Stevigere aanpak zwakke dijken

Redactie

Waterschappen en Rijkswaterstaat pakken tot 2020 op meer dan tachtig plekken dijken, stuwen, sluizen en gemalen aan die niet voldoen aan de veiligheidsnorm. Voor de werkzaamheden is zo'n vijfhonderd miljoen euro gereserveerd. Het geld is niet alleen voor concrete projecten, maar ook voor onderzoek om Nederland beter tegen het water te beschermen.

Zo wordt bekeken hoe het zogeheten piping kan worden voorkomen. Bij dit proces loopt water onder de dijk door waardoor een soort 'tunnels' ontstaan, die een dijk verzwakken. De maatregelen staan opgesomd in het Hoogwaterbeschermingsprogramma, dat onlangs is aangeboden aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD).

Nederland is kwetsbaar voor overstromingen vanuit de grote rivieren, de meren, de Noordzee en de Waddenzee. Het is wettelijk geregeld dat inspecteurs de dijken, duinen, stuwen en sluizen regelmatig controleren. In het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma voeren de waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) maatregelen uit om deze essentiële waterkeringen nu en in de toekomst aan de wettelijke veiligheidsnorm te laten voldoen. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma maakt deel uit van het Deltaprogramma.