OM: uitspraken Deurne niet voorbarig

Bart Nieuwenhuizen, de Hoofdofficier van justitie, vind het niet voorbarig om te zeggen dat het doodschieten van de overvallers op de juwelier in Deurne lijkt te gaan om zelfverdediging. Hij verdedigde zijn uitspraak maandagochtend op Radio 1.

D66, CDA, advocaat Peter Plasman en de Bond van Wetsovertreders - die zich inzet voor de rechten van daders in plaats van slachtoffers, uitten kritiek op de uitspraak. Ze vinden dat er onderzoek nodig is voordat een conclusie getrokken kan worden.

"We hebben gezegd dat het lijkt op zelfverdediging, maar dat de zaak nog niet klaar is", reageert Nieuwenhuizen maandag op de kritiek. "Ik heb uitgelegd waarom we het echtpaar naar huis hebben gestuurd, maar ik heb ook gezegd dat die mensen wel verdachten blijven."

Kortom, zowel D66 als CDA als Peter Plasman als de Bond die criminelen in bescherming neemt hebben nogal moeite met luisteren en een overactieve fantasie, zo lijkt het.

De hoofdofficier vindt niet dat hij het anders had moeten aanpakken op de persconferentie. "Ik heb er geen spijt van. We hebben duidelijk uitgelegd dat het nog niet vastligt en dat het onderzoek nog niet af is."

Nieuwenhuizen kon verder geen nieuwe informatie over de zaak geven.