Webb: "Liever minder grote rol in finale"

Maarten (rubbereend)

Howard Webb blijft voor altijd verbonden aan de WK-finale in 2010. De Engelse arbiter was één van de hoofdrolspelers in het duel tussen Nederland en Spanje. Webb (42) had vier jaar geleden in Johannesburg de leiding over de eindstrijd op het WK.

De finale werd na afloop bestempeld als een keihard duel. De schop van Nigel de Jong op het borstbeen van Xabi Alonso staat bij velen helder voor de geest. Webb denkt anno 2014 nog weleens terug aan de zomeravond in Zuid-Afrika.

"Die finale was intensief. Je moet daar mee om weten te gaan en doen wat op dat moment het beste lijkt", zegt de Engelsman op FIFA.com. "Ik had liever een minder grote rol gehad in de finale, maar van dit soort ervaringen leer je ook veel", vervolgt Webb, die in de verlenging van de eindstrijd een tweede gele kaart gaf aan John Heitinga.

De arbiter heeft de WK-finale één keer teruggekeken. "Misschien had ik bij één of twee momenten anders kunnen beslissen. Het was een eer om daar te zijn. Als ik er nu aan terugdenk gaan mijn haren overeind staan. En dat zijn er niet veel. Het was echt een fantastische ervaring. Het veld betreden, de bal meenemen en langs de wereldbeker lopen."

"Ik heb die beelden van vroeger vaak gezien en toen liep ik zelf langs die gouden beker", vertelt Webb, die komende zomer weer namens Engeland naar het WK gaat. "Voor mij is het hoe dan ook een win-win-situatie. Doet de Engelse ploeg het goed, dan kan ik daarvan genieten. En anders heb ik weer kansen", besluit de scheidsrechter.