VS overwegen vrijlating Israëlische spion

Redactie

De Verenigde Staten zijn met Israël in gesprek over de mogelijke vervroegde vrijlating van de Israëlische spion Jonathan Pollard, in ruil voor Israëlische concessies aan de Palestijnen. Dat heeft een bron die goed op de hoogte is van de lopende vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten maandag gezegd.

De concessies moeten het mogelijk maken om de vredesonderhandelingen langer te laten voortduren dan de gestelde deadline van eind april. Wat de concessies precies inhouden is nog niet duidelijk.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich tot dusver tegen vrijlating van Pollard verzet. Ook het Pentagon en de inlichtingendiensten hebben steeds gezegd dat Pollard niet moet worden vrijgelaten.

Pollard was als civiele inlichtingenanalist werkzaam voor de Amerikaanse marine toen hij duizenden geheime documenten doorspeelde aan de Israëlische inlichtingendiensten. Hij werd in 1985 ontmaskerd en later tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij kan na dertig jaar vrijkomen, op 21 november 2015.