Amsterdamse taxi's weigeren minder ritten

Redactie

Het aantal Amsterdamse taxichauffeurs dat een rit weigert, is vorig jaar sterk gedaald. Zestien procent van de chauffeurs wilde bepaalde ritten niet rijden. Een jaar eerder was dat nog 44 procent. Het aantal foutloze ritten steeg tegelijkertijd van negen naar 28 procent.

De eerste stappen naar een betere taximarkt zijn daarmee gezet, meldt de gemeente Amsterdam maandag na onderzoek. De stad begon in juni met het aanpakken van de taxibranche om misstanden tegen te gaan. Dat lijkt op het eerste gezicht gelukt, aldus de gemeente. Aan het einde van het jaar waren er nog 3248 taxichauffeurs actief, zo'n 750 minder dan een halfjaar eerder.

Het verplichte bonnetje van de rit wordt in bijna de helft van de gevallen niet aangeboden, zo blijkt. Ook is de stratenkennis bij vijftien procent van de chauffeurs onvoldoende en is het imago van de Amsterdamse taxi's op de standplaatsen laag.

Het aantal klachten dat binnenkomt, neemt overigens nog niet af. Wel wordt inmiddels ruim 85 procent naar tevredenheid van de indiener afgehandeld.

Chauffeurs moeten sinds de nieuwe regels zijn ingegaan onder meer aangesloten zijn bij een van de twaalf toegelaten taxiorganisaties in de stad.