Komst Icedôme uiterst twijfelachtig

Afgelopen zomer koos de Nederlandse schaatsbond KNSB voor de nieuw te bouwen Icedôme als toekomstige schaatstempel van Nederland. Het complex in Almere zou het nieuwe trainings- en wedstrijdcentrum van de Nederlandse schaatssport moeten worden en die rol overnemen van Thialf in Heerenveen.

Zoals destijds al door velen werd gevreesd lijkt het echter zeer twijfelachtig of men überhaupt kan beginnen met de bouw van de Icedôme. De initiatiefnemers hebben nog altijd geen financierder en exploitant gevonden en hebben daar nog tot dinsdag 1 april de tijd voor. Om het project te laten slagen moet een eventuele financierder 183 miljoen euro uit de portemonnee trekken.

Tsjalle van der Burg, sporteconoom aan de Universiteit van Twente, denkt niet dat het mogelijk is zonder steun van de gemeente Almere. Alleen als de overheid steun gaat geven kan het project uiteindelijk rendabel zijn. Hoe je het ook wendt of keert, er zal steun van de overheid moeten komen om het te laten slagen.

Dit lijkt echter een probleem te worden, want in mei vorig jaar liet de gemeente Almere namens een woordvoerder nog het volgende weten: "Almere is een groeistad en loopt volgens het Rijk achter wat betreft cultuur en sport. Het college heeft al beslist om een zwembad en een sporthal te bouwen naast het Topsportcentrum, dat al in het stadsdeel staat waar de Icedôme eventueel komt. Hierdoor is er geen sprake van een financiële bijdrage voor de schaatshal.' Volgens Van der Burg zou het bouwen van een casino een andere mogelijkheid zijn voor de gemeente om extra inkomsten rondom de Icedôme te genereren.

Rob de Jong, consultant en oud-directeur van bouwbedrijf BAM Vastgoed, zegt dat een dergelijk project nooit kan leven van alleen schaatsen. BAM is het bedrijf wat de hal wil gaan bouwen, maar dat kunnen zij niet zelf betalen. Banken staan echter niet te springen om geld uit te lenen voor risicovolle projecten als de Icedôme. 'Ik denk niet dat het plan gerealiseerd wordt', aldus de Jong. 'Alle huidige uitgangspunten zullen er denk ik niet komen. Het gevolg is dus dat het een soort Icedôme 2.0 zal moeten worden.'.

Hiermee doelt hij op een hal die een stuk goedkoper, maar ook veel minder ambitieus is. Het TranSportium in Zoetermeer en natuurlijk Thialf in Heerenveen zijn ook nog altijd van plan om het nieuwe schaatsmekka te worden of, in het geval van Thialf, te blijven. Als de plannen rondom de Icedôme gewijzigd worden kunnen de twee concurrenten naar de rechter stappen om hun idee alsnog een slagingskans te geven.