EU en China halen banden aan

Redactie

China en de Europese Unie hebben het bezoek van president Xi Jinping aan Brussel aangegrepen om de onderlinge banden aan te halen. Xi sprak maandag met de EU-leiders over economische relaties, alsook over Oekraïne en andere internationale brandhaarden.

In een open discussie met zijn EU-gastheren - voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en EU-voorzitter Herman Van Rompuy namens de EU-lidstaten - zei Xi dat de EU en China 'partners voor hervormingen' zijn. Het was de eerste keer dat een Chinese leider de Europese instellingen bezocht.

Het bezoek zal de onderhandelingen over een investeringsakkoord vooruit helpen, zo lieten EU-bronnen weten. China wil ook praten over een vrijhandelsakkoord met de EU. Brussel ziet dat op termijn wel zitten, maar wil eerst verder komen met de lopende onderhandelingen.

De EU is China's belangrijkste handelspartner, terwijl China voor de EU de grootste handelspartner na de Verenigde Staten is. In 2012 bedroeg het handelsvolume 434 miljoen euro voor goederen en 43 miljoen voor diensten.

Xi zei te hopen op een verdere de-escalatie in de crisis rond Oekraïne, en juicht de EU-inspanningen om dit te bereiken toe. "China legt traditioneel de nadruk op non-interventie in binnenlandse aangelegenheden van staten, en op hun territoriale integriteit", aldus de EU-bron. Welke van deze twee principes het zwaarst weegt voor China, nu Rusland de Krim van Oekraïne heeft geannexeerd, kon hij echter niet zeggen.

"Daar is geen duidelijk antwoord op, het is moeilijk deze twee aspecten te beoordelen. Dat bleek wel toen president Xi vandaag 'de historische complexiteit van de Russisch-Oekraïense relaties' erkende."

De twee partijen bespraken verder een lange reeks onderwerpen, waaronder de Syrische crisis, het terugdringen van de uitstoot van CO2, Noord-Korea, China's mensenrechtenbeleid en het belang van cultuur voor sociaal-economische ontwikkelingen. "Er was geen doorbraak in al deze kwesties, maar wel een ongebruikelijk open en vrij vloeiende discussie die de persoonlijke betrekkingen heeft versterkt", aldus de EU-bron.