'Steam Summer Adventure is doorgestoken kaart'

Tijdens de Steam Summer Sale is er een actie waarmee je spellen kunt winnen. Iedereen wordt in een willekeurig team ingedeeld. Elke dag wint het team met de meeste punten. 30 leden van dat team krijgen drie games van hun wishlist cadeau. Maar het lijkt niet eerlijk te zijn. 

Iedereen die een badge maakt of een Steam Summer Adventure-kaart verdient, wordt in een willekeurig team ingedeeld. Daarmee verdient je team punten. Je kan op verschillende manieren punten verdienen. Elke dag wordt er gekeken welk team de meeste punten heeft verzameld. Van dat team krijgen 30 leden drie wishlist-spellen cadeau.

Omdat de verdeling in teams willekeurig gebeurt, zouden de uitslagen elke dag dicht bij elkaar moeten zitten. Maar dit is absoluut niet het geval. Sterker nog, de winnaars winnen tot nu toe met een extreem ruime voorsprong.

Wat blijkt? Je kan, met behulp van een token, van team wisselen. Een token kost geld en kun je kopen via de Steam Community Market. Daarnaast is er een lijst in omloop waarop staat welk team welke dag zal winnen. Hieronder kun je zien dat de lijst tot nu toe klopt. Steam zit niet achter de lijst en promoot het gebruik van de tokens ook niet. Alles lijkt erop dat dit een actie is van een grote groep gamers. De gamers zeggen zelf het systeem zo eerlijk te maken, omdat ieder team volgens de lijst twee keer wint.

Steam heeft ongeveer 75 miljoen actieve gebruikers, waarvan er 7,5 miljoen zeer actief zijn. De kans om drie games te winnen is dus klein te noemen. 

De vragen die dit oproept zijn uiteraard:

  • Moeten we boos worden om een actie waarbij zaken gratis worden weggegeven?
  • Wie geeft er nu geld uit om een hele kleine kans te maken op drie gratis spellen?
  • Is het echt bedoeld om het systeem eerlijk te maken, of zijn er andere motieven?

Wie het weet, mag het zeggen.

Voor geïnteresseerden, om vandaag (19:00 vanavond) te winnen heb je een Blue Token nodig. Deze kost op het moment van schrijven €2,57. De prijs zal zeer waarschijnlijk oplopen naarmate 19:00 nadert.

reddit

sss1

sss2

sss3

sss4

blue