El-Sissi mengt zich niet in Al-Jazeeraproces

Chuck-N0rr1s

De president van Egypte, Abdel-Fattah El-Sissi, is niet van plan zich te mengen in het proces tegen een groep journalisten van Al-Jazeera en andere media. Dat heeft hij dinsdag gezegd.

Drie Al-Jazeerajournalisten, die inmiddels bijna een half jaar in voorarrest hebben doorgebracht, is zeven jaar cel opgelegd. Een van hen kreeg er nog eens drie jaar bovenop voor verboden munitiebezit. Acht andere journalisten, onder wie de Nederlandse Rena Netjes, kregen tot tien jaar gevangenisstraf. Zij werden bij verstek veroordeeld.

De rechtbank in Caïro acht bewezen dat de verdachten hebben samengewerkt met de Moslimbroederschap en Egypte hebben zwartgemaakt. De Egyptische autoriteiten hebben die beweging vorig jaar aangemerkt als een terreurorganisatie. Alle veroordeelden ontkennen schuld.

Egypte beschikt over een onafhankelijke rechtspraak, zei El-Sissi. "We zullen ons niet bemoeien met rechterlijke uitspraken." El-Sissi lijkt een beeld van zichzelf te willen schetsen als de krachtige leider die zich niet onder druk laat zetten door het buitenland. Egyptische media versterkten dat beeld nog eens door de rechters te prijzen dat ze zich niet hebben laten beïnvloeden door bemoeienis van buiten.

Dat El-Sissi voor nu weinig zin heeft om zich op te laten jagen heeft vooral een politieke achtergrond. Egypte wil Al-Jazeera straffen, omdat het de organisatie ziet als een verlengstuk van de Moslimbroeders. Egypte staat daar niet alleen in en weet zich gesteund door Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten die beide weinig ophebben met de nieuwszender en de Broederschap. Sinds Mohammed Morsi is afgezet door het leger, hebben die landen Egypte miljarden dollars aan hulp gestuurd.

Dat El-Sissi zich niet bemoeit met de rechtszaak is ook een signaal aan de media dat ze beter niet kunnen schrijven over dissidenten en de Moslimbroeders. Al-Jazeera was bijna de enige nieuwszender die zich daar aan waagde.

Het is niet uitgesloten dat de voormalige legerchef uiteindelijk alsnog gratie verleent, aldus advocaat Sayed Abu Zayed. Maar het zou overkomen als bemoeienis met de rechtspraak als El-Sissi nu al - nog voordat er beroep is aangetekend - ingrijpt. "Gratie komt pas ter sprake als alle andere beroepsmogelijkheden zijn uitgeput", aldus Abu Zayed.