelopen door de rol die de stad heeft gespeeld in de grap over de homowijk Gay Village. Dat meldt BN De Stem op basis van uitspraken die burgemeester Peter Noordanus maandagochtend deed tijdens een raadsvergadering.

"Dat lijkt me wat overdreven", zei Noordanus op vragen van Linda Oerlemans van de partij Voor Tilburg. Wel gaf hij wederom aan dat hij het vervelend vindt dat hij de pers en burgers op het verkeerde been heeft gezet.

Noordanus stelde dat het grootste deel van het stadsbestuur informeel op de hoogte was van de hoax, maar dat alleen hijzelf een rol heeft gespeeld. Diverse media zijn verbolgen over de actie. Onder meer de hoofdredacties van NOS, NRC Handelsblad en Novum Nieuws stuurden de burgemeester een brief.

Noordanus heeft besloten te reageren op de brief van de mediabedrijven en hen uit te nodigen voor een gesprek. "En daar is het dan wel klaar mee", stelde de burgemeester volgens Omroep Brabant.

Een projectontwikkelaar kondigde woensdag aan in Tilburg een omheinde homowijk op te zetten. De gemeente zei op de site van het project het initiatief te steunen, wat leidde tot verontwaardigde reacties, onder meer van homobelangenorganisatie COC Nederland. 's Avonds bleek dat het een promotiestunt was van Stichting Roze Maandag, de homodag van de Tilburgse kermis.

Hennis zwijgt over nieuwe Afghanistan-missie

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil weinig kwijt over een mogelijke nieuwe missie naar Afghanistan. Als het kabinet daarover iets heeft besloten, dan wordt eerst de Tweede Kamer geïnformeerd, zei Hennis maandag.

De bewindsvrouw wilde tegenover de camera van de NOS alleen kwijt dat de NAVO momenteel aan het plannen is voor een bijdrage na 2014. Daarover zijn een aantal jaren geleden afspraken gemaakt. "Die planning is op dit moment gaande. En als het kabinet iets heeft mede te delen, dan sturen wij allereerst een kennisgevingsbrief naar de Tweede Kamer."

De Volkskrant schreef maandag op basis van bronnen dat Nederland en andere westerse landen een nieuwe militaire missie in Afghanistan voorbereiden. De operatie zou moeten voorkomen dat Afghanistan net als Irak wordt overgenomen door islamitische extremisten.

Deeltjesversneller CERN volgend jaar weer aan

De deeltjesversneller van de Europese onderzoeksinstantie CERN wordt begin volgend jaar weer aangezet. De Large Hadron Collider stond de afgelopen drie jaar aan maar ligt nu al zestien maanden stil voor onderhoud en om verbeteringen aan te brengen.

De Large Hadron Collider wordt gebruikt om deeltjes te versnellen tot een snelheid die die van het licht bijna evenaart. De deeltjesversneller werd in 2008 in gebruik genomen om botsingen van protonen teweeg te brengen. Zo hoopt het CERN verschijnselen als donkere materie en antimaterie, en uiteindelijk het ontstaan van het heelal te kunnen verklaren.

In 2013 wisten de wetenschappers van CERN het bestaan van het Higgs-boson vast te stellen. Dit deeltje komt voort uit een onzichtbaar veld dat alle ruimte vult. Zelfs als het universum leeg lijkt te zijn, is dit veld aanwezig. Zonder dit veld zouden we niet bestaan, omdat deeltjes massa krijgen door het contact met dit veld.

Sniper Elite 3 heeft 10GB patch

Sniper Elite 3 komt hier pas vrijdag uit, maar Xbox One-gebruikers moeten rekening houden met een patch van tien gigabyte. Naast meerdere verbeteringen maakt de patch het spel, gek genoeg, kleiner. De andere platforms krijgen ook een patch, maar deze zal veel kleiner zijn.

De officiële verklaring luidt, “The main part of the update is to sync data between the game's retail discs and the Xbox Live digital download edition of the game. In the several weeks between sending the code off to manufacture and release, rather than sit around or take a break, we've continued to work on the game, making improvements and optimisations. (...) We've also begun work on multiplayer DLC and a small part of this update is to introduce a compatibility pack.

sniper elite 3 patch

Opvallend is dat Sniper Elite 3 in zijn geheel 21GB is. De patch maakt het spel uiteindelijk 19GB op de harde schijf. Sniper Elite 3 verschijnt 27 juni voor Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en pc. In Noord-Amerika is het spel al uit. Er zijn dus al walkthroughs te zien op YouTube. Hier een smaakmaker met een geoefende gamer.

OM claimt successen met beschermde getuigen

Het Openbaar Ministerie weet de laatste jaren steeds vaker criminaliteit op te lossen met hulp van beschermde getuigen in plaats van gebruik te maken van bijvoorbeeld telefoontaps of observaties. Dat zegt officier van justitie Marjolein Verwiel, verantwoordelijk voor het Team Getuigen Bescherming (TGB) van de politie, maandag in NRC Handelsblad.

Het OM heeft sinds 1995 met ongeveer 150 beschermde getuigen gewerkt, schrijft de krant. Grote strafzaken waarin wordt gewerkt met beschermde getuigen verliepen de afgelopen tijd echter niet altijd even soepel.

Zo legde de rechtbank in Rotterdam begin deze maand veel lagere straffen op dan geëist in een grote afpersingszaak waarin onder anderen voormalig Hells Angel Harry S. terechtstond, onder meer omdat er tijdens zittingen onvoldoende gelegenheid was een beschermde getuige te horen. S. kreeg uiteindelijk zes maanden cel opgelegd, terwijl zeven jaar tegen hem was geëist.

De Rotterdamse rechtbank wil daarom de rechter-commissaris een belangrijkere rol geven in het getuigenbeschermingsprogramma. Verwiel is er echter geen voorstander van als de rechter-commissaris het programma gaat leiden of gaat bemiddelen. De meeste beschermde getuigen zouden probleemloos verklaringen afleggen in de rechtszaal. De gevallen waarin het misgaat, worden volgens haar enorm opgeblazen door de media.

De officier van justitie denkt echter wel dat de rechter-commissaris afspraken die met getuigen worden gemaakt kan toetsen, zodat de rechtbank kan beoordelen of deze rechtmatig zijn. Advocaten kunnen op die manier tijdens een strafzaak ook niet steeds de vraag stellen of een getuige niet is 'gekocht' door het OM. Ook kan het voor een getuige lastiger worden gemaakte afspraken opnieuw ter discussie te stellen. Voor zo'n regeling is wel een wetswijziging nodig, aldus Verwiel.

Ook wil Verwiel graag dat er meer dwangmiddelen komen die kunnen worden gebruikt als een getuige zijn verplichting om te getuigen niet nakomt. Een weigerende getuige die inmiddels in het buitenland verblijft, kan bijvoorbeeld niet worden aangehouden. "Een wetswijziging kan ons in staat stellen iets meer druk op te bouwen. Een weigerachtige getuige opsluiten kan heel nuttig zijn en bovendien is hij heel veilig achter de tralies."

Recordaantal kijkers voor Rode Duivels in Vlaanderen

De wedstrijd tussen België en Rusland is de best bekeken voetbalwedstrijd ooit op de Vlaamse televisie. Er keken volgens de VRT ongeveer 2,2 miljoen mensen. Dat betekent dat 80,8 procent van de tv-kijkers in Vlaanderen op dat moment de wedstrijd keek. De Rode Duivels wonnen de tweede groepswedstrijd met 1-0 waardoor ze zeker zijn van de achtste finales.

Het aantal kijkers op grote schermen en cafés is nog niet opgeteld bij de cijfers. Het vorige record werd vorige week neergezet toen de Belgen tegen Algerije speelden. Die wedstrijd trok 2,1 miljoen kijkers. Daarvoor stond het record op bijna twee miljoen kijkers voor de wedstrijd tussen België en Italië op het EK van 2000.

In Nederland keken volgens stichting kijkonderzoek 2,9 miljoen mensen naar België - Rusland. Daarmee was het het best bekeken programma van de avond. Het marktaandeel lag rond de zestig procent.

Apothekers waarschuwen voor medicijngebruik ramadan

Moslims die medicijnen slikken en meedoen aan de ramadan moeten oppassen voor hun gezondheid. Als patiënten hun dagelijkse medicijnen niet of verkeerd innemen, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Daarvoor waarschuwt apothekersorganisatie KNMP maandag.

Voor veel moslims begint zaterdag de ramadan. Tijdens de ramadan, de negende maand van de islamitische kalender, mogen moslims wereldwijd tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en seksueel actief zijn. Er zijn dispensatieregels voor bijvoorbeeld ouderen en zieken, maar volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn niet alle moslims daarvan op de hoogte of willen sommigen toch gewoon meedoen aan de ramadan.

Sommige patiënten gebruiken tijdens de ramadan minder medicijnen dan voorgeschreven, anderen nemen hun medicijnen na zonsondergang allemaal tegelijk in, stelt de apothekersorganisatie. Dit kan leiden tot onvoldoende werking van medicijnen, bijwerkingen of ongewenste wisselwerkingen tussen medicijnen. Ook bij mensen die hun medicijnen wel op de voorgeschreven wijze innemen, kunnen klachten ontstaan, doordat door het vasten het lichaam anders kan reageren op het geneesmiddel.

Apothekers kunnen samen met de arts van de patiënt helpen, geeft de KNMP aan. Bepaalde medicijnen zijn mogelijk te vervangen door middelen die minder frequent hoeven worden ingenomen. Enkele medicijnen zijn verkrijgbaar in de vorm van een pleister die de werkzame stof door de huid heen afgeeft. Deze vorm van medicatie tijdens het vasten is door islamitische geleerden volgens de KNMP goedgekeurd. Soms moet de dosis worden aangepast, zodat de medicijnen zonder problemen 's morgens en 's avonds kunnen worden ingenomen.

Maradona: "Engeland kan niet zo doorgaan"

Diego Maradona vindt dat de Engelse voetbalbond moet ingrijpen na de vroege uitschakeling van Engeland op het WK. Pluisje vindt dat de spelers te zwaar worden belast. Engeland is na twee groepswedstrijden kansloos voor de volgende ronde. De ploeg van bondscoach Roy Hodgson ging onderuit tegen Italië (1-2) en Uruguay (2-1). De Engelsen nemen na het laatste groepsduel met Costa Rica (dinsdag) afscheid van het WK in Brazilië.

Voormalig topvoetballer Maradona stelt dat men in Engeland maatregelen moet nemen. "Deze vroege eliminatie moet een waarschuwing zijn voor de Engelse voetbalbond. Engeland kan niet op deze manier verder gaan", aldus de Argentijn in zijn eigen televisieprogramma.

"Engeland heeft een lange en mooie historie in het voetbal. Als je dan al in de eerste ronde naar huis wordt gestuurd, is dat onacceptabel voor de supporters", zei Maradona, die vindt dat het seizoen in de Premier League teveel eist van de spelers. Vooral op fysiek gebied.

"Er moeten dingen veranderen. Engeland is het enige land waar ook tijdens Kerstmis en rond de jaarwisseling wordt gespeeld. Spelers raken vermoeid. Een WK is ook geen podium om talenten te testen. Op het WK moet je met de beste spelers komen. Dat deed Engeland niet."

Shaqiri vindt forse kritiek overtrokken

In Zwitserland waren de verwachtingen hooggespannen over de talentvolle generatie die bondscoach Ottmar Hitzfeld tot zijn beschikking heeft. Tegen Frankrijk liepen de Zwitsers een flinke dreun op. Met name in de eerste helft kwam de ploeg er niet aan te pas tegen Les Bleus, en werden ze overlopen. Uiteindelijk kon Zwitserland de pijn met twee doelpunten nog enigszins verzachten (5-2).

Toch is de stemming in Zwitserland omgeslagen. Met name Xherdan Shaqiri krijgt veel kritiek te verduren. De 22-jarige middenvelder van Bayern München werd gezien als de grote sterspeler, maar kon die verwachtingen nog niet inlossen.

Shaqiri zelf vindt de kritiek op zijn functioneren overtrokken. "We hebben genoeg spelers in de nationale ploeg die een wedstrijd kunnen beslissen. Dat hangt niet alleen van mij af", steekt hij van wal tegenover Blick. "Het gaat om het team. Altijd."

"Ik voel me erg om mijn gemak binnen dit team. Wat me wel stoort is dat ik altijd harder wordt aangepakt dan de anderen wanneer iets niet goed loopt. Ik ben precies hetzelfde als alle anderen", baalt Shaqiri van de rol van de media.

"Ik heb geen doelpunt gemaakt of een assist gegeven in de eerste twee wedstrijden, maar ik blijf wel altijd werken", repliceert hij de critici. "Ik heb kansen gecreëerd. We moeten als team opereren. Dat is voor mij het belangrijkst."

'Waterdichte' test kan dopingmiddel aicar opsporen

De dopingautoriteiten hebben een manier gevonden om het prestatiebevorderende middel aicar op te sporen. Het middel, dat al enige tijd in het wielerpeloton zou circuleren, staat sinds 2009 op de dopinglijst, maar kon nog niet worden opgespoord. "De test is waterdicht", zegt het hoofd van het dopinglab in Gent, Peter van Eenoo, tegen Sporza.

"Het verloopt volgens hetzelfde principe als bij testosteron", aldus Van Eenoo. "Er wordt eerst gekeken naar de concentratie aicar in de urine. Als die hoger is dan normaal hebben we een verdachte test. In een tweede fase wordt dan onderzocht of de aicar lichaamseigen of ingespoten is."

Urinestalen uit het verleden kunnen opnieuw worden getest, aldus Van Eenoo. "Gezien de termijn om stalen te bewaren zou dat totaal geen probleem zijn. Maar ik denk niet dat ze nu bijvoorbeeld alle stalen uit de vorige edities van de Tour de France zullen controleren. Er zijn wel verdachte stalen opzijgezet. Daar zal men zich nu eerst op focussen."

Polluitslag: Geert Wilders meest ongewenste buur

Uit een poll onder de FOK!-ers blijkt dat het merendeel Geert Wilders niet als buurman zou willen. Uit de reacties blijken als motivatie hiervoor onder andere dat de beveiliging dan ook jou in de gaten houdt en een mogelijke aanslag waar je deelgenoot van kan worden, omdat Wilders.

Zij die de politicus wél als buurman willen, noemen de beveiliging een extra voordeel of vinden de andere twee opties te gewelddadig of nog veel verwerpelijker. Pfaffke verwoordde duidelijk ze geen van drie te willen als buur. Die optie ontbrak jammer genoeg deze keer. Arjentjuh86 daarentegen heeft tegen geen van drieën bezwaar.

De eerstvolgende die men niet als buur zou willen is de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der Velde. Vrees voor demonstranten en mogelijke (gewelddadige) acties worden bij deze buur hoofdzakelijk genoemd als reden. De vrees dat hij kinderen zou pakken speelt minder een rol.

Volkert van der Graaf op drie is hoofdzakelijk ongewenst omdat men een aanslag op hem vreest en daarvan mede slachtoffer zou kunnen worden. De vrees dat Volkert buren omlegt wegens een meningsverschil of niet-vegetariër zijn speelt een minder grote rol. Wel werd nog genoemd dat Volkert ongewenst is omdat hij de enige Nederlander is die een succesvolle aanslag op de democratie heeft gepleegd en daarom het meest verachtelijk is.

Bekerwinnaar Rusland toch Europa in na beroep

De Russische bekerwinnaar FK Rostov mag komend seizoen toch deelnemen aan de Europa League. Rostov werd vorige maand door de Russische voetbalbond uitgesloten van Europees voetbal, omdat het nog openstaande schulden had. De club vocht die beslissing echter met succes aan bij sporttribunaal CAS.

"Dit is gerechtigheid", zegt coach Miodrag Bozovic op de website van Rostov. Hij kijkt ernaar uit om Europees te spelen met zijn ploeg. "Dit is een grote kans voor ons." Rostov stroomt in de play-offs van de Europa League in. Spartak Moskou, dat op basis van zijn eindpositie in de Russische competitie was aangewezen als vervanger van Rostov, vist nu achter het net.

Ajax begint zonder internationals aan voorbereiding

Landskampioen Ajax is maandag begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Alleen de Oranje-internationals Daley Blind, Jasper Cillessen en Joël Veltman, die nog actief zijn op het WK in Brazilië, ontbraken op sportcomplex de Toekomst. De overige spelers meldden zich beurtelings voor een intake bestaande uit een aantal fysieke testen.

Ook voor aanwinsten Nick Viergever, Richairo Zivkovic, Arkadiusz Milik en Robert Muric stond de eerste werkdag op het programma. Na een gesprek met de technische staf en een medische test, mochten ze weer naar huis. De selectie van trainer Frank de Boer werkt dinsdag pas de eerste training van het nieuwe seizoen af.

Aanvoerder Siem de Jong heeft er net als onder anderen Nicolai Boilesen al een week voorbereiding opzitten. Zij kozen ervoor om na blessures bij Jong Ajax te beginnen.

De Amsterdammers spelen zaterdag de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Op de Veluwe treft het net als vorig jaar hoofdklasser SDC Putten. Volgende week vertrekt Ajax voor een trainingskamp naar Oostenrijk.

[Upd] The Witcher 3-details uitgelekt [Spoilers]

Een Google Drive-account van één van de ontwikkelaars van CD Projekt RED is gehackt. Daar is alle info vanaf gehaald en is nu openbaar gemaakt. Veel ‘world states’van The Witcher 3, zo niet alle, zijn bekend. Monsters, kleding, gebieden; het is allemaal te vinden. Voor de échte spoilers moet je de bron raadplegen.

[Spoilers]
In het ontwerp worden 64 monsters, 33 boeken en 174 muzieknummers genoemd. Ook wordt er melding gemaakt van “boob physics” die “eye candy” zouden zijn. Alle details kunnen nog worden aangepast, want het spel komt nog lang niet uit.

Het feit dat hackers zo ver gaan om details over een spel te achterhalen, roept wel de vraag op wanneer er een grens is bereikt. Misschien zou je kunnen stellen dat de grens al lang geleden is overschreden. Wat vinden jullie: is alles geoorloofd voor een scoop? Of moet je ‘mijn’ en ‘dijn’ te allen tijde respecteren?

Witcher 3-LEK

Witcher 3-LEK

Witcher 3-LEK

Witcher 3-LEK

Witcher 3-LEK

Witcher 3-LEK

Witcher 3-LEK

Update: 13:25
Het hoofd marketing van CD Projekt RED heeft gereageerd op het lek in een interview met Eurogamer. Michal Platkow-Gilewski laat weten: “It has come to our attention that some of the production files for The Witcher 3: Wild Hunt have emerged on the internet. A portion of the files contains information about the story of the game so we strongly advise against accessing them, as this may heavily impact and spoil your future gaming experience. We also like to reassure everyone that the disclosure of said documents does not affect the development cycle in any way."

Alderweireld: "Had Origi nog nooit zien spelen"

Een 19-jarige aanvaller was zondagavond de redder van een België in nood. Toby Alderweireld is aangenaam verrast door die spits, Divock Origi. Origi kwam als invaller binnen de lijnen, als vervanger van de teleurstellende Romelu Lukaku. De talentvolle aanvaller van het Franse Lille maakte vervolgens het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Rusland, en bezorgde België daarmee een ticket voor de tweede ronde.

Alderweireld had niet verwacht dat Origi dit toernooi al zijn stempel zou kunnen drukken op het spel van De Rode Duivels. "Voor het WK had ik hem nog nooit zien spelen", geeft hij toe in gesprek met NUsport. "Maar vandaag was hij ontzettend belangrijk voor ons."

Na de weinig sprankelende zege op Algerije wist België ook tegen Rusland niet te imponeren. Lange tijd leek een gelijkspel het hoogst haalbare. "Maar in de laatste tien minuten kregen we ineens kans na kans. En dan hebben we toch veel kwaliteit voorin rondlopen om het dan af te maken."

De opluchting was groot in het Belgische kamp, nadat de drie punten veiliggesteld waren. Ook Jan Vertonghen ziet het verdere verloop van het toernooi met vertrouwen tegemoet. De voormalige Ajacied wil de groepsfase afsluiten met een overwinning.

"Van Zuid-Korea moeten we winnen en dan ontlopen we waarschijnlijk Duitsland", weet hij. "Maar we geloven dat we van elk team kunnen winnen. En na twee wedstrijden al geplaatst voor de volgende ronde geeft veel vertrouwen."

Ronaldo: "Heb nooit in wereldtitel geloofd"

Portugal heeft het bereiken van de tweede ronde niet langer in eigen hand. Cristiano Ronaldo ziet het somber in en berust in zijn lot. Met name vanwege de aanwezigheid van Ronaldo werd Portugal bij aanvang van het WK betiteld als mogelijke kanshebber voor de eindzege. De Portugezen laten het echter afweten, en bungelen na twee groepswedstrijden aan de rand van de afgrond.

Na de 4-0 zeperd tegen Duitsland, bleef Portugal in de nacht van zondag op maandag steken op een 2-2 gelijkspel tegen de Verenigde Staten. Als gevolg van die remise bezetten Ronaldo en consorten de laatste plaats in Groep G.

"Misschien zijn we maar een middelmatig team", zei Ronaldo na afloop. "We zouden liegen als we zouden zeggen dat we een topteam zijn. We hebben veel beperkingen en kampen met blessuregevallen zoals Pepe (die geschorst is, red.) en Fábio Coentrão. Dat raakt ons. We zijn een zeer beperkt team en presteren niet op het hoogste niveau. Dan win je ook niet van topploegen."

In de laatste speelronde van de groepsfase stuiten Duitsland en de VS op elkaar. Beide ploegen zijn bij een gelijkspel zeker van deelname aan de volgende ronde. Ronaldo schat de kans op een salonremise hoog in.

"Er bestaan geen wonderen. We wisten dat we een moeilijke groep hadden, misschien met ploegen die beter zijn dan wij", liet hij weten. "Ik heb nooit gedacht dat we wereldkampioen konden worden. We moeten nederig zijn en onze plaats weten. Ik ben niet hypocriet. Ik heb nooit gedacht dat we het toernooi konden winnen."

[CL] Loting eerste en tweede voorronde

In het Zwitserse Nyon is geloot voor de eerste en tweede voorronde van de zestigste editie van de UEFA Champions League. 22 clubs zijn al geplaatst voor de groepsfase. 55 clubs strijden in de voorronden om de tien overige plaatsen van het hoofdtoernooi.

Gibraltar doet dit jaar voor het eerst mee met de Europese clubcompetities. Lincoln FC kwalificeerde zich als eerste Gibraltese club voor het miljoenenbal. Namens Nederland is Ajax al geplaatst voor de groepsfase en Feyenoord zal in de derde voorronde instromen. 

De eerste voorronde wordt gespeeld op 1/2 en 8/9 juli. De tweede voorronde is op 15/16 en 22/23 juli. De finale van de Champions League is op 6 juni 2015 in het Olympiastation te Berlijn. 

Eerste voorronde

Thuis Uit
FC Santa Coloma (And) FC Banants (Arm)
Lincoln Red Imps FC (Gib) HB Tórshavn (Far)
SP La Fiorita (San) FC Levadia Tallinn (Est)

Tweede voorronde

Thuis Uit
FC BATE Borisov (WRu) KS Skënderbeu (Alb)
Maccabi Tel-Aviv FC (Isr) Santa Colomba / Banants
FC Dinamo Tbilisi (Geo) FK Aktobe (Kaz)
FK Sutjeska (Mon) NK Maribor (Slo)
FC Sheriff (Mol) HŠK Zrinjski (Bos)
AC Sparta Praha (Tsj) La Fiorita/Levadia Tallinn
Malmö FF (Zwe) FK Ventspils (Let)
ŠK Slovan Bratislava (Slw) The New Saints FC (Wal)
Celtic FC (Sch) KR Reykjavík (IJs)
Cliftonville FC (Nie) Debreceni VSC (Hon)
FK Partizan (Ser) Lincoln/Tórshavn
Legia Warszawa (Pol) Saint Patrick's Athletic FC (Ier)
FK Rabotnicki (Mac) HJK Helsinki (Fin)
GNK Dinamo Zagreb (Kro) VMFD Zalgiris (Lit)
PFC Ludogorets Razgrad (Bul) F91 Dudelange (Lux)
Valletta FC (Mal) Qarabağ FK (Aze)
Strømsgodset IF (Noo) FC Steaua Bucureşti (Roe)

Drugssmokkelaars stranden voor kust Schiermonnikoog

Twee drugssmokkelaars zijn in de nacht van donderdag op vrijdag met een boot vastgelopen voor de kust van Schiermonnikoog. De mannen zijn vervolgens door de KNRM opgepikt en naar het eiland gebracht. Daar zijn ze aangehouden, meldt de politie maandag.

De boot is nadat de mannen van boord waren gehaald naar de haven van het Waddeneiland gesleept. Daar werden aan boord verdachte pakketjes aangetroffen die drugs bevatten. Het schip is daarop in beslag genomen. De twee mannen zitten vast en de politie heeft een onderzoek ingesteld naar de zaak.

Een woordvoerder kon maandagochtend nog niet zeggen hoeveel drugs aan boord van het schip is gevonden en om wat voor drugs het gaat. Ook is nog niet bekend waar de mannen naartoe wilden varen en wat hun identiteit is.

'Homofobe' sopraan uit Opera Australia geknikkerd

De Georgische sopraan Tamar Iveri is uit het operagezelschap Opera Australia gezet om haar homofobe uitspraken op social media. Iveri zou in Sydney de voorstelling Otello spelen, maar haar contract is opgezegd. Opera Australia noemt haar visie op homoseksuelen in een bericht op Facebook onredelijk en laat weten dat ze niet meer te zien is in Otello.

Iveri zegt zelf op Facebook dat dat het haar eigen besluit is zich terug te trekken. "Door me terug te trekken, hoop ik dat de voorstelling onverstoord kan worden gespeeld zonder enige controverse", schrijft de operazangeres. "Ik ben immens bedroefd en geraakt door de campagne die tegen me wordt gevoerd. Ik heb nooit iemand bevooroordeeld om religie, ras of seksuele voorkeur."

De sopraan had homoseksuelen vorig jaar op Facebook omschreven als een 'fecale massa' en vergeleken met een riool. Ze schreef het bericht als een open brief aan de president van Georgië nadat orthodoxe christenen homo's aan hadden gevallen tijdens de gay pride in de Georgische stad Tbilisi. Ze steunde de aanval. "Het is vaak nodig om kaken te breken om als natie te worden gewaardeerd in de toekomst", schreef ze. Ze trok het bericht kort daarop terug.

Iveri werd vorige week ook aan de kant gezet door De Munt Opera van Brussel. Ze zou een rol spelen in de productie Un Ballo in Maschera van Verdi, maar daar zag het gezelschap vanaf door de controverse rond Iveri.

'Humanitas gaf half miljoen uit aan vertrekpremies'

Twee ontslagen bestuurders van gehandicaptenverzorger Humanitas DMH hebben bij hun vertrek bijna een half miljoen euro aan premies meegekregen. Dat concludeert RTL Z maandag na berekeningen op basis van de jaarrekening van Humanitas. Een van de bestuurders kreeg nog tot vorige maand betaald, ook al werd hij vorig jaar juli al ontslagen.

De twee bestuurders - voormalig bestuursvoorzitter José Schiphorst en haar collega Ad van Rijen - werden elf maanden geleden aan de kant geschoven nadat de top van Humanitas in een crisis was beland. Van Rijen kreeg daarbij een jaarsalaris van 134.000 euro mee, aangevuld met een ontslagpremie van 140.000 euro.

Schiphorst kreeg na haar ontslag in totaal meer dan 218.000 euro aan salaris en premies mee. De kosten liggen daarmee hoger dan Humanitas aanvankelijk liet doorschemeren, zo meldt RTL Z. De zorginstelling suggereerde vorig jaar namelijk dat Schiphorst al wilde vertrekken en dat daarom slechts doorbetaald hoefde te worden tot eind 2013.

De bestuurlijke crisis bij Humanitas loopt echter nog verder in de papieren, aangezien het concern ook veel geld uitgaf aan tijdelijke bestuurders. Zo zou interim-bestuurder Raimond Nicodem voor een maand werken een rekening van bijna 100.000 euro hebben ingediend, schreef de Volkskrant begin dit jaar.

Een onafhankelijke commissie concludeerde daarop dat de toezichthouders van de zorginstelling hun boekje te buiten waren gegaan bij het toekennen van het salaris van Nicodem. Na maatschappelijke en politieke druk besloot zowel de interim-bestuurder als de raad van toezicht te vertrekken.

Honda roept twee miljoen auto's terug

Autofabrikant Honda heeft maandag ruim twee miljoen auto's wereldwijd moeten terugroepen vanwege problemen met de airbagsystemen. Nissan riep nog eens 755 duizend auto's terug met airbags van dezelfde maker.

De airbags zijn van de Japanse fabrikant Tanaka. Eerder deze maand zag Toyota zich al genoodzaakt 2,3 miljoen auto's met airbags van die fabrikant terug te roepen. In Nederland gebeurde dat met bijna zeventienduizend auto's.

Of Honda ook Nederlandse eigenaars vraagt naar de garage te komen, is niet bekend. Honda was maandagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar. 1,2 miljoen auto's worden in de Verenigde Staten teruggeroepen, bijna zevenhonderdduizend in Japan. De modellen die mogelijk problemen hebben zijn de Honda Fit en de Nissan Cube.

Mazda riep nog eens 160 duizend auto's terug vanwege de airbags, die door een productiefout kunnen ontploffen. Er zijn nog geen gewonden gevallen door het mankement.

Dit jaar werden al uitzonderlijk veel auto's teruggeroepen. Zo haalde General Motors alleen al in mei 5,5 miljoen auto's terug vanwege problemen met contactsloten.

Egyptische ambassadeur op matje

Nederland roept de Egyptische ambassadeur op het matje vanwege de veroordeling van de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) maandagochtend weten in een reactie.

Nederland is 'zeer teleurgesteld' in het vonnis dat de Egyptische rechter heeft uitgesproken tegen Netjes. Zij werd maandag veroordeeld tot tien jaar cel omdat ze zou hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap.

"Nederland neemt deze zaak hoog op", reageert Timmermans. "Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega's." Timmermans wijst erop dat Netjes zich tijdens het proces niet mocht laten bijstaan door haar advocaten, omdat zij niet in Egypte was. Ook zou de rechter nooit op haar specifieke zaak zijn ingegaan.

"Aan de minimumvereisten voor een eerlijke rechtsgang is niet voldaan", aldus minister Timmermans, die de gang van zaken strijdig met VN-verdragen noemt.

De Bakker maakt sprong op wereldranglijst

Thiemo de Bakker heeft een flinke sprong gemaakt op de wereldranglijst. De Westlandse tennisser bereikte afgelopen week de kwartfinale van het grastoernooi in Rosmalen en boekte daardoor zestien plaatsen winst. Hij staat nu 127e, blijkt uit de nieuwe ranking van de ATP.

Robin Haase blijft de beste Nederlander, maar hij levert wel twee posities in. De Hagenaar, die maandag in actie komt in de eerste ronde van Wimbledon, bezet de 53e plek. Igor Sijsling steeg een plaats naar nummer 59. Jesse Huta Galung (138) en Thomas Schoorel (196) staan ook nog in de top tweehonderd.

Kiki Bertens, die zich niet wist te kwalificeren voor Wimbledon, is bij de vrouwen de beste Nederlandse. Ze ging van 89 naar 88 op de ranglijst. Arantxa Rus klom tien plaatsen naar nummer 143. De Monsterse bleef eveneens steken in de voorrondes van het grandslamtoernooi in Londen.

Indy de Vroome staat 190e. Ze wordt op de voet gevolgd door Richel Hogenkamp (195) en Michaëlla Krajicek (207). Zowel op de ATP- als WTA-ranking bleef de top tien ongewijzigd. Rafael Nadal en Serena Williams leiden de dans.

Amerikaanse Wie wint US Women's Open

De Amerikaanse Michelle Wie heeft de US Women's Open gewonnen. De 24-jarige golfster eindigde het toernooi in Pinehurst met een totaal van 278 slagen, twee onder par. De nummer een van de wereld, Stacy Lewis, werd met twee slagen achterstand tweede. Voor Wie is het de eerste overwinning op een majortoernooi.

Wie maakte al op 13-jarige leeftijd haar debuut op de US Open. Als middelbare scholier golfde ze zelfs tegen de mannen in de PGA Tour, maar op haar palmares prijkten tot dusver enkel drie titels op de LPGA Tour. Voor Wie maakt het niet uit dat ze nu pas een major wint. "Ik denk dat leeftijd niet uit maakt. Het belangrijkste is dat ik de US Open nu op mijn naam heb staan."

De Nederlanders Dewi-Claire Schreefel en Christel Boeljon haalden vrijdag niet de cut. Bij de mannen won de Duitser Martin Kaymer vorige week de US Open. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat de vrouwen en mannen op de zelfde baan om de titel streden.

Regering Australië heropent aanval op CO2-heffing

De Australische regering onderneemt opnieuw een poging de heffing op de uitstoot van CO2 te schrappen. De rechtse premier Tony Abbott hoopt, nu de samenstelling van de senaat in zijn voordeel lijkt te zijn veranderd, nu wel een meerderheid in het parlement voor de afschaffing te winnen.

De belasting op het broeikasgas behoorde tot de nalatenschap van de vorige linkse regering. Bedrijven betalen sinds 2012 omgerekend bijna zeventien euro voor iedere ton koolstofdioxide (CO2) die ze produceren. In maart probeerde het vorig jaar aangetreden conservatieve kabinet ook al de milieuheffing te schrappen, maar toen stak de senaat daar een stokje voor.

Volgens Abbott blijkt uit zijn verkiezingsoverwinning in september dat de Australiërs van de CO2-heffing afwillen. Zijn voorstel krijgt naar verwachting moeiteloos de zegen van het huis van afgevaardigden, waar de regeringspartijen een royale meerderheid hebben. Met de nieuwe, regeringsgezinde senatoren die volgende maand aantreden lijkt Abbott ook het hogerhuis aan zijn kant te kunnen krijgen.

Australië produceert per hoofd van de bevolking meer CO2 dan veel andere landen. De vele kolencentrales, die goedkoop kunnen putten uit de ruime steenkoolvoorraden van het land, zijn de voornaamste boosdoeners.

'Geen sporen van geweld op botresten Panama'

Op het bot dat is gevonden in de jungle van Panama zijn geen sporen van geweld aangetroffen. Dat meldt de NOS maandagochtend. Het bot is mogelijk van een van de vermiste Nederlandse vrouwen, Lisanne Froon of Kris Kremers.

De resten zijn de afgelopen dagen onderzocht door een patholoog. Daarom was het nog niet mogelijk een dna-profiel van het bot te maken. Met dat onderzoek gaat het forensisch laboratorium nu verder. Dan moet duidelijk worden of het bot van Froon of van Kremers is.

In de jungle werden drie monsters gevonden. Twee daarvan bevatten dna van Froon, zo werd zondag bekendgemaakt. De uitslag van het onderzoek naar de botresten wordt niet voor dinsdagavond verwacht.

Wilders: nieuwe Afghanistanmissie waanzin

Geert Wilders noemt de nieuwe plannen voor een militaire missie naar Afghanistan 'waanzin'. Dat laat de PVV-leider maandagochtend weten in een reactie aan Novum.

"Laat het kabinet extra investeren in de veiligheid van Nederland door grenscontroles in te voeren en de AIVD meer geld te geven in de strijd tegen de terugkerende jihadisten in plaats van een zinloze exercitie in Afghanistan", stelt hij.

Andere partijen reageren terughoudender. Regeringspartij VVD laat weten niet te reageren. "Het verhaal is geschreven op basis van anonieme bronnen", zei Tweede Kamerlid Han ten Broeke. "Er is helemaal niets om over te zeggen."

De Volkskrant schrijft maandag op basis van bronnen dat Nederland en andere westerse landen een nieuwe militaire missie in Afghanistan voorbereiden. De landen willen volgens de krant voorkomen dat Afghanistan net als Irak het slachtoffer wordt van islamitische extremisten.

Tien jaar cel voor Rena Netjes in Egypte

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is in Egypte tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Ze is al enige tijd geleden naar Nederland uitgeweken en werd bij verstek berecht. Netjes spreekt van 'een verschrikkelijk vonnis' en een 'knettergekke situatie'.

Netjes en de negen andere verdachten die in het buitenland verblijven en bij verstek dezelfde straf kregen, stonden terecht omdat ze zouden hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap. De Egyptische autoriteiten hebben die beweging vorig jaar aangemerkt als een terreurorganisatie. Ze ontkennen schuld.

Netjes reageerde maandag woedend op de uitspraak. Die maakt het haar onmogelijk om ooit naar Egypte terug te keren en daar haar werk weer op te pakken.

De rechter legde drie journalisten van Al-Jazeera zeven jaar cel op. Het gaat om de Australische correspondent Peter Greste, de Canadees-Egyptische Mohammed Fahmy en Egyptenaar Baher Mohammed.

Mass Effect 4 op zijn vroegst in 2015

Gamers moeten naar alle waarschijnlijkheid nog minimaal een jaar wachten voordat ze aan de haal kunnen met Mass Effect 4. Dat blijkt uit een bericht van BioWare-medewerker Chris Priestly op het officiële forum.

Priestly schrijft op het forum dat de focus voor dit jaar ligt op Dragon Age: Inquisition. Deze game moet in oktober in de winkels liggen. Voor Mass Effect 4 is op dit moment minder aandacht. Wel geeft Priestly aan dat hij voor Mass Effect 4 een releasedatum verwacht in 2015.

Mass Effect EA E3

Schaduw van omkoping over WK-deelnemer Ghana

De nationale voetbalbond van Ghana is in opspraak geraakt door berichten over matchfixing. De voorzitter van de bond zou bereid zijn geweest zijn team te laten spelen in wedstrijden, waarvan anderen de uitslag wilden beïnvloeden. Dat melden de Engelse krant The Daily Telegraph en de Engelse tv-zender Channel 4.

Twee voetbalofficials hapten toe nadat verslaggevers van de krant hadden geclaimd dat ze wedstrijden wilden 'sponsoren'. Christopher Forsyth van de FIFA en Obded Nketiah van de Ghanese bond, die in opdracht handelden van een goksyndicaat, wilden de rechten kopen om de vriendschappelijke duels van Ghana te organiseren. De uitslagen van die wedstrijden zouden vervolgens worden gemanipuleerd.

Het tweetal maakte een afspraak met preses Kwesi Nyantakyi van de Ghanese bond. In die gesprekken gaf Nyantakyi aan niet onwelwillend tegenover het idee te staan. Ze wilden de Black Stars, die op dit moment actief zijn op het WK en zaterdag nog knap met 2-2 gelijkspeelden tegen Duitsland, onder meer tegen Britse elftallen laten uitkomen.

De Ghanese voetbalbond heeft de politie in eigen land gevraagd een onderzoek in te stellen naar Forsyth en Nketiah. Ook de FIFA is ingelicht, meldt de bond in een verklaring. "Wij tolereren dit soort praktijken niet. Personen die zich hiermee inlaten, kunnen zware sancties verwachten."

Song voor drie wedstrijden geschorst

Alex Song van Kameroen is door de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA voor drie wedstrijden geschorst na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Kroatië. De middenvelder sloeg de Kroatische speler Mario Mandzukić hard op de rug en kon vroegtijdig het veld verlaten met een rode kaart.

Kameroen ging er tegen Kroatië af met 4-0. In de eerste wedstrijd ging de ploeg met 1-0 onderuit tegen Mexico, waardoor plaatsing voor de tweede ronde niet meer mogelijk is. Song zal behalve het laatste duel tegen Brazilië ook de eerste twee kwalificatiewedstrijden voor de Afrika Cup moeten missen.

Thiago Silva: "Gaan voor de winst"

Brazilië weet maandagavond welk resultaat nodig is om Nederland te ontlopen in de tweede ronde. Volgens Thiago Silva is het resultaat van Oranje tegen Chili niet van belang. De 29-jarige centrumverdediger is niet van plan om met de rem erop te spelen, om op die manier de gewenste tegenstander te treffen in de volgende ronde. Voor hem is het doel duidelijk: winnen van Kameroen.

"We gaan het veld op om te winnen", zo liet hij zich ontvallen tijdens een persconferentie. "Het is niet belangrijk of dat ook met mooi voetbal gebeurt. Het zou mooi zijn als we goed spelen en veel doelpunten maken, maar winnen blijft het voornaamste doel."

De Goddelijke Kanaries kregen tot dusver veel kritiek te verduren in eigen land. De ploeg van Luiz Felipe Scolari wist ondanks een 3-1 zege op Kroatië niet te imponeren, en kwam tegen Mexico niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel.

"Soms zijn de fans niet gelukkig, maar geldt dat ook voor de spelers", zei Silva daarover. "Ik was niet gelukkig na de eerste wedstrijd. Maar in de tweede wedstrijd ging het beter, ook al hebben we toen niet gescoord. Dus voor de fans leek het een teleurstellend resultaat, maar wij waren tevreden. Soms begrijpen mensen niet hoe moeilijk het is om de volgende ronde te bereiken."

De matige prestaties tot dusver zijn volgens Silva niet het gevolg van de grote druk die op de schouders van de Brazilianen rust. "De druk heeft een positieve invloed. Het maakt ons niet zoveel uit. We weten allemaal wat er van ons verwacht wordt. Druk hoort bij het voetbal. Als je er niet tegen kunt, moet je van beroep wisselen."

Timmermans wil duidelijkheid van Russen

De Europese Unie moet meer helderheid krijgen over de Russische houding tegenover het buurland Oekraïne. Als de Russen werkelijk niet willen bijdragen aan een oplossing voor de crisis, kunnen er zwaardere Europese sancties komen.

Wat Nederland betreft, moet de EU de zaak niet escaleren maar proberen een dialoog te ondersteunen, stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in Luxemburg. Hij spreekt daar met zijn collega's over onder meer de crisis in Oekraïne, waar pro-Russische inwoners rebelleren tegen de prowesterse regering in Kiev.

Aan de ene kant zijn er positieve berichten vanuit Moskou, aldus de minister. Maar aan de andere kant is er overduidelijke Russische steun aan de opstandelingen. De Russen moeten stoppen "met het voortdurend stoken in Oost-Oekraïne", aldus Timmermans.

Alderweireld: "Oranje zo laat mogelijk treffen"

De ontmoeting tussen de Rode Duivels en Oranje op het WK in Brazilië moet zo lang mogelijk op zich laten wachten. Dat hoopt de Belgische verdediger Toby Alderweireld, oud-speler van Ajax. Het Belgisch elftal verzekerde zich zondag van een plek in de achtste finales dankzij een 1-0 overwinning op Rusland. "We waren helemaal kapot, het was zwaar om in dit warme weer te spelen."

Alderweireld, nu spelend voor Atlético Madrid, had er lange tijd een hard hoofd in dat België nog met de zege uit het Maracanã zou vertrekken. "Maar in de laatste tien minuten kregen we ineens kans na kans. En dan hebben we toch veel kwaliteit voorin rondlopen om het dan af te maken." Overigens was matchwinnaar Divock Origi voor de 25-jarige Alderweireld een volslagen onbekende. "Voor het WK had ik hem nog nooit zien spelen. Maar vandaag was hij ontzettend belangrijk voor ons."

Ook oud-Ajacied Jan Vertonghen was van mening dat de confrontatie met het Nederlands elftal nog wel even mag duren. "Maar eerlijk gezegd ben ik daar niet zo mee bezig. Ik ben een doemdenker, dus ik hou me gewoon bij de volgende wedstrijd." Wel was hij verrast over het gemak waarmee Oranje zich had geplaatst voor de volgende ronde. "Ik had wel vertrouwen in de ploeg, en in Louis van Gaal. Maar dit is een ongelooflijke prestatie."

Nu is het doel van België om groepshoofd te worden en verder te groeien in het toernooi, stelt de 27-jarige verdediger van Tottenham Hotspur. "Zuid-Korea moeten we winnen en dan ontlopen we waarschijnlijk Duitsland. Maar we geloven dat we van elk team kunnen winnen. En na twee wedstrijden al geplaatst voor de volgende ronde geeft veel vertrouwen."

Als België eerste wordt in poule H en Nederland wordt eerste in poule B, dan is de eerste mogelijkheid dat de landen elkaar treffen in de halve finale. Hetzelfde geldt als beide landen tweede worden in hun poule. Mocht één van de twee op een tweede plaats eindigen, dan is alleen een finale mogelijk.

Maleisië: Allah-verbod voor christenen

Het blijft in Maleisië alleen moslims toegestaan het woord Allah te gebruiken om naar hun god te verwijzen. Het hooggerechtshof heeft het beroep afgewezen dat de rooms-katholieke kerk van het grotendeels islamitische land had aangetekend tegen de wet die dat bepaalt.

Het Federale Hof toonde zich niet gevoelig voor het pleidooi van de kerk, die meent dat het verbod de rechten van religieuze minderheden schaadt. Het Maleisischtalige rooms-katholieke kerkblad moet een alternatieve aanduiding zoeken voor 'God'. Als The Herald hem, zoals voorheen, met Allah blijft aanspreken raken moslims maar in de war. Die verwarring kan islamitische Maleisiërs zelfs van hun geloof losweken, vreest het hof.

Twee derde van de Maleisiërs is moslim. De christelijke minderheid, voornamelijk te vinden op Borneo, gebruikt sinds mensenheugenis hetzelfde Maleisische begrip voor hun god als hun islamitische buren.

WK vandaag - maandag 23 juni

De start van de derde groepsronde. De beslissingen in de groepen A en B worden genomen. In groep B gaat het om de groepswinst tussen Nederland en Chili terwijl in groep A nog drie landen in de race zijn voor een plekje bij de laatste zestien. 

Tijd (NL) Poule Thuis Uit Stad
18.00 B Australië Spanje Curitiba
18.00 B Nederland Chili São Paulo
22.00 A Kameroen Brazilië Brasília
22.00 A Kroatië Mexico Recife

Australië – Spanje
Het duel wat alleen nog gaat om plek drie in de groep en de daarbij behorende wedstrijdpremies. De aanvoerder van Australië er nog vertrouwen in tegen Spanje. "We hebben twee goede wedstrijden gespeeld, we staan alleen met lege handen. We moeten doorgaan, maar de volgende stap is dit soort wedstrijden winnen", aldus captain Mike Jedinak.

Bij Spanje zijn ze nog steeds in diepe rouw. Dit bleek op de laatste persconferentie. Vragen gingen alleen maar over de toekomst van het Spaanse team. De tegen Australië kreeg geen enkele aandacht.

Nederland – Chili
Nederland heeft aan een gelijkspel genoeg om op doelsaldo groepswinnaar te worden. Dit betekent niet automatisch dat Nederland bij groepswinst Brazilië zal ontlopen in de achtste finales. Groep B wordt eerder afgesloten dan groep A waardoor de landen in groep A hun één van deze twee landen kan kiezen voor de achtste finales.

Bij Oranje is Robin van Persie er niet bij in verband met een schorsing. Bruno Martins Indi zal niet meespelen vanwege een hersenschudding. Bij Chili zijn de twijfelgevallen Charles Araguiz en Arturo Vidal.

Kameroen – Brazilië
In de hoofdstad Brasília speelt Brazilië tegen het puntloze Kameroen. Brazilië speelt zijn honderdste wedstrijd op het WK. In theorie kan Brazilië nog uitgeschakeld worden als Kameroen deze wedstrijd zou weten te winnen. Maar dan moeten Kroatië en Mexico gelijkspelen.

Bij Kameroen is Alex Song niet van de partij in verband met een schorsing. Bij Brazilië lijkt Hulk weer te kunnen spelen nadat hij de partij tegen Mexico moest missen ivm een enkelblessure. Verder staan er bij Brazilië vier spelers op scherp en zullen de achtste finales moeten missen als ze tegen een gele kaart oplopen. Dit zijn Neymar, Luiz Gustavo, Thiago Silva en Ramires.

Neymar ligt op de grond terwijl bondscoach Felipe Scolari aanwijzingen geeft. (PRO SHOTS/Action Images)

Kroatië – Mexico
In 2002 had dit duel ook plaats op het WK. Mexico won destijds het duel met 1-0 door een benutte strafschop van Cuauhtémoc Blanco. Voor de Kroatische bondscoach Niko Kovac is het duel tegen Mexico een finale. "Mexico is sterk, maar wij zijn dat ook", aldus Kovac tegenover de Kroatische tv.

Bij Kroatië zal Mario Mandzukić weer de troepen leiden. Bij Mexico zijn de geruchten dat speler van Manchester United Javier Hernández na twee wedstrijden op de bank te beginnen nu in de basis mag starten

Opmerkelijk
Oranje speelt Door schorsing van Robin van Persie voor het eerst in 18 jaar zonder een speler met "van" in de naam. Laatste keer was 29 mei 1996 tegen China, wat 221 interlands geleden was. In die wedstrijd speelden Ed de Goey, Michael Reiziger, Danny Blind, Clarence Seedorf, Arthur Numan, Aron Winter, Dennis Bergkamp, Richard Witschge, Gaston Taument, Youri Mulder en Danny Hoekstra in de basis. Johan de Kock, Ronald de Boer, Edgar Davids, Jordi Cruijff en Philip Cocu vielen in.

Scolari: "Tegenstander kiezen? Die mensen zijn dom"

Luiz Felipe Scolari ergert zich aan de suggestie dat Brazilië maandagavond de tegenstander voor de tweede ronde kan uitkiezen. Omdat De Goddelijke Kanaries later spelen dan Nederland en Chili, die in een onderling duel uitmaken wie zich tot groepswinnaar zal kronen, weten zij bij de start van hun wedstrijd tegen Kameroen welk resultaat nodig is om welke tegenstander te ontlopen.

"Onze volgende tegenstander? Het liefst Spanje, maar die zijn al uitgeschakeld", liet een geërgerde Scolari weten tijdens een persconferentie. "We moeten ons nog kwalificeren (voor de tweede ronde, red.). Mensen hebben het mis als ze denken dat wij onze tegenstander kunnen kiezen."

"Die mensen zijn simpelweg dom of ze hebben kwaad in de zin", vervolgde Scolari, die kritiek op het speelschema wegwuift. "De FIFA heeft ons schema bepaald. Een jaar geleden zei ik al dat Chili een sterke ploeg was. We gaan geen tegenstander uitkiezen."

De spelers van Kameroen, dat als enige van Groep A kansloos is voor het bereiken van de volgende ronde, weten alvast waarop ze zich kunnen voorbereiden. "Ik ga niets veranderen aan mijn team", aldus Scolari. "Ik heb vertrouwen in de ploeg die de eerste wedstrijd speelde. Zo werk ik. Ik ben tevreden met onze prestaties tot dusver."

Volgens Scolari toont dit WK aan dat er nivellering heeft plaatsgevonden in het internationale voetbal. "Er zijn geen zwakke teams meer. Het is een gelijkwaardig deelnemersveld, dat hebben we al het hele WK kunnen zijn. Soms presteert een ploeg ondermaats en strandt een land in de groepsfase. Wij begrijpen dat die dingen gebeuren. We moeten voorzichtig zijn, want we hebben ons nog niet gekwalificeerd."

Opnieuw wereldrecord voor Ledecky

De Amerikaanse zwemster Katie Ledecky heeft zondag (lokale tijd) bij wedstrijden in Texas opnieuw een wereldrecord verbeterd. De 17-jarige tiener kwam op de 800 meter vrij tot een tijd van 8.11,00. Ze bleef hiermee ruim onder de oude toptijd die ze vorig jaar zwom bij de wereldtitelstrijd in Barcelona (8.13,86).

Ledecky scherpte vorige week ook al het wereldrecord op de 1500 meter vrij aan.

Israël bestookt leger Syrië na dood tiener

Israël heeft in de nacht van zondag op maandag negen Syrische militaire doelwitten bestookt. Dat meldden Israëlische media. De luchtaanvallen dienden om een raketaanval te vergelden waarbij zondag een tiener om het leven kwam.

Volgens een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten werden onder meer Syrische commandocentra gebombardeerd. Voor de aanval werden raketten en gevechtstoestellen ingezet. Stellingen van Syrische regeringstroepen werden eerder ook al onder vuur genomen door tanks.

De aanleiding voor de aanval was een raketbeschieting in het Israëlisch-Syrische grensgebied. Daar werd zondag vanuit Syrië een anti-tankprojectiel afgevuurd op een voertuig met een onderhoudsploeg van het ministerie van Defensie. Drie personen raakten gewond en een jongen kwam om het leven.

Israël bestookt leger Syrië na dood tiener
Israël bestookt leger Syrië na dood tiener (Foto: ANP)

BNP Paribas bijna tot schikking in VS

BNP Paribas staat op het punt een schikking te treffen met justitie in de Verenigde Staten. De Franse bank en de aanklagers zijn het in grote lijnen eens over een boetebedrag tussen de acht en negen miljard dollar (5,9 tot 6,6 miljard euro). Dat schrijft The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen.

BNP Paribas zou dertig miljard dollar aan financiële transacties moedwillig voor de Amerikanen hebben verborgen. De transacties schonden het handelsembargo dat voor Iran en Sudan gold.

Naast de boete zal de bank schuld moeten bekennen. Bovendien mag BNP Paribas waarschijnlijk enkele maanden niet in dollars handelen. Ruim dertig betrokken bankmedewerkers worden ontslagen, hoewel een groot deel van dat aantal al weg is bij de bank.

De beoogde boete zou lager uitkomen dan de tien miljard dollar waar eerst sprake van was.

Journaliste Rena Netjes hoort uitspraak

De Nederlandse verslaggeefster Rena Netjes en 19 andere journalisten krijgen maandag te horen of ze worden veroordeeld wegens de verspreiding van valse informatie en voor het bieden van een platform aan de verboden Moslimbroederschap.

Tegen de Nederlandse en drie andere buitenlandse journalisten is 15 jaar cel geëist. Tegen de 16 Egyptenaren werd 10 jaar meer geëist. Van de buitenlandse journalisten zit alleen de Australiër Peter Greste in de Egyptische gevangenis. Netjes wist Egypte tijdig te verlaten en woont het proces niet bij.

Justitie voert sinds 20 februari een proces tegen 20 journalisten. Negen van hen zijn aangehouden. Al-Jazeera eist de vrijlating van de andere drie in december gearresteerde medewerkers: de Australiër Greste, de Egyptisch-Canadese Mohamed Fahmy en de Egyptische Baher Mohamed.

Tegen de beklaagden zijn zeer lange celstraffen geëist. Een aantal is van lidmaatschap van het Moslimbroederschap beschuldigd. Nadat generaal Abdel Fattah al-Sisi in juli de macht had gegrepen, werd het broederschap bestempeld als terroristische organisatie.

Journaliste Rena Netjes hoort uitspraak
Journaliste Rena Netjes hoort uitspraak (Foto: ANP)

'Nederland overweegt nieuwe missie in Afghanistan'

Nederland en andere westerse landen bereiden een nieuwe militaire missie in Afghanistan voor. Dat meldt de Volkskrant maandag op basis van bronnen. De landen willen volgens de krant voorkomen dat Afghanistan net als Irak het slachtoffer wordt van islamitische extremisten.

Vanaf 2015 zouden ongeveer honderd Nederlandse militairen naar het land moeten om Afghanen op te leiden in het leger en bij de politie. De bijdrage maakt deel uit van de nog te beginnen NAVO-trainingsmissie Resolute Support. Het plan voor de missie zou volgens de Volkskrant bij alle ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO-lidstaten op tafel liggen. Na de zomer wordt een definitief besluit over deelname verwacht, meldt de krant.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) vergadert deze week in Brussel met zijn collega's over de kwestie, meldt een militaire bron bij de NAVO aan de Volkskrant. Mogelijk wordt het plan dan al goedgekeurd. Timmermans wil volgens de bron 'aanhoren wat de NAVO gaat doen en verwacht dat de zaken daarna in Nederland in een stroomversnelling kunnen raken'. Het kabinet moet dan nog instemmen met de missie.

De Verenigde Staten zullen met zo'n 9800 militairen het grootste deel van de in totaal 12.500 benodigde manschappen leveren. Andere landen moeten de rest van de militairen zien te verschaffen. De nieuwe missie is volgens de Volkskrant al maanden in de maak, ter vervanging van de nu nog vijftigduizend man sterke NAVO-troepenmacht ISAF die dit najaar Afghanistan verlaat.

Rebellen Syrië zetten kindsoldaten in

Syrische rebellen zetten 15-jarige kinderen in bij gevechten tegen de troepen van president Assad. Ze worden gerekruteerd met de belofte dat ze onderwijs krijgen voor hun deelname. Dat meldt Human Rights Watch maandag in een rapport. Ook 14-jarige kinderen worden geronseld om deel te nemen aan de oorlog in Syrië. Zij worden volgens de mensenrechtenorganisatie ingezet ter 'ondersteuning'.

Extremistische islamitische groepen zoals de Islamistische Staat van Irak en groot-Syrië (ISIS) hebben kinderen gerekruteerd door hen gratis onderwijs aan te bieden inclusief gevechtstrainingen. "De kinderen krijgen gevaarlijke taken, waaronder zelfmoordacties", schrijft Human Rights Watch.

De organisatie stelt dat de rebellen niet zouden moeten jagen op de kwetsbare kinderen, die met hun eigen ogen hebben gezien hoe hun familieleden zijn vermoord, hun scholen kapot zijn geschoten en hun dorpen zijn verwoest. "Het conflict in Syrië wordt alleen maar erger door de inzet van kinderen."

Bovendien worden landen en andere donoren die rebellengroepen financieel bijstaan gewaarschuwd. Zij kunnen worden vervolgd voor oorlogsmisdaden als blijkt dat ze kindsoldaten ondersteunen, schrijft Human Rights Watch.

Hoeveel kindsoldaten meevechten in het land is niet bekend. In juni werd melding gemaakt van 194 kinderen die waren omgekomen sinds september 2011. Het ging allemaal om jongens die als kindsoldaat werden aangetroffen.

Gewapende mannen dringen casino binnen

Een groep criminelen heeft in de nacht van zondag op maandag een casino overvallen in Valkenburg aan de Geul (Limburg). De overvallers drongen gewapend met vuurwapens het gebouw op de Cauberg binnen, meldde de politie.

Het casino was nog open toen de overvallers omstreeks 02:00 uur toesloegen, stelde een politiewoordvoerster. Het is nog onduidelijk of klanten zijn bedreigd, maar volgens de politie raakte niemand gewond.

De groep in het gebouw bestond vermoedelijk uit vijf personen, die zich hadden vermomd met bivakmutsen. Ze maakten een onbekend geldbedrag buit. Daarna sloegen de overvallers op de vlucht in een donkere auto, waarmee ze richting Valkenburg reden.

Gewapende mannen dringen casino binnen
Gewapende mannen dringen casino binnen (Foto: ANP)

[Groep G] Uitslag VS - Portugal

Portugal is nog niet uitgeschakeld. In het cruciale duel met de Verenigde Staten leken de Portugezen aan het korst eind te trekken, maar vlak voor tijd kwamen ze langszij: 2-2

Portugal had een bliksemstart in Manaus. Een blunder bij de Verenigde Staten leidde tot een snelle openingstreffer van de Portugezen. Centrale verdediger Cameron wilde een lage voorzet wegwerken, maar raakte de bal volledig verkeerd. Het leer kwam bij de tweede paal terecht, voor de voeten van Nani. Hoewel de vleugelspeler van Manchester United in het restant van het duel liet zien totaal niet wedstrijdfit te zijn, kon zelfs hij dit cadeautje uitpakken: 0-1.

De Verenigde Staten leek even te worden overlopen, maar vocht zich al snel terug in de wedstrijd. De Amerikanen waren brutaal en creeerden veel halve kansen. Grote mogelijkheden bleven echter uit tijdens de eerste helft, waarin door beide teams een hoog tempo gehanteerd werd. De Amerikanen oogden fitter, waardoor een gelijkmaker meer voor de hand lag. Na rust kreeg Bradley een uitgelezen kans om de Amerika langszij te brengen. 

Vleugelverdediger Johnson, die al heel de wedstrijd de gehele rechterkant bestreek, haalde de achterlijn met de bal aan de voet. De rechtsback legde de bal net op tijd terug. Doelman Beto was door de vleugelverdediger uit zijn doel gelokt en Bradley had de bal op vijf meter van de doellijn voor het intikken. De middenvelder van 'Team USA' schoot, maar verdediger Ricardo Costa bracht redding. De ervaren verdediger stond precies op de juiste plek en redde Portugal.

'Als Bradley het niet doet, dan doe ik het maar', moet Jones gedacht hebben. De controleur legde de bal niet veel later vanaf de rand van het strafschopgebied in de rechteronderhoek. De knal was onhoudbaar voor doelman Beto. Het gebeurde een minuut na een enorme mispeer van Ronaldo, die de verwachtingen absoluut niet waar kon maken. Hij was tot dat moment één van de slechtste spelers op het veld.

Na de gelijkmaker zette Portugal alles op de overwinning, want aan een gelijkspel hadden ze weinig. Bondscoach Paulo Bento bracht een extra aanvaller binnen de lijnen. Het zorgde voor kansen, maar geen van de mogelijkheden was keeper Howard te machtig. Het Portugese offensief hield niet lang vol en uiteindelijk viel de bal aan de andere kant in het netje. Invaller Yedlin Yedlin zette de bal voor vanaf de rechterkant. Uit de kluts kwam de bal bij Zusi aan de linkerkant van het strafschopgebied. De middenvelder gaf de bal voor en bereikte Dempsey, die het leer met zijn borst tegen de touwen gleed: 2-1.

Een drama voor Portugal. Een slotoffensief van Portugal leek niets op te leveren. Uitschakeling was bijna definitief, maar toch kwam de gelijkmaker er nog. In de allerlaatste seconde werd een afgemeten voorzet van de dramatisch spelende Ronaldo tegen de touwen geschoten door invaller Varela. De buitenspeler houdt de Portugese droom in leven: 2-2.

Verenigde Staten

2 - 2

Portugal

 63' Jones
 81' Dempsey
   5' Nani 
 90+5' Varela 
 
 Gele kaart: Jones (Verenigde Staten)
 
Stadion:Arena Manaus, Manaus
Toeschouwers: 40.123
Arbiter: Pitana (Arg)
 
Opstelling:   Opstelling:
Howard
Johnson
Cameron
Besler
Beasley
Zusi (Gonzalez/90+1)
Jones
Bradley
Beckerman
Bedoya (Yedlin/72)
Dempsey (Wondolowski/87)
  Beto
Pereira
Costa
Alves
A. Almeida (William/46)
Moutinho
Veloso
Meireles (Varela/69)
Nani
Postiga (Eder/16)
Ronaldo


Poetin roept op tot compromis in Oekraïne

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag publiekelijk steun uitgesproken voor de wapenstilstand die Oekraïne in de strijd met pro-Russische separatisten in het oosten heeft aangekondigd.

Hij riep beide partijen op te onderhandelen om tot een vergelijk te komen. Daarin moeten de rechten van de Russisch sprekende inwoners gegarandeerd worden, zodat zij zich 'een integraal onderdeel' van het land voelen. Met zijn verklaring leek Poetin aan te geven dat hun toekomst in Oekraïne ligt en niet in Rusland, hoe graag de separatisten in de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk dat ook zouden willen.

Behalve een wapenstilstand stelde de Oekraïense president Petro Porosjenko afgelopen vrijdag ook een decentralisatie van de macht voor, nieuwe lokale en landelijke verkiezingen en maatregelen om de rechten van Russischtaligen in het oosten te beschermen. Poetin noemde de aangekondigde wapenstilstand zondag een belangrijk onderdeel van een vredesregeling, maar een politiek proces 'het belangrijkst'.

Poetin besprak het plan van Porosjenko zondag telefonisch met de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het bureau van Merkel liet weten dat alle partijen zich nu aan de wapenstilstand moeten houden en dat een politieke dialoog in gang wordt gezet. Ook was volgens het bureau van de kanselier gesproken over het zekeren van de grens tussen Oekraïne en Rusland. Volgens de regering in Kiev en westerse landen vinden strijders en materieel maar al te makkelijk hun weg van Rusland naar het oosten van Oekraïne.

Gadverdamme

Je zou je toch de ogen uit de kop schamen om een flink deel van onze samenleving. Ik was behoorlijk onthutst door dit nieuws, waaruit blijkt dat er in de VS geïnstitutionaliseerde gedwongen sterilisaties van vrouwelijke gevangenen plaatsvinden. In onderzoeken die slechts het topje van de ijsberg lijken te zijn, blijkt dat minstens 100 vrouwen dit hebben moeten ondergaan.

Córdoba na 42 jaar terug op hoogste niveau

Córdoba is zondag gepromoveerd naar de Primera División. De ploeg van oud-Vitesse-coach Albert Ferrer was in een play-off te sterk voor Las Palmas. Voor Córdoba volstond in de return een 1-1 gelijkspel na een doelpuntloze remise voor eigen publiek. De Spaanse club was voor het laatst in 1972 op het hoogste niveau actief.

Las Palmas leidde met 1-0 toen enkele tientallen eigen fans twee minuten voor tijd het veld bestormden. De wedstrijd werd vervolgens tien minuten stilgelegd. Na de hervatting tekende Uli Dávila in de derde minuut van de blessuretijd voor de gelijkmaker, waardoor Córdoba op basis van het gescoorde uitdoelpunt promoveerde.

Las Palmas-voorzitter Miguel Ramirez was des duivels. "Het was slechts een minderheid, maar door hen heeft Las Palmas iets verloren wat het stevig in zijn greep had." Eibar en Deportivo La Coruña verzekerden zich al eerder van promotie naar de Primera División.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.