De Heilige Graal is gevonden!

We kunnen stoppen met zoeken. De Heilige Graal is geen spirituele zoektocht of een voorwerp uit de persoonlijke collectie van Koning Arthur, niets van dat alles. Het is 'gewoon' de drinkbeker die Jezus gebruikte tijdens het laatste avondmaal. En hij is gevonden. In Spanje.

Margarita Torres en Jose Ortiza del Rio zijn ervan overtuigd dat ze de beker gevonden hebben die Jezus aan zijn heilige lippen gebracht heeft. De historici hebben twee Arabische documenten nauwgezet bestudeerd en zijn na drie jaar tot deze conclusie gekomen.

Hun bevinding is dat de beker door een bende moslims uit Jeruzalem is gestolen. Toentertijd waren er nog geen juweliersvrouwen die daar een stokje voor staken. De beker is later geschonken aan de Christelijke gemeenschap in Egypte. Toen daar een hongersnood uitbrak heeft koning Ferdinand I van León een helpende hand geboden. De Egyptenaren waren hun weldoener zo enorm dankbaar dat ze hem de beker cadeau deden. In die tijd is de beker onderdeel geworden van een kelk en is naar goed middeleeuws gebruik overdadig versierd met allerlei edelstenen die per stuk meerdere nationale hongersnoden zouden kunnen oplossen. Tegenwoordig, of beter gezegd; voor deze gigantische ontdekking, stond de kelk bekend als onderdeel van de huisraad van 11e eeuwse koningin Urraca van Castilië en León. Dat stond tenminste op de beschrijving van de kelk in een piepklein museumpje in de Basiliek van San Isidoro te León.

De beker zelf wordt gedateerd tussen 200 jaar voor de veronderstelde eigenaar en 100 jaar na de veroordeelde oproerkraaier. In die tijd werden er blijkbaar niet zoveel bekers gebruikt of vervaardigd, dus volgens die logica zou het kunnen kloppen. De onderzoekers beweren dat dit de enige kelk is, waarvan bekend is dat ie is verhuisd van Caïro naar León, dus moet dit 'hem' wel zijn.