Dertien arrestaties voor knutselvuurwapens

Dertien verdachten zijn de afgelopen maanden opgepakt in een onderzoek naar in elkaar geknutselde vuurwapens. De hoofdverdachte is een 23-jarige man uit Barneveld, die de wapens verkocht aan onder anderen minderjarigen, meldt de politie dinsdag na uitgebreid onderzoek.

De hoofdverdachte zou via internet in het buitenland gasalarmpistolen hebben aangeschaft, die zijn omgebouwd zodat er kogels mee kunnen worden afgeschoten. Ook de kogels zijn zelf gemaakt.

De omgebouwde wapens zijn volgens de politie levensgevaarlijk zijn, ook voor de gebruiker. "Ze kunnen bijvoorbeeld uit elkaar klappen", vertelt een politiewoordvoerder. In Nederland zijn vijf incidenten bekend waarbij door het gebruik van dit soort omgebouwde wapens slachtoffers zijn gevallen, waarbij in sommige gevallen sprake was van een fatale afloop.

De Barnevelder, die in 2012 al eens werd veroordeeld voor de handel in vuurwapens, liep daarna opnieuw tegen de lamp en werd een paar weken geleden opgepakt. De andere opgepakte verdachten zijn 17 tot en met 27 jaar en komen uit verschillende delen van het land. De hoofdverdachte zit nog vast, de overigen zijn vrij. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.