Opstelten: Drones met gezichtsherkenning zijn ok

Nederland zal in de toekomst drones gaan uitrusten met gezichtsherkenningscamera's. Dat blijkt uit antwoorden van minister van Spionage, onderdrukking en politiestaat Ivo Opstelten van de VVD (Veel Verboden Dingen) op vragen van D66. De inbreuk op de privacy van burgers noemt Opstelten geen reden af te zien van de ontwikkeling van deze systemen.

De Scan Eagle, de drone die defensie vorig jaar aanschafte, wordt ook gebruikt door justitie om met behulp van de infraroodcamera's wietplantages op te sporen. De drone is echter ook relatief eenvoudig geschikt te maken voor gezichtsherkenning.

Opstelten weigert uit te sluiten dat de drones van defensie in de toekomst worden voorzien van camera's waarmee gezichtsherkenning mogelijk is. "Eventuele inbreuken op de privacy die daarbij kunnen ontstaan zijn op zichzelf ook geen reden om dit bij voorbaat uit te sluiten", schrijft Opstelten.

D66-Kamerlid Gerard Schouw laat in een reactie weten zich zorgen te maken over de antwoorden van Opstelten. "Het ministerie blijft drones gewoon zien als hét middel om de Nederlandse bevolking in de gaten te houden. Dat tast de privacy van de burger aan." Schouw zegt de minister hier binnenkort op te zullen aanspreken in een debat over privacy. "We moeten echt wettelijk gaan vastleggen wat onbemande vliegtuigjes wel en niet mogen."

Omdat het gebruik van drones voor gezichtsherkenning politiek gevoelig ligt, heeft het kabinet het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op aandringen van de Kamer onlangs opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijke negatieve effecten van het gebruik van drones.

Eén groot voordeel, als in de nabije toekomst deze drones bewapend worden weten ze in ieder geval meteen wie er door een systeemfout afgeknald is.