Rabobank sluit kunstzone in hoofdkantoor Utrecht

Redactie

De Rabobank toont vanaf het najaar geen kunst meer in de expositieruimte in het hoofdkantoor in Utrecht. De tentoonstellingen waren gratis toegankelijk voor geïnteresseerden, maar het kunstbeleid van de bank wordt versoberd. Dat bevestigt een woordvoerder dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in de Volkskrant.

De Rabo Kunstzone opende in 2011 haar deuren. Twee keer per jaar werd een tentoonstelling georganiseerd: een met werken uit de eigen collectie en een solotentoonstelling. In de laatste expositie staat het werk van de Nederlandse kunstenaar Fiona Tan centraal. Die is tot 19 september te zien.

De ruimte in het Rabobankgebouw krijgt een andere invulling. De bedoeling is dat het een 'expositieruimte wordt voor speerpunten van de Rabobank'. Hoe de ruimte precies wordt ingericht is nog niet duidelijk.

De bank is ook van plan minder te investeren in kunst. De Rabobank heeft ongeveer tweeduizend werken en die collectie blijft intact. De bank bezit werken van kunstenaars als Rineke Dijkstra, Karel Appel en Jan Schoonhoven. Mogelijk worden de werken verdeeld over lokale vestigingen.

De Vereniging Bedrijfscollecties Nederland (VBCN) betreurt de beslissing van de Rabobank om het cultuurbeleid te versoberen. De plannen tonen volgens de club aan het verwachtingspatroon van de overheid dat particulieren meer zullen investeren in kunst 'te hoog gespannen is', laat VBCN weten in een verklaring.