Vliegende Greenpeace-directeur moet gaan treinen

De campagnedirecteur van Greenpeace International reist voortaan met de trein van zijn woonplaats in Luxemburg naar zijn werk in Amsterdam. Hij doet dit nadat ophef was ontstaan over zijn twee vliegreizen per maand naar Nederland, meldt Greenpeace dinsdag.

De milieuorganisatie heeft dit besloten nadat veel donateurs ontstemd hadden gereageerd op het nieuws dat directeur Pascal Husting twee jaar lang toestemming kreeg om naar zijn werk te vliegen. Hij deed dit omdat de reistijd van grote invloed was op zijn gezin en werk. De vliegtijd van Luxemburg Stad naar Amsterdam bedraagt een uur. Met de trein kan Amsterdam in ruim vijf uur worden bereikt.

Greenpeace verontschuldigt zich op de website voor de situatie. "Wij betreuren het dat deze situatie überhaupt is ontstaan", aldus directeur John Sauven.

Voor Husting werd een uitzondering gemaakt, aldus Greenpeace. De organisatie heeft als regel dat vliegen niet wordt toegestaan als de bestemming binnen 24 uur over land kan worden bereikt. Vliegtuigen spelen een grote rol bij het veroorzaken van klimaatverandering, benadrukt de milieuorganisatie.

Husting vloog voorheen ieder weekend naar het hoofdkantoor van de organisatie in Amsterdam, maar dat werd later twee keer per maand. Hij werkt ook thuis, maar kan in de toekomst wellicht ook wat werk verzetten terwijl hij in de trein zit.