Inflatie eurozone zakt flink

De inflatie in de eurozone is vorige maand aanzienlijk gedaald naar een half procent. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat maandag in een eerste raming bekend. De geldontwaarding ligt daarmee lager dan in februari, toen prijzen gemiddeld met 0,7 procent stegen. In januari was dat nog 0,8 procent.

De inflatie daalde vooral doordat de prijzen van voedsel, alcohol en tabak in een veel lager tempo toenamen dan in februari. Gemiddeld werden deze producten slechts een procent duurder ten opzichte van een jaar eerder. In februari lag de inflatie voor voeding en genotsmiddelen nog op anderhalf procent.

Voor andere producten bleef de inflatie vorige maand ongeveer gelijk in de achttien landen van de eurozone. Zo werd energie gemiddeld 2,1 procent goedkoper dan vorig jaar, tegen 2,3 procent in februari. De prijzen van diensten stegen in maart met 1,1 procent op jaarbasis, waar dat een maand eerder nog een toename van 1,3 procent was.

De dalende inflatie in de muntunie is een doorn in het oog van de Europese Centrale Bank (ECB), die streeft naar een geldontwaarding van net onder de twee procent. Toch is de bank niet bang dat de lage inflatie omslaat in deflatie, zei ECB-president Mario Draghi begin vorig maand.

De vraag is echter of Draghi dat deze maand nog steeds denkt. In november was de lage inflatie al aanleiding om de belangrijkste ECB-rente te verlagen naar 0,25 procent, het laagste niveau ooit. Tot dusver heeft Draghi afgezien van verdere maatregelen. Of dat ook zo blijft, blijkt donderdag, wanneer de ECB het nieuwste rentebesluit bekendmaakt.