Apple wil 40 dollar per Samsung smartphone

Danny

Apple, het miljardenbedrijf met de nietszeggende patenten en aversie tegen concurrentie, is doorgeslagen. Ze eist maar liefst 40 dollar aan royalties van Samsung voor elke verkochte smartphone.

Waarom wil Apple zoveel geld? Nou, omdat swipe voor ontgrendelen en direct op het telefoonnummer kunnen klikken om te bellen vanuit zoekopdrachten. Ja, echt waar.

Er zouden nog drie 'patenten' mee gemoeid zijn overigens. Daarnaast beschuldigt Apple Samsung ervan "systematisch Apple's innovatieve technologie en producten, design en features" te hebben nagemaakt. Daarbij gaat Apple voor het gemak voorbij aan het feit dat Apple zelf bar weinig heeft uitgevonden (zie filmpje hieronder).

In totaal wil Apple nu 2 miljard dollar van Samsung, een bedrag dat specialisten al eerder 'absurd' noemden. Samsung verdedigt zich met twee patenten die Apple zou gebruiken in hun eigen producten en heeft de ontwerpers van Android opgeroepen om uit te leggen hoe het besturingssysteem onafhankelijk van Apple is ontwikkeld.

Eerder verloor Samsung een zaak tegen Apple en moest 900 miljoen dollar betalen. Het hoger beroep in die zaak loopt nog. In andere landen is Apple minder succesvol in het verdedigen van haar patenten. Die worden veelal 'triviaal' genoemd.