'Dwing gemeenten te zorgen voor arbeidsbeperkten'

Gemeenten moeten verplicht worden zorg te dragen voor arbeidsgehandicapten die graag aan het werk willen. Dat stelt voorzitter Ton Heerts van vakcentrale FNV dinsdag in een opiniestuk over de Participatiewet. De wet zoals hij nu voorligt, is volgens Heerts 'te vrijblijvend' en moet daarom aangepast worden.

De FNV-voorman ziet in het huidige wetsvoorstel, dat dinsdag in de Eerste Kamer wordt besproken, meerdere problemen opdoemen voor mensen met een arbeidsbeperking. Hij wijst onder meer op het verdwijnen van de gemeentelijke zorgplicht, waardoor gemeenten in de toekomst niet langer verplicht zijn om kwetsbare medewerkers extra te beschermen.

De Participatiewet heeft volgens Heerts daarom grote gevolgen voor mensen die moeilijk op eigen kracht een baan kunnen vinden. "Niemand is er bij gebaat als arbeidsgehandicapten thuis zitten", aldus de FNV-voorzitter. "Zij moeten goed kunnen meedoen, dat hoort gewoon bij een beschaafd land als Nederland."

In het wetsvoorstel van staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) is het de bedoeling dat mensen met een arbeidsbeperking zo veel mogelijk aan de slag gaan bij gewone bedrijven. De sociale werkvoorziening wordt afgebouwd: vanaf 1 januari worden er geen nieuwe mensen toegelaten.

Heerts roept de senaat nu op om op de rem te trappen. "Het wordt tijd dat de beslissers in Den Haag zich de vraag stellen: hoe moet het straks met al die mensen die niet op eigen kracht aan het werk kunnen", zo schrijft hij. "Want niemand is erbij gebaat als de Participatiewet straks het tegengestelde bereikt van wat zij beoogt. "