Economie groeit harder dan gedacht

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar harder gegroeid dan eerder werd gedacht. Het bruto binnenlands product nam in de laatste maanden van 2013 met 0,9 procent toe in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag in een tweede raming.

In de eerste raming van halverwege februari sprak het statistiekbureau nog van een groei van 0,7 procent. Dat was al fors hoger dan de groei van 0,3 procent in het derde kwartaal van vorig jaar, toen de economie voor het eerst in vijftien maanden tijd weer groeide.

Oorzaak voor de groei in het vierde kwartaal was onder meer de hogere consumptie van bedrijven, die bijvoorbeeld meer geld staken in de aanschaf van bedrijfsauto's. De uitvoer van goederen en de consumptie van huishoudens leverden daarentegen maar een kleine bijdrage aan het groeien van de economie.

Omdat de Nederlandse economie in de eerste twee kwartalen echter flink kromp, was er ook over het gehele jaar gemeten sprake van krimp. De groei in het derde en vierde kwartaal konden niet voorkomen dat het bbp over heel 2013 terugliep met 0,8 procent. Dat is even veel als in de eerste raming.

Qua bestedingsruimte voor huishoudens is het echter verre van rooskleurig.