Rutte zwijgt over 'Deurne'

Premier Mark Rutte (VVD) wil niet reageren op de commotie die is ontstaan over het snelle oordeel van de Openbaar Ministerie over de fatale overval van juwelier Goldies in Deurne. Dat zei Rutte maandagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Rutte verwees naar de scheiding der machten. "Het past mij nu om daar het zwijgen toe te doen en dit nu echt over te laten aan het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht", aldus de premier. Eerder liet ook het ministerie van Veiligheid en Justitie weten niet te willen reageren zolang het onderzoek loopt.

In de Tweede Kamer reageerden D66 en het CDA wel kritisch op de uitspraken van hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dat het lijkt te gaan om zelfverdediging. Zij vinden dat eerst meer onderzoek nodig is voordat een conclusie kan worden getrokken.

Nieuwenhuizen bleef maandag achter zijn uitspraken staan. "We hebben gezegd dat het lijkt op zelfverdediging, maar dat de zaak nog niet klaar is", reageerde hij op de kritiek. "Ik heb uitgelegd waarom we het echtpaar naar huis hebben gestuurd, maar ik heb ook gezegd dat die mensen wel verdachten blijven."