Raadsels rondom dood Palestijnse ambassadeur

Redactie

De Palestijnse ambassadeur in Tsjechië Jamal al-Jamal die op 1 januari in het gebouw van de Palestijnse diplomatieke missie in Praag overleed is toch niet door een explosie van een valstrikbom in een kluis om het leven gekomen. Dat hebben Tsjechische politieonderzoekers maandag gezegd.

De Tsjechische autoriteiten meldden dat de explosie die de ambassadeur het leven kostte niet uit de kluis kwam. Het is nog onduidelijk waardoor de ontploffing wel veroorzaakt werd. De politie zegt nog enkele weken nodig te hebben om het onderzoek af te ronden. De dood van de ambassadeur wordt onderzocht als een geval van nalatigheid.

De politie vond eerder al twaalf verboden wapens in het nieuwe complex, dat de ambassade en ambassadeurswoning omvat. De Palestijnen hebben officieel excuses aangeboden nadat het Tsjechische ministerie van buitenlandse zaken om opheldering had gevraagd.

De Palestijnse autoriteiten hebben uitgelegd dat ze de wapens eertijds cadeau hebben gekregen van functionarissen van het vroegere communistische Tsjechoslowakije. Dat onderhield, toen het nog deel uitmaakte van het Sovjet-blok, warme banden met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). De wapens zijn volgens de Palestijnen niet gebruikt.