Oranje moet vrezen voor 'loodzware omstandigheden'

Het Nederlands elftal krijgt zondag in de achtste finale tegen Mexico te maken met zware omstandigheden. De temperatuur in Fortaleza ligt normaal gesproken rond de 30 graden, maar vooral de hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur erg hoog zal zijn, voorspelt weeronline.nl.

Het klimaat in het noordoosten van Brazilië is tropisch. Daardoor liggen tropische regenbuien op de loer. Mexico kreeg in de eerste WK-wedstrijd tegen Kameroen in Natal al te maken met zo'n tropische bui. Het klimaat in Rio de Janeiro, waar Oranje het trainingscomplex heeft, is gematigder en de luchtvochtigheid is aanzienlijk lager waardoor de gevoelstemperatuur lager ligt en minder drukkend is.

De wedstrijd van Oranje begint om 13.00 uur lokale tijd. De temperatuur is dan op zijn hoogtepunt en zal zo rond 30 graden liggen. De voorgaande WK-wedstrijden die in Fortaleza werden gespeeld werden later op de dag gespeeld waardoor de temperatuur gedurende de wedstrijd al iets aan het dalen was. Zondag zal dat niet zo zijn.

Nederland kreeg nog niet eerder dit toernooi te maken met zulke extreme omstandigheden. Tegen Spanje in Salvador kwam het er met 27 graden en een hoge luchtvochtigheid nog het dichtst in de buurt. Tegen Australië in Porto Alegre was het met 14 graden en tegen Chili in São Paolo met 20 graden prima voetbalweer. Dat blijkt uit de officiële cijfers de FIFA.

De spelers van tegenstander Mexico zullen wellicht minder moeite hebben met de omstandigheden. In Mexico is het klimaat in delen van het land ook tropisch. Van de basiself van Mexico in de laatste wedstrijd tegen Kroatië zijn zes spelers actief in de eigen competitie.