Teeven vecht vonnis over detentieregime aan

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat in beroep tegen het vonnis over het nieuwe detentieregime. De rechtbank in Den Haag bepaalde dinsdag dat het nieuwe stelsel dat Teeven wil invoeren onvoldoende wettelijke basis heeft.

De staatssecretaris wil gedetineerden de mogelijkheid om extra activiteiten te ontplooien laten verdienen. Ze brengen daardoor echter minder tijd buiten hun cel door. Een groep gedetineerden stapte naar de rechter vanwege de versobering van het dagprogramma.

Teeven laat weten de uitspraak van de rechter 'grondig' te hebben bestudeerd'. Daarin staat dat gevangenen het recht hebben om minstens 59 uur per week buiten hun cel door te brengen en dat ze daar met de nieuwe regels, die sinds 1 maart gelden, niet aan komen. Volgens de staatssecretaris is dat 'feitelijk onjuist'. "Gedetineerden kunnen tijdens de activiteiten door wel degelijk buiten hun cel verblijven."

Hij stelt dat de 'feitelijke situatie dan ook niet is veranderd ten opzichte van vóór de invoering' van het nieuwe regime. "Op deze manier wordt precies voldaan aan de gedachte achter het systeem: net zoals in de echte maatschappij wordt goed gedrag beloond, en heeft slecht gedrag consequenties", aldus Teeven.

D66'er Gerard Schouw probeerde dinsdag een debat aan te vragen over het vonnis, maar kreeg daarvoor de handen niet op elkaar. De coalitiepartijen PvdA en VVD wezen erop dat de zaak nog steeds onder de rechter is, nu Teeven in beroep gaat. Dan is het gebruikelijk dat de Kamer er niet over debatteert. Beide partijen steunden wel een verzoek om een schriftelijke reactie.

Schouw noemde het vonnis een 'gevoelige tik op de vingers' en het hoger beroep kwalificeerde hij als een vlucht naar voren. Madeleine van Toorenburg (CDA) uitte zich minder diplomatiek. "Het is een blamage als het ministerie van Veiligheid en Justitie zichzelf niet meer aan wetten houdt." Bovendien heeft de Kamer ervoor gewaarschuwd dat het voor de rechter geen stand zou houden, aldus de politica.