Sudanese 'afvallige' weer opgepakt

Redactie

Een vrouw in Sudan die ter dood was veroordeeld wegens afvalligheid en maandag werd vrijgesproken, is dinsdag opnieuw opgepakt. De 27-jarige Meriam Ibrahim, werd samen met familieleden gearresteerd op de luchthaven van Khartoem, meldt de BBC op basis van anonieme bronnen.

Ibrahim werd vorige maand ter dood veroordeeld, omdat ze zich zou hebben bekeerd tot het christendom. Maandag schrapte het Hof van Cassatie in Khartoem het doodvonnis.

De aanklacht was gebaseerd op Ibrahims huwelijk met een christelijke man in 2011. In Sudan mogen moslimvrouwen niet met niet-moslims trouwen. Mannelijke moslims mogen wel iemand van een ander geloof huwen.

Ibrahim gaf als verweer dat zij weliswaar een islamitische vader heeft, maar dat deze haar op jonge leeftijd verliet en dat ze door haar Ethiopische moeder christelijk is opgevoed.

Ibrahim heeft een zoontje van achttien maanden, dat bij haar in haar cel verbleef. Volgens Sudanese media beviel Ibrahim vorige maand in de gevangenis van een tweede kind. In Sudan krijgen kinderen het geloof van de vader mee.

Met de arme vrouw wordt flink gejojo'd. Zo werd een eerste bericht dat ze vrij zou komen, later weer ingetrokken. Nu ze net vrij was, is ze dus weer opgepakt. Volgens de BBC zou dat met maar liefst veertig beveiligingsbeambten zijn gedaan. Ibrahims man had eerder aangegeven dat het gezin naar de VS wilde vertrekken.