Coulson schuldig aan telefoonhacks, Brooks vrijuit

Andy Coulson, de voormalig hoofdredacteur van de opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World, is dinsdag schuldig bevonden aan het hacken van telefoons. Medeverdachte Rebekah Brooks, eveneens ex-hoofdredacteur van NotW, werd vrijgesproken.

De jury achtte Coulson schuldig aan samenzwering met als doel het onderscheppen van communicatie. Brooks stond terecht voor hetzelfde vergrijp, evenals omkoping van ambtenaren en het belemmeren van de politie, maar werd vrijgesproken van alle aanklachten. Verslaggevers van de schandaalkrant luisterden jarenlang de telefoons van beroemdheden, politici en de nabestaanden van slachtoffers van misdaden af.

Drie andere verdachten - Brooks' echtgenoot Charles, haar voormalige secretaresse Cheryl Carter en chef beveiliging bij NotW Mark Hanna - werden net als Brooks vrijgesproken. Zij stonden terecht voor het achterhouden van bewijsmateriaal.

De Britse krant The Guardian onthulde in 2009 dat medewerkers van NotW en privédetectives die door de krant waren ingehuurd stelselmatig mensen hadden afgeluisterd: van politici en het koninklijk huis, tot beroemdheden en nabestaanden van slachtoffers van misdaden en gesneuvelde militairen. Volgens de Britse politie zijn in totaal duizenden mensen afgeluisterd.

Scotland Yard stelde in januari 2011 een nieuw onderzoek in naar de afluisterpraktijken. De volgende grote onthulling, wederom van The Guardian, kwam in juli van dat jaar. De krant meldde dat de voicemail van Milly Dowler - een meisje dat in maart 2002 verdween en wier lichaam in september 2002 werd gevonden - was afgeluisterd door journalisten van NotW.

Om te voorkomen dat de inbox van de voicemail vol zou lopen en er geen nieuwe berichten konden worden achtergelaten, wisten Mulcaire en journalisten van NotW de bestaande berichten. Dit gaf de ouders van Milly, naar later bleek ten onrechte, de indruk dat hun dochter nog in leven was.

Op 7 juli 2011 werd bekendgemaakt dat NotW zou worden opgedoekt. De laatste editie van de krant verscheen drie dagen later.

Het proces duurde bijna acht maanden.