Teeven moet wapenweigering beter onderbouwen

Redactie

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet beter onderbouwen waarom medewerkers van waardetransporteur Brink's geen vuurwapen mogen dragen. Dat heeft de rechter in Utrecht maandag besloten. Brink's wil beveiligers bewapenen zodat zij zich beter kunnen verdedigen tegen overvallers.

"De terughoudende opstelling van de overheid bij de beoordeling van een aanvraag tot het hanteren van vuurwapens is op zijn plaats", concludeert de rechtbank. Maar Teeven heeft niet alle specifieke omstandigheden in het geval van Brink's meegewogen. Hij moet daarom binnen zes weken nader motiveren waarom het verlof voor gewapende beveiliging bij Brink's moet worden afgewezen.

De afgelopen jaren zijn enkele opslagpanden overvallen, maar de werknemers waren vooral op zichzelf aangewezen omdat de politie niet naar binnen gaat om onnodig gevaar te vermijden. De beveiligers zouden steeds brutaler en agressiever te werk gaan.

Teeven weigert Brink's echter een wapenvergunning te geven. Volgens hem bestaat er grote kans op nog meer geweld en kunnen de wapens in criminele handen vallen. Volgens de bewindsman is de politie prima in staat om de panden te beschermen wanneer deze worden overvallen.