Voorwaardelijke taakstraf voor schietende agent

Redactie

De agent die in IJsselstein schoot op een vluchtende auto met drie inzittenden heeft van de rechtbank in Utrecht een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur gekregen. Het Openbaar Ministerie, dat de man vervolgde voor drievoudige poging tot doodslag, wilde dat de man geen straf opgelegd zou krijgen.

De rechters oordeelden dat schuldigverklaring zonder oplegging van straf niet genoeg is omdat het aan toeval is te wijten dat er geen gewonden zijn gevallen. De agent aanvaardde volgens de rechtbank de kans dat iemand kon worden geraakt door de politiekogel. Bovendien is een agent getraind om adequaat te handelen in gewelddadige situaties.

Met het schieten veroorzaakte de agent onrust in de woonwijk waar het incident gebeurde, staat in het vonnis te lezen. Wel wordt in de strafmaat rekening gehouden met de gemoedstoestand van de man, die kort voor het schieten bijna werd aangereden, ook al was zijn schot disproportioneel. De taakstraf heeft de proeftijd van een jaar.

De agent maakte in augustus 2011 deel uit van een politieteam dat bezig was met een drugsactie. Het team wilde de bestuurder van een auto aanhouden. De bestuurder reed bij de actie in op de agent, die net op tijd kon wegspringen. Toen de auto wegreed, schoot de agent op de auto. De kogel ging door de achterruit.

Het OM had de zaak eerder voorwaardelijk geseponeerd. De IJsselsteinse dealer wist bij een procedure bij het gerechtshof in Arnhem voor elkaar te krijgen dat het OM toch vervolging moest instellen. Inmiddels is de bestuurder van de auto zelf veroordeeld voor het inrijden op de agent.