Zes verrassende filmtips voor de maand april

Filmmaand april is de maand van de iconen. Zo zijn er de blockbusters waarin iconen als Noah en Spiderman centraal staan. Verder wordt het verhaal van Yves Saint Laurent verteld in de gelijknamige film, verschijnt er een nieuwe filmversie van Beauty and the Beast en is Jaap Kooiman met het uitkomen van Toen Was Geluk Heel Gewoon opeens uitgegroeid tot een ware filmicoon.

En over echte iconen gesproken. Op de openingsavond van het 30ste Imagine Film Festival van Amsterdam wordt dit jaar de oeuvreprijs uitgereikt aan Alejandro Jodorowsky. De Chileense grootheid is naast regisseur ook stripscenarist en tarotlezer. Zijn meesterwerken zijn de bizarre cultfilms El Topo uit 1970 en The Holy Mountain uit 1973, daarnaast had hij verregaande plannen om een veertien uur durende versie van Dune te maken. Hier wordt uitgebreid op ingegaan in de documentaire Jodorowsky's Dune, die te zien is tijdens het festival dat gehouden wordt van 9 tot en met 18 april in EYE Amsterdam.


Filmtip 1: La Jaula de Oro (The Golden Cage)

Releasedatum: 3 april 2014
Genre: Drama
Regisseur: Diego Quemada-Díez
Acteurs: Karen Martínez, Rodolfo Domínguez en Brandon López
IMDb

Plot
Juan, Sara en Samuel, allen 15 jaar oud, ontvluchten hun thuisland Guatemala en reizen via Mexico naar de Verenigde Staten. Onderweg ontmoeten ze Chauk, een Tzotzil-indiaan die geen Spaans spreekt en ook geen officiële documenten heeft. Ze delen allen eenzelfde wens om een beter leven op te bouwen in de Verenigde Staten. Maar gaat hen dat lukken en komen ze überhaupt zonder kleurscheuren de grens over?

Verwachtingspatroon
Bijna een jaar geleden werd La Jaula de Oro, van de Spaanse regisseur Diego Quemada-Díez, met lof overladen tijdens het prestigieuze Filmfestival van Cannes. De film werd geprezen vanwege zijn documentaireachtige filmstijl en wisselende tempo’s. Ongetwijfeld heeft dit geresulteerd in een intense film waar iedereen zich in zekere zin mee kan identificeren. Ieder mens is tenslotte, op zijn eigen manier, op zoek naar een beter leven.

 


Filmtip 2: Snowpiercer

Releasedatum: 3 april 2014
Genre: Actie/Sciencefiction
Regisseur: Joon-ho Bong
Acteurs: Chris Evans, Tilda Swinton en Jamie Bell
IMDb

Plot
In het jaar 2031 is de aarde onbewoonbaar geworden na een mislukt experiment om de opwarming van de planeet een halt toe te roepen. De ijstijd die daardoor is aangebroken heeft ervoor gezorgd dat alleen de bewoners van de trein ‘Snowpiercer’ kunnen overleven. De opdeling van de trein in klassen leidt tot veel onrust en uiteindelijk tot een revolutie.

Verwachtingspatroon
Met geweldige films als The Host uit 2006 en Memories of Murder uit 2003 achter zijn naam, was het afwachten wanneer de Zuid-Koreaanse regisseur Joon-ho Bong een uitstapje zou maken naar Hollywood. Het moment is aangebroken en dat heeft hij geweten! Onder het toeziend oog van Amerikaanse filmproducenten heeft hij veel moeten knippen in zijn film, wat resulteerde in uitstel en vertraging.

Aan al het wachten komt nu een einde en is de film dan ook hier te zien. De trailer toont al enkele adembenemende en stijlvolle visuals en daarbij zit het met de cast ook wel goed. Namen als John Hurt (Alien), Ed Harris (A History of Violence) en Chris Evans (The Avengers) hebben in het verleden al bewezen dat zij geknipt zijn voor dit soort intense spektakelstukken. En net als de beste sciencefictionfilms, lijkt Snowpiercer daarbij een film te zijn die daadwerkelijk iets te zeggen heeft door morele vraagstukken aan de kaak stelt.

 


Filmtip 3: Noah

Releasedatum: 10 april 2014
Genre: Drama/Fantasy
Regisseur: Darren Aronofsky
Acteurs: Russell Crowe, Jennifer Connelly en Emma Watson
IMDb

Plot
In een wereld die overheerst wordt door barbaren, een hopeloze wereld zonder regen en gewassen, is er één man die uitverkoren is door God om de wereld te redden voordat een apocalyptische storm de wereld dreigt te vernietigen. Zijn naam is Noah (Russel Crowe), een man die strijdt voor vrede voor hem en zijn gezin.

Verwachtingspatroon
Eén van de meest controversiële films van het jaar is zonder twijfel Noah van de altijd imponerende regisseur Darren Aronofsky (Requiem for a Dream, Black Swan). De film, die naast de Arabische landen nu ook geweerd wordt in Indonesië, is overwegend positief ontvangen door zowel critici als het publiek. Episch, inventief en vooral zeer ambitieus.

Visueel is het een spektakelstuk, én dat voor een Bijbelse vertelling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zoveel ophef is ontstaan. Het verleden heeft bewezen dat regisseur Aronofsky een man is met op zijn zachtst gezegd een aantal opmerkelijke filmprojecten achter zijn naam. Hij is altijd al gefascineerd geweest door het verhaal van Noah en het is dan ook te hopen dat zijn visie, en niet die van filmstudio's, leidend is geweest aan de montagetafel. De trailer leidt wel tot twijfels, want naast indrukwekkende scènes bevat de trailer ook een hoge mate van mierzoete momenten en tenenkrommende dialogen die direct doen denken aan Mel Gibson in Braveheart.