Terroristen verdienen goud geld aan stroperij

Criminele en terroristische organisaties boeren goed door stroperij en illegale handel in ivoor en houtskool. Dat schrijft het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) in een rapport dat dinsdag verscheen. Het succesvolste is het Somalische terreurnetwerk Al-Shabab, dat jaarlijks tussen de 28 en 41 miljoen euro aan illegale houtskoolhandel verdient.

"Dit is een groot en treurig verhaal", aldus UNEP-hoofd Achim Steiner. "Het bedreigt gemeenschappen en de internationale economie, ondanks alle moeite die we er op nationaal en internationaal niveau in steken om het te voorkomen."

De afgelopen jaren is de zwarte handel in natuurlijke rijkdommen en bedreigde diersoorten flink toegenomen. Dit bedreigt volgens het UNEP niet alleen dier- en plantensoorten, maar ook nationale economieën. Veel landen lopen enorme bedragen aan inkomsten mis door de verboden handel.

De meest lucratieve milieugerelateerde misdaad is illegale houtkap, goed voor zo'n 22 tot 73 miljard euro per jaar. Het beruchte Verzetsleger van de Heer van Joseph Kony strijkt ieder jaar drie tot negen miljoen euro op door de verkoop van gestroopt ivoor. Het UNEP roept op tot een meer systematische en internationaal gecoördineerde aanpak om de illegale praktijken terug te dringen.