FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 13 februari 2014

[upd] Word voetbaltrainer op je 3DS

Op 17 april verschijnt Nintendo Pocket Football Club in de eShop voor Nintendo 3DS. In deze game ben je trainer/manager van je eigen voetbalteam. De wedstrijden worden in retro-design weergegeven en er komt een speciale website waar je al jouw statistieken, en die van je vrienden, kunt bekijken.

Shibata kondigt releasedatum voor NPFC aan


Update 23.55 uur
Je team start natuurlijk onderaan en via de nationale competities kun je naar de internationale competities. Om je team te versterken kun je nieuwe spelers aantrekken op de transfermarkt of je huidige spelers verbeteren middels intensieve trainingen.

Tijdens elke wedstrijd ontvang je trainingskaarten waarmee je bepaalde statistieken van een speler kunt verbeteren. Er zijn maximaal drie kaarten per speler te gebruiken tijdens een training en bepaalde combinaties geven je een bonus zodat sommige statistieken nog hoger worden.

Het sociale aspect van de game is ook zeer belangrijk. Onderling zijn spelers uit te wisselen via de draadloze connectie van je 3DS. Dit uitwisselen betekent niet dat je spelers kwijtraakt, je stuurt namelijk een kopie van die speler.

FOK!toen: The Lion Sleeps Tonight

Wie 'awiemoeweh, awiemoeweh' hoort, begint het liedje direct te zingen. Disney nam het toch al overbekende nummer op in de film The Lion King, dit jaar alweer twintig jaar geleden. De jaren daarna gingen journalisten op zoek naar de juiste copyrighthouder en kwam men achter één van de treurigste voorbeelden van copyrightschending in de moderne geschiedenis. Daarom vandaag in FOK!toen: de oorsprong van "The Lion Sleeps Tonight", het populairste liedje dat ooit uit Afrika kwam, en hoe de Zuid-Afrikaan die het ooit voor het eerst zong nooit een cent zag van de tientallen miljoenen die het nummer sindsdien opbracht. 

We kennen tegenwoordig vooral de (verengelste) versies van Timon en Pumbaa, Tight Fit, The Tokens en een paar anderen. Daar begon het echter niet mee...

Awiemoweh, awiemoweh...
ZUID-AFRIKA, 1939. Solomon Linda werkte al jaren bij Gallo Record Company, het enige zwarte platenlabel in het land, als schoonmaker en platenverpakker. Hij had al in de jaren twintig een melodietje bedacht omdat hij destijds zong in dans- en bierhallen en vroeg zijn baas ruim tien jaar later of hij het een keer mocht opnemen. Dat mocht. Hij improviseerde ter plekke een solo, terwijl de zanggroep The Evening Birds het Zuluwoord 'mbube', ofwel 'awiemoweh', steeds herhaalde. 

Helemaal aan het eind van het nummer zong de solo'ende Solomon een spontaan bedachte melodie, die we inmiddels allemaal van “The Lion Sleeps Tonight” kennen (vanaf 2 minuut 20):

Linda kreeg van zijn werkgever omgerekend €1,15 voor de opname. Hij bleef bij Gallo Records bezemen en dozen inpakken tot zijn dood in 1962 en liet zijn straatarme gezinnetje zestien euro na, bij lange na niet genoeg voor zelfs maar een grafsteen.

“Mbube” werd echter tijdens zijn leven nog razend populair en ontwikkelde zich in Zuid-Afrika zelfs tot een hele stijl van zingen, ook 'Mbube' genoemd. Het nummer bevatte slechts twee woorden, 'Mbube' en 'Simba', ofwel 'leeuw, stop!' en werd de eerste Afrikaanse hit waarvan meer dan 100.000 exemplaren werden verkocht.

Mbube ('39)→ Wimoweh ('52)→ Lion Sleeps ('61)
Het nummer werd in 1949 ontdekt door folkmuziekkenner Alan Lomax, die werkte voor het label Decca. Lomax nam een single mee naar de States en liet het nummer horen aan folklegende Pete Seeger, die het meteen opnam in het live-repertoire van zijn band The Weavers. In 1952 volgde een single, die men “Wimoweh” noemde en die een aardige hit werd.

Seeger liet het copyright registreren op zijn eigen naam, omdat hem naar verluidt was verteld dat het liedje een ouderwets Afrikaans riedeltje is en daarom geen copyright bevatte. Seeger, een radicale anti-kapitalist, wordt sindsdien als een Amerikaanse Marcel van Dam 'links lullen, rechts vullen' verweten.

Achteraf gaf hij aan al snel door te hebben gehad dat het liedje wel degelijk ordinair was gejat, maar heeft hij naar eigen zeggen nooit gecontroleerd of de copyrightgelden wel naar het Zuid-Afrikaanse Gallo Records overgemaakt werden. (Dat werden ze niet of nauwelijks.) Dat was niet zo erg geweest als het daarbij bleef, gezien het vrij bescheiden succes van “Wimoweh”.

The TokensThe Tokens 

The Lion Sleeps Tonight: zonder Engels te barbaars
In 1961 volgde er echter een cover die “The Lion Sleeps Tonight” genoemd werd en sindsdien niet meer uit het wereldwijde muziekgeheugen weg te slaan is. De rhythm and blues-groep The Tokens coverde het nummer aanvankelijk zonder Engelse tekst. Dat vonden RCA-producers Hugo Peretti en Luigi Creatore niet zo'n probleem, maar het klonk toch een beetje als een stel wilden uit Brooklyn en men zocht voor een goeie single toch een iets Westerser geluid.

The Tokens vertelden de producers dat ze van het Zuid-Afrikaanse consulaat gehoord hadden dat de titel van het liedje 'leeuw' betekent. Dus schreven de Hugo en Luigi in '61 een paar regeltjes over een leeuw en kwam de versie tot stand die we allemaal kennen, inclusief de al bestaande (Solomon Linda-)melodie en achtergrond-awimoweh's. Vooral die laatste paar tonen die Linda aan het eind zong vond men interessant klinken. De wijs werd iets uitgebreid en als melodie gebruikt voor de Engelse tekst. Solomon Linda's solo werd door een operazangeres ingezongen.

The Tokens zelf smeekten de producers het nummer niet uit te brengen: “We schaamden ons ervoor. We probeerden Hugo en Luigi te overtuigen het nummer niet uit te brengen. Ze zeiden echter dat het een grote hit zou worden.” Hoewel de single inderdaad internationaal een enorme hit werd en praktisch overal op één belandde, werden de lyrics bekritiseerd voor de idiote simpliciteit ervan. Zo slapen katachtigen 's nachts meestal nauwelijks en leven leeuwen niet in de jungle.

“Deprimerend: slechts drie regeltjes” 
Enkele artiesten weigerden zelfs om het nummer te coveren, waaronder zangeres Ilonka David-Biluska toen men haar de Nederlandse vertaling voorlegde:

Ik keek naar de tekst en werd er neerslachtig van. Behalve een enorm aantal 'wimoweh's' waren er slechts drie regels. Ik parafraseer: een leeuw slaapt in een machtige maar stille jungle, nabij een vredevol en stil dorpje en een 'darling', vermoedelijk ergens in een hut in dat dorp, wordt verteld dat ze niet bang hoeft te zijn omdat de leeuw vannacht slaapt. De Nederlandse vertaling (…) liet zelfs dat 'darling'-gedeelte eruit en stelde slechts dat de jungle groot is, het dorpje klein en de nacht donker. En ja, de leeuw sliep.”

Er was dus kortom dubbel sprake van copyrightbedrog: door Seeger's “Wimoweh” en de bewerking van negen jaar later in de vorm van “The Lion Sleeps Tonight” boerden vooral de platenlabels Decca en RCA goed van het liedje, in plaats van de Zuid-Afrikanen die er in '39 mee kwamen.

Tight Fit: duidelijke pluspunten
Weer een generatie later, in 1982, volgde een cover van Tight Fit. In het live-optreden daarvan werden de vier pluspunten van de twee danseressen in (raar genoeg) panterpakjes nogal prominent in beeld gebracht – bekijk dat clipje hier. Hier het officiële videoclipje. In '82 zochten de producers van de nieuwe cover de weduwe van Linda op, die niet kon lezen of schrijven, om haar een kruisje te laten zetten onder wat nieuw papierwerk waarmee ook de komende jaren al het geld in Amerikaanse zakken verdween. 

The Lion King-dvd. Eigen foto (en dvd).The Lion King-dvd. Eigen foto (en dvd).

De rest is ook voor de jeugd van tegenwoordig bekend. In 1994 bracht Disney The Lion King uit en daartoe zocht men ook goed uit wie de copyrighthouders van de gebruikte liedjes waren, waaronder “The Lion Sleeps Tonight”. Dat bleek terug te leiden naar “Wimoweh” en vervolgens naar Linda's “Mbube”. Alleen al door de Lion King-film, -tekenfilmserie en -musical is naar schatting vijftien miljoen dollar aan copyrightgelden verdiend.

Door aandacht van The Rolling Stone voor Solomon Linda in 2000, werd er in 2002 een Emmy Award-winnende documentaire gemaakt over Linda en de copyrightzwendel die al 63 jaar voortduurde. Voor geïnteresseerden: die docu heet A Lion's Trail. In de docu zegt Seeger expliciet spijt te hebben van het níet opzoeken van Linda zelf, om hem een contract aan te bieden.

Familie krijgt sinds 2006 jaarlijks 2500 euro
Disney én de rechthebbers van de Seeger-cover “Wimoweh” (die het Disney-geld uitbetaald kregen) werden in 2004 door de erven van Linda aangeklaagd voor tien procent van de Disney-opbrengsten van “The Lion Sleeps Tonight”.

Vanaf dat jaar betaalden de Seeger-copyrighthouders jaarlijks 3000 dollar aan Linda's nabestaanden. Ook werd er in 2006 alsnog een deal gesloten om verdere opbrengsten van het liedje in een fonds te storten. Disney vocht de claim van 1,2 miljoen euro echter succesvol aan en stelde dat Linda's weduwe alle rechten al in 1982 had afgestaan. (Zonder te kunnen lezen of schrijven, opnieuw.)

“The Lion Sleeps Tonight” is kortom behalve een voorbeeld van een catchy oorwurm die al drie generaties niet weg te slaan is, ook tot op de dag van vandaag een toonbeeld van graaigedrag: 21.000 dollar (en één pond) in de handen van de familie van Linda en vijftien miljoen (plus alle gelden voor al die tientallen covers tussen 1951 en 2006) in de zakken van RCA (nu Sony), Decca (Universal Music Group, in handen van het Franse Vivendi), Pete Seeger en anderen.

Covers van nu tot nul 
Tot slot een selectie aan covers, van nieuw naar oud. Klikken leidt naar een nieuw YouTube-tabje in je browser:

2010 Cooldown Café ft. Gerard Joling
2006 Billy Joel 
2000 Party Animals 
2001 Rockapella
1998 Helmut Lotti
1997 The Muppets
1997 N'Sync
1995 Rafiki, Timon & Pumbaa
1995 Friends 
1994 Jimmy Cliff (componeerde dat jaar ook "Hakuna Matata")
1994 The Lion King (versie van The Tokens uit '61) 
1993 R.E.M.
1982 Tight Fit 
1975 Brian Eno 
1972 Robert John 
1968 The Tremeloes 
1965 Roger Whittaker 
1964 Chet Atkins
1962 Bert Kaempfert
1961 The Romeos: parodie ("The Tiger's Wide Awake")
1961 The Tokens
1960 Miriam Makeba
1959 The Kingston Trio
1952 Yma Sumac (wat een bereik heeft die dame! Dank aan user FritsFlits)
1952 The Weavers

Aangeraden cover: de versie van het Soweto Gospel Choir weet alle drie de hits, “Mbube”, “Wimoweh” en “The Lion Sleeps Tonight” meesterlijk in één vorm te gieten. 

Trailer/voorproefje van de docu A Lion's Trail:

[PL Darts] Lewis en Van Gerwen aan kop

Vanavond werd in Bournemouth, Engeland, de tweede speelronde van de Premier League Darts afgewerkt. Namens Nederland wist alleen Michael van Gerwen te winnen, hij won van de Schot Robert Thornton. Van Gerwen staat na twee speelronden samen met Adrian Lewis, die won van Phil Taylor, aan kop van de competitie.

Wes Newton(91,36) 7-5 (89,69)Raymond van Barneveld

In een zeer matige wedstrijd tussen Barney en The Warrior wist de Nederlander bij een 1-1 stand via een 83 finish als eerste een break te plaatsen. Legbehoud betekende een verschil van twee legs waardoor Barney als eerste de finishstreep in zicht kreeg: 5-4. Na een gezapige eerste helft van de partij, het enige lichtputje betrefte een 149-finish van Newton, kenmerkte de tweede helft van de partij zich door een paar flinke missers van Van Barneveld. De Nederlander mist onder andere vier pijlen om zich te verzekeren van een punt, hetgeen een break betekende voor de Engelsman. In de twaalfde leg stuurde The Warrior via 20 en tops Van Barneveld met een illusie rijker huiswaarts.

Adrian Lewis(100,57) 7-3 (98,27)Phil Taylor

Na de oorwassing van Taylor door Michael van Gerwen vorige week, lijkt The Power op revanche uit te zijn. Toch mist de grootmeester ook deze week veel. Waar hem vorige week de trippels in de steek lieten waren het nu de dubbels. Jackpot profiteerde tot tweemaal toe in de legs van Taylor en kwam derhalve 5-0 voor. Het aanwezige publiek in Bournemouth klom op de banken toen in de 13e leg Taylor zich eindelijk op het scorebord zette, waarna hij er middels een fraaie 140 finish 5-2 van maakte. Lang mocht The Power van de opleving niet genieten want  uiteindelijk brak Jackpot via 41 voor de tweede nederlaag op rij voor Taylor.

Robert Thornton(90,23) 5-7 (95,83)Michael van Gerwen

Zo eenvoudig als het vorige week liep, zo lastig kan het de week erna zijn. Tegen The Thorn mistte MVG veel dubbels. Toch pakte beide darters hun eigen legs met een gemiddelden ruim boven de 100 punten. Breaks over een weer zorgden voor 4-5 voor Mighty Mike, waarna de man uit Boxtel met een 121-finish zijn eerste punt pakte. Thornton kwam er daarna niet echt meer aan de pas en zo boekte Van Gerwen, na de 7-0 winst op Taylor vorige week, zijn 2e overwinning op rij in deze Premiere League, 5-7.

Sterren in de rij voor rampenfilm Sharknado 2

De rampenfilm Sharknado 2: The Second One heeft een flinke reut aan Hollywoodsterren weten te schaken. Acteurs Vivica Fox en Judd Hirsch, zanger Mark McGrath, presentatrice Kelly Osbourne en komieken Andy Dick en Judah Friedlander hebben allen getekend voor bijrollen in de tweede film over rondwaaiende haaien. Tara Reid en Ian Ziering spelen wederom de hoofdrollen, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Sharknado uit 2013, met 'Enough Said' als veelzeggend onderschrift, combineerde voor het eerst de klassieke horrorconcepten van een van 's werelds dodelijkste roofdieren en een allesvernietigende natuurramp. Door een woeste tornado werden duizenden hongerige haaien de binnenstad van Los Angeles in geslingerd. In het vervolg wordt Manhattan aangedaan.

De eerste film was in de Verenigde Staten slechts een avond in de bioscoop te zien en bracht in tweehonderd zalen een magere tweehonderdduizend dollar op. Daarna vergaarde de film echter een cultstatus onder de horrorfanaten.

Zoals zo vaak spelen de bijrolacteurs veel te kleine rollen waarmee ze hun imago op de hak nemen. Zo is de sinds een paar jaar superbrave Osbourne te zien als stewardess en de doorgaans vuilbekkende Dick als noeste politieagent. Hirsch, bekend van de sitcom Taxi, speelt uiteraard een taxichauffeur.

[vid] Wapens maken met je 3DS

Heb jij altijd al een stoere bebaarde wapensmid willen zijn? Nintendo maakt het mogelijk. Tijdens de Nintendo Direct-presentatie heeft de uitgever namelijk een nieuw spel bekendgemaakt, Weapon Shop de Omasse.

In het spel moet je wapens smeden door op het juiste moment bepaalde handelingen uit te voeren. De wapens die je maakt kun je dan verhuren aan avonturiers die er mee aan de slag gaan. Zijn je wapens goed en weten de avonturiers hun queestes te volbrengen? Dan krijg jij een deel van de opbrengst. Lukt het niet? Dikke vette pech.

Weapon Shop de Omasse komt 20 februari uit op Nintendo 3DS via de Nintendo eShop.

Badmintonners ondanks grote zege uitgeschakeld

De Nederlandse badmintonners zijn op het EK in Basel in de groepsfase uitgeschakeld. Oranje versloeg Wales donderdag weliswaar met 5-0, maar dat bleek niet genoeg om als een van de twee beste nummers twee door te dringen tot de kwartfinale.

Erik Meijs, Rick Fransman, Mark Caljouw en de duo's Ruud Bosch/Koen Ridder en Jacco Arends/Jelle Maas wonnen hun wedstrijden tegen Wales. Daardoor eindigde Nederland als tweede in groep 5 achter Zweden. Rusland en Frankrijk, die in hun groep ook als tweede eindigden, hadden echter een beter gamesaldo en voegden zich bij de laatste acht.

De Nederlandse vrouwen verloren ook hun derde duel in Basel. Donderdag werd met 3-2 verloren van Ierland. De duo's Myke Halkema/Eefje Muskens en Samantha Barning/Selena Piek wonnen hun wedstrijd tegen de Ieren, maar Iris Tabeling, Alida Chen en Gayle Mahulette gingen in hun enkelpartij allemaal onderuit. Met drie nederlagen eindigde Nederland als laatste in zijn groep.

Waterbedrijf haalt gas uit water

Vitens haalt vanaf vrijdag methaangas uit het Friese grondwater om er stroom van te maken. Dat heeft het waterbedrijf donderdag aangekondigd. Vitens is naar eigen zeggen het eerste waterbedrijf ter wereld dat methaan uit water onttrekt. De techniek moet het bedrijf de komende jaren miljoenen euro's besparen op stroomkosten.

Vitens begint vrijdag bij zijn waterproductiebedrijf in Tjerkgaast met de gaswinning. Om het gas uit het water te halen gebruikt het een systeem dat het grondwater vacuüm zuigt. Ieder jaar moet dat Vitens het equivalent van 1,8 miljoen kubieke meter aardgas opleveren, evenveel als 1400 huishoudens jaarlijks verbruiken.

Het bedrijf gebruikt het gas om elektriciteit op te wekken. Dat levert een energiebesparing op van een half miljoen euro per jaar. Door methaan om te zetten in stroom wordt voorkomen dat het broeikasgas in de atmosfeer terechtkomt. Vitens onderzoekt of de techniek ook op andere locaties kan worden ingezet.

Vitens is het grootste waterbedrijf van Nederland. Het bedrijf levert water aan huishoudens in Gelderland, Utrecht, Overijssel, Friesland en Flevoland.

'Koning terug naar Sochi voor schaatsen'

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw gaan dit weekend terug naar Sochi om de 1500 meter schaatsen van de mannen en vrouwen bij te wonen. Dat meldt althans persbureau Reuters. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wil het bericht niet bevestigen. Ook het Internationaal Olympisch Comité, waar Willem-Alexander erelid van is, kan er niets over zeggen.

Onder anderen Ireen Wüst, Mark Tuitert en Jan Blokhuijsen komen dit weekend in actie. De verwachting is dat Nederland opnieuw medailles wint. De 1500 meter bij de mannen wordt zaterdag verreden, die van de vrouwen op zondag.

De koning en koningin waren sinds vrijdag in Sochi en vlogen dinsdagavond weer naar huis. Willem-Alexander liet eerder weten dat hij vanwege zijn grote 'sporthart' langer in Sochi hadden willen blijven. Nederland heeft tot nu toe twaalf medailles gewonnen op de Spelen.

Na het weekend kan het koningspaar door naar Oostenrijk. Daar staat maandag de jaarlijkse wintersportfotosessie van de koninklijke familie in het Oostenrijkse Lech op het programma.

[WTT] Murray moeizaam naar kwartfinale Rotterdam

Andy Murray heeft bij het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam met veel moeite de kwartfinale bereikt. De Wimbledon-kampioen had in Ahoy meer dan twee uur nodig om de Oostenrijkse qualifier Dominic Thiem van zich af te schudden: 6-4, 3-6 en 6-3.

Murray werd door toernooidirecteur Richard Krajicek pas op het laatste moment met een speciale wildcard aan het deelnemersveld toegevoegd. De nummer zes van de wereld is een welkome versterking na het afhaken van Stanislas Wawrinka, de winnaar van de Australian Open.

In de kwartfinale is de als tweede geplaatste Murray gekoppeld aan Marin Čilić. De Kroaat zorgde woensdag voor een verrassing door de Fransman Jo-Wilfried Tsonga (5) uit te schakelen.

Landen besluiten tot actie tegen stroperij

Stroperij is een ernstige misdaad. Dit hebben zo'n 50 landen donderdag tijdens een internationale conferentie in Londen nog eens onderstreept. Zij hebben dan ook "krachtige en urgente" maatregelen afgesproken om de handel in producten van bedreigde diersoorten tegen te gaan.

De deelnemende landen en diverse VN-organisaties spraken af onderling beter samen te werken om de wereldwijde stroperij een halt toe te roepen. Er wordt een prioriteit gemaakt van onderzoeken naar corruptie en georganiseerde misdaad, aldus de BBC. Politie en justitie moeten worden versterkt. Lokale gemeenschappen moeten meer worden betrokken bij inspanningen om te zorgen dat bedreigde diersoorten een veilig leefgebied hebben.

Jaarlijks worden tienduizenden neushoorns, olifanten en tijgers illegaal gedood. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) verwelkomt dan ook dat de deelnemende regeringen en organisaties in Londen een "sterke boodschap" hebben afgegeven.

Landen besluiten tot actie tegen stroperij
Landen besluiten tot actie tegen stroperij (Foto: ANP)

[Foto] Sochi in beeld deel 2

Tijdens deze Olympische Winterspelen zullen we hier op FOK!sport regelmatig de mooiste foto's op een rij zetten. Afgelopen maandag verscheel al deel 1, vandaag kun je kijken naar de mooiste foto's van de afgelopen dagen.

Het onverwachte, maar mooie Nederlandse podium op de 500 meter bij de mannen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Het onverwachte, maar mooie Nederlandse podium op de 500 meter bij de mannen (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

IOC-lid Camiel Eurlings mocht de medailles uitreiken en daar was hij duidelijk mee in zijn nopjes (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
IOC-lid Camiel Eurlings mocht de medailles uitreiken en daar was hij duidelijk mee in zijn nopjes (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

De afsprong van Yoshito Watabe bij het schansspringen van de noordse combinatie levert een foto met een adembenemend uitzicht op. Watabe zou uiteindelijk de zilveren medaille veroveren (PRO SHOTS/GEPA)
De afsprong van Yoshito Watabe bij het schansspringen van de noordse combinatie levert een foto met een adembenemend uitzicht op. Watabe zou uiteindelijk de zilveren medaille veroveren (PRO SHOTS/GEPA)

Tina Maze kust de sneeuw waarop ze zojuist de gouden medaille op de afdaling heeft gewonnen (PRO SHOTS/GEPA)
Tina Maze kust de sneeuw waarop ze zojuist de gouden medaille op de afdaling heeft gewonnen (PRO SHOTS/GEPA)

Het is aangenaam vertoeven in het olympisch park. Aan de kust van de Zwarte Zee loopt de temperatuur inmiddels richting de twintig graden (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Het is aangenaam vertoeven in het olympisch park. Aan de kust van de Zwarte Zee loopt de temperatuur inmiddels richting de twintig graden (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Margot Boer is door het dolle heen na het behalen van de bronzen medaille op de 500 meter. Haar coach Marianne Timmer geniet van de vreugde van haar pupil (PRO SHOTS/ANP)
Margot Boer is door het dolle heen na het behalen van de bronzen medaille op de 500 meter. Haar coach Marianne Timmer geniet van de vreugde van haar pupil (PRO SHOTS/ANP)

Met de neus slechts enkele centimeters boven het ijs denderen de dames tijdens de skeleton naar beneden (PRO SHOTS/GEPA)
Met de neus slechts enkele centimeters boven het ijs denderen de dames tijdens de skeleton naar beneden (PRO SHOTS/GEPA)

Veel spektakel tijdens de slopestyle, hier zie je Oscar Wester in actie (PRO SHOTS/Bildbyran)
Veel spektakel tijdens de slopestyle, hier zie je Oscar Wester in actie (PRO SHOTS/Bildbyran)

Vallen hoort bij het shorttrack. Tijdens de relay bij de heren gingen Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderuit waardoor Nederland onbedreigd de finale haalde (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)
Vallen hoort bij het shorttrack. Tijdens de relay bij de heren gingen Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderuit waardoor Nederland onbedreigd de finale haalde (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Ook in de bergen begint de temperatuur aardig op te lopen. Tijdens de tien kilometer langlaufen bij de dames kon Astrid Uhrenholdt zelfs met korte mouwen van start gaan (PRO SHOTS/Bildbyran)
Ook in de bergen begint de temperatuur aardig op te lopen. Tijdens de tien kilometer langlaufen bij de dames kon Astrid Uhrenholdt zelfs met korte mouwen van start gaan (PRO SHOTS/Bildbyran)

Topfavorieten Canada in actie tijdens het curlingtoernooi (PRO SHOTS/GEPA)
Topfavorieten Canada in actie tijdens het curlingtoernooi (PRO SHOTS/GEPA)

Met een perfecte race behaalde Stefan Groothuis de eerste plaats op de 1000 meter. Michel Mulder wist beslag te leggen op de derde plaats (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)
Met een perfecte race behaalde Stefan Groothuis de eerste plaats op de 1000 meter. Michel Mulder wist beslag te leggen op de derde plaats (PRO SHOTS/ZUMA Sports Wire)

Nieuwe DLC voor Battlefield 4

De nieuwste DLC voor Battlefield 4, Second Assault, komt 18 februari. De nieuwste uitbreiding is dan alleen nog beschikbaar voor de premium members. Twee weken later is de DLC voor iedereen beschikbaar. Dit is bevestigd op Battlelog. De uitbreiding komt naar de pc, PS3, PS4 en Xbox 360 . Deze uitbreiding brengt oude, door fans gekozen Battlefield 3-maps terug. De uitbreiding is al uitgebracht voor de Xbox One.

Met Second Assault worden vier oude maps opnieuw geïntroduceerd. De line-up bestaat uit Gulf of Oman, welke oorsprongkelijk uit Battlefield 2 komt, Operation Metro, Caspian Border en Operation Firestorm. De maps zijn opnieuw ontwikkeld voor de nieuwe Frostbite 3-engine.

De maps hebben een grondige upgrade gehad, zo kun je de communicatietoren in Caspian Border laten instorten en een giftige brand veroorzaken bij Operation Firestorm. De nieuwste DLC brengt diverse nieuwe dingen mee, zoals een nieuwe game-modus Capture the Flag. Vijf nieuwe wapens en de beruchte Battlefield 2 dune buggy.

Eind maart komt Naval Strike uit voor premium members. Deze nieuwe DLC introduceert diverse nieuwe maps, zoals Operation Mortar. Een exacte datum is nog niet bekend.

Valentijn: gevangen en onthoofd

De ware geschiedenis van Valentijnsdag is niet bezaaid met rozen, liefdesbrieven en chocolade. Misdaad, opsluiting en executie zijn de grondslag van de dag waarop we geparfumeerde lieve briefjes zenden naar geliefden en personen waar we op geilen.

In de geschiedenisboeken wordt gewag gemaakt van drie heiligen met de naam Valentijn, maar als we auteur Gregg Tobin mogen geloven, is er eentje die daadwerkelijk in aanmerking komt om de (onbedoeld) geestelijk vader te zijn van de dag der liefde.

Deze geestelijke wandelde rond in het Romeinse Rijk van de derde eeuw. Niet de meest ideale tijd om een ingezetene te zijn van de voormalig wereldmacht. De periode tussen 235 en 268 staat namelijk bekend als de Crisis van de derde eeuw. En daarmee wordt geen ingestorte huizenmarkt bedoeld, of het uiteenspatten van een financiële luchtbel. Ten tijde van deze crisis jeukte het van de burgeroorlogen, was er een groot verloop op de functie van Keizer en viel het rijk zelfs tijdelijk uiteen.

Om zichzelf en het rijk van voldoende soldaten te kunnen voorzien, bedacht Keizer Claudius II dat het wel handig zou zijn om een trouwverbod in te stellen. In al zijn wijsheid redeneerde Claudius dat ongetrouwde soldaten een stuk meer vechtlustig zouden zijn dan getrouwde.

Dit is het moment dat een vervelende spelbreker in de vorm van een Christelijke priester in het verhaal komt. Valentijn was namelijk van mening dat trouwen een heilig sacrament is. Een geschenk van God aan de mensheid. In het geniep begon Valentijn trouwdiensten te organiseren. Op deze manier konden veel jonge Romeinen elkaar toch nog het jawoord geven.

Maar… helaas, de plechtigheden werden ontdekt. Valentijn werd in de gevangenis gegooid. Desondanks gingen de verzoeken aan de heilige gewoon door. Tobin vermoedt dat het gebruik om elkaar brieven te sturen een afgeleide is van de brieven die Valentijn door de tralies ontving. Volgens Romeinse rechtspraak had de priester een behoorlijke misdaad begaan en hebben ze maar zijn kop eraf geslagen. De kerk maakte later een martelaar van hem, gestorven voor de liefde en de liefde aan God.

In de vijfde eeuw besloot Paus Gelasius I dat 14 februari voortaan de dag van Valentijn zou zijn. Latere schrijvers als Geoffrey Chaucer en William Shakespeare deden nog een flinke romantische duit in het zakje. Paus Paulus VI heeft in 1969 Valentijnsdag weer van de Katholieke liturgische kalender geschrapt.

Opvallend detail is trouwens dat de heidense Romeinen rond 15 februari iets vierden dat duidelijk enige raakvlakken heeft met Valentijsdag. Men vierde destijds Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest in de grot waar ooit de stichters van Rome, Romulus en Remus werden (op)gevoed door een wolvin. De avond voor Lupercalia was het echter traditie dat jonge mensen elkaar de liefde verklaarden. Hier komt waarschijnlijk de frase 'wil jij mijn Valentijn zijn?' vandaan.

WŁst beste Nederlandse olympiŽr ooit op de Winterspelen

Dankzij de zilveren medaille van vandaag is schaatsster Ireen Wüst de succesvolste Nederlandse olympiër ooit op de Winterspelen. Ze passeerde daarmee oud-schaatser Ard Schenk die tot nu toe de lijst van wintersporters aanvoerde.

Op drie Olympische Spelen verzamelde Wüst inmiddels drie gouden, één zilveren en één bronzen medaille. Schenk heeft nooit een bronzen medaille veroverd in zijn sportloopbaan. Ook schaatser Sven Kramer zit op het vinkentouw in het klassement met tweemaal goud, eenmaal zilver en tweemaal brons.

Voor Wüst gloort zelfs de eerste plaats van alle Nederlandse olympiërs. Daar staat nu oud-zwemster Inge de Bruijn met viermaal goud en tweemaal zilver en brons. De schaatsster maakt in Sochi nog kans op drie medailles. Bij de 1500 meter en de ploegenachtervolging is ze zelfs favoriet voor goud. Op de 5000 meter is Wüst geen topfavoriet maar maakt ze wel kans op eremetaal.

Facebook niet alleen meer voor man en vrouw

Facebook zal voortaan niet langer alleen nog bestaan uit mannelijke en vrouwelijke profielen. De sociale netwerksite maakt het mogelijk voor gebruikers uit een lijst met zo'n vijftig begrippen te kiezen welke term zij het best op hun geslachtsbeleving van toepassing achten.

De nieuwe mogelijkheden worden donderdag eerst beschikbaar gesteld voor de ongeveer 159 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten. Facebook wil hiermee mensen tegemoet komen die zich beschouwen als androgyn, interseksueel of transseksueel. Het is overigens ook mogelijk je geslachtsidentiteit op Facebook geheim te houden.

[Overzicht] Uitslagen Sochi dag 6

Vandaag was de zesde dag van Olympische Winterspelen in Sochi. FOK!sport geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor de verandering was er vandaag eens geen goud voor Nederland bij het schaatsen. Op de 1.000 meter voor vrouwen was de Chineze Hong Zhang duidelijk te sterk voor de rest. Dit betekende de eerste gouden medaille ooit voor China in het schaatsen. Voor Nederland won Ireen Wüst vandaag zilver en was er brons voor Margot Boer. De teller komt hiermee twaalf medailles, waarmee het record van Nagano 1998 (elf medailles) nu al verbroken is.

Ook bij het shorttrack was er Nederlands succes. De mannen plaatsten zich voor de finale op de aflossing, al werden ze daarbij wel geholpen door een val van Zuid-Korea en van de Verenigde Staten. Op de 500 meter bij de dames werd Jorien ter Mors in de halve finale uitgeschakeld. Het goud ging naar de Chinese Jianrou Li nadat haar drie concurrentes voor haar onderuit gingen. Sjinkie Knegt had naast het resultaat met de ploeg ook nog een persoonlijk succes, hij bereikte de kwartfinales van de 1.000 meter.

Uitslagen finales:

Sport Onderdeel man/vrouw Goud Zilver Brons
Biatlon 20 km individueel mannen Martin Fourcade (Fra) Erik Lesser (Dui) Jevgeni Garanitsjev (Rus)
Freestyleskiën Slopestyle mannen Joss Christensen (VS) Gus Kenworthy (VS) Nicholas Goepper (VS)
Langlaufen 10 km (klassieke stijl) vrouwen Justyna Kowalczyk (Pol) Charlotte Kalla (Zwe) Therese Johaug (Noo)
Rodelen Estafette gemengd Duitsland Rusland Letland
Schaatsen 1000m vrouwen Hong Zhang (Chi) Ireen Wüst (Ned) Margot Boer (Ned)
Shorttrack 500m vrouwen Jianrou Li (Chi) Arianne Fontana (Ita) Seung-hi Park (Zko)

Medaillespiegel:

# Land
1 Duitsland 7 2 1 10
2 Canada 4 4 2 10
3 Noorwegen 4 3 6 13
4 Nederland 4 3 5 12
5 Verenigde Staten 4 2 6 12
6 Zwitserland 3 0 1 4
7 Rusland 2 5 4 11
8 China 2 1 0 3
9 Frankrijk 2 0 2 4
10 Polen 2 0 0 2

Magath heeft geen trek in functie Van Marwijk

Bert van Marwijk hoeft niet bang te zijn dat hij bij Hamburger SV wordt vervangen door Felix Magath. In een open brief aan de fans laat de Duitse trainer donderdag weten er geen oren naar te hebben om de oud-bondscoach van Oranje te vervangen. Van Marwijk verloor met HSV zes competitiewedstrijden op rij en staat onder grote druk.

Magath, oud-speler en oud-trainer van de Hamburgse club, werd de afgelopen dagen gepolst door de clubleiding. "Helaas houden bij HSV te veel mensen krampachtig vast aan hun positie", schrijft Magath. "Een aantal personen binnen de raad van commissarissen en de raad van bestuur zijn tegen mijn aanstelling. Hoe kan in die omstandigheden proberen een club voor degradatie te behoeden?"

Volgens Magath heerst er interne verdeeldheid binnen de top van HSV. "En de eenheid binnen een club is juist topprioriteit. Zonder dat kan er niets slagen. Helaas zijn er te veel individuele belangen die spelen. Ik had jullie als fans graag beter nieuws gegeven."

Van Marwijk kan ondanks het afhaken van Magath nog lang niet opgelucht ademhalen. De namen van Mirko Slomka en Thomas Schaaf zingen ook nog rond in Duitse media. Zaterdag staat voor HSV de cruciale ontmoeting met hekkensluiter Eintracht Brauschweig op het programma.

Gemeenten: onderwijs en opvang onder een dak

Gemeenten willen dat op termijn een basisvoorziening ontstaat voor onderwijs van 0 tot en met 12 jaar. Daarin moeten basisonderwijs, kinderopvang, peuterspeelzaal en voorschoolse educatie worden samengevoegd.

Dat hebben de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de wethouders van de vier grote steden woensdag in een brief aan minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekkers (VVD) geschreven.

Voor het plan bestaat breed draagvlak, zo schrijven de gemeenten. Zowel de PO-raad, de MO Groep als de Brancheorganisatie Kinderopvang zouden het steunen. Uit een brief die de PO-raad donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat ook. De raad dringt er bij de Kamer op aan 'de organisatie van één voorziening voor alle peuters mogelijk te maken'.

Als het voorstel van de gemeenten wordt ingevoerd, betekent dat dat peuters tussen de 2,5 en 4 jaar vanaf 2016 twee tot vier dagdelen per week naar een voorschoolse voorziening kunnen. Ze kunnen hier 'bij voorkeur' gratis gebruik van maken.

Kinderen van hoogopgeleide ouders zouden volgens het plan twee dagdelen per week vergoed moeten krijgen en voor kinderen van laagopgeleide ouders, de zogenoemde doelgroeppeuters, worden vier dagdelen betaald.

De gemeenten schatten de kosten voor het plan op maximaal 815 miljoen euro. De gemeenten stellen dat 'de kansen die de basisvoorziening peuters biedt, de kosten rechtvaardigen'. Het rijk geeft nu jaarlijks ongeveer 356 miljoen uit aan voorschoolse educatie.

Het plan is een alternatief voor het kabinetsvoorstel dat Asscher vorig jaar presenteerde en waar de Tweede Kamer woensdag over praat. De gemeenten hebben 'grote bezwaren' tegen het voorstel van de minister. 'De kans op onderwijsachterstanden wordt door het plan eerder groter dan kleiner. Daarmee is het een stap terug in plaats van vooruit', zo stellen ze.

Ook de PO-raad vindt dat de huidige kabinetsplannen 'niet ver genoeg reiken'. De raad pleit voor een voorziening in 'doorgaande lijn met het onderwijs' om kinderen een zo goed mogelijk start te geven.

Het belangrijkste verschil tussen het plan van Asscher en het alternatieve plan zit volgens de gemeenten in het feit dat zij 'inzetten op de ontwikkeling van alle peuters als voorbereiding op de basisschool, terwijl het kabinet de kinderopvang als arbeidsparticipatie-instrument voorop zet en daarbij onderscheid maakt tussen peuters van werkende ouders en peuters van niet-werkende ouders'.

Nederland wil voortouw bij migrantenfraude

Nederland wil samen met België en Luxemburg in Europa het voortouw nemen bij de bestrijding van onderbetaling en uitbuiting in de bouw. Dat hebben premier Mark Rutte (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag in Brussel afgesproken met hun ambtgenoten.

De 28 landen van de Europese Unie maakten in december afspraken om fraude en misbruik bij grensoverschrijdend uitzendwerk in de bouw tegen te gaan. Door de nieuwe afspraken kunnen boetes voor bedrijven die hun werknemers minder betalen dan in de cao is afgesproken ook in het buitenland worden geïnd.

De nieuwe regels moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door de 28 afzonderlijke lidstaten. De drie Benelux-landen willen nu al werk maken van het omzetten van de Europese plannen. Ook willen ze in Europa voor elkaar krijgen dat de premieontduiking door misbruik van de regels harder kan worden aangepakt.

Op dit moment worden met name Oost-Europeanen via schijnconstructies ingezet in Nederland. Ze zijn op papier in dienst van bedrijven in eigen land en worden gedetacheerd in Nederland, waardoor ze niet volgens de Nederlandse cao hoeven te worden betaald. Daardoor verdringen ze Nederlandse arbeidskrachten van de markt.

Behalve voor de Europese afspraken tegen onderbetaling en uitbuiting bij internationaal uitzendwerk spraken de bewindslieden donderdag ook af dat de drie landen nauwer gaan samenwerken bij de inspecties van het beroepsgoederenvervoer.

Europese Xbox-baas stapt op

Chris Lewis, hoofd van de Xbox-divisie voor Europa, het Midden Oosten en Afrika, stapt na 25 jaar op bij Microsoft. Dit hebben beide partijen vandaag bevestigd. De komende weken wordt gezocht naar een opvolger waarna Lewis zich gaat richten op zijn eigen interesses.

Lewis was verantwoordelijk voor de releases van Xbox, Xbox 360 en Xbox One in Europa. In zijn tijd bij de Xbox-divisie groeide Xbox 360 uit tot de populairste console in onder andere het Verenigd Koninkrijk. Wat Lewis precies gaat doen na zijn vertrek is nog niet bekend.

Chris Lewis (Foto: The Telegraph)

Waalwijk wil RKC - Ajax toch laten doorgaan

De gemeente Waalwijk doet een poging om de Eredivisiewedstrijd tussen RKC en Ajax toch op 22 maart te laten spelen. Het duel werd verplaatst naar 3 april. Burgemeester Nol Kleijngeld en wethouder Ronald Bakker (Sport) hebben in een brief aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid) gevraagd of de politie-inzet rond de nucleaire top NSS in Den Haag kan worden aangepast.

Op die manier zou het duel tussen RKC Waalwijk en Ajax op 22 maart toch kunnen doorgaan. Vanwege de nucleaire top zijn in totaal zes competitieduels door de KNVB verplaatst naar begin april. Naast RKC - Ajax zijn dat Heracles Almelo - Feyenoord, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda, FC Utrecht - SC Cambuur.

De KNVB heeft donderdagmiddag 3 april aangegeven als alternatieve datum. RKC vreest dat er wegens het tijdstip minder supporters naar het stadion komen. "De wedstrijd tegen Ajax is voor RKC normaal gesproken een uitverkocht huis. Nu zal de club fors verlies lijden in een periode dat ze moeite heeft alle financiële eindjes aan elkaar te knopen", schrijven Kleijngeld en Bakker volgens het ANP in de brief.

Volgens de Brabantse club is het voor een doordeweekse middag ook moeilijker om vrijwilligers op de been te krijgen. Bovendien worden sponsors benadeeld als de wedstrijd niet in de avonduren kan worden gespeeld.

Brouwers mag MŲnchengladbach verlaten

Roel Brouwers krijgt bij Borussia Mönchengladbach geen nieuw contract aangeboden. Dat kreeg de verdediger deze week te horen. "We hebben hem verteld dat er geen contractverlenging meer voor hem in zit", liet technisch directeur Max Eberl donderdag volgens het ANP weten.

Brouwers komt bij Mönchengladbach dit seizoen amper aan spelen toe. In de Bundesliga stond hij pas tweemaal in de basis. Eerder liet de 32-jarige routinier al weten dat hij graag nog een jaar of twee bij BMG wilde blijven. "Maar de technische leiding maakt plannen waarin ik niet meer voorkom. Dus moet ik naar iets anders uitkijken."

Roel Brouwers kwam in 2007 bij Borussia Mönchengladbach terecht. In zijn eerste seizoen promoveerde de club naar de Bundesliga. Voor die transfer was de Nederlander twee jaar een vaste waarde bij SC Paderborn 07, in de Tweede Bundesliga.

Tussen 2001 en 2005 droeg Brouwers de clubkleuren van Roda JC. Mogelijk keert hij daar komende zomer terug. De speler bevestigt namelijk dat de Limburgse club uit Kerkrade zich bij hem heeft gemeld.

Sochi dag 7, de leukste tweets

Elke dag verzamelen we hier op FOK!sport de leukste tweets over de Olympische Spelen in Sochi. Een overzicht van de leukste, grappigste en opmerkelijkste berichten op Twitter zie je hieronder.

Ook vandaag kunnen we weer beginnen met Nederlandse medailles. Margot Boer en Ireen Wüst pakten de bronzen en zilveren medaille op de 1000 meter:

En natuurlijk mochten er ook weer Nederlanders naar Medalplaza. Michel Mulder en Stefan Groothuis kregen hun medailles, die ze gisteren wonnen op de 1000 meter, uitgereikt:

Op het podium werden ze vergezeld door Danny Morrison. Het licht op het podium gaf wel een heel bijzonder effect aan zijn foto:

Stefan Groothuis ontving een hele speciale felicitatie:

Ook Ronald Mulder was aanwezig op Medalplaza, maar dan als bezoeker. Het olympisch vuur lijkt ook vat op hem gekregen te hebben:

Slopestyle skiër Gus Kenworhty is verliefd geworden in Sochi:

In de bobbaan is publieksfavoriet Jamaica klaar voor de eerste training:

De studio van de NOS in Sochi kreeg gisteren bezoek van een paar bekende Noren:

Werken voor de NOS is overigens gewoon hard werken:

Gisteren werd de schorsing van het Indiaas Olympisch Comité opgeheven. Dus vanaf vandaag konden de atleten uit India weer onder vlag van hun eigen land uitkomen:

Jorrit Bergsma juichte vandaag voor een ander land:

Tina Maze werd vanochtend naast haar schatje wakker in het olympisch dorp:

Het kledingadvies voor de langlauftraining op de gletsjer was korte mouwen en korte broek:

Bob de Jong zag dat het warme weer goed is voor het gras:

Nadat gisteren Annouk van der Weijden een beroemdheid werd in de Verenigde Staten was vandaag de eer aan Erben Wennemars:

Hege Bøkko genoot van haar uitzicht tijdens de training en wij genieten van het uitzicht wat Hege ons biedt:

Marianne Vos neemt vaker rust

Marianne Vos gaat het dit jaar wat rustiger aan doen. De 26-jarige wielrenster begint pas op 23 april (Waalse Pijl) aan het wegseizoen, later dan in voorgaande jaren. De veelvoudig wereldkampioene op de weg en in het veld zal bovendien aanzienlijk minder vaak op de mountainbike stappen, een discipline die ze met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro afgelopen jaar uitprobeerde.

"Het afgelopen jaar is heel zwaar geweest", zegt het multitalent op de fiets, dat afgelopen jaar werd achtervolgd door rugklachten. "Het was een goed signaal voor mij, zeker met het oog op Rio moest het anders. Ik denk dat we nu een goed programma hebben staan, waarin de kans op overbelasting kleiner is. De 'mindset' dat ik het hele jaar door en overal het uiterste van mezelf verg, moet anders."

Het hoofddoel voor Vos ligt in september bij de WK in Ponferrada, waar ze zowel in de ploegentijdrit als de wegwedstrijd voor het goud wil gaan.

Marianne Vos neemt vaker rust
Marianne Vos neemt vaker rust (Foto: ANP)

Zware loting voor Knegt in kwartfinale

Shorttracker Sjinkie Knegt krijgt in de olympische kwartfinale op de 1000 meter te maken met twee favorieten. De Fries moet zaterdag in zijn race afrekenen met de Canadees Charles Hamelin, de Rus Viktor Ahn en de Amerikaan Eduardo Alvarez.

Hamelin en Ahn wonnen in Sochi al een medaille. De Canadees veroverde goud op de 1500 meter, de Rus werd op die afstand derde. Hamelin won vier jaar geleden in Vancouver twee gouden plakken. Ahn pakte in 2006 in Turijn, toen hij nog uitkwam voor Zuid-Korea, liefst drie gouden medailles, onder meer op de 1000 meter.

Alvarez is net als Knegt een underdog in de rit. Alleen de twee snelste shorttrackers kwalificeren zich voor de halve finale.

Hanyu leidt na wereldrecord bij korte kŁr

De Japanner Yuzuru Hanyu gaat na de korte kür aan de leiding bij het kunstrijden voor mannen. De negentienjarige Hanyu zette met 101,45 punten een nieuw wereldrecord neer bij het korte verplichte programma.

Eerder deze week was hij ook bij het teamevenement het beste bij deze kür. Toen wist hij 3,5 punt minder te behalen. Op de tweede plaats staat de Canadees Patrick Chan, die 97,52 punten behaalde. De derde plaats is op relatief grote achterstand voor de Spanjaard Javier Fernandez, die al elf punten achter Chan staat.

Morgen staat bij de mannen de afsluitende vrije kür op het programma. Daaraan doen de beste 24 van de korte kür mee. Hierbij zit bijvoorbeeld de Belg Jorik Hendrickx, die als zestiende eindigde. Afwezige is Evgeny Plushenko, die voor de start van de korte kür zich vanwege een blessure terugtrok en per direct ee punt achter zijn carrière zette.

Geschiedenis in genen af te lezen

De sporen van de Europese koloniale periode, het Mongoolse rijk en de Arabische slavenhandel zijn allemaal terug te vinden in de genen van moderne mensen. Dat hebben Britse en Duitse wetenschappers donderdag gezegd.

De wetenschappers analyseerden bijna 1500 DNA-monsters van 95 verschillende bevolkingsgroepen over de hele wereld. Deze gebruikten zij om een kaart met genetische overeenkomsten te maken die vierduizend jaar menselijke geschiedenis beslaat. Door een specifiek moment te onderzoeken waarop een bepaald DNA-onderdeel ontstond, konden zij de genetische vermenging van bevolkingsgroepen koppelen aan historische gebeurtenissen.

Sommige van deze verbanden werden al langer aangenomen, maar andere kwamen als een verrassing. Zo suggereerden DNA-monsters van het Chinese Tu-volk dat zij zich rond 1200 hebben vermengd met een Europese bevolkingsgroep die gerelateerd is aan de moderne Grieken. Deze genetische schakel is mogelijk afkomstig van handelaars die reisden via de Zijderoute.

Een andere interessante ontdekking versterkt de legende van het Pakistaanse Kalash-volk dat zegt af te stammen van soldaten van Alexander de Grote. De monsters tonen aan dat dit volk tot ongeveer 300 voor Christus, de periode van Alexanders militaire campagne in Azië, genetisch geïsoleerd waren.

"Onze datering komt sterk overeen met hun legende", zei geneticus van het Max Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig Daniel Falush.

Met een techniek genaamd 'chromosoomschilderen' konden de onderzoekers meer genetische veranderingen aantonen die door historische gebeurtenissen werden veroorzaakt. Zo kwam door de Arabische slavenhandel Afrikaans DNA tussen 800 en 1000 in het Middellandsezeegebied en Midden-Oosten terecht.

Met de resultaten kunnen wetenschappers afleiden welke gevolgen historische gebeurtenissen voor de bevolkingsopmaak hebben. "Van sommige van deze historische gebeurtenissen hebben we bronnen, maar we weten zelden wat voor demografische impact deze gebeurtenissen hebben", zei universiteitsdocent populatiegenetica Graham Coop van de Universiteit van Califonië, die niet bij het onderzoek betrokken was.

Het wordt in de toekomst mogelijk moeilijker om soortgelijk onderzoek te doen, omdat de vermenging van bevolkingsgroepen door mondiale migratie veel sneller gaat. "We hopen dan ook dat dit mensen aanmoedigt om snel DNA-monsters te verzamelen", aldus Falush.

Angry Birds voor meisjes

Rovio heeft laten weten in de herfst van dit jaar met een nieuwe Angry Birds-game te komen. Angry Birds Stella draait om het roze vogeltje Stella en haar vrienden.

Volgens Rovio gaan we delen van het Angry Birds-universum zien die we nog niet eerder hebben gezien. Naast plezier en avontuur, zullen Stella en co. ook serieuze problemen, die hun vriendschap en leefomgeving bedreigen, tegenkomen. Of die problemen ook dit keer weer veroorzaakt worden door de varkens is niet duidelijk. De ondertitel op onderstaande afbeelding en de door Rovio genoemde term "frenemies" doen vermoeden dat we het in Angry Birds Stella niet tegen de varkens op hoeven te nemen, maar wellicht wel tegen andere vogels en misschien zelfs wel tegen Stella's eigen vrienden.

Rovio heeft ook aangegeven dat we, naast de game, ook boeken, speelgoed en andere merchandise rondom Angry Birds Stella mogen verwachten.

Angry Birds Stella

TV-rechten Belgisch voetbal in Italiaanse handen

De Belgische voetbalrechten komen de komende zes seizoenen in handen van de Italiaanse mediagroep MP&Silva. De Italianen garanderen de Belgische voetbalclubs minimaal 55 miljoen euro per seizoen. Van de voetbalclubs in de Jupiler Pro League stemde alleen Standard Luik tegen het bod van MP&Silva. 

MP&Silva specialiseert zich in het opkopen van tv-rechten wereldwijd. Daarna worden de rechten weer doorverkocht aan lokale partijen. Grote verliezer is Telenet, wat ook een bod had uitgebracht. Die partij wilde samen met de voetbalclubs een joint-venture oprichten. Ze wilden naar Nederlands voorbeeld een Belgische versie van Eredivisie Live beginnen. 

Voor Telenet maar ook Belgacom is er nog geen man over boord. Zij kunnen straks een bod uitbrengen op de tender die MP&Silva uit zal schrijven. MP&Silva zal ook het Belgisch voetbal in het buitenland proberen te verkopen. John Porter, CEO van Telenet, sprak zich donderdagmorgen in een gesprek met De Standaard nog uit tegen een samenwerking met MP&Silva. "Wij zullen geen zaken doen met hen", zei hij.

Kemkers: "1.000 en 5.000 zijn extraatjes voor Ireen"

Gerard Kemkers zag vanmiddag zijn pupil Ireen Wüst zilver winnen op de 1.000 meter in Sochi. De coach van TVM kon niet anders dan blij zijn met de tweede plek.

"Als je het goud op 2 honderdsten van een seconde mist, is dat hartstikke zuur. Maar nu is het verschil bijna 7 tienden. Meer zat er niet in”, aldus de schaatscoach van TVM.

Wüst won eerder deze Spelen al goud in Sochi op de 3.000 meter en komende zondag is ze favoriet op de 1.500 meter. "De 1.500 en 3.000 meter en de ploegachtervolging waren voor Ireen de hoofdnummers. De 1.000 en 5.000 meter zijn extraatjes. Al was dit wel een afstand die ze graag had gewonnen, want deze gouden medaille heeft ze nog niet," besloot Kemkers.

[Upd] Utopiachat NIET zonder regels

De site van de realitysoap Utopia van SBS6 heeft haar chatfunctie gesloten. "Deze chatfunctie was bedoeld om Utopianen een podium te bieden om te praten en te discussiëren over het reilen en zeilen binnen Utopia, maar werd jammer genoeg door een groep mensen misbruikt als podium om enkel en alleen negativiteit te ventileren." zo meldt de site.

Eerder verslikte een product van John de Mol zich al in een publiek discussieplatform. Dat was in 1999 toen Veronica zich genoodzaakt zag haar forum te sluiten en iedereen door te verwijzen naar ons eigen FOK! forum.

Dit keer moeten de kijkers het doen met de comments onder de berichten, omdat zij niet worden doorverwezen naar ons prachtige Utopiaforum, wat voor Utopia natuurlijk een gemiste kans is

Update
Utopia mag dan 'regelloos' zijn, maar dat geldt natuurlijk niet voor de betalende medemens. Acht minuten na plaatsing van het bovenstaand bericht heeft Utopia de chat 'heropend'. Van 08:00 tot 23:00 uur kun je daar nu chatten. De overige uren is er geen personeel aanwezig om de chat te screenen op overmatig hoofdlettergebruik of grof taalgebruik. Het quoten van bepaalde bewoners is derhalve al niet mogelijk. Overtreding kost je je betaalde paspoort. Utopia; regelloos, zolang uw mening niet al te negatief is. Kopje thee erbij?

Update
Uit de reacties op de melding dat de chat open blijft blijkt dat het commentaar, dat al gefilterd is overigens dus de echt negatieve reacties zijn nooit doorgeplaatst, lang zo positief niet is als men in de eerste zin op het terugkrabbelen wil doen geloven.

Een kleine greep:

"Hebben jullie wel een wervelkolom? Eerst chat weg dan chat terug met dezelfde regels als voorheen.."

"Ik betaal , dus geef ik commentaar zoals ik dat voor goed hou !
Als mensen daar problemen mee hebben , Jammer dan !"

"Goed bezig Utopia, maar als je waarschuwingen gaat geven als iemand per ongeluk (of express) Caps Lock aan heeft staan... BELACHELIJK!!!!!"

"vraag me toch wel af of de bewoners ook niet eens wat minder kunnen vloeken en ander taalgebruik kunnen hebben"

"Tussen 2300 en 0800 geen chat, waar slaat dit dan weer op?
Zet dan de streams ook maar uit tussen 2300 en 800uur, en ipv 2,50 p/m nog maar 1,25 p/m."

"Dit zei ik eerder vandaag: Volgens mij is dit gewoon een manier om aan publiciteit te komen, net als toen dat gezeik om de livestreams.
Vooral omdat ze zeggen 'Voorlopig'. Ze weten dat er meer mensen gaan afhaken zonder chat. Straks kun je weer chatten alleen zeggen ze dan dat er strenger gecontroleerd wordt of zoiets dergelijks. In ieder geval komt dit nieuws weer bij boulevard en zeker bij shownieuws, dus publiciteit.

Hoe voorspelbaar!!"

Volg Utopia vooral op utopia.fok.nl

Gratis PS+ door foutje Sony

Het is een gamer gelukt om een gratis PS+-abonnement te krijgen tot het jaar 2035 via een veertiendaags gratis proefperiode van Sony. Sony zelf heeft nog niet gereageerd op de bug in hun aanbieding.

De gamer had nog geen PS+ en zag in de PS Store een aanbieding dat je de service gratis kon gebruiken voor veertien dagen. De gamer zag dit wel zitten en vulde zijn creditcard gegevens in zodat hij daarna gewoon 'betaald' PS+ kon blijven gebruiken. Maar bij het invoeren van zijn gegevens kreeg de gamer een melding met de vraag of hij zijn abonnement met nogmaals veertien dagen wilde vernieuwen. 

De gamer hoefde alleen maar op X te drukken om te accepteren en het aanbod nogmaals te krijgen. Toen de gamer een abonnement had tot 2033 vond hij het wel genoeg maar toen hij de volgende dag ging kijken of het probleempje was opgelost heeft hij probleemloos er nog twee jaar bij op kunnen tellen. De gamer geeft aan dat de honderden bevestigingsmailtjes van Sony allemaal aangeven dat dit grapje hem helemaal niks kost.

Laatste DLC Borderlands 2 aangekondigd

Dat Borderlands 2 een groot succes is, is geen geheim. De game heeft in de loop der jaren veel DLC ontvangen om het succes vast te houden. Gearbox geeft nu aan dat het mooi is geweest en heeft de laatste DLC voor Borderlands 2 aangekondigd.

De titel van de DLC is Sir Hammerlock vs. the Son of Crawmerax en verschijnt op 15 april. Crawmerax kennen we natuurlijk van de originele Borderlands. Het vermoorden van Crawmerax is zijn zoon niet goed bevallen en hij is uit op wraak. Dit doet hij door, zoals de titel al suggereert, Sir Hammerlock te ontvoeren tijdens een vakantie. Het is aan de speler hem te redden van een zekere dood.

Sir Hammerlock vs. the Son of Crawmerax gaat €2,99 kosten. Hieronder zijn twee screenshots te vinden van de DLC, waarin ook Crawmerax junior is te zien.

Hammerlock

Crawmerax

Auto's van Toyota worden draadloos opgeladen

De Japanse autofabrikant Toyota gaat deze maand en het komende jaar een test uitvoeren met het draadloos opladen van de Prius. De test wordt uitgevoerd in Aichi, Japan. Gedurende het komende jaar wordt de test door de reguliere Prius-rijders uitgevoerd.

De test wordt uitgevoerd om een beter inzicht te krijgen in het gemak en de werking van het draadloos opladen. De bedoeling is om na de test eventuele tekortkomingen te corrigeren en het systeem uiteindelijk te gaan verkopen aan consumenten.

Hoewel het idee niet nieuw is, is het in de praktijk nog een redelijk complexe taak om dit te kunnen realiseren. De auto wordt boven een spoel geplaatst die een inductieveld creëert, waarmee de accu wordt opgeladen.

De afstand tussen de spoel in de grond en de auto mag maar een paar millimeter zijn. Dit zorgt voor de nodige problemen omdat elke auto - en uitvoering - op een andere hoogte staat. Tevens zorgt de ondergrond voor de nodige problemen.

Duizenden Javanen vluchten voor vulkaan

JAKARTA (ANP/DPA) - Een uitbarsting van de vulkaan Kelud op het Indonesische eiland Java heeft donderdag duizenden mensen op de vlucht doen slaan. De vulkaan spuwt as en gesteente tot een hoogte van 3 kilometer de lucht in, meldden de hulpdiensten in het land.

De uitbarsting begon 's middags. Met hulp van de autoriteiten of op eigen houtje maakten inwoners uit de omgeving zich zo snel mogelijk uit de voeten. De overheid heeft mensen in een straal van 10 kilometer van de vulkaan dringend aangeraden het gebied te verlaten. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers te betreuren.

De vulkaan aan de oostkant van Java was voor het laatst actief in 2007.

City krijgt groen licht voor stadionuitbreiding

Manchester City heeft van de gemeenteraad in Manchester toestemming gekregen om het Etihad Stadium te verbouwen. Dat meldt de BBC donderdag. City is van plan om achter beide doelen een derde ring toe te voegen met elk 6.250 nieuwe zitplaatsen.

Aan het veld worden nog eens 2.000 stoeltjes erbij geplaatst. De capaciteit van het Etihad Stadium gaat daardoor van 48.000 naar ongeveer 62.000 zitplaatsen. City wil dat de stadionuitbreiding bij het begin van het seizoen 2015/16 afgerond is. The Citizens verhuisden in 2003 naar het Etihad Stadium. Daarvoor speelde de club jarenlang op Maine Road.

Na de uitbreiding is het Etihad Stadium het op één na grootste clubstadion van Engeland. Nu is het Emirates Stadium van Arsenal nog de nummer twee met iets meer dan 60.000 zitplaatsen. Old Trafford is met een capaciteit van bijna 76.000 stoeltjes het grootste Engelse clubstadion.

Het stadion van City, dat voorheen het City of Manchester Stadium heette, werd in 2002 geopend ter gelegenheid van de Commonwealth Games. Er konden toen 38.000 toeschouwers naar binnen. Nadat de atletiekbaan was vervangen voor tribunes, ging de capaciteit voor het eerst omhoog.

Margreet Spijker weg bij RTL Nieuws

Margreet Spijker stopt bij RTL Nieuws. "De hoofdredactie slaat een nieuwe weg in met het nieuws", liet de zender donderdag weten als verklaring voor het vertrek. Haar laatste uitzending is op 29 maart.

Volgens een woordvoerster is Margreet Spijker een "uitstekende presentatrice, maar niet meer voor RTL Nieuws. Dat heeft te maken met de nieuwe weg die RTL Nieuws inslaat".

Spijker heeft bijna 16 jaar op de redactie gewerkt. Eerder was ze verslaggever, eindredacteur en researcher, en de laatste jaren werkte ze als presentator. Spijker heeft de afgelopen jaren "een belangrijke en gezichtsbepalende rol gespeeld bij RTL Nieuws", zegt hoofdredacteur Harm Taselaar. "Niet heel lang na de start van ons nieuwsbedrijf heb ik Margreet leren kennen als een bevlogen journaliste die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan RTL Nieuws, Editie NL en RTLZ. Ik heb respect voor haar inzet en ben haar daarvoor oprechte dank verschuldigd."

Zelf zegt ze: ,,Heel jammer dat het stopt voor mij. Ik vind het fantastisch om het nieuws te presenteren. Ik kijk straks terug op een prachtige periode van journalistiek werk in de spotlights." Spijker (49) gaat zich nu "op nieuwe doelen richten."

In november verliet Suzanne Bosman RTL Nieuws, omdat ze weer aan de slag wilde als radiopresentator. De 34-jarige Merel Westrik neemt haar plaats in en wordt het vaste gezicht naast nieuwslezer Rick Nieman.

Margreet Spijker weg bij RTL Nieuws
Margreet Spijker weg bij RTL Nieuws (Foto: ANP)

Curlingdames Canada winnen ook van Zwitserland

De Canadese curlingvrouwen blijven in Sochi ongeslagen. Tegen Zwitserland werd donderdag de vijfde zege op rij geboekt: 8-5. De ploeg is bijna zeker van een plek in de halve finale. Zwitserland staat derde en maakt nog goede kans op een plek bij de laatste vier.

Zweden heeft ook goede papieren voor een plek bij de beste vier. De Scandinaviërs versloegen het al uitgeschakelde Denemarken met 7-6. Zuid-Korea won met 8-4 van Rusland en blijft hoop houden op een plek in de volgende ronde. De Verenigde Staten boekten hun eerste zege tegen Japan (8-6), maar lijken desondanks kansloos voor een halvefinaleplek. Japan heeft twee duels gewonnen en deelt plek vier met China, Groot-Brittannië en Zuid-Korea.

In de eerste ronde spelen alle tien landen een keer tegen elkaar. De beste vier landen plaatsen zich voor de halve finale.

Uitslagen

Land Land Uitslag
Zwitserland Canada 5-8
Japan Verenigde Staten 6-8
Rusland Zuid-Korea 4-8
Zweden Denemarken 7-6

Stand

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 5 5 0
2 Zweden 5 4 1
3 Zwitserland 5 3 2
4 China 4 2 2
4 Groot-Brittannië 4 2 2
4 Japan 4 2 2
4 Zuid-Korea 4 2 2
8 Rusland 5 2 3
9 Verenigde Staten 5 1 4
10 Denemarken 5 0

Programma - Sessie 7 - Vrijdag 11.00 uur (Nederlandse tijd)

Land Land
Verenigde Staten Denemarken
Groot-Brittannië Japan
Zuid-Korea China
Rusland Zwitserland

Letta stapt op als premier ItaliŽ

Enrico Letta stapt op als premier van Italië. Dat maakte hij donderdag bekend. Letta's Democratische Partij heeft de steun in zijn regering opgezegd. Letta zal vrijdag zijn ontslag aan Napolitano aanbieden. Eerder op de dag trok de voorzitter van de partij, Matteo Renzi, al zijn steun voor de premier in.

Volgens Renzi krijgt Letta de economie niet aan de praat en is de politieke stabiliteit in het land onder zijn leiding niet verbeterd. Letta ondernam een dag eerder nog een laatste poging zijn positie veilig te stellen. De economie kromp aan het begin van zijn ambtstermijn, maar kruipt inmiddels weer uit het dal, zei hij.

De staatsschuld is bovendien voor het eerst in zes jaar afgenomen als gevolg van een privateringsronde die door zijn regering in gang is gezet, voerde hij aan. Renzi liet zich hierdoor niet overtuigen en sloeg donderdag het fundament onder Letta weg. Nu Letta is afgetreden, kan Renzi door president Giorgio Napolitano gevraagd worden een nieuwe coalitie te vormen.

Degenkolb zegeviert in openingsrit Middellandse Zee

John Degenkolb heeft de openingsrit van de Ronde van de Middellandse Zee gewonnen. De Duitse sprinter van Giant-Shimano was donderdag na een etappe van 223 kilometer in de straten van het Franse Montagnac de sterkste in de massasprint. Degenkolb verwees de Italianen Danilo Napolitano en Sonny Colbrelli naar de ereplaatsen.

Degenkolb is door zijn zege ook vanzelfsprekend de eerste leider. De Ronde van de Middellandse Zee duurt tot en met maandag. Vorig jaar won de Zweed Thomas Lövkvist.

Kunstrijder Plushenko trekt zich terug en stopt per direct

Evgeni Plushenko heeft vlak voor de start van de korte kür bij het kunstschaatsen zich moeten terugtrekken. De Rus, die eerder deze Spelen al goud won bij het teamevenement, had tijdens de warming-up last van een rugblessure en besloot niet te gaan starten.

Plushenko, eerder al goed voor goud op de Spelen van Turijn en zilver in Vancouver en Salt Lake City, kondigde ook direct zijn afscheid aan. Hij werd de afgelopen jaren al geplaagd door andere rugblessures en moest al enkele seizoenen aan zich voorbij laten gaan.

[WTT] Kohlschreiber verrast Gasquet in Ahoy

Philipp Kohlschreiber heeft donderdag voor een verrassing gezorgd op het ATP-toernooi in Rotterdam. De Duitser versloeg de als vierde geplaatste Richard Gasquet in Ahoy in de tweede ronde met 7-5 en 7-5.

De service van de Fransman, de nummer negen van de wereld, was zwak. Kohlschreiber (27) profiteerde en brak hem vier keer, terwijl hij zelf zijn service twee keer inleverde.

De Duitser treft in de kwartfinale mogelijk Igor Sijsling. De Nederlander strijdt donderdagavond met de Duitser Michael Berrer om een plek bij de laatste acht.

Nederland al op recordaantal medailles

Nederland staat nog voordat de Olympische Spelen in Sochi halverwege zijn op een recordaantal medailles. Ireen Wüst en Margot Boer sleepten donderdag op de 1000 meter de elfde en twaalfde medaille in de wacht. Dat is er eentje meer dan veertien jaar geleden in Nagano, tot aan vandaag de meest productieve Winterspelen ooit voor Oranje.

Ondanks de indrukwekkende medailleoogst is de prestatie die in 1998 in Nagano werd geleverd nog niet overtroffen. Toen werd vijf keer goud gewonnen, in Sochi staat de teller voorlopig op vier. Bij het opmaken van de medaillespiegel is het aantal gouden medailles doorslaggevend, pas daarna wordt gekeken naar zilver en brons.

Op de medaillespiegel bezet Nederland momenteel de vierde plaats met vier keer goud, drie keer zilver en vijf keer brons. Alleen Duitsland, Canada en Noorwegen scoren beter, maar grootmachten als de Verenigde Staten (vijfde), Rusland (zevende) en China (achtste) staan lager.

Van Ginkel traint weer in groepsverband

Marco van Ginkel heeft donderdag voor het eerst weer in groepsverband getraind. De 21-jarige middenvelder deed mee in een oefensessie van een jeugdteam van Chelsea, zo maakte hij via Facebook bekend. Van Ginkel scheurde in september zijn voorste kruisband af.

Voor de revalidatie van een kruisbandblessure staat normaliter negen maanden. Chelsea-manager Jose Mourinho liet eind vorige maand al weten dat Van Ginkel op de goede weg is en mogelijk eind maart of begin april weer kan spelen.

Van Ginkel verruilde afgelopen zomer Vitesse voor Chelsea. Hij debuteerde op 18 augustus voor de Londenaren in de competitiewedstrijd tegen Hull City. Een maand later, op 24 september, sloeg voor de middenvelder het noodlot toe in het bekerduel tegen Swindon Town.

'Veel raadsleden overwogen te stoppen na agressie'

Een derde van de raadsleden in Nederland heeft te maken met agressie en geweld. Tien procent van de getroffen raadsleden heeft zelfs overwogen om te stoppen, blijkt donderdagavond uit onderzoek van Nieuwsuur in samenwerking met belangenvereniging Raadslid.nu. Aan het onderzoek deden tweeduizend van de negenduizend raadsleden mee.

Dat lokale politici makkelijk doelwit zijn voor kwaadwillenden bleek de afgelopen weken. Eind januari besluit de lijsttrekker van de islamitische Partij van de Eenheid uit Zwijndrecht zich terug te trekken na aanhoudende bedreigingen. Diezelfde dag vindt de Drutense wethouder Michel Lepoutre een bijl in zijn voordeur, meldt Nieuwsuur.

Niet veel later trekt de VVD Heemskerk zich terug uit de gemeenteraadsverkiezingen nadat een wethouder en kandidaat-raadslid zijn bedreigd. In diezelfde week krijgt ook een wethouder uit Bernheze beveiliging.

Raadsleden worden het meest geconfronteerd met verbale agressie, blijkt uit het onderzoek. Daarna komen bedreiging en discriminatie het meeste voor. Van de raadsleden die wekelijks met agressie te maken hebben, overweegt zelfs een derde te stoppen.

Uit de enquête blijkt verder dat er soms ook sprake is van lichamelijk geweld. Ton Roerig, directeur van de Wethoudersvereniging, schrikt van de uitkomsten. "We zien dat veel lokale politici last hebben van intimidatie, bedreigingen en geweld", zegt Roerig tegen Nieuwsuur. "Wij maken ons echt zorgen of de besluitvorming nog wel integer kan plaatsvinden."

Schumacher nog steeds in ontwakingsproces

Het ontwakingsproces van Michael Schumacher is nog altijd gaande. Dat zegt de manager van de oud-coureur Sabine Kehm donderdag in een verklaring. Twee weken geleden werd begonnen met de procedure om Schumacher, die eind december tijdens het skiën op zijn hoofd viel, uit zijn coma te halen.

De Duitse krant Bild schreef woensdag dat Schumacher kampt met een longontsteking en dat dat mogelijk het ontwakingsproces verstoort. Kehm zegt daar echter niets over. Schumachers familie wil omwille van zijn privacy geen details over de behandeling naar buiten brengen.

Kehm zegt wel dat de familie in Schumachers herstel blijft geloven. "Het belangrijke is niet de snelheid van het herstel, maar dat Michaels genezingsproces zich op een gecontroleerde en doorlopende manier ontwikkelt."

Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat duidelijk wordt hoe Schumacher er na het ontwaken aan toe zal zijn. Het is goed mogelijk dat de zevenvoudig wereldkampioen permanente hersenbeschadiging heeft opgelopen.

AEX sluit lager ondanks eindspurt

De AEX-index is donderdag lager gesloten, ondanks een eindspurt waarin de verliezen op de Europese beurzen deels of geheel werden goedgemaakt. Beleggers verwerkten een flinke hoeveelheid cijfers uit het bedrijfsleven, die gemengd werden ontvangen. Een onverwachte daling van de Amerikaanse detailhandelsverkopen was een domper voor de beurshandel.

De AEX, die halverwege de middag nog 0,6 procent lager stond, sloot 0,1 procent lager op 397,00 punten. De MidKap-index van middelgrote bedrijven steeg 0,2 procent tot 639,15 punten. De beurs in Parijs steeg 0,2 procent en de DAX in Frankfurt won 0,6 procent. De FTSE in Londen bleef 0,2 procent in de min steken.

Beleggers op het Damrak moesten het doen zonder cijfers van Nederlandse hoofdfondsen. De sterkste daler in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een verlies van 1,3 procent, gevolgd door Heineken (min 1 procent). KPN stond bovenaan met een winst van 1 procent.

Voor de opening op Wall Street bleek dat de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten vorige maand met 0,4 procent zijn gedaald. Economen gingen uit van een stabilisering van de verkopen.

Grootste dalers in de AEX waren maritiem dienstverlener SBM Offshore en bierbrouwer Heineken met verliezen van respectievelijk 1,5 en 1,9 procent. Het digitale beveiligingsbedrijf Gemalto (plus 0,7 procent), dat een nieuwe opdracht bekendmaakte, was de sterkste stijger achter KPN (plus 0,9 procent).

Commerzbank steeg 1,5 procent in Frankfurt. De Duitse bank boekte vorig kwartaal winst, nadat een tegenvaller in de belastingen een jaar eerder voor verlies zorgde. BNP Paribas verloor in Parijs 2,6 procent. De grootste bank van Frankrijk zag de winst in het vierde kwartaal met driekwart dalen door een voorziening voor een onderzoek van de Amerikaanse justitie. Renault steeg daarentegen 5,6 procent na de bekendmaking van een flinke winstgroei.

In Londen ging vliegtuigmotorenfabrikant Rolls-Royce ruim 13 procent onderuit na een omzetwaarschuwing. Lloyds Banking Group zakte 2,7 procent. De Britse bank leed in 2013 voor het vierde jaar op rij verlies.

De euro was 1,3668 dollar waard, tegen 1,3591 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 100,37 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 108,69 dollar per vat.

Gewonde schietpartij bus Almere was buitenstaander

De 34-jarige vrouw die woensdagochtend gewond raakte bij een schietpartij in een bus in Almere werd per ongeluk neergeschoten. De politie laat donderdag weten dat uit onderzoek is gebleken dat het incident gebeurde toen twee mannen ruzie kregen in de bus. Toen dat uitliep op een schietpartij, kreeg de vrouw een kogel in haar rug.

Een uur na de schietpartij, die plaatsvond voor het station Almere Centrum, werd een verdachte aangehouden. Het gaat om een 39-jarige man uit Almere. Hij zit nog vast. Het onderzoek naar het incident gaat verder.

Duitsland wint eerste olympische rodelestafette

Duitsland heeft het rodeltoernooi met opnieuw een gouden medaille afgesloten, waarmee alle vier onderdelen naar het dominante rodelland gingen. Het is de eerste keer dat de estafette, bestaande uit een vrouw, een man en een dubbel, op het programma van de Olympische Spelen staat. 

Natalie Geisenberger, olympisch kampioene bij de vrouwen, was veruit de snelste van alle vrouwen. Nadat ook Felix Loch en het duo Tobias Wendl en Tobias Arlt de snelste tijd bij de mannen respectievelijk de dubbels lieten noteren, stond zo goed als vast dat het goud naar Duitsland ging. Na de Duitsers, al sinds 2000 wereldkampioen in de landenwedstrijd, stonden alleen de Canadezen en de Oostenrijkers nog aan de start. Voor Canada liep het niet goed, zij werden vierde. Oostenrijk was door een fout van Miriam Kastlunger al snel kansloos en werd slechts zevende.

Het zilver was voor het thuisland. Tatyana Ivanova gaf de Russen een goede start, waarna zevenvoudig Olympiër Albert Demchenko, winnaar van het zilver in de individuele wedstrijd, daar een sterk vervolg aan gaf. Alexander Denisyev en Vladislav Antonov waren uiteindelijk een halve seconde langzamer dan Wendl/Arlt, maar dat was ruim voldoende voor het zilver. De totale achterstand van de Russen was 1,03 seconden. 

Het brons ging verrassend naar de Letten. Eliza Tiruma, twaalfde in de individuele wedstrijd, liet een goede run zien, gevolgd door Martins Rubenis, de nummer tien bij de mannen. De gebroeders Andris en Juris Sics, goed voor brons bij de dubbels, konden het met een goede afdaling afmaken. Na Letland waren alleen Rusland en Duitsland nog sneller en dus pakten zij het brons.

Duo steelt schilderijen uit skybox PSV

Twee mannen uit Helmond hebben zaterdagavond twee schilderijen meegenomen uit een skybox van het PSV-stadion. Omdat ze spijt kregen brachten ze de doeken donderdag terug naar het stadion. Daarna meldden ze zich bij de politie. Op de doeken stonden twee oud-spelers van de Eindhovense club afgebeeld.

De twee Helmonders, van 23 en 26 jaar oud, waren zaterdagavond te gast in een skybox van PSV bij de wedstrijd tegen FC Twente. Ze namen de schilderijen mee toen ze het stadion weer verlieten. Na verhoor door de politie mochten de twee donderdagmiddag weer naar huis. Ze kregen ieder vijfhonderd euro boete.

Wanbetalers zorgpremie krijgen bezoek deurwaarder

Er komt dit jaar een 'massale actie' van deurwaarders om de openstaande schulden van mensen die hun zorgpremie niet betalen alsnog te innen. De rekening moet namelijk gewoon worden betaald, schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw reageert in haar brief op de onthulling van RTL Nieuws dat meer dan 120.000 mensen al jaren niet of nauwelijks zorgpremie betalen. Schippers bevestigt die cijfers: op 1 februari waren er ruim 320.000 wanbetalers geregistreerd bij het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Van hen waren 119.774 al 37 tot 56 maanden wanbetaler.

Daarnaast staat er nog een bedrag van ruim 887 miljoen euro aan openstaande premie open. Het openstaande bedrag bij het CVZ groeit maandelijks met ongeveer twintig miljoen euro. Schippers vermoedt dat de stijging van het aantal wanbetalers samenhangt met de economische crisis. Daarnaast is er al langer een tendens dat huishoudens meer schulden maken, aldus de minister.

Behalve de massale actie van deurwaarders gaat het CVZ voortaan twee keer per jaar toetsen of wanbetalers inmiddels over een inkomen of uitkering beschikken waarop rechtstreeks beslag kan worden gelegd om zo de premie te innen. Verder bezint Schippers zich op maatregelen om de harde kern van wanbetalers terug te dringen. Daarover stuurt de minister voor de zomer een brief aan de Kamer.

'Nazi's wilden malariamug inzetten'

De nazi's hebben aan het einde van de Tweede Wereldoorlog onderzocht of zij malariamuggen als biologisch wapen konden inzetten. Dat blijkt uit verslagen die in het concentratiekamp Dachau, in de buurt van München, zijn opgesteld.

Klaus Reinhardt, wetenschapper aan de Universiteit van Tübingen, heeft ze gelezen en schrijft erover in het tijdschrift Endeavour, dat artikelen over de geschiedenis en filosofie van de wetenschap publiceert.

In het onderzoeksinstituut in Dachau is volgens Reinhardt in 1944 onderzocht hoe besmette muggen lang genoeg in leven konden worden gehouden om ze naar vijandelijk gebied over te brengen en ze daar los te laten. Tot nu toe is het onder wetenschappers omstreden, of de nazi's in het geheim aan biologische wapens werkten. Reinhardts bevinding kan een nieuwe discussie daarover losmaken.

Onderzoek: nazi's wilden malariamug inzetten
Onderzoek: nazi's wilden malariamug inzetten (Foto: ANP)

[WTT] Titelhouder Del Potro via Mathieu door

Juan Martin del Potro heeft de kwartfinale van het ABN Amro World Tennis Tournament bereikt. De Argentijnse titelverdediger rekende donderdag in twee sets af met de Fransman Paul-Henri Mathieu: 6-2 en 7-6 (2). Del Potro, die in het tweede bedrijf twee setpunten overleefde, stuit nu op de Let Ernests Gulbis.

Del Potro won de eerste set eenvoudig, maar geraakte in het tweede bedrijf in de problemen. Bij een 5-6 achterstand moest de mondiale nummer vier twee setpunten toestaan. Del Potro werkte ze weg en sloeg vervolgens in de tiebreak meedogenloos toe.

De nummer één van de plaatsingslijst tilde met zijn zege de stand in onderlinge ontmoetingen met Mathieu naar 3-0.

Fitnessketen verbiedt selfies

Veel FOK!kers zullen er niet komen, maar wie er wel komt, weet dat er niets zo erg is als een harige en stinkende kerel die in de sportschool een selfie neemt. In Zweden is dat nu binnenkort verleden tijd. Een grote sportschoolketen aldaar heeft het nemen van selfies nu verboden.

Friskis & Svettis is in het land van bloedmooie blondines en Koenigsegg een grote speler. Hun sportscholen zitten over het hele land verspreid.

De keten is het beu dat mooiboys in de spiegel van de kleedkamer een kiekje maken en deze op Facebook zetten. In het kader van 'Kijk mij eens stoer zijn!'. De sportschool geeft aan dat het verbod is om de discretie van halfnaakte mannen te bewaren.

Arrestatie voor fatale schietpartij Schiedam

De politie heeft woensdag een 37-jarige Schiedammer opgepakt die een dag eerder in een woning in Schiedam een 26-jarige plaatsgenoot zou hebben doodgeschoten. Dat laat de politie donderdag weten. De politie onderzoekt nog wat zich precies heeft voorgedaan in de woning en wat het motief van de fatale schietpartij kan zijn geweest.

Het incident vond dinsdag rond 21.00 uur plaats in de woning aan de Van Heuven Goedhartstraat in de Zuid-Hollandse plaats. Na de schietpartij heeft de politie buurtonderzoek gedaan en met getuigen gesproken. Ook wordt gekeken of er in de omgeving camera's aan stonden die beelden hebben gemaakt.

Op het lichaam van het slachtoffer is sectie verricht. De resultaten zijn nog niet bekend. De politie is op zoek naar meer getuigen.

De opgepakte man moet nog worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

'George Clooney houdt helemaal niet van koffie'

George Clooney maakt al jarenlang reclame voor een koffiemerk, maar vindt het drankje niet lekker. "Iemand van de productie had me verklapt dat George geen liefhebber is", zegt de Vlaamse acteur Marcel Mols, die vanaf donderdag samen met Clooney te zien is in de film The Monuments Men, in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws.

"En inderdaad: we hebben twee nachten doorgefilmd en ik heb hem geen enkele druppel koffie zien drinken", vervolgt de acteur, onder meer bekend van de Belgische versie van Benidorm Bastards. Clooney is al zeven jaar het gezicht van Nespresso en zou veertig miljoen dollar hebben verdiend aan de reclamespotjes.

De 65-jarige Mols was best nerveus toen hij de Amerikaanse acteur voor het eerst ontmoette. "Ik zag hem praten met iemand op de set, maar hij onderbrak dat gesprek om mij te komen begroeten", zegt de acteur. "Van de honderden mensen op de set kende hij blijkbaar iedereen bij naam." Mols mocht de acteur niet aanspreken met meneer Clooney. "We zijn een grote familie, noem me George. Ik voelde me meteen op mijn gemak."

Boer: "Gewoon twee plakken"

Margot Boer pakte vanmiddag brons op de olympische 1.000 meter. Het was haar tweede medaille deze Winterspelen, maar dat drong bij de sprintster nog niet goed door. "Eigenlijk wel heel cool, gewoon twee plakken", zei Boer tegenover de camera van de NOS.

Eerder deze week eindigde Boer ook als derde op de 500 meter. "Vanochtend zag ik de medaille nog liggen. Ik dacht, het zou wel heel vet zijn om nog een keer naar het podium te mogen."

Margot Boer in actie op de olympische 1.000 meter (Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Steppeslurfhondje geboren in Rotterdamse dierentuin

In Diergaarde Blijdorp is een steppeslurfhondje geboren. Het is volgens de Rotterdamse dierentuin de tweede keer dat dat voorkomt in een Europese dierentuin. Het totaal aantal slurfhondjes in Europese dierentuinen komt met de nieuwe aanwinst op vier.

Wanneer het slurfhondenjong is geboren is niet duidelijk. Volgens Blijdorp verbergen ze zich na de geboorte tussen de houtsnippers en blaadjes. Een bezoeker van de dierentuin was de eerste die het slurfhondje - een soort springmuis - spotte en op de foto zette. Of het een mannetje of een vrouwtje is, is nog niet duidelijk. De voorlopige naam is Guusje.

Vader Gambit, in 2012 uit de Verenigde Staten overgehaald om voor nageslacht te zorgen, leeft tijdelijk gescheiden van moeder Gloria en haar jong. Behalve de drie slurfhondjes die nu in Rotterdam wonen, heeft ook de dierentuin van Antwerpen een steppeslurfhond. Dat is het eerste kind van Gambit en Gloria, dat vorig jaar werd geboren.

Met hun slurf zoeken slurfhondjes, die zo'n dertig centimeter groot worden, in de bodem naar insecten om te eten. Ze zijn volgens Blijdorp vooral overdag actief en leven in bossen en in het struikgewas in oostelijk Afrika.

TV-film Jongens gaat over de grens

De Nederlandse televisiefilm Jongens van Mischa Kamp is tijdens het filmfestival van Berlijn verkocht aan de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk. In alle drie de landen verschijnt de film ook in de bioscoop. Dat liet coproducent NTR donderdagmiddag weten.

Jongens vertelt over Sieger, een sportieve, wat gesloten 15-jarige jongen die samenwoont met zijn oudere broer Eddy en zijn vader Theo. Tijdens de atletiektrainingen ontmoet hij de iets oudere Marc, zijn nieuwe teamgenoot. Sieger weet eerst niet wat hij met Marc aanmoet, maar gedurende de zomer kan hij zijn onbekende gevoelens niet ontkennen.

Kamp regisseerde eerder Het Paard van Sinterklaas, Waar is het Paard van Sinterklaas?, Lellebelle en Tony 10. Het scenario van Jongens is geschreven door Chris Westendorp en Jaap Peter Enderlé. Jongens was zondag voor het eerst op de Nederlandse tv te zien.

 Nederlanders maken kans op Kristallen Beer (Foto: ANP)

Jerry O'Connell persifleert Shia LaBeouf

Acteur Jerry O'Connell heeft zijn collega Shia LaBeouf stevig op de hak genomen. Nadat LaBoeuf dinsdag zijn #IAmSorry-expositie lanceerde in een galerie in Los Angeles, ging O'Connel er woensdag dunnetjes overheen met zijn eigen expositie #IAmSorryToo in een pand ernaast.

Op YouTube is al een voorproefje te zien, waarin O'Connell zakken over zijn hoofd heeft met opschriften als 'Ik ben super beroemd' terwijl hij een dvd van zijn debuutfilm Stand By Me uit 1986 vasthoudt, en 'Gratis pizza'. Het is een duidelijke sneer naar de papieren zak waarmee LaBoeuf enkele dagen geleden tijdens de opening van zijn nieuwste film Nymphomaniac op de Berlinale verscheen. Hierop viel 'Ik ben niet meer beroemd' te lezen.

In #IAmSorry is LaBeouf zelf de laatste bezienswaardigheid, wederom met de beschreven zak over zijn hoofd. Hij blijft overigens de hele tijd muisstil. De expositie van LaBeouf is tot en met zondag dagelijks te zien van 11.00 uur 's ochtends tot 18.00 's avonds. O'Connell hield het bij een eenmalig optreden, dat vervolgens op de komische videosite Funny Or Die wordt geplaatst.

Funny Or Die werd gelanceerd door komiek Will Ferrell en zijn productiepartner Adam McKay. Komieken kunnen hun filmpjes uploaden, die dan worden beoordeeld door het publiek. O'Connell speelt regelmatig komische personages in films en series. Zo was hij te zien in onder meer Piranha 3D, Scary Movie 5 en NTSF:SD:SUV, een persiflage op politieseries en actiefilms.

Jerry O'Connell

WŁst: "Diep respect voor Zhang"

Ireen Wüst pakte vanmiddag op de olympische 1.000 meter het zilver, haar tweede medaille deze Spelen na het goud op de 3.000 meter.

"Voor Zhang moet je een diep buiging maken. Diep respect," zo zei de schaatsster van TVM over de nieuwe olympisch kampioene Hong Zhang.

Wüst zei dat ze tevreden was met haar tweede plaats. "Voor mij is 1.14 goed, zo snel ben ik zelden geweest op een laaglandbaan. Ik ben absoluut blij met zilver. Van te voren wist ik dat het een sterk deelnemersveld was."

Ireen Wust (l) met Brittany Bowe (r) (Foto: Pro Shots/Henk Jan Dijks)

Eerste versie Harry Potter-spinoff klaar

De eerste versie van een scenario voor de Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them is af. Dat zei schrijfster J.K. Rowling in een interview met Emma Watson, de actrice die in de Potter-films de rol van tovenaarsleerling Hermione vertolkte. Dat schrijft de BBC.

"Ik wilde de filmmakers eerst alleen een korte synopsis geven, maar toen ging ik, heel dom, bedenken hoe alles er uit zou kunnen zien", vertelde Rowling. "Ik had in nog geen twaalf dagen een eerste versie van het script af."

Fantastic Beasts and Where to Find Them speelt zich af in de wereld van Harry Potter, zij het zo'n zeventig jaar voordat Potter en zijn klasgenootjes geboren zijn. De titel is gebaseerd op het gelijknamige handboek dat alle tovenaarsleerlingen, onder wie ook Harry Potter, gebruiken om magische wezens te leren herkennen.

Producent Warner Bros heeft laten weten deze film te willen gebruiken als springplank naar meer films gebaseerd op de wereld van Harry Potter. Details worden echter niet bekend gemaakt. Het is niet duidelijk wanneer Fantastic Beasts and Where to Find Them in de bioscoop moet verschijnen.


Eerste versie Harry Potter-spinoff klaar (Foto: Novum)

Student de cel in voor moordpoging op huisgenote

Een student die heeft geprobeerd zijn huisgenote in Leiden te vermoorden door haar meerdere keren met een mes in haar hals te snijden, moet hiervoor vijf jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. Het OM had zes jaar geëist.

De rechtbank heeft de student veroordeeld voor poging tot moord omdat hij 'vooraf meerdere momenten heeft kunnen nadenken over wat hij ging doen'. Volgens de rechter was geen sprake van een 'plotselinge opwelling' ondanks het feit dat de in 1993 geboren man onder invloed was van alcohol.

De rechter acht het 'aannemelijk' dat de student in eerste instantie zelfmoord wilde plegen, maar dat hij dit niet kon. Door zijn huisgenote te vermoorden, hoopte hij wellicht dat hij zichzelf daarna wel zou kunnen doden.

Het incident vond in juni vorig jaar plaats. De verdachte had een afscheidsbrief geschreven, verbleef daarna enige tijd met een geopend mes op de gang van het studentenhuis en liep daarna met het mes naar de kamer van het slachtoffer. Daar klom hij de trap naar haar bed op en vervolgens probeerde hij haar te doden door haar met het mes in de hals te snijden.

De dader en het slachtoffer studeerden allebei in Leiden. In het voorjaar hadden ze voor het eerst met elkaar gezoend. Daarna bleef de man vaker bij zijn huisgenote slapen. Ongeveer drie weken voor het steekincident vroeg hij haar hoe het tussen hen zat. De studente zei toen dat ze hem niet leuk genoeg vond voor een relatie.

Een dag voor de man overging tot de steekpartij had hij zijn huisgenote zien zoenen met een ander. Hij heeft dit toen bij zijn huisgenote aangekaart en gezegd dat hij het niet leuk vond. Volgens het slachtoffer klonk hij teleurgesteld, maar was hij die avond verder vrij rustig.

Fourcade wint 20 kilometer individueel

Frans biatleet Martin Fourcade heeft de 20 kilometer individueel gewonnen. Met één misser bleef hij de foutloze Duitser Erik Lesser en de als eerste gestarte Rus Evgeniy Garanichev voor.

Voor Fourcade, die regerend wereldkampioen is op dit onderdeel, is het zijn tweede goud deze Spelen, afgelopen maandag won hij de 12,5 kilometer achtervolging. Lesser won eerder dit seizoen slechts één keer zilver op de worldcup in december in Annecy-Le Grand Bornand, en is daarmee de grootste verrassing. 

Morgen start de 15 kilometer individueel voor vrouwen. 

'Kindermisbruiker in Spaanse cel overleden'

De 65-jarige Nederlander die sinds vorige week maandag vastzat op het Spaanse eiland Lanzarote voor kindermisbruik is overleden. Dat melden Spaanse media donderdag. De man was onwel geworden in de gevangenis waar hij vastzat. Hij overleed later in een ziekenhuis.

De man werd ervan beschuldigd drie jonge broertjes op Lanzarote seksueel te hebben misbruikt. De vader deed aangifte omdat zij zich vreemd gedroegen. De Nederlander was een vriend van de familie. Wanneer de man precies stierf is onduidelijk. Hij zou een paar dagen in het ziekenhuis hebben gelegen.

Na zijn arrestatie bleek dat er in Spanje een aanhoudingsbevel tegen hem liep. Hij was in 2012 in de stad Cádiz voor vergelijkbare feiten tot tweeënhalf jaar celstraf veroordeeld.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 2

In week 2 van de Premier League of darts reizen de 10 deelnemers naar Bournemouth, waar gespeeld zal worden in het Bournemouth International Centre. Vanavond staat onder andere de confrontatie tussen de twee mannen uit Stoke-on-Trent op het programma: Taylor tegen Lewis. Ook treft Raymond van Barneveld Wes Newton en neemt Michael van Gerwen het op tegen Robert Thornton.

Van Barneveld won vorige week op zeer overtuigende wijze zijn openingsduel met Gary Anderson. Barney keerde terug bij de darts waarmee hij in 2007 het WK won, het bleek effect te hebben: 7-1. Tegenstander Newton werd vorige week opzij gezet door Peter Wright en lijkt toch echt de zwakke broeder te zijn in het deelnemersveld. The Warrior komt net te kort in het geweld van de Premier League maar heeft toch ook zijn momenten. Aan Bournemouth heeft Barney goede herinneringen: in 2006 gooide hij zijn eerste negendarter ooit voor de televisiecamera’s.

De laatste pot van de avond gaat tussen Robert Thornton en Michael van Gerwen. Vorige week haalde de overwinning van MVG op Phil Taylor de geschiedenisboeken, want de beste darter aller tijden ging er nog nooit af met een white-wash. Thornton had het in Liverpool een stuk lastiger met Dave Chisnall; hij verloor van de debutant waar een punt toch lang tot de mogelijkheden leek te behoren. Vorig jaar in de Premier League werd het 6-6 en 7-1 in het voordeel van Mighty Mike. Als The Thorn in het begin niet overvleugeld wordt door de Nederlander dan zou de Schot misschien een puntje kunnen scoren, toch wijzen de bookmakers maar een winnaar aan: 4/11 tegenover 5/1 voor de wereldkampioen.

De derby van Stoke on Trent, het is met recht de wedstrijd van deze week. Weliswaar verloor Adrian Lewis dit weekend een finale van de derde UK Open qualifier van Taylor, toch zal het goede gevoel (winst op Whitlock in de Premier League) de overhand hebben. Taylor kreeg in Liverpool een oorwassing door geen enkele leg te pakken tegen Van Gerwen. Toch lijkt The Power zich snel hersteld te hebben want afgelopen zondag gooide hij nog twee negendarters. Van de 28 onderlinge wedstrijden tussen Jackpot en The Power won Taylor er liefst 23. Toch staat ook deze week de druk voornamelijk op Taylor, die een goed resultaat moet pakken.

Premier League - week 2    
Wes Newton (Eng) vs. Raymond van Barneveld (Ned)
Dave Chisnall (Eng) vs. Peter Wright (Sch)
Gary Anderson (Sch) vs. Simon Whitlock (Aus)
Adrian Lewis (Eng) vs. Phil Taylor (Eng)
Robert Thornton (Sch) vs. Michael van Gerwen (Ned)

 

Deze week is de Premier League te zien op TV via RTL7 op 13 februari vanaf 20.00 uur. Alle wedstrijden van de Premier league zijn elke donderdag live te volgen via de live stream op de website RTL7darts.nl.

EU roept op tot verzoening in OekraÔne

De Oekraïense regering en oppositie moeten een politieke coalitie vormen om uit de nu al drie maanden durende politieke crisis te komen. Dat heeft Europees commissaris voor uitbreiding Stefan Füle donderdag gezegd.

Füle waarschuwde de regering van president Viktor Janoekovitsj om demonstranten niet te intimideren en mishandelen. Hij riep de twee zijden op om een grondwetswijziging door te voeren die de bevoegdheden van de president inperken en het parlement meer macht geven.

Demonstraties tegen de Oekraïense regering begonnen eind november nadat Janoekovitsj had besloten om een verdrag om banden met de Europese Unie te verbeteren op het laatste moment niet te ondertekenen. De pro-Europese protesten veranderden snel in protesten tegen de regering van Janoekovitsj. Vier demonstranten kwamen tot nu toe om het leven. Janoekovitsj heeft nog veel politieke steun in het oosten van het land.

D66 schort campagne op

D66 schort alle campagneactiviteiten in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op, in elk geval tot en met volgende week dinsdag. Aanleiding is het nieuws dat oud-minister Els Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen, laat campagneleider en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven donderdagmiddag weten.

Alle afdelingen van de partij hebben de oproep gekregen om hun geplande activiteiten op te schorten. De komende dagen staan in het teken van Borst en Ernst Bakker, de oud-burgemeester van Hilversum die recentelijk ook overleed.

Partijleider Alexander Pechtold reageerde geschokt op het nieuws dat Borst waarschijnlijk door een misdrijf om het leven is gekomen, net als vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA). Zaterdag vindt een herdenkingsbijeenkomst voor de oud-minister van Volksgezondheid plaats in de Domkerk in Utrecht.

Brits leger ontvangt verdachte pakketjes

Wervingskantoren van het Britse leger hebben verdachte pakketten ontvangen. Of het om explosieven gaat, is onduidelijk, maar bommenruimers zijn ingeschakeld en straten zijn afgesloten.

De Britse contraterrorismedienst zei donderdag dat er pakketten zijn gevonden in de zuidelijke Engelse steden Oxford, Slough en Brighton. Eerder deze week doken soortgelijke pakjes op in Aldershot, Reading en Chatham.

De politie wilde niet bevestigen of de pakketten explosieven bevatten. Wel werden medewerkers van postkantoren en militaire gebouwen gewaarschuwd om extra waakzaamheid te betrachten.

[upd] EU-Hof: Hyperlinken en embedden mag

Het Europese Hof heeft in een arrest over hyperlinken naar auteursrechtelijk beschermd materiaal een belangrijke uitspraak gedaan, die gevolgen zou kunnen hebben voor de 'embedheffing' die graaiclubje Buma/Stemra opeist van websites die streams embedden van bijvoorbeeld radiozenders of sites als YouTube. Dat melden Webwereld en Tweakers.

"De eigenaar van een website kan, zonder toestemming van de houders van het auteursrecht, via hyperlinks doorverwijzen naar beschermde werken die op een andere website vrij beschikbaar zijn", aldus het Hof in een persverklaring.

De zaak was aangespannen door een groep Zweedse journalisten die nieuwsaggregatiedienst Retriever aanklaagden. De dienst bood directe links aan naar artikelen op het web, of deze zelfs in hun eigen pagina embedden.  Beide vormen van linken blijken nu dus toegestaan, omdat volgens het Hof van een nieuwe openbaring geen sprake is.

Uitzondering is content die niet vrijwillig door de rechthebbende online is gezet, en materiaal dat normaliter beschermd is door een login. Linken naar gejatte Playboyfoto's of naar inhoud achter een betaalmuur blijft daarmee verboden, maar radio- en televisiestreams zouden zonder probleem in je site kunnen worden gezet. Richtlijn is dat als de rechthebbende het zélf online heeft gezet je ernaar mag linken. Zelf een kopie op je eigen webserver draaien mag dan weer niet.

Buma/Stemra heft momenteel nog van diverse sites een fors bedrag als deze sites muziekstreams embedden. Zij hebben nog niet gereageerd op de uitspraak.

Update 16.30 uur:
Uit het arrest blijkt ook dat lidstaten niet het recht hebben om het begrip 'mededeling aan het publiek' (openbaarmaking) op te rekken. Dit houdt concreet in dat de Nederlandse rechters wel soepeler mogen zijn in wat ze toelaten, maar beslist niet strenger. Blijkt die EU toch nog ergens goed voor te zijn!

Zhang wint 1000 meter, WŁst zilver en Boer brons

De Chinese Zhang Hong heeft de 1000 meter gewonnen op het langebaan schaatsen. Nog voor de dweil reed de Chinese al een tijd van 1,14.02 waar niemand meer aan kon komen, bleek later. Voor Nederland pakten Ireen Wüst en Margot Boer de overige medailles.

Wüst schaatste een tijd van 1.14,69 en Boer finishte in 1.14,90. Voor Boer is dit haar tweede brons dit toernooi. Lotte van Beek eindigde met een tijd van 1.15,10 als vijfde, Marrit Leenstra met 1.15,15 als zesde.

 1000 meter dames, Adler Arena , 13-02-2014, Olympische Winterspelen 2014 , Hong...
Zhang Hong na de 1000 meter in Sochi (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Clooney produceert remake Noorse oliethriller

George Clooney is in beeld om een Amerikaanse remake van de Noorse thriller Pioneer te produceren. Ook Grant Heslov, zijn productiepartner bij onder meer het Oscarwinnende Argo en de donderdag te verschijnen The Monuments Men, is van de partij. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het Noorse origineel is nog maar net uit en verschijnt pas in juni in de Nederlandse bioscopen. De film van Erik Skjodbjærg beleefde in september zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Toronto.

Bij The Monuments Men was Clooney betrokken als hoofdrolspeler en regisseur. Hij lijkt niet van plan de regie van of een hoofdrol in Pioneer op zich te nemen.

De Noorse Pioneer gaat over de oplevende Noorse olie-industrie in de jaren tachtig. Twee broers zijn gespecialiseerd in het aanleggen van diepzeepijpleidingen en accepteren een klus om dieper te duiken dan hun concurrenten durven. Als één van hen omkomt, ontdekt de ander een complot vol corrupte zakenlieden en misdadige politici.


Clooney produceert remake Noorse oliethriller (Foto: Novum)

Amerikaanse ijshockeyers overklassen SloveniŽ

De Amerikaanse ijshockeyers hebben in hun eerste wedstrijd overtuigend van Slovenië gewonnen. De uitslag van 1-7 was hoger dan vooraf werd verwacht.

In de eerste periode gingen beide ploegen nog relatief gelijk op. Pas in de laatste vijf minuten wisten de Amerikanen de Sloveense defensie te doorbreken. John Carlson, in de NHL uitkomend voor de Washington Capitals, was de maker van het eerste doelpunt.

In de tweede periode deed Slovenië na een halve minuut al iets terug. Hierdoor schrokken de Amerikanen wakker en wisten liefst zes keer het net te vinden. Geen van deze goals kwamen voort uit een powerplay, waar er überhaupt in de gehele wedstrijd maar drie van werden opgelegd door de scheidsrechters.

De derde periode bleef zonder score, waardoor de 1-7 tussenstand ook de eindstand bleek te zijn. Door het hoge aantal goals staat Amerika eerste in poule A. Rusland staat tweede door hun winst van 5-2 tegen Slowakije.

De Russen kwamen via Washington Capitals' superster Alexander Ovechkin binnen twee minuten op voorsprong. Niet veel later verdubbelden ze de score door een goal van Evgeni Malkin, een speler van de Pittsburgh Penguins.

In de tweede periode kwamen de Slowaken terug in de wedstrijd maar de Russen pakten twee minuten later opnieuw een voorsprong van twee goals door een powerplaygoal. Dit leek een riante voorsprong maar toch zag de Slowaakse ploeg kans om zich in de wedstrijd terug te knokken en de aansluitingstreffer te maken.

In de derde periode gooiden de Russen het duel echter definitief op slot. Binnen tien minuten scoorden ze nog twee goals waardoor het verzet van de Slowaken gebroken was. De Slowaken kregen nog wel een powerplay mee, maar wisten deze niet om te zetten in een goal. Hierdoor eindigde de wedstrijd in 5-2.

# Poule A Gespeeld Winst Verlies Goals Punten
1 Amerika 1 1 0 7:1 3
2 Rusland 1 1 0 5:2 3
3 Slowakije 1 0 1 2:5 0
4 Slovenië 1 0 1 1:7 0

Ernstig ongeluk op bobbaan

De eerste slee moest nog naar beneden gaan, maar er heeft zich al een ernstig ongeluk voorgedaan op de olympische bobbaan in Sochi.

Een baanarbeider werd in de remzone van de baan geraakt door een zogeheten forerunner. De forerunner ging voorafgaand aan de eerste training van de tweemansbob naar beneden om te kijken of de baan veilig genoeg was. Volgens de eerste berichten heeft de baanarbeider in beide benen gecompliceerde breuken opgelopen. Toen hij bij het ziekenhuis aankwam, was hij bewusteloos.

Vanwege het ongeluk werd de start van de training met ruim een half uur uitgesteld.

'LevensbeŽindiging onder 12 al mogelijk'

Het schrappen van de leeftijdsgrens voor euthanasie, zoals België donderdag waarschijnlijk doet, is in Nederland niet nodig. Het leven van een kind kan in Nederland al in bijzondere omstandigheden worden beëindigd als sprake is van een uitzichtloze situatie en ondraaglijk lijden, alleen heet het dan geen euthanasie. Dat zegt een woordvoerder van artsenfederatie KNMG donderdag.

In België bestaat veel verzet tegen de plannen om euthanasie voor minderjarigen mogelijk te maken. Honderdzestig Belgische kinderartsen hebben zich tegen het voorstel verenigd. Ook zijn tegenstanders de straat op gegaan.

In Nederland is euthanasie mogelijk vanaf 12 jaar. Van die mogelijkheid wordt zelden gebruikgemaakt, zegt de woordvoerder van KNMG. "Sinds 2002 zijn vijf minderjarigen geëuthanaseerd. De jongste was 12, de oudste was 17."

Kinderen jonger dan 12 kunnen juridisch gezien niet beslissen over hun medische behandeling, dus kan juridisch gezien geen sprake zijn van euthanasie, aangezien iemand dat zelf bepaalt. Toch kan hun leven ook op verzoek worden beëindigd. "We spreken dan van levensbeëindiging zonder verzoek", zegt de woordvoerder. Dit valt buiten de euthanasiewet, maar artsen moeten dezelfde zorgvuldigheidseisen aanhouden als bij euthanasie om niet te worden vervolgd. Het kind moet het zelf willen en de gevolgen overzien en ook de ouders moeten het willen.

De woordvoerder kon geen cijfers geven over het aantal gevallen van euthanasie bij kinderen jonger dan 12. In de discussie in België ziet de KNMG geen aanleiding het Nederlandse beleid te veranderen. "Het gebeurt heel beperkt en als er eens sprake van is, gebeurt het heel zorgvuldig."

Juwelendief 'Pink Panther' opgepakt

Een lid van de beruchte bende juwelendieven Pink Panthers, die wereldwijd honderden overvallen hebben gepleegd, is gearresteerd. Dat heeft de Spaanse politie donderdag gezegd.

De Serviër Borko Ilinic werd dinsdag met een vals Bosnisch paspoort in de Spaanse stad Alcala de Henares opgepakt. Hij is woensdag voor het eerst voorgekomen. Volgens Interpol wordt Ilinic verdacht van een overval in Dubai in 2007 waarbij elf miljoen euro aan juwelen werd buitgemaakt.

De Pink Panthers zijn een los verbond van ongeveer achthonderd criminelen die door Interpol verdacht worden van bijna driehonderd overvallen in 35 landen sinds 1999. Zij hebben in totaal voor ongeveer 350 miljoen euro aan sieraden gestolen. De bende is vernoemd naar de film 'Pink Panther' uit 1963. De afgelopen jaren zijn ongeveer 25 leden van de bende opgepakt. Vorig jaar ontsnapte er nog een bendelid uit de gevangenis.

Werkstraf na fraude met doktersrecepten

Peter van I. uit Bennebroek is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur voor fraude met doktersrecepten. De rechtbank in Haarlem legde hem ook drie maanden voorwaardelijke celstraf op. De 66-jarige voormalige eigenaar van een laserkliniek in Haarlem schreef patiënten onbevoegd recepten voor die op naam stonden van dokters.

Het Openbaar Ministerie had 240 uur werkstraf, negen maanden voorwaardelijke celstraf en een beroepsverbod van drie jaar geëist. De rechtbank komt tot een lagere straf, mede omdat de verdachte voor een deel van de beschuldigingen werd ontslagen van rechtsvervolging.

Het OM had verzuimd in de tenlastelegging op te nemen dat I. niet stond ingeschreven in het BIG-register, waarin alle zorgverleners in de gezondheidszorg staan. Dat had wel gemoeten voor een veroordeling voor het onterecht uitvoeren van medische handelingen.

Het OM verweet de man medische beunhazerij bij zijn werk in zijn kliniek voor laserbehandelingen. Hij zou zelf intakes hebben gedaan, terwijl hij geen medicus is. Inmiddels is de man eigenaar van een schoonheidskliniek in Heemstede, waar mensen zich kunnen laten behandelen met botox.

De rechtbank sprak een medeverdachte van de man voor een deel vrij en ontsloeg hem voor de rest van de aanklacht ook van alle rechtsvervolging op grond van dezelfde fout van het OM.

Coach Deens succesteam 1992 overleden

Oud-bondscoach van Denemarken Richard Møller Nielsen is overleden. Dat melden Deense media donderdag. De trainer zorgde voor een sensatie door het EK in 1992 te winnen. In de halve finale van dat toernooi schakelden de Denen titelverdediger Nederland uit. Nielsen stierf na een lang ziekbed op 76-jarige leeftijd.

Denemarken plaatste zich in 1992 niet voor de eindronde van het EK voetbal in Zweden. Het door oorlog geteisterde Joegoslavië trok zich echter terug, waardoor de Denen alsnog deelnamen. Na een gelijkspel tegen Engeland, een nederlaag tegen Zweden en een overwinning op Frankrijk in de groepsfase bereikten de Denen de halve finale. Daarin werd na strafschoppen afgerekend met Nederland. In de finale werd Duitsland met 2-0 verslagen.

Drie jaar na de Europese titel pakte Denemarken onder leiding van Nielsen ook nog de Confederations Cup. Hij was verder onder meer coach van de nationale bonden van Finland en Israël en de Deense clubs Odense BK en Esbjerg fB. Onlangs besliste de Deense voetbalbond dat Nielsen wordt opgenomen in de Hall of Fame.

Cel- en werkstraffen voor examendieven

De negen meerderjarige betrokkenen bij de examendiefstal op het Ibn Ghaldoun zijn veroordeeld tot celstraffen en werkstraffen. Ze hoeven door aftrek van het voorarrest niet meer terug de cel in, bepaalde de rechtbank in Rotterdam donderdag.

De rechtbank legde celstraffen tot een maand en werkstraffen tot 170 uur op. Justitie had ook voorwaardelijke celstraffen geëist, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

De hoogste straffen waren voor Safae K., Kamal El B., en Anass B., die het voortouw namen. Zij kregen een maand cel en een taakstraf van 170 uur. Omdat ze alledrie al ruim een maand in voorarrest hebben gezeten hoeven ze niet terug de cel in.

Twee andere verdachten die een minder grote rol hadden kregen een week cel en een taakstraf van 150 uur. De vier overigen kregen een taakstraf van 130 uur. Zij waren alleen betrokken bij het maken van afbeeldingen van de gestolen examens.

De leerlingen stalen in totaal 27 eindexamens van het vwo, de havo en het vmbo. Ze kwamen de kluisruimte binnen via een luik op het platte dak van de islamitische school. Na de examens te hebben gefotografeerd, legden ze de weer dichtgemaakte pakketjes terug.

Ze wilden de examens voor zichzelf en hun vrienden hebben met als doel gemakkelijk slagen met goede cijfers, denken de rechters. Het was niet hun bedoeling om het eindexamen voor zo veel mensen te verpesten. "Het is hen allemaal ver boven het hoofd gegroeid."

De rechters vinden niet dat gesproken kan worden van een uit de hand gelopen kwajongensstreek. "En het is ook geen spiekbriefje 3.0", zei voorzitter Janssen. "Ze verdienen een gevangenisstraf, maar we vinden niet dat zij terug moeten naar de gevangenis."

Wel vinden de rechters dat de scholieren moeten werken. "Een paar weken werken voor de maatschappij om de verdachten te laten voelen dat zij echt een grote misstap hebben begaan."

Van justitie hoefden de scholieren ook niet terug de cel in. Wel had het OM liever gezien dat de werkstraffen hoger waren; de officier van justitie eiste twee weken geleden taakstraffen tot 240 uur.

Burger King boekt veel meer winst

Burger King heeft in het vierde kwartaal ruim een derde meer winst behaald dan een jaar eerder. De Amerikaanse fastfoodgigant hield eind december bijna 67 miljoen dollar over (49 miljoen euro), vooral door de hogere verkoop in Azië. Wereldwijd steeg de verkoop van patat en hamburgers met 1,7 procent, zo maakte Burger King donderdag bekend.

In de Verenigde Staten - waar Burger King in september met veel bombarie een caloriearme frietlijn introduceerde - had de fastfoodketen aanmerkelijk meer moeite om zijn waar aan de man te brengen. De verkoop daalde daar met 1,2 procent op jaarbasis, in restaurants die minimaal een jaar open zijn.

Of de caloriearme friet genaamd Satisfries desondanks wel in rap tempo over de toonbank vloog, maakte Burger King niet bekend. De omzet van het bedrijf daalde afgelopen kwartaal met drie miljoen dollar naar 265 miljoen. Dat kwam vooral doordat Burger King steeds meer van de eigen restaurants verkoopt aan franchisers. Die leveren minder omzet op, maar wel een vergelijkbare winst.

[WTT] Berdych via Mahut naar laatste acht in Rotterdam

Tomas Berdych is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ATP-toernooi in Rotterdam. De als derde geplaatste Tsjech ontdeed zich eenvoudig van de Fransman Nicolas Mahut met 6-4 en 6-3. In de kwartfinale stuit hij op de Pool Jerzy Janowicz, die Tommy Haas (6) de baas was met 6-4 en 6-4.

De ervaren Duitser was de tweede toptienspeler die donderdag sneuvelde in Ahoy. De als achtste geplaatste Grigor Dimitrov uit Bulgarije, die vorig jaar nog halve finalist was, ging met 6-4 en 7-6 (3) onderuit tegen Ernests Gulbis.

De volgende opponent van de Let is mogelijk titelverediger Juan Martin del Potro (1). De Argentijn neemt het in de tweede op tegen Paul-Henri Mathieu.

Cruijff ontvangt UEFA President's Award

Johan Cruijff krijgt aanstaande zondag bij de wedstrijd Ajax - sc Heerenveen uit handen van UEFA-president Michel Platini een prestigieuze prijs. Cruijff ontvangt zondag de UEFA Presidents Award. Deze prijs is bedoeld voor voormalige voetballers die veel betekend hebben voor het voetbal.

Onder anderen Franz Beckenbauer, Eusébio en Bobby Charlton gingen Cruijff voor. "Het is een grote eer om deze prijs te mogen ontvangen en in het rijtje te komen met illustere namen", zegt Cruijff op de website van de UEFA. "Ik wil deze erkenning delen met alle mensen waar ik ooit mee heb samengewerkt, en nog altijd samenwerk, die van het voetbal houden en bereid zijn er tijd en energie in te steken om het beter te maken. Niet alleen het spel zelf maar ook de organisatie en de rol van voetbal in de maatschappij."

"Het is een groot voorrecht de UEFA President's Award uit de reiken aan Johan Cruijff, een van de grootste voetballers en ambassadeurs van het voetbal", reageert Platini. "Eerst als speler, daarna als coach was hij bereid om het publiek te vermaken met zijn eigen stijl. Hij was een fenomenale voetballer die fans vermaakte over de hele wereld. Voetbal heeft een grote rol gespeeld in zijn leven. Eerst bij Ajax en daarna bij Barcelona."

Kitase: "Final Fantasy XV al ver in ontwikkeling"

Final Fantasy XV-producer Yoshinori Kitase heeft tegenover VideoGamer.com aangegeven dat het goed gaat met de next-gen role-playing game. Volgens Kitase is de game al vrij ver in ontwikkeling en heeft het rollenspel een hoge prioriteit gekregen.

"We can't give too much information but certainly looking at Final Fantasy XV, it's not as if it's in competition with Kingdom Hearts 3 for resources or anything like that," aldus Kitase toen men hem eerder deze week naar nieuwe informatie over beide games vroeg. "It's quite far into development now and it is being given a very high priority within the company itself, but that doesn't mean Kingdom Hearts isn't."

Final Fantasy XV, voorheen bekend als Final Fantasy Versus XIII, werd officieel aangekondigd tijdens de E3 vorig jaar. 

Man rijgt geile kerel aan speer

Een Zimbabwenees die zijn vrouw in bed betrapte met een andere kerel, heeft snoeihard wraak genomen. De beste man pakte een speer en reeg zijn liefdesrivaal aan het wapen. De arme drommel heeft dit niet overleefd.

Frank Ncube uit Fort Rixon was vorige week woensdag naar Bulawayo om te werken. Toen de 34-jarige weer bij zijn huis arriveerde, hoorde hij gekreun uit de slaapkamer.

Omdat Ncube het zaakje niet vertrouwde, schopte hij de deur in. Hier zag hij hoe zijn naakte echtgenote werd uitgewoond door een andere neger. Deze bleek de boerenknecht te zijn van de buren.

De bedrogen kerel bedacht zich niet, en haalde een speer te voorschijn. Zonder iets te zeggen duwde hij het wapen dwars door de bakkes van het slachtoffer. De arme knecht legde hierop direct het loodje. Ncube is inmiddels opgepakt wegens moord.

SŠblŪkovŠ neemt geen risico en past voor 1.500 meter

Martina Sáblíková doet zondag niet mee aan de olympische 1.500 meter. De Tsjechische schaatsster richt zich volledig op titelprolongatie op de 5.000 meter, die drie dagen later op het programma staat. De schaatsmijl past daardoor niet in haar programma, liet ze donderdag weten.

De 26-jarige Sáblíková veroverde vier jaar geleden in Vancouver brons op de 1.500 meter, maar behoort vooral op de twee langste afstanden tot de wereldtop. Ze raakte vorige week op de 3.000 meter wel haar titel kwijt aan Ireen Wüst en moest genoegen nemen met het zilver.

Sáblíková volgt het voorbeeld van Sven Kramer, die bij de mannen ook de 1.500 meter overslaat met het oog op de tien kilometer en de ploegenachtervolging. De organisatie kon nog niet zeggen wie de Tsjechische vervangt.

Curlingers Zweden winnen Scandinavische burenruzie

De curlingers uit Zweden hebben donderdagmiddag Noorwegen weten te verslaan. In het Ice Cube Curling Center werd het 5-4 voor Zweden. Ondanks dat het verschil uiteindelijk slechts één punt bedroeg stond Zweden wel de hele tijd voor in de wedstrijd.

Titelverdediger Canada was met 7-6 te sterk voor Denemarken. Rusland boekte hun eerste overwinning door Zwitserland met 7-6 te verslaan en de Britten waren met 5-3 te sterk voor de Verenigde Staten. 

Vrijdag staan er twee sessies op het programma bij de heren. De beste vier landen gaan door naar de halve finale. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
Canada Denemarken 7-6
Groot-Brittannië Verenigde Staten 5-3
Zwitserland Rusland 6-7
Noorwegen Zweden 4-5

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 China 4 4 0
2 Groot-Brittannië 5 4 1
2 Zweden 5 4 1
4 Noorwegen 4 3 1
5 Canada 5 3 2
6 Denemarken 5 2 3
7 Verenigde Staten 4 1 3
8 Rusland 5 1 4
8 Zwitserland 5 1 4
10 Duitsland 4 0 4

Programma - Sessie VII - vrijdag 06.00 uur (Nederlandse tijd) 

Land Land
Zweden China
Verenigde Staten Duitsland
Canada Noorwegen

Groei- en baankansen lonken voor appmakers

Europese bedrijven die zich bezighouden met het maken van apps voor smartphones kunnen de komende jaren hard groeien, maar dan moet eerst wel een aantal problemen worden weggewerkt. Dat stelet de Europese Commissie op basis van een rapport dat donderdag in Brussel werd gepresenteerd. De branche levert de Europese Unie in het gunstigste geval vanaf 2018 63 miljard euro op en kan dan werk bieden aan 4,8 miljoen mensen.

De sector is dit jaar nog goed voor een jaaromzet van 17,5 miljard euro. Er werken nu een miljoen ontwikkelaars in de Europese sector, en nog eens achthonderdduizend in ondersteunende functies. Volgens Europees Commissaris Neelie Kroes biedt de sector mogelijkheden om tegenwicht te bieden aan de hoge jeugdwerkloosheid in de EU.

Knelpunten die de groei kunnen dwarsbomen zijn volgens het rapport hogere salarissen in de sector in de VS, en een gebrek aan ervaring en zakelijk instinct bij Europese ontwikkelaars. Daarnaast is het aandeel vrouwelijke ontwikkelaars met negen procent laag. Ten slotte leidt ook de gefragmenteerde telefoonmarkt en de trage invoering van het 4G-netwerk in Europa volgens veel ontwikkelaars tot lagere omzet.

Adverteerders gaven vorig jaar 6,1 miljard euro uit aan advertenties voor apps, dertig procent van de mondiale reclame-uitgaven in deze markt. Binnen vijf jaar moet dat cijfer zijn gegroeid tot 18,7 miljard euro.

De EU heeft samen met de VS een groot deel van de mondiale app-markt in handen. Beide regio's hebben een marktaandeel van 42 procent.

Vrouw vast voor uitbuiten prostituees Zandpad

Een 33-jarige vrouw is dinsdag in Utrecht aangehouden door de marechaussee. Ze wordt ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de uitbuiting van Bulgaarse prostituees aan het Zandpad. De aanhouding vond plaats in een lopend onderzoek naar mensenhandel, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De vrouw zou de prostituees dagelijks hebben opgepikt en afgeleverd aan het Zandpad, waar ze gedwongen achter het raam moesten werken. Uit het onderzoek is gebleken dat de vrouwen op de dag dat ze in Nederland arriveerden al achter het raam moesten staan. Ze maakten lange werkdagen en werden verplicht een groot deel van hun inkomsten af te staan.

In hetzelfde onderzoek hield de marechaussee vorig jaar juli in Utrecht al twee Bulgaarse verdachten aan. De autoriteiten in Bulgarije pakten drie weken geleden in de hoofdstad Sofia bovendien een 24-jarige verdachte op. Hij is vermoedelijk de leider van de organisatie en wordt aan Nederland overgeleverd.

Utrecht trok afgelopen zomer alle vergunningen van prostitutieboten aan het Zandpad en de ramen in de Hardebollenstraat in vanwege een vermoeden van mensenhandel en uitbuiting. De gemeente wil 162 nieuwe ramen toestaan bij de Einsteindreef, vlak bij het Zandpad. De oplevering daarvan duurt waarschijnlijk nog het hele jaar. In de tussentijd mogen er 32 tijdelijke ramen komen.

Nieuwe kluizenshow Marc Klein Essink bij SBS

Marc Klein Essink is opnieuw gestrikt voor een kluizenprogramma. Klein Essink, die in het verleden programma's als de Staatsloterijshow, Bankgeheim en Kies de Kluis presenteerde, gaat voor SBS6 vanaf 8 maart het Kluizenspel aan elkaar praten.

Aan het begin van het programma zijn er zeven kluizen, waarvan eentje gevuld is met een half miljoen euro. De kandidaat van Kluizenspel moet in zes rondes proberen zo veel mogelijk lege kluizen weg te spelen en wordt daarbij gestest op zijn algemene kennis en mensenkennis.

De 52-jarige Klein Essink is momenteel bij SBS al te zien met de medische quiz De Lijf Show.

Complimenten Barroso voor Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) is 'een van de meest betrokken regeringsleiders in de Europese Unie'. Dat heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdag gezegd tijdens een bezoek van Rutte aan Brussel.

Barroso prees de hervormingen en bezuinigingen die Rutte heeft doorgevoerd, maar was ook lovend over de manier waarop hij zich opstelt in de EU. Andere EU-leiders kunnen daar een voorbeeld aan nemen, zei Barroso, die nog tot eind dit jaar in functie is.

Rutte bedankte Barroso op zijn beurt voor zijn leiderschap.

Sochi vandaag - donderdag 13 februari

Vandaag is de achtste dag van de Winterspelen in Sochi. Ook vandaag zal er weer geschaatst worden, dit keer maken de vrouwen zich op voor de 1000 meter. Aan de start zullen zullen Ireen Wüst, Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Margot Boer komen.  

Overzicht evenementen

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Canada - Denemarken Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: China - Groot-Brittannië Nee
06.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zwitserland - Zweden Nee
07.15 uur Freestyle skiën Mannen kwalificatie: Slopestyle run 1 Nee
08.10 uur Freestyle skiën Mannen kwalificatie: Slopestyle run 2 Nee
08.30 uur Skeleton Vrouwen: Individueel run 1 Nee
09.00 uur IJshockey Mannen voorronde groep B: Finland - Oostenrijk Nee
09.00 uur IJshockey Vrouwen voorronde groep B: Japan - Duitsland Nee
09.40 uur Skeleton Vrouwen: Individueel run 2 Nee
10.30 uur Freestyle skiën Mannen finale: Slopestyle run 1 Ja
11.00 uur Langlaufen Vrouwen: 10km klassieke stijl Ja
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Zwitserland - Rusland Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Canada - Denemarken Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Noorwegen - Zweden Nee
11.00 uur Curling Mannen voorronde: Groot-Brittannië - Verenigde Staten Nee
11.00 uur Shorttrack Vrouwen kwartfinales: 500 meter Nee
11.25 uur Shorttrack Mannen series: 1000 meter Nee
12.10 uur Shorttrack Vrouwen halve finales: 500 meter Nee
12.31 uur Shorttrack Mannen halve finales: 5000 meter aflossing Nee
13.05 uur Shorttrack Vrouwen finales: 500 meter Ja
13.30 uur IJshockey Mannen voorronde groep A: Rusland - Slovenië Nee
13.30 uur IJshockey Mannen voorronde groep A: Slowakije - Verenigde Staten Nee
15.00 uur Biatlon Mannen: Individueel 20 kilometer Ja
15.00 uur Schaatsen Vrouwen: 1000 meter Ja
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zweden - Denemarken Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Rusland - Zuid-Korea Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Zwitserland - Canada Nee
16.00 uur Curling Vrouwen voorronde: Japan - Verenigde Staten Nee
16.00 uur Kunstschaatsen Mannen: Individueel verplichte kür Nee
17.15 uur Rodelen Gemengd: Teamevent Ja
18.00 uur IJshockey Mannen voorronde groep B: Canada - Noorwegen Nee
18.00 uur IJshockey Mannen voorronde groep B: Zweden - Rusland Nee


Nederlanders in actie

Vandaag zullen op de 1000 meter bij de dames in het langebaanschaatsen Ireen Wüst, Margot Boer, Lotte van Beek en Marrit Leenstra aan de start komen. Bij het shorttrack komen er vandaag weer een aantal Nederlanders aan de start. In de kwartfinales van de 500m mogen Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors aantreden. Bij de heren op de 1000 meter zullen Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart aan de start verschijnen. Dezelfde heren zullen samen met Christiaan Bökkerink en Daan Breeuwsma aan de start verschijnen bij de aflossing over 5000 meter.

Prominenten

Vandaag zal er bij het rodelen voor het eerst een teamevent zijn op de Olympische Spelen. Dit is het laatste onderdeel bij het rodelen deze Spelen. 

Wüst is met drie gouden en één bronzen medaille tweede op de lijst van meest succesvolle schaatsers, alleen Ard Schenk staat met 3 gouden en één zilveren medaille boven haar in de lijst. Vandaag kan Wüst bij een gouden medaille de meest succesvolle Nederlandse schaatser ooit worden op de Olympische Spelen. 


Zal Irene Wüst vanmiddag haar tweede gouden medaille van deze Spelen winnen? (PRO SHOTS/ANP)

Bij het langlaufen op de 10km klassieke stijl bij de vrouwen maken Togo en Dominica hun debuut op de Winterspelen. Togo doet dat met Mathilde-Amivi Petitjean (19), een uitstekende juniore in het Franse circuit. Voor Dominica staat Angelica di Silvestri aan de start, zij is 48 jaar. 

Regisseur Tupac-film bekend

De film over het leven van rapper Tupac heeft een regisseur gevonden. John Singleton zal de regie op zich nemen. Ook zal hij het script verzorgen en zal hij de film produceren.

Singleton heeft al eerder gewerkt met de rapper, aan Tupac's film Poetic Justice. Singleton is onder meer nog bekend van films als 2 Fast 2 Furious en Abduction.

Singleton is erg enthousiast. In een interview vertelt hij: ''Tupac is de man die ik voor ogen had om mijn hele leven lang films mee te maken. Zijn vroegtijdig overlijden heeft mijn hele leven op zijn kop gezet, net zoals bij vele anderen. Zijn levensverhaal is dus erg belangrijk voor mijn generatie."

Een releasedatum voor de film is nog niet bekend gemaakt. Wel zal er waarschijnlijk in de zomer worden begonnen met filmen. De acteur voor de rol van Tupac is ook nog niet gecast.

Tupac Shakur (1971-1996)Tupac Shakur (1971-1996)

Li pakt goud op de 500 meter

De Chinese Li Jianrui heeft het goud gepakt op de 500 meter in het shorttrack. De overige drie dames gingen onderuit in de finale, waardoor Li in een keer door kon schuiven naar de eerste plaats. 

Het zilver gaat naar de Italiaanse Arianna Fontana, brons is voor de Zuid-Koreaanse Park Seung-Hi. De Britse Elise Christie kreeg een penalty vanwege de val die ze veroorzaakte. 

Jorien ter Mors finishte als derde in de B finale en is zesde geworden in de overall uitslag. 

China: 1,2 miljard voor aanpak luchtvervuiling

China heeft dit jaar omgerekend 1,2 miljard euro beschikbaar gesteld om steden en regio's te belonen die aanzienlijke vooruitgang boeken in de aanpak van luchtvervuiling. Het toont het belang aan dat het onderwerp heeft voor de Chinese leiders.

Het fonds wordt opgezet om lokaal bestuur te belonen voor het voorkomen van en de controle op luchtverontreiniging in belangrijke gebieden, aldus een verklaring. Er staat ook in dat het verbruik van kolen moet worden ingeperkt en dat er meer pogingen moeten worden ondernomen om het gebruik van hoogwaardige brandstof voor voertuigen te bevorderen, om het energieverbruik in de bouw te beperken en het gebruik van milieuvriendelijke boilers te bevorderen.

Voor zwaarvervuilende industrieën zijn uitstootlimieten opgesteld, maar die worden niet altijd gehandhaafd. Lokale regeringen geven vaak nog de voorkeur aan vervuilende projecten die groei genereren, omdat ze daar op worden beoordeeld.

De Chinese regering wil graag een duidelijk zichtbare verbetering bewerkstelligen in de slechte luchtkwaliteit van het land. De luchtverontreiniging heeft voor onvrede in eigen land gezorgd en het imago van China in het buitenland bezoedeld.

Serena Williams keert terug na rugblessure

Serena Williams keert volgende week in Dubai terug in het tenniscircuit. De Amerikaanse nummer één van de wereld speelde sinds de Australian Open vorige maand geen toernooien meer door een rugblessure. Williams krijgt een wildcard voor Dubai, zo maakte de vrouwentennisbond WTA donderdag bekend.

Williams werd bij de Australian Open in de vierde ronde uitgeschakeld. Ana Ivanonic was in drie sets te sterk. Daarvoor was de Amerikaanse 25 wedstrijden ongeslagen.

Sid Caesar (91) overleden

De Amerikaanse acteur en komiek Sid Caesar is gisteren in Los Angeles overleden. Dit meldt Empire News.

Caesar was bij het grote publiek bekend geworden door zijn rol als Coach Calhoun in de twee Grease-films. Ook speelde hij in films als It's a Mad, Mad, Mad, Mad World, The Cheap Detective en Vegas Vacation. Ook speelde hij in maar liefst 14 televisiefilms.

De acteur bracht al eerder twee autobiografiën uit over zijn leven en zijn carrière in de filmindustrie.

Sid Caesar is 91 jaar oud geworden.

[Foto] 'Sheila' wordt 'Sexy'

Je hebt je naam niet voor het uitkiezen. Nou ja, feitelijk heb je dat wel: je kunt je naam natuurlijk laten veranderen. Sommige mensen, zoals Sheila Ranae Crabtree, doen dat ook daadwerkelijk. Sheila gaat tegenwoordig door het leven als Sexy Ranae Crabtree.

Sheila Sexy liet dinsdagmiddag haar naam bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Ohio officieel veranderen: "Dat was het laatste dingetje dat ik nodig had om mijn leven compleet te doen voelen, een beetje zoals een puzzel," vertelt ze aan het Daily News.

Op weg naar de rechtbank kneep ze 'm nog wel even, want de rechter had haar naamsverandering nog kunnen afwijzen. Toch bleef ze vastberaden: "Ik heb mijn man gezegd dat ik niet zou vertrekken zonder naamsverandering."

De rechter wilde slechts wat dingetjes weten, zoals waarom ze Sexy wil heten. Het antwoord: "Ik ben vrij van geest. Ik heb graag veel pret en ik geniet enorm van het leven." Voor de rechter was dat kennelijk voldoende, want hij keurde de naamsverandering goed.

Al sinds haar aankonding ontving ze veel negatieve reacties, vooral op het internet, maar Sexy geeft niets om haters. Haar man, haar twee dochtertjes en  de rest van haar familie en vrienden steunen haar, en dat vindt ze het belangrijkst: "Zelfs voor mijn officiële naamsverandering noemden ze me al Sexy."

Ze is dan ook dolblij met het resultaat: "Dat is alles wat ik nodig had, die lelijke naam verliezen - gelukkig ben ik er voorgoed vanaf!"

Ergens achter de tieten zit Sexy, zodat jullie zelf kunnen beoordelen of ze haar naam eer aan doet. Uw nederige verslaggever heeft haar nog niet kunnen vinden. (Foto: Sexy Ranae Crabtree/Facebook)Ergens achter de tieten zit Sexy, zodat jullie zelf kunnen beoordelen of ze haar naam eer aan doet. Uw nederige verslaggever heeft haar nog niet kunnen vinden. (Foto: Sexy Ranae Crabtree/Facebook)


Ruzie over 'plagiaat' met staatsieportret bijgelegd

De ruzie over plagiaat bij een staatsieportret van koning Willem-Alexander is bijgelegd. Afgesproken is dat een schets die kunstenares Iris van Dongen op basis van een foto van Koos Breukel maakte in bruikleen wordt gegeven aan Breukel. Dat meldt het Mondriaan Fonds donderdag.

Later dit jaar wil Breukel de schets met de foto waar die op is gebaseerd exposeren in de Dutch National Portrait Gallery in Amsterdam. Dat het werk van Van Dongen werd verspreid zonder verwijzing naar Breukel is volgens het Mondriaan Fonds nooit de bedoeling geweest. Er zou sprake zijn geweest van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. "Het spijt het Mondriaan Fonds dat Koos Breukel zich benadeeld voelt door deze kwestie en de nasleep ervan."

Breukel zegt blij te zijn dat het meningsverschil is bijgelegd. "Het is een goede zaak dat mensen nu beseffen dat je niet zomaar iemands foto kan gebruiken", zegt de fotograaf. "Maar ik vind het wel getuigen van grote onnozelheid dat niemand heeft ingegrepen, zelfs niet van het museum. Dat is wel de bloody limit wat mij betreft." Van Dongen besefte zelf niet dat haar werk openbaar zou worden, zegt Breukel. Hij neemt haar dan ook niets kwalijk.

De ruzie kwam voort uit een wens van het Mondriaan Fonds om staatsieportretten van de koning te laten maken. Om te besluiten wie dat mag doen, mochten twaalf gegadigden een schets insturen. Het is wat veel gevraagd om een koning voor een schets te laten poseren en daarom moesten de kunstenaars hem op basis van bestaand materiaal en hun fantasie schilderen. Voor de drie winnaars, die een echt staatsieportret mogen vervaardigen, poseert Willem-Alexander uiteindelijk wel.

Van Dongen was een van de winnaars en in interviews gaf zij steeds aan een foto van Breukel te hebben gebruikt. Het stak hem echter dat ze niet van tevoren had gebeld om te vragen of ze zijn foto mocht gebruiken. In NRC Handelsblad sprak hij van 'regelrecht jatwerk' en 'gesubsidieerde plagiaat'. Hij had een toezegging willen hebben dat hij haar een rekening mocht sturen als ze de opdracht zou binnenslepen.

De fotograaf stoorde zich er ook aan dat bij de schetsen in het Rijksmuseum nergens werd vermeld welke foto's zijn gebruikt als uitgangspunt. Het irriteerde hem verder dat een voorstel voor een schetsontwerp dat hij vorig jaar op verzoek van het Mondriaan Fonds indiende werd afgewezen met het argument dat werd gezocht naar jongere kunstenaars. De 51-jarige Breukel is drie jaar jonger dan Rineke Dijkstra, een van de drie die de koning mogen portretteren.

Politie vermoedt misdrijf bij dood Borst

Minister van staat Els Borst is waarschijnlijk door een misdrijf omgekomen. Dat is gebleken uit de onderzoeksresultaten, meldt de politie donderdag.

Op woensdagavond kon op basis van forensisch onderzoek in combinatie met de bevindingen ter plaatse volgens de politie worden geconcludeerd dat een misdrijf het meest voor de hand ligt. De politie onderzoekt nu met wie Borst sinds haar vertrek van het partijcongres van D66 op zaterdag in Amsterdam contact heeft gehad.

Nederlandse heren naar de finale op de aflossing

De Nederlandse heren, bestaande uit Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Freek van der Wart, hebben op de aflossing bij het shorttrack de finale gehaald. 

Zuid-Korea en de Verenigde Staten gingen onderuit in een van de laatste ronden. Kazachstan gaat als tweede door, de Verenigde Staten gaan door middel van een advanced ook door naar de finale.  

In de tweede halve finale is de regerend Olympisch kampioen Canada uitgeschakeld door een val. China en Rusland gaan samen met Nederland, Kazachstan en de Verenigde Staten naar de finale. 

Vrouw (34) springt uit raam na doen jochie (15)

Aardig wat jongeren hebben het vast wel eens gedaan: nadat vader en moeder zijn gaan slapen stiekem een amoureus rendez-vouz hebben. Maar bij heel wat minder jongeren zal dat rendez-vouz met een 35-jarige zijn, die vervolgens uit het raam springt.

Het overkwam een vijftienjarig jochie uit het Amerikaanse Arizona. Nadat zijn moeder 's avonds in slaap viel, bracht de 35-jarige vrouw hem een bezoekje. Ze kwam niet alleen: met haar bracht ze alcohol en een flinke hitsigheid. Het jochie en de vrouw dronken en vrijden, dat laatste zelfs twee keer.

Omstreeks twee uur 's nachts waren ze evenwel iets te wild: de moeder van het jochie hoorde 'kloppende geluiden bij de trap en de slaapkamer'. Toen ze poolshoogte nam, bleek de deur van de vijftienjarige gesloten. De jongen deed uiteindelijk open en de moeder schrok zich een hoedje.

Tussen het bed en de muur zag ze namelijk een naakte vrouw hurken. De moeder schreeuwde dat de vrouw moest verdwijnen. De vrouw kleedde zich snel aan en sprong vervolgens uit het raam op de eerste verdieping. De moeder verklaart dat ze de vrouw vervolgens weg zag hinken.

Maar daarmee is de kous nog niet af. Dertig minuten later stonder er iemand aan de deur. De moeder herkende de dame als Keri Gonzalez, een buurtbewoner die ze al eens gewaarschuwd had om weg te blijven omdat Keri met haar zoon flirtte. Keri klaagde dat ze haar enkel gebroken had bij de sprong en vertrok weer.

Vanzelfsprekend werd de politie gebeld. Spoedig werd Gonzalez opgepakt - het gips zat reeds rond haar enkel - en ze bevestigde het verhaal van de jongen. Ze zei dat ze uit het raam gesprongen was, om te voorkomen dat de moeder haar zou herkennen. Om een of andere reden loog ze wel over waar ze woont.

Gonzalez is in hechtenis genomen, in afwachting van haar proces wegens seksueel wangedrag met een minderjarige en het afleggen van een valse verklaring.

Als je crazy eyes opzoekt in het woordenboek, staat deze foto erbij (foto: Pinal County Sheriff's Office)Als je crazy eyes opzoekt in het woordenboek, staat deze afbeelding erbij
(foto: Pinal County Sheriff's Office)

Groningse dijken extra geÔnspecteerd na aardbeving

De Groningse waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's controleren donderdag uit voorzorg dijken en infrastructuur. Aanleiding is de aardbeving van woensdagnacht. Tien mensen zijn aan het inspecteren in Delfzijl, Loppersum en bij het Eemskanaal, meldt het waterschap Noordzijlvest.

Eerdere bevingen hebben niet tot schade geleid aan de dijken, maar vanwege de kracht van de beving acht het waterschap de inspecties noodzakelijk. Ook een brug in Leermens, het epicentrum van de beving, wordt onderzocht op schade.

Groningen werd woensdagnacht opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter. Aardbevingen met zo'n kracht doen zich enkele keren per jaar voor. De zwaarste beving tot nu toe was er een met een kracht van 3.6 in augustus 2012. Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij kwamen in de ochtend ruim zeventig schademeldingen binnen. Dat aantal liep snel op.

Verstappen directeur City Racing Rotterdam

Jos Verstappen is benoemd tot sportdirecteur bij City Racing in Rotterdam. De voormalig Formule 1-coureur moet ervoor zorgen dat op 31 augustus voor de tiende editie van het evenement weer een mooi programma samengesteld wordt.

Eén toezegging is in ieder geval al binnen, want het Formule 1-team Red Bull Racing heeft al toegezegd te komen. Ook Verstappen zelf en zijn zoon Max zullen in Rotterdam een demonstratie gaan geven. Door welke straten de bolides zullen gaan scheuren is nog niet bekend. Vorig jaar werd het parcours door een gebrek aan sponsoren noodgedwongen wat ingekort.

Naast directeur bij City Racing is Verstappen ook druk bezig met het begeleiden van de 16-jarige Max. Verstappen junior maakt dit jaar de overstap van de karts naar de open formulewagens. Hij rijdt momenteel in het door Ferrari georganiseerde Florida Winter Series, bedoeld voor jonge talenten een kans te geven om ervaring op te doen. In welke raceklasse Verstappen jr., die in de Verenigde Staten al een race won, deze zomer zal gaan rijden is nog niet bekend.

Tweede giraffedrama dreigt in Denemarken

In Denemarken dreigt een tweede giraffedrama. Dit keer staat een dierentuin in Jutland op het punt een langnek te doden omdat hij niet helemaal 'raszuiver' zou zijn. Dat meldden Deense media. Afgelopen weekeinde raakte de dierentuin in Kopenhagen in opspraak nadat giraffe Marius werd afgemaakt en aan de leeuwen werd gevoerd om inteelt te voorkomen.

De beelden van de stukken giraffe en de smullende leeuwen schokten de wereld en brachten dierenactivisten in beweging. Toeval wil dat de giraffe in Jutland ook luistert naar de naam Marius.

Tweede giraffedrama dreigt in Denemarken
Tweede giraffedrama dreigt in Denemarken (Foto: ANP)

Minder Nederlanders zien nut NAVO-lidmaatschap

De steun van Nederlanders voor de NAVO is verder afgenomen. In 2012 vond nog 64 procent het lidmaatschap van de organisatie van belang voor de Nederlandse veiligheid. Dit jaar is dat gedaald naar 56 procent. In 2011 lag de steun met 79 procent nog een stuk hoger. Dat blijkt donderdag uit opinieonderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Atlantische Commissie, een forum voor trans-Atlantische veiligheidsvraagstukken.

Ook het aantal ondervraagden dat vindt dat de NAVO een positieve bijdrage levert aan de relatie tussen Nederland en Amerika is gedaald, van zeventig procent in 2012 naar 62 procent nu. De afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wordt door 45 procent van de Nederlanders als schadelijk gezien voor de band tussen de landen.

Als het gaat om de uitgaven aan defensie, vindt een derde van de geënquêteerden dat Nederland hier nog wel in kan snijden. Achttien procent vindt dat er meer geld naar de krijgsmacht moet. Ook ziet bijna twee derde van de Nederlanders meer voor- dan nadelen in samenwerking met andere landen op het gebied van defensie.

Ter Mors niet door naar finale 500 meter

Shorttrackster Jorien ter Mors heeft de finale van de 500 meter niet gehaald. Ze finishte als vierde in haar halve finale.

Ter Mors was traag weg bij de start waardoor ze gelijk al een achterstand opliep. Ze wist nog een inhaalactie te maken maar deze mislukte. De Italiaanse Arianna Fontana en Zuid-Koreaanse Park Seung-Hi gaan door naar de finales. 

In de tweede halve finale ging de Chinese Fan Kexin onderuit. De andere Chinese Li en de Britse Elise Christie gaan ook door naar de finales.

Afdaling combinatie uur vroeger

De afdaling van de supercombinatie bij de mannen, die voor morgen op het programma staat, is vervroegd van 8 uur naar 7 uur 's ochtends (Nederlandse tijd). Dit vanwege de verslechterende sneeuwcondities.

Door de afdaling met een uur te vervroegen, gaan de skiërs naar beneden voordat de piste door de zon te sterk wordt aangetast. De temperaturen lopen de afgelopen dagen op naar boven de tien graden.

Het tweede deel van de supercombinatie, de slalom, wordt om 12:30 uur Nederlandse tijd afgewerkt. Deze is op een andere piste dan de afdaling.

Net opgedoken otter Groene Hart doodgereden

Na het doodrijden van een otter op de A12 bij Gouda is niet meer zeker of er nog soortgenoten in het Groene Hart rondwaren. "Wij maken ons grote zorgen en zullen het gebied goed in de gaten houden", schrijft boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten donderdag.

De dierenambulance in Gouda kreeg woensdagmiddag een melding dat op de snelweg bij Gouda richting Den Haag een groot dier lag. Het bleek om een dode otter te gaan. Het is nog niet zeker of het om de otter gaat die eind vorig jaar in de Nieuwkoopse Plassen werd gezien.

De vreugde was na die waarneming groot. Natuurmonumenten stelde in een verklaring 'ontzettend blij' te zijn en sprak van 'een kroon op het natuurbeschermingswerk van tientallen jaren'. De vereniging wees er toen op dat de laatste otter van de Nieuwkoopse Plassen in 1976 werd doodgereden.

Otters stierven zo'n 25 jaar geleden uit in Nederland maar kregen in 2002 een nieuwe kans. De roofdieren werden toen in verschillende regio's uitgezet. Sindsdien laten ze zich op steeds meer plekken zien. Zo dook vorig jaar een otter op in de Oostvaardersplassen in Flevoland. Drie jaar geleden werd al een otter gezien aan de rand van het Groene Hart.

Nederland belooft hulp in strijd tegen ivoorhandel

Nederland gaat meehelpen in de strijd tegen de stroperij van olifanten en neushoorns. Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) stelt daarvoor geld en kennis ter beschikking. Het geld dient onder meer om parkwachters in landen als Botswana en Rwanda op te leiden.

Op het gebied van kennis schiet onder meer het Nederlands Forensisch Instituut te hulp. Dat gaat helpen bij het opsporen van stropers, handelaren en exporteurs. Dijksma maakte de Nederlandse inzet bekend tijdens de London Conference on the Illegal Wildlife Crime, waaraan nog 49 andere landen en elf VN-organisaties deelnemen.

Door de logistieke positie van de Rotterdamse haven en Schiphol is Nederland een belangrijke schakel in de aanpak van stroperij. Omdat de handel in ivoor vaak via havens verloopt, wordt een kennisuitwisselingsproject opgezet met andere belangrijke logistieke knooppunten. Een daarvan is Mombassa in Kenia. Daar worden scanners geïnstalleerd die containers en kratten controleren op ivoor. Ook wordt douaniers geleerd hoe zij kunnen werken met speurhonden.

Ook de kennis van Nederlandse bedrijven op het gebied van landbouw wordt ingezet. Armoede is een belangrijke oorzaak van de handel in ivoor. Door kleine boeren in Afrika te leren hun productie te verhogen, kunnen ze een beter inkomen genereren en is stroperij en de handel in ivoor niet langer noodzakelijk.

Jaarlijks worden grote aantallen olifanten en neushoorns gedood voor hun ivoor. Dijksma noemt het een 'groot probleem'. "Deze dieren moeten met rust gelaten worden. Het is van groot belang dat er nu een conferentie wordt gehouden met tientallen landen en invloedrijke organisaties om de ivoorhandel voor eens en altijd aan te pakken."

Wethouder Bodegraven tijdelijk weg na klachten

Wethouder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk Jan Christiaan Goudbeek (VVD) legt zijn functie tijdelijk neer. Dat doet hij naar aanleiding van klachten van ex-werknemers, meldt de gemeente donderdag.

Een extern bureau onderzoekt die klachten en Goudbeek zegt de onderzoekers niet voor de voeten te willen lopen. "Daarom verban ik mezelf zolang uit het gemeentehuis", zegt hij in een verklaring.

Voormalig medewerkers hadden bij een externe vertrouwenspersoon van de gemeente geklaagd over het gedrag en handelen van de wethouder. Hij zou niet altijd integer hebben gehandeld en ambtenaren onheus hebben bejegend. De gemeente zou hun klachten niet serieus genoeg hebben genomen.

De klachten zijn doorgestuurd naar de Landelijke Klachtencommissie Ongewenst Gedrag (LKOG) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die gaat nog na of het zelf bevoegd is de klachten te onderzoeken. De gemeente verwacht dat de onderzoeken enkele maanden duren.

Kowalczyk wint langlaufgoud

Justyna Kowalczyk heeft het olympisch goud gewonnen op de 10 kilometer klassieke stijl langlaufen. De Poolse was in het zonnige Sochi onklopbaar. Voor Kowalczyk was het haar tweede olympische titel, nadat ze in Vancouver het goud won op de 30 kilometer massastart, eveneens in klassieke stijl.

Kowalczyk was eerder in het seizoen oppermachtig in de klassieke stijl, maar had de laatste weken wat last van een voetblessure. Daar was in Sochi weinig meer van te merken. Alleen de Zweedse Charlotte Kalla, in Vancouver winnares op de 10 kilometer vrije stijl, en de Noorse Therese Johaug wisten binnen een halve minuut te blijven. Kalla werd op 18,4 seconden tweede, Johaug had tien seconden langer nodig.

Het optreden van de Noorse vrouwen was verrassend, in negatieve zin. Heidi Weng werd slechts negende, maar vooral het resultaat van topfavoriete Marit Bjørgen viel zwaar tegen. De kampioene op de skiatlon kwam slechts tot de vijfde tijd en moest 33 seconden toegeven op haar grote rivale Kowalczyk. Astrid Jacobsen, de leidster in de World Cup die zes dagen geleden haar broer verloor, werd negentiende.

Boekhoudmanie nekt Duitse inbreker

Dankzij de boekhoudkundige nauwgezetheid van een 22-jarige inbreker heeft de politie in Suhl in de Duitse deelstaat Thüringen een reeks inbraken weten op te lossen.

De verdachte werd woensdag op het station in de kraag gevat nadat een vrouw hem had betrapt bij een poging haar garage open te breken. In een tas die hij bij zich had vond de politie inbrekersgereedschap en vermoedelijk gestolen spullen, maar ook een notitieboekje. Daarin had de man keurig opgeschreven waar hij in de afgelopen weken had toegeslagen, compleet met datum, plaats en waarde van de buit, zei een politiewoordvoerder tegen het persbureau dpa.

Finse mannen beginnen ijshockeytoernooi goed

Finland is het olympisch ijshockeytoernooi bij de mannen begonnen met een overwinning. Oostenrijk werd met 8-4 verslagen. Het was voor beide landen de eerste wedstrijd op het toernooi. Voor de Fin Teemu Selänne zijn het zijn zesde Olympische Spelen, waarmee hij het record van zijn landgenoot Raimo Helminen evenaart.

Oostenrijk kwam in de eerste periode tot tweemaal toe op voorsprong, maar keek bij begin van het tweede bedrijf tegen een 4-2 achterstand aan. Finland liep in die periode uit tot 6-2. In de derde periode wisten beide landen nog twee doelpunten aan hun totaal toe te voegen. De Oostenrijker Michael Grabner was met drie goals het trefzekerst.

In het vrouwentoernooi was Duitsland met 4-0 te sterk voor Japan. Beide landen maakten door twee eerdere nederlagen in poule B al geen kans meer op een medaille. Later op de dag komen Zweden en Rusland nog tegen elkaar uit om te bepalen wie groepswinnaar wordt in groep B. ?

Madonna wordt moe van eigen muziek

Madonna luistert niet naar haar eigen muziek als ze aan het sporten is. "Ik haat mijn eigen muziek, ik heb er genoeg van", zei de zangeres tegen Entertainment Tonight.

"Ik bedoel, ik hou natuurlijk wel van m'n muziek, maar ik word er een beetje moe van", nuanceerde de 55-jarige Madonna, die een aantal sportscholen heeft onder de naam Hard Candy, later. "Ik train liever op de deuntjes van anderen."

De zangeres zegt net als veel vrouwen een haat-liefdeverhouding te hebben met haar lichaam. "De ene dag ben ik er blij mee, maar soms... Ik ben helaas niet geboren met het lijf van Gisele Bündchen, dus ik moet er hard voor werken."

'Moord op Mexicaanse journalist was gťťn vendetta'

De Mexicaanse autoriteiten in de deelstaat Veracruz hebben te snel de conclusie getrokken dat de journalist die deze week dood werd aangetroffen slachtoffer is van een persoonlijke vendetta. Dat hebben collega-journalisten woensdag gezegd. Ze willen een diepgravend onderzoek naar de mogelijke relatie tussen de artikelen van Gregorio Jimenez en zijn dood.

Velen wijzen erop dat het lichaam van Jimenez naast dat van een vakbondsleider werd aangetroffen, die het onderwerp van twee van Jimenez' artikelen was. Jimenez werkte voor Notisur en El Liberal en schreef een kort relatief eenvoudig stuk over de verdwijning van Ernesto Ruiz Guillen, die in januari werd ontvoerd na een bijeenkomst van de Arbeidersconfederatie, de grootste vakbond van Mexico. Hij volgde dat stuk op met een tweede artikel waarin hij schreef dat er door de autoriteiten nog maar weinig was gedaan in de ontvoeringszaak.

Vorige week drongen ten minste vijf gewapende mannen het huis van de 42-jarige Jimenez in Coatzacoalcos binnen en namen hem mee. Zijn lichaam werd dinsdag gevonden in de tuin van een huis in de nabijgelegen stad Las Choapas, samen met de overblijfselen van de vakbondsleider en die van een taxichauffeur.

Enkele uren nadat Jimenez' lichaam was gevonden, zei de openbaar aanklager van Veracruz dat het belangrijkste scenario was dat een bekende van de journalist opdracht tot de moord had gegeven om een persoonlijke twist te beslechten. Woordvoerder van de staat Gina Dominguez zei dat Teresa Hernandez Jimenez drie maanden eerder had bedreigd na een ruzie tussen haar zoon en zijn dochter, die verkering hadden. Vier mannen die dinsdag werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord zeiden dat Hernandez hen had betaald om Jimenez te ontvoeren en te vermoorden, aldus Dominguez.

Jimenez is zeker de twaalfde journalist die sinds 2010 in de deelstaat is vermoord of verdwenen. In ten minste drie van de gevallen weten de autoriteiten de moord vlug aan persoonlijke twisten, wat leidde tot woedende reacties bij collega's van de slachtoffers en bij voorvechters van de persvrijheid. Zij vinden dat de autoriteiten niet voldoende gedegen onderzoek naar de moorden doen.

Dominguez erkende dat Jimenez over Ruiz Guillens ontvoering had geschreven en zei dat de autoriteiten een ander scenario niet uitvlakken.

Journalisten geloven niet dat de moord het gevolg was van een persoonlijke twist. "Ik geloof de regering niet, want Gregorio was niet iemand die in ruzies verzeild raakte. Hij was een aardige, bescheiden man", zei Elizabeth Avina, die voor El Heraldo de Veracruz schrijft.

Gregorio Hernandez, een collega van Jimenez, zei dat de vermoorde verslaggever vaak over misdaad schreef, ook al stond zijn naam niet onder elk stuk. "Er moet een serieus onderzoek komen, want hij onderzocht vaak verdwijningen, misdrijven en ontvoeringen."

Journalisten in heel Mexico hebben sinds Jimenez verdween protesten georganiseerd om de autoriteiten ertoe te zetten vergelding als motief voor zijn moord te beschouwen en de verantwoordelijken op te sporen. "We willen gerechtigheid. We willen dat de autoriteiten die de leiding hebben in het oplossen van deze zaak hun verantwoordelijkheid nemen. We willen geen zondebokken", zei Victoria Rasgado, journalist bij Diario el Istmo.

Amerikaans podium op slopestyle

De Amerikaanse freestyle-skiër Joss Christensen  heeft de olympische titel op het onderdeel slopestyle veroverd. De Amerikaan, die de beste was in de kwalificaties, was in de eindstrijd ook de beste met een score van 95,80.

Het gehele podium was Amerikaans: Gus Kenworthy eindigde op de tweede plaats, Nicholas Goepper bemachtigde de bronzen plak.

Het is voor het eerst dat het onderdeel slopestyle bij het freestyle skiën op het olympische programma staat.

IOC wil opheldering Rusland over vonnis activist

Het Internationaal Olympisch Comité heeft Rusland donderdag om opheldering gevraagd over de gevangenisstraf voor een activist die de milieu-impact van de Winterspelen in Sochi aan de kaak stelde. Jevgeni Vitisjko kreeg woensdag een celstraf van drie jaar cel opgelegd.

Vitisjko werd veroordeeld voor het beschilderen van een hek van een terrein waar constructie is verboden, aldus zijn advocaat. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft het IOC opgeroepen de Russische autoriteiten dringend te verzoeken om hem vrij te laten.

IOC-woordvoerder Mark Adams zei donderdag dat Rusland om opheldering is gevraagd. Hij voegde er echter aan toe dat het vonnis ook 'om een kwestie gaat die geen verband houdt met de Olympische Spelen'.

HRW noemt de zaak tegen Vitisjko politiek gemotiveerd vanwege de kritiek van de milieubeweging waarbij hij is aangesloten op de bouw van de olympische stadions in Sochi.

Knegt door naar kwartfinales 1000 meter

Sjinkie Knegt heeft vanochtend in de heats van de 1000 meter bij het shorttrack zichzelf weten te plaatsen voor de kwartfinales. Hij finishte op twee duizendste achter de Canadees Olivier Jean. 

De andere Nederlanders Niels Kerstholt en Freek van der Wart hebben de heats van de 1000 meter niet overleefd. Kerstholt eindigde in zijn heat als derde achter de Canadees Charle Cournoyer en de Amerikaan Chris Creveling. Van der Wart eindigde met een diskwalificatie. 

Hengelo roept hulp bewoners in tegen putdekseldief

De gemeente Hengelo gaat gebukt onder een serie putdekseldiefstallen. Sinds de jaarwisseling zijn al 46 zogenoemde kolkdeksels gestolen, meldt de gemeente donderdag. De schade bedraagt al ruim zevenduizend euro.

In Hengelo verdwijnen wel vaker deksels, maar dat zijn er gemiddeld een tiental per jaar. De gemeente vermoedt dat de kleine deksels worden gestolen om hun waarde, ook al is die gering. Het gietijzer waar de deksels van gemaakt zijn brengt ongeveer 25 cent per kilo op. Met een gewicht van veertig kilo is een putdeksel dus zo'n tien euro waard. Het aanschaffen van een nieuwe putdeksel kost de gemeente echter zo'n 150 euro.

De gemeente roept haar inwoners nu op de politie te bellen als iemand verdacht veel interesse in een putdeksel toont. Ook vraagt de gemeente zijn inwoners het meteen te melden als een putdeksel ontbreekt. Dat kan namelijk een gevaar opleveren voor weggebruikers en huisdieren. Na een melding komen medewerkers van de gemeente de put meteen afdekken met een pion.

De gemeente onderzoekt nog of het mogelijk is de deksels te vergrendelen.

Lil' Kim zwanger van eerste

De Amerikaanse rapper Lil' Kim verwacht haar eerste kind. "Ik ben een paar maanden zwanger en kan niet wachten om moeder te worden", zei de 39-jarige Lil' Kim tegen het Amerikaanse blad Us Weekly.

De rapper, die werd geboren als Kimberly Jones, is niet van plan het de komende tijd rustig aan te doen. "Ik blijf gewoon aan het werk. Ik ben een harde en de baby heeft nog meer een beest van me gemaakt." Wie de vader van het kind is, is onbekend.

SuŠrez bezorgt Stekelenburg blauw oog

Liverpool-speler Luis Suárez heeft Maarten Stekelenburg een blauw oog bezorgd. De Nederlandse keeper van Fulham kreeg in de Premier League-wedstrijd van woensdag een schoen van de Uruguayaan tegen zijn hoofd. Stekelenburg moest na het incident in de 76e minuut het veld verlaten.

Fulham-trainer René Meulensteen gaf later aan dat de precieze schade nog niet bekend is. "Hij kreeg de schoen in zijn oog, dus het zwol meteen op", zegt Meulensteen op de site van de Londenaren. "Hoe erg het is, moeten we nog onderzoeken, maar het was zo erg dat hij niet meer door kon. Het is een groot gezwollen blauw oog, maar het lijkt oké."

Tientallen schademeldingen bij NAM na aardbeving

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij zijn na de aardbeving van woensdagnacht in Loppersum tientallen klachten binnengekomen. Rond 10.30 uur stond de teller op zeventig schademeldingen, zegt een woordvoerder.

Het aantal meldingen loopt snel op. De beving had een kracht van 3.0 op de schaal van Richter. Zo'n kracht komt enkele keren per jaar voor. Het epicentrum lag in Leermens, dat onder de gemeente Loppersum valt.

Opnieuw jacht op Britse criminelen in Nederland

De Britse en Nederlandse autoriteiten vragen donderdag opnieuw de hulp van Nederlanders bij het opsporen van acht criminelen die worden verdacht van verkrachting, drugssmokkel en geweld. De Britten hebben aanwijzingen dat de acht naar Amsterdam zijn gevlucht. Wie wat gezien heeft, wordt gevraagd zich te melden.

Onder de naam Operation Return wordt hulp aan het publiek gevraagd uit te kijken naar de acht criminelen. Die aanpak was in het verleden succesvol. In de campagne werken de Britse National Crime Agency, Crimestoppers, Meld Misdaad Anoniem en de Nederlandse politie samen.

Op de vernieuwde lijst staan twee mannen uit Liverpool, die volgens de Britse politie hoofdkantoor hielden in een Rotterdams café. Daar besproken ze plannen om cocaïne te importeren naar het Verenigd Koninkrijk. Ze worden verdacht van het plannen van grootschalige drugsimport.

Een man uit Manchester wordt gezocht vanwege een vechtpartij in een pub. Daarbij raakte een andere man gewond aan zijn oog. In het huis van een stadsgenoot, eveneens gezocht, werden grote hoeveelheden cannabis, ammunitie en andere drugs gevonden.

Verder op de lijst staat een man die een 25-jarige vrouw verkrachtte toen hij zich voordeed als taxichauffeur. De laatste drie mannen op de lijst worden gezocht voor drugs- en wapenbezit en grootschalige internationale drugshandel.

Veel criminelen denken dat ze naar Nederland kunnen vluchten om zo hun illegale activiteiten voort te zetten, zegt Hank Cole van National Crime Agency in een verklaring. "De aanpak om samen te werken met Nederland werkt goed. We willen het publiek vragen onze ogen en oren te zijn en alle informatie te delen."

Enkele jaren geleden werd in Nederland ook al het publiek gevraagd om uit te kijken naar voortvluchtige Britse criminelen. Foto's van misdadigers werden op internet gedeeld. De afgelopen jaren zijn tientallen Britse misdadigers opgepakt, meestal in Amsterdam.

Nederland nog net in top tien wereldranglijst FIFA

Het Nederlands elftal heeft een plaats ingeleverd op de FIFA-wereldranglijst. Oranje wisselt stuivertje met Brazilië en staat nu tiende. Dat blijkt uit de donderdag door de wereldvoetbalbond gepubliceerde lijst. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal houdt België nog net achter zich.

De Spaanse voetballers steken er nog altijd met kop en schouders boven uit. Achter de regerend Europees en wereldkampioen volgen Duitsland en Argentinië op twee en drie. Portugal klimt ten koste van Colombia naar de vierde plaats. Zwitserland, Uruguay en Italië staan ook in de top tien.

Sinds 16 januari, toen de vorige ranglijst werd gepubliceerd, speelden de toplanden geen interlands meer.

Inflatie met 1,4 procent laagst in 3,5 jaar

De inflatie is in januari gedaald naar 1,4 procent. Sinds juni 2010 stond het percentage niet meer zo laag als een maand geleden. In zes maanden tijd halveerde de geldontwaarding. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In december kwam het inflatiepercentage nog uit op 1,7 procent. De prijsontwikkeling van elektriciteit was een belangrijke oorzaak van de daling. De hogere assurantiebelasting sinds januari 2013 leidde vorig jaar nog tot hogere geldontwaarding, maar dat effect is in het nieuwe jaar uitgewerkt, zegt het statistiekbureau.

Nederland komt door de daling niet langer ver boven het gemiddelde in de eurozone uit. Naar Europese maatstaven is de Nederlandse inflatie in januari 0,8 procent, tegen gemiddeld 0,7 procent in de eurozone.

Monnik en jongen doodgeschoten in zuiden Thailand

In het onrustige zuiden van Thailand zijn donderdag vier mensen, onder wie een boeddhistische monnik en een 13-jarige jongen, doodgeschoten. Dat heeft de politie gezegd. Zes mensen raakten bij de aanval gewond.

Vier mannen openden het vuur op een groep dorpelingen die aalmoezen gaven aan een boeddhistische monnik in het district Mae Lan, in de provincie Pattani. De daders gingen ervandoor op twee motorfietsen en zijn nog voortvluchtig, aldus de politie.

Het is de tweede keer in drie weken dat een monnik is doodgeschoten door vermoedelijke opstandelingen.

Sinds een islamitische opstand in het zuiden van Thailand in 2004 aanving zijn meer dan vijfduizend mensen gedood.

Extra geld om jonge leraar voor de klas te houden

Het kabinet trekt de komende vier jaar ruim tachtig miljoen euro uit om leraren langer voor het onderwijs te behouden. Een kwart van de jonge docenten stopt namelijk binnen de eerste vijf jaar met lesgeven, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woensdag. Het geld gaat naar zestig initiatieven om de aansluiting van opleidingen met de praktijk te verbeteren.

Jonge leraren worden onvoldoende begeleid en hebben daarom het gevoel dat ze in het diepe worden gegooid, schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA). "Dat is echt onnodige verspilling van talent dat wij hard nodig hebben voor de klas." Daarom gaat er geld naar projecten die de theorie beter op de praktijk laten aansluiten.

In een van de projecten onderzoeken lerarenopleidingen en scholen samen nieuwe onderwijsconcepten om lessen anders te organiseren. Bij een ander initiatief worden oefenleerlingen ingezet, die commentaar geven op de lessen van een beginnende leraar. Zo kunnen leraren zich beter voorbereiden op echte lessen.

Ook krijgt een basisschool extra geld voor een 'buddyproject'. Beginnende basisschooldocenten bezoeken elkaars lessen en geven elkaar feedback. Ook gaan ze regelmatig terug naar de lerarenopleiding om daar tips en ervaringen uit te wisselen. Dat gebeurt nu al op lerarenopleidingen.

Het extra budget moet, net als andere maatregelen, ervoor zorgen dat het beroep van leraar aantrekkelijker wordt, aldus het ministerie.

Vrouw doodgereden bij oversteken A28

Een 49-jarige vrouw uit Hilversum is woensdagnacht doodgereden toen ze de snelweg A28 overstak om bij een tankstation te komen. Op de andere rijbaan werd ze geschept door een auto. Het ongeluk gebeurde rond 01.30 uur tussen Putten en Nijkerk, meldt een woordvoerder van de politie.

De vrouw was met twee passagiers onderweg richting Amersfoort. Ze besloten de auto langs de kant van de snelweg te parkeren. De Hilversumse stak de rijbaan over, klom over de vangrail in de middenberm en werd vervolgens door een auto geschept. Ze is later overleden aan haar verwondingen.

In de auto die haar aanreed zat een echtpaar. De vrouw van het stel had lichte verwondingen door glas, aldus de woordvoerder. De A28 is dinsdagnacht afgesloten geweest.

Borst zaterdag begraven

De maandag overleden minister van Staat Els Borst wordt zaterdag in besloten kring begraven. Zaterdagochtend wordt een openbare herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Domkerk in Utrecht. Dat melden haar nabestaanden donderdag in een rouwadvertentie.

Vriendinnen van Borst vonden haar lichaam maandagavond bij haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Omdat de oorzaak van het overlijden niet kon worden vastgesteld, stelde de politie een onderzoek in. Daaruit bleek dat een verwonding Borst fataal is geworden. Het is niet duidelijk of die verwonding is ontstaan door een misdrijf of een ongeval.

De Tweede Kamer staat binnenkort ook stil bij het overlijden van de 81-jarige oud-minister van Volksgezondheid. Dat kondigde Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) dinsdag aan. Wanneer Borst in de Kamer wordt herdacht, is nog niet bekend.

Yarnold pakt leiding in skeletoncompetitie

Elizabeth Yarnold heeft bij het skeleton de leiding in handen na twee van de vier runs. De Britse was in beide runs de snelste, en gaat de tweede dag in met een voorsprong van 0,44 seconden op de Amerikaanse Noelle Pikus-Pace.

Vooraf leek al duidelijk dat het tussen deze twee zou gaan, Yarnold en Pikus-Pace hebben dit seizoen alle World Cups verdeeld. In de eerste run werd de Amerikaanse echter nog verrast door Elena Nikitina. De Russische wist dankzij een nieuw startrecord genoeg snelheid op te bouwen om op slechts 0,05 seconden van Yarnold over de streep te glijden. 

In de tweede run deed Pikus-Pace het beter, en moest ze alleen op Yarnold toegeven. Ze verloor 0,19 seconden op de Britse, maar verder won ze tijd op iedereen. Nikitina viel een plek terug en staat op 0,55 seconden derde. Ook de twee andere Russische vrouwen doen het erg goed. Olga Potylitsina staat op de vijfde plek, voor Maria Orlova. Katie Uhlaender uit de Verenigde Staten staat op plek vier en doet ook nog volop mee om de medailles. De derde en vierde run zijn vrijdag.

'Moeder bezorgd over ontsporing Bieber'

De moeder van Justin Bieber maakt zich veel zorgen over haar zoon. Dat zegt een goede bekende van Biebers moeder Pattie Mallette tegen entertainmentzender E! "Ze praat bijna elke dag met hem."

Volgens de bron staat niet alleen Bieber, maar ook zijn moeder onder druk na recente gebeurtenissen. Het Canadese popidool werd vorige maand twee keer opgepakt en zou kampen met verschillende verslavingen. "Als ze bij Justin is, krijgt ze te horen dat ze alles maar toestaat, maar als ze niet bij hem is krijgt ze te horen dat ze in deze moeilijke tijd haar kind moet steunen."

Malette, die kort na de geboorte van Bieber brak met de vader van de zanger, zou het gedrag van haar 19-jarige zoon zeker niet goedkeuren. "Maar ze zou hem nooit in de steek laten om op die manier goedkeuring van de buitenwereld te krijgen."

Kritiek doet Kramer weinig

Sven Kramer meldde zich gisteren af voor de olympische 1.500 meter van komende zaterdag. Dit kwam de Fries op kritiek te staan.

Het doet Kramer echter weinig. "Het is mijn route, het zijn mijn Spelen. Het liefst rijd ik wel, maar ik moet reëel blijven. Andere jaren heb ik te veel hooi op mijn vork genomen, met alle consequenties van dien," aldus Kramer die in Sochi nog in actie komt op de 10.000 meter en de ploegenachtervolging.

[NBA] Zand in motor Indiana Pacers

Indiana Pacers is woensdag tegen de derde thuisnederlaag van het seizoen aangelopen in de NBA. In Indianapolis verloor de koploper van de Eastern Conference met 81-73 van Dallas Mavericks. Het was bovendien de tweede verliespartij in drie duels voor Indiana, dat nog wel twee nederlagen minder heeft dan achtervolger Miami Heat.

Monta Ellis was met 23 topscorer van Dallas, terwijl de Duitser Dirk Nowitzki met achttien punten ook een belangrijk aandeel had in de zege. De Mavericks wonnen zes van hun laatste zeven wedstrijden, een opmars die de ploeg naar de zesde plaats in de Western Conference heeft gebracht.

Miami boekte een benauwde uitzege op Golden State Warriors. Het werd 111-110 voor de titelhouder. Met minder dan een seconde op de klok maakte LeBron James de winnende driepunter. De sterspeler besloot het duel daardoor met 36 punten, dertien rebounds en negen assists.

San Antonio Spurs, de nummer twee van de westelijke afdeling, was op bezoek bij Boston Celtics met 104-92 te sterk. Tim Duncan was goed voor 25 punten.

Overige uitslagen
Orlando Magic - Memphis Grizzlies 81-86
Toronto Raptors - Atlanta Hawks 104-83
Brooklyn Nets - Charlotte Bobcats 105-89
Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 89-93
New York Knicks - Sacramento Kings 101-106
Houston Rockets - Washington Wizards 113-112
Milwaukee Bucks - New Orleans Pelicans 98-102
Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 117-90
Utah Jazz - Philadelphia 76ers 105-100
Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 122-117

Massa: "Alonso gebruikte simulator niet"

Formule 1-coureur Felipe Massa heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan over zijn voormalige collega Fernando Alonso. De Braziliaan stapte deze winter over van Ferrari naar Williams. Hij zei tegenover de Braziliaanse pers dat de Spaanse rijder vorig jaar niet in de simulator te vinden was.

Massa is blij dat hij bij Williams onderdak heeft gevonden. "Eerlijk gezegd had ik die verandering nodig en misschien geldt hetzelfde voor Ferrari. Wanneer de tijd verstrijkt en er niets aan de situatie verandert zul je uiteindelijk de motivatie gaan verliezen."

"Ik ben blij, zeker na hoe ik ontvangen ben bij Williams. Toen ik voor het eerst in de fabriek kwam stonden ze meteen voor me klaar, sloten me in hun armen en geloven helemaal in mij. Ik word bij Williams echt gehoord, niet dat dit bij Ferrari niet gebeurde. Zij luisterden juist erg goed naar mij. Vorig jaar werkte ik aan de ontwikkeling van de auto en in de simulator was ik zo ongeveer de enige racecoureur, want Alonso reed er niet in."

De simulator was niet het grootste probleem van Ferrari. Dat was de windtunnel die niet goed gecallibreerd was, waardoor de resultaten van de tests uit de tunnel niet overeenkwamen met die op de baan. "We begonnen met een competitieve auto en eindigden, in tegenstelling tot Red Bull, met een oncompetitieve bolide."

Super Smash Bros. aanwezig bij Nintendo Direct

Als we Masahiro Sakurai, het creatieve brein achter zowel de Kirby- als de Super Smash Bros-series mogen geloven, dan komen we tijdens de Nintendo Direct van vandaag meer te weten over de nieuwe Super Smash Bros. voor Nintendo Wii U en Nintendo 3DS.

"Pic of the day. Tomorrow is Valentine’s Day…and the day the new Nintendo Direct airs! It will stream in Japan at 7 AM so it’s going to be a very early morning for us…!", aldus Sakurai.

Hij voegde ook de onderstaande afbeelding aan zijn berichte toe, waaruit we kunnen opmaken dat we meer informatie over Super Smash Bros kunnen verwachten. Mogelijk krijgen we een releasedatum voor de game.

Peach Rainbow power

BŤta Titanfall draait op 792p

Abbie Heppe, Community Manager van Respawn Entertainment, heeft bevestigd dat de bèta van Titanfall draait op een resolutie van 792p. Dit is in ieder geval al een stukje hoger dan de eerder aangekondigde 720p-resolutie voor de game.

Abbie sluit ook niet uit dat op het moment dat de game in de winkels ligt, de uiteindelijke resolutie van 900p native zal zijn. Titanfall zal vervolgens geüpscaled kunnen worden naar 1080p, maar dit is afhankelijk van de outputinstellingen op Xbox One.

Curlingdames Zweden bezorgen Zwitserland een nederlaag

De curlingdames van Zweden hebben in een spannend duel de dames van Zwitserland verslagen. Het werd uiteindelijk 9-8 voor de Zweden. Na vijfs end had Zweden een voorsprong van 7-3. 

De Zwitsers kwamen in het tweede deel van de partij langszij, maar in het slot van de wedstrijd was het toch Zweden die de overwinning pakte. De Britten waren te sterk voor China en Canada won haar vierde partij door Denemarken te verslaan. Vanmdidag staat sessie zes op het programma. 

Uitslagen

Land Land Uitslag
China Groot-Brittannië 7-8
Canada Denemarken 8-5
Zwitserland Zweden 8-9

Stand 

# Land Gespeeld Gewonnen Verloren
1 Canada 4 4 0
2 Zwitserland 4 3 1
2 Zweden 4 3 1
4 Japan 3 2 1
5 China 4 2 2
5 Groot-Brittannië 4 2 2
5 Rusland 4 2 2
8 Zuid-Korea 3 1 2
9 Denemarken 4 0 4
9 Verenigde Staten 4 0 4

Programma - Sessie VI - Donderdag 16:00 uur (Nederlandse tijd)

Land Land
Zweden Denemarken
Rusland Zuid-Korea
Japan Verenigde Staten
Zwitserland Canada

Demo Castlevania: Lords of Shadow 2 beschikbaar

Konami heeft bekendgemaakt dat de demo van Castlevania: Lords of Shadow 2 nu beschikbaar is voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. In eerste instantie zou de demo enkel beschikbaar zijn voor de mensen die Castlevania: Lords of Shadow – Mirror of Fate HD en Castlevania: Lords of Shadow Collection hebben gekocht, maar nu kan iedereen hem downloaden.

In de demo speel je als Dracula die moet ontkomen aan The Brotherhood of Light die zijn kasteel binnendringt. Volgens Konami zullen de wapens en een gevecht met een Titan de hoogtepunten zijn.

Castlevania: Lords of Shadow 2 komt uit op 28 februari voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

'Consument dingt vaker af'

Bijna de helft van de Nederlanders onderhandelt in winkels over de aanschafprijs. Drie op de tien afdingers doen dit vaker dan een paar jaar geleden, vijf procent doet dit juist minder vaak. Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek van I&O.

Consumenten dingen af omdat ze vinden dat de aankoopprijs te hoog is, of omdat ze merken dat het zin heeft om in discussie te gaan over het prijskaartje. Afdingen gebeurt bovendien vaker omdat consumenten minder te besteden hebben dan enkele jaren geleden. Vooral bij grote aankopen als meubels en elektronica proberen consumenten wat van de prijs af te snoepen.

De meerderheid van de consumenten, 52 procent, doet echter niet aan afdingen. De voornaamste reden hiervoor is dat ze zich daar onprettig bij voelen.

Groothuis: "Zon lijkt nog harder te stralen"

Schaatser Stefan Groothuis ontwaakte donderdagochtend na zijn gouden race op de 1.000 meter met een heerlijk gevoel in Sochi. "Zo wakker worden, lijkt de zon nog harder te stralen dan ie al doet! Dacht nog even dat gisteren een droom was. Wauw", twitterde de olympisch kampioen. "Bedankt voor de enorme hoeveelheid reacties!!"

Groothuis veroverde de olympische titel na jaren van heel veel tegenslag.

China wekt maanverkenner Yutu weer tot leven

China heeft de communicatie met maanverkenner Yutu hersteld. Er wordt nog wel gewerkt om de technische mankementen op te lossen, zeiden de Chinese autoriteiten donderdag. Het karretje kon maandag niet meer volledig worden opgestart.

Een woordvoerder van het Chinese maanprogramma zei dat de verkenner de bitterkoude maannacht heeft overleefd die op 25 januari begon. Yutu kampte sinds eind januari met technische mankementen en kon sindsdien niet meer functioneren. De maanrover was afhankelijk van zonne-energie. In de lange koude maannachten, die een week of twee duren, stapte de Yutu over op een radioactieve energiebron, maar onlangs ging het daarbij mis.

De Chinese maanlander Chang'e 3 landde half december op de maan. Hij droeg de zeswielige Yutu (Konijn van Jade) mee, die het maanoppervlak drie maanden verkent. Met de Chang'e 3 zou het naar omstandigheden goed gaan.

Bedrijven vragen onterecht om paspoortkopie

Bedrijven blijven medewerkers en klanten vragen om een kopie van hun identiteitsbewijs terwijl dat volgens de wet in veel gevallen niet meer mag. Dat meldde het College bescherming persoonsgegevens (CBP) donderdag. In 2012 kwam het CBP met richtlijnen voor het gebruik van paspoortkopietjes.

Volgens het CBP wordt bijvoorbeeld bij het afsluiten van een abonnement op een sportschool nog steeds onterecht gevraagd om een identiteitsbewijs. "Natuurlijk moeten bedrijven kunnen controleren of hun klanten zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Maar stapels kopietjes van paspoorten is bijna vragen om identiteitsfraude", aldus Wilbert Tomesen van het college.

Verdachten Rotterdamse examendiefstal horen straf

De verdachten in de Rotterdamse examenfraudezaak horen donderdagmiddag welke straf ze krijgen. Het OM eiste twee weken geleden deels voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen tegen de elf. Van justitie hoeven ze de cel niet meer in.

Het plan voor de diefstal kwam volgens justitie van Safae K. De vwo-eindexamenleerlinge op het Ibn Ghaldoun ronselde vervolgens medescholieren. Een van hen was de havo-leerling Kamal El B., ook een van de hoofdverdachten in de zaak. Samen betrokken ze vervolgens zes jongens uit de zesde klas van het vwo bij het plan.

Op 30 april deden de scholieren een voorverkenning om te kijken of de examens er al lagen. Ze kwamen de ruimte waarin de examens lagen binnen via het platte dak van de islamitische scholengemeenschap. Daarop zat een luik dat gemakkelijk te openen bleek en rechtstreeks naar de kluisruimte leidde.

De volgende dag namen de examenkandidaten de pakketten van 24 havo- en vwo-eindexamens mee. De school was vanwege de meivakantie dicht, maar er waren wel examentrainingen. Een van de verdachten leidde de examentrainer daarom af.

Later in mei werden nog drie examens gestolen, waaronder twee vmbo-examens. Verdachte Kamal El B. zou die voor zijn neefje, een van de minderjarige verdachten in de zaak, hebben meegenomen.

In totaal zijn 27 examens uit de kluisruimte gestolen. De meeste werden weer teruggelegd nadat de verdachten foto's van de toetsen hadden gemaakt en de pakketjes weer hadden dichtgelijmd. Een paar dagen na de laatste inbraak, namelijk op 28 mei, bleek dat het vwo-examen Frans was uitgelekt en kwam de zaak aan het rollen.

De elf waren niet allemaal betrokken bij de inbraak en de diefstal. Sommigen stonden alleen op de uitkijk en anderen maakten zich volgens justitie alleen schuldig aan heling of het verspreiden van de examens. De verdachten wijzen vooral naar elkaar. Justitie baseerde de rol van de verdachten daarom vooral op de uitgebreide verklaringen van verdachten Anass B. en zijn broer Salahodin.

Justitie wil dat zes van de negen meerderjarige verdachten negentig dagen cel krijgen, waarvan een deel voorwaardelijk. De drie hoofdverdachten hebben meer dan dertig dagen vastgezeten. Alle verdachten gaan door aftrek van het voorarrest als het aan het OM ligt niet terug de cel in. Wel wil justitie dat ze werkstraffen krijgen, variërend van 240 tot 180 uur.

De twee minderjarige verdachten in de zaak krijgen als het aan justitie ligt een maand voorwaardelijke jeugddetentie en een werkstraf. Een van hen is het zusje van hoofdverdachte Safae K. Zij was betrokken bij het fotograferen van de examens. De ander is het neefje van Kamal El. B., die vmbo deed op een Brabantse school. Hij zou zijn 20-jarige neef uit Maassluis hebben aangezet tot de diefstal van twee vmbo-examens.

De advocaten van de verdachten gaven in hun pleidooien al aan de eisen veel te hoog te vinden. De acht verdachten die eindexamen deden op de Rotterdamse school worden dubbel bestraft, betoogden zij. Hun examens zijn ongeldig verklaard en ze hebben dus geen diploma.

Premier Letta vecht voor zijn plek

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft woensdag een laatste poging ondernomen om wat rest van zijn legitimiteit te redden. Letta krijgt scherpe kritiek te verduren, zowel vanuit zijn partij als daarbuiten, omdat hij de Italiaanse economie maar niet aan de praat zou krijgen.

De economie kromp aan het begin van zijn ambtstermijn, maar kruipt inmiddels weer uit het dal, verdedigde Letta zijn beleid op een persconferentie. De staatsschuld is voor het eerst in zes jaar afgenomen als gevolg van een privateringsronde die door zijn regering in gang is gezet, zei hij.

Of dit volstaat om aan het roer te blijven, is de vraag. De top van de Democratische Partij van Letta komt donderdag bijeen om de positie van de premier te bespreken. Met name Matteo Renzi, burgemeester van Florence en leider van de DP, zou Letta's functie op het oog hebben. Renzi heeft echter bij herhaling aangegeven het premiersambt alleen via het verkiezingspad te ambiëren. Achterkamertjespolitiek zegt hij van de hand te wijzen.

Als de partij besluit Letta aan de kant te schuiven, zou Renzi een poging kunnen ondernemen een nieuwe regering te vormen. Het is dan vervolgens aan het parlement om zijn vertrouwen over de nieuwe coalitie uit te spreken. Blijft Letta aan als premier, dan wordt een grondige herschikking van zijn kabinet verwacht.

"Iedereen die mijn plek wil innemen, moet me maar eens vertellen wat hij of zij van plan is", zei Letta woensdag. "Ik ben er trots op wat we de afgelopen tien maanden hebben bereikt."

Haase kwartfinalist in Buenos Aires

Robin Haase heeft de kwartfinale van het ATP-toernooi in Buenos Aires bereikt. De als zesde geplaatste Nederlander was woensdag in de tweede ronde te sterk voor thuisspeler Carlos Berlocq met 6-2, 6-7 (4) en 6-2. In zijn openingspartij versloeg hij al een andere Argentijn, Martin Alund.

De 26-jarige Haase neemt het tegen Tommy Robredo op voor een plek in de halve finale. Hij speelde drie keer eerder tegen de Spanjaard, maar stapte nog nooit als winnaar van de baan. De laatste ontmoeting was vorig jaar in het Portugese Oeiras, toen won de mondiale nummer zeventien in twee sets.

De Hagenaar, die 46e staat op de wereldranglijst, heeft er bewust voor gekozen om in februari op Zuid-Amerikaanse bodem graveltoernooien te spelen. Hij liet om die reden het evenement in Rotterdam deze week links liggen.

SNS sluit rampjaar af met fors verlies

SNS Reaal heeft 2013, het jaar van de nationalisatie, afgesloten met een nettoverlies van 1,95 miljard euro. Dat maakte de bank en verzekeraar donderdag bekend.

Het verlies werd veroorzaakt door forse afwaarderingen bij de inmiddels afgesplitste vastgoedpoot en eenmalige tegenvallers bij de verzekeringstak. De kernactiviteiten maakten exclusief incidentele posten 386 miljoen euro winst.

SNS sluit rampjaar af met fors verlies
SNS sluit rampjaar af met fors verlies (Foto: ANP)

Van Marwijk weet niet of hij mag blijven

Bert van Marwijk weet niet of hij zaterdag nog op de bank zit bij Hamburger SV. De ploeg van de Nederlandse trainer kreeg zaterdag in het bekertoernooi klop van Bayern München (5-0). "Ik weet het niet", zei Van Marwijk na dat duel tegen televisiezender ARD. "Ik denk niet aan mijn carrière. Ik probeer het team zo goed mogelijk voor te bereiden op de belangrijkste wedstrijd van het jaar."

HSV verloor de laatste zes competitiewedstrijden en is afgegleden naar de zeventiende plaats in de Bundesliga. Alleen Eintracht Braunschweig, de tegenstander van zaterdag, staat lager. Rafael van der Vaart is nog een twijfelgeval voor die belangrijke confrontatie. De middenvelder viel tegen Bayern al voor rust geblesseerd uit.

In Duitse media zingt al enige tijd de naam van oud-speler Felix Magath rond om het stokje over te nemen van Van Marwijk. "Wordt Magath de redder", vraagt onder meer Bild zich af. Volgens de Duitse krant is de raad van commissarissen van HSV echter nog verdeeld.

Ook de positie van sportief directeur Oliver Kreuzer wankelt. Hij gaat ervan uit dat Van Marwijk zaterdag nog coach is van de equipe ut Hamburg. "Maar of ik dan nog directeur ben, kan ik niet zeggen."

Aardbeving met kracht van 3.0 in Groningen

Een aardbeving met een kracht van 3.0 op de schaal van Richter heeft zich woensdagnacht voorgedaan in Groningen. Dat blijkt uit metingen van het KNMI. Het epicentrum lag bij Leermens.

Aardbevingen met zo'n hoge kracht doen zich maar enkele keren per jaar voor. De zwaarste beving tot nu toe was er een met een kracht van 3.6 in augustus 2012.

De beving van woensdagnacht deed zich even na 03.00 uur voor. Op Twitter doen Groningers melding van kinderen die uit bed zijn getrild, klapperende kastdeuren en nagellakpotjes die op de grond zijn gevallen. De beving werd volgens RTV Noord in een groot deel van Noordoost-Groningen gevoeld.

'Politie vreest toestroom agenten met PTSS'

De politie vreest een toestroom aan agenten die zich beklagen over een posttraumatische stressstoornis (PTSS). De politie verwacht straks jaarlijks 1500 tot 2500 agenten van wie wordt vermoed dat ze PTSS hebben door te verwijzen voor behandeling, meldt het televisieprogramma Zembla donderdag.

Het aantal agenten met PTSS ligt vele malen hoger dan tot nu toe werd aangenomen, zegt korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman volgens het programma. Concrete cijfers van hoe groot het probleem eerder werd ingeschat en hoe groot het probleem nu blijkt te zijn kunnen volgens een woordvoerder van het programma echter niet worden gegeven.

"Ik ben ervan overtuigd dat er ook gevallen zijn die, omdat er te weinig aandacht voor was, als een soort dark number niet meegenomen zijn in de telling", zegt Bouman in de aflevering die donderdagavond wordt uitgezonden. Het te verwachten aantal agenten met PTSS is volgens hem 'echt veel te veel'.

Hoogleraar psychiatrie Berthold Gersons concludeerde eerder dat zeven procent van alle agenten aan PTSS lijdt. Op een totaal van zestigduizend agenten zijn dat er dus meer dan vierduizend. Bouman waarschuwt dat PTSS kan leiden tot een 'kort lontje', wat niet gewenst is bij mensen die de veiligheid moeten bewaken.

Sinds vorig jaar kan PTSS bij de politie worden erkend als beroepsziekte. Een speciale adviescommissie begon vorige maand met de behandeling van 320 dossiers van agenten met PTSS. De commissie beoordeelt of zij de stoornis door hun werk hebben opgelopen en of dus kan worden gesproken van een beroepsziekte. De voorzitter van de commissie, Marten La Haye, zegt volgens Zembla niet te weten wanneer de dossiers zijn afgehandeld en hoeveel dossiers de commissie jaarlijks te verwerken krijgt.

Gersons is kritisch op de werkwijze van de commissie, omdat die agenten 'door de molen haalt'. Agenten met PTSS moeten toelichten welke incidenten trauma's hebben veroorzaakt, vervolgens wordt hun verhaal geverifieerd bij de eenheid waar de agent werkzaam was. "Het is een bestuurlijk gedrocht", stelt Gersons.

De hoogleraar adviseerde in een onderzoek in opdracht van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een leidinggevende psycholoog in de politietop te zetten om zo de psychische zorg binnen de politie te verankeren. Dat is echter nog niet gebeurd. Korpschef Bouman wijst erop dat de reorganisatie nog volop gaande is en dat hier nog geen tijd voor is geweest. Dat is volgens hem ook de reden dat er nog geen centrale arbodienst is.

Hoogleraar Gersons waarschuwt ook voor het medicijngebruik dat bij veel agenten met PTSS komt kijken. Van de duizend agenten die vorig jaar bij de politiepoli waren aangemeld met PTSS krijgt 36 procent medicatie voor psychische klachten. "Je rijvaardigheid en je reactievermogen worden er gewoon door beïnvloed en je raakt eraan verslaafd. Dat is écht een veiligheidsrisico." Volgens de hoogleraar wordt hier slordig mee omgegaan.

NVWA nagelt smerige lunchrooms aan schandpaal

Lunchrooms die vanwege een gebrekkige voedselveiligheid onder toezicht staan komen in de loop van dit jaar met een rode kleur op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te staan. Lunchrooms met problemen die moeten worden aangepakt krijgen een oranje kleur, meldt de toezichthouder donderdag. Groen betekent dat de regels goed worden nageleefd.

Zo kunnen klanten zelf controleren of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd en krijgen ondernemers de kans zich van anderen te onderscheiden als het om voedselveiligheid gaat, meldt de NVWA. Het gaat om een proef.

Ongeveer tweeduizend lunchroomeigenaren krijgen deze week een brief met uitleg. Zij kunnen nog zes weken bezwaar maken. Als geen bezwaar wordt gemaakt, worden de resultaten vanaf juni gepubliceerd.

De NVWA wil uiteindelijk ook gegevens over de naleving van regels in andere horecatakken publiceren. Daarna volgen gegevens over andere sectoren. De proef met de lunchrooms is bedoeld om ervaring op te doen met het openbaren van inspectiegegevens en verbeteringen aan te brengen.

A Touch of Sin

De titel A Touch of Sin slaat op dat stukje zondigheid dat iedereen in zich heeft als het soms even genoeg is geweest. In vier verschillende segmenten wordt dit stukje innerlijk kwaad op een toepasselijke visuele manier, die het expliciete niet vermijdt, weergegeven. De onderliggende laag kritiek in de film leidde in China zelfs tot een verbod op de film, maar zet voor ons westerlingen gewoon aan tot denken.

Vaker bijwerkingen van geneesmiddelen gemeld

Het aantal meldingen van bijwerkingen bij geneesmiddelen of vaccins is vorig jaar fors gestegen. In totaal kwamen ruim zeventienduizend meldingen binnen, ruim twintig procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het centrum voor bijwerkingen Lareb woensdag.

In 2013 deden vooral patiënten meer melding van bijwerkingen. In totaal waren dit er bijna vierduizend, een stijging van 51 procent.

Lareb-directrice Agnes Kant denkt dat de stijging vooral komt door de media-aandacht over risico's en bijwerkingen van medicijnen, zoals de Diane-35-pil. "Mensen weten ons beter te vinden en ze zijn bewuster van het belang van melden", aldus Kant in een verklaring.

[DFB Pokal] HSV krijgt ook in beker pak slaag

Bert van Marwijk heeft woensdag met Hamburger SV opnieuw een nederlaag geleden. Na de bedroevende reeks in de competitie ging de ploeg van de Nederlandse trainer in de kwartfinale van het Duitse bekertoernooi thuis met 5-0 onderuit tegen Bayern München.

Arjen Robben maakte een van de goals voor de bekerhouder. Mario Mandzukić werd de grote man bij Bayern met drie goals. De Braziliaan Dante was net als Robben één keer trefzeker.

HSV moet dit seizoen vrezen voor de eerste degradatie in de clubhistorie. De ploeg staat voorlaatste in de Bundesliga en verloor in competitieverband de laatste zes wedstrijden op rij.

Met de zege van Bayern zijn alle halve finalisten bekend. Borussia Dortmund, VfL Wolfsburg en Kaiserslauten wisten zich eerder al te plaatsen.

[Copa del Rey] Gelijkspel bij Sociedad volstaat voor BarÁa

FC Barcelona heeft voor de vierde keer in zes jaar de finale van de Copa del Rey bereikt. De Catalanen hadden uit bij Real Sociedad genoeg aan een 1-1 gelijkspel, omdat de thuiswedstrijd vorige week met 2-0 was gewonnen. In de finale wacht een clash met aartsrivaal Real Madrid, dat woensdag Atlético Madrid uitschakelde.

Messi haalde met een goal in de 27e minuut alle spanning uit de dubbele confrontatie. De Franse spits Antoine Griezmann voorkwam drie minuten voor tijd nog wel dat Sociedad op eigen veld werd verslagen.

De finale van de Copa del Rey wordt op 19 april gespeeld. Barcelona won de beker 26 keer en is daarmee recordhouder. Voor Real staat de teller op achttien overwinningen.

Einde loopbaan honkballer Jeter in zicht

Derek Jeter zet na dit seizoen een punt achter zijn indrukwekkende loopbaan. De 39-jarige honkballer van New York Yankees maakte dat woensdag in een verklaring op zijn Facebook-pagina bekend. De korte stop debuteerde in 1995 in de Major League. Hij won vijf keer de World Series en schopte het dertien keer tot het All Star-team.

Jeter brak in 2012 zijn enkel en werd sindsdien nooit meer de oude. Vorig seizoen kwam hij slechts zeventien keer in actie. "Het begon een steeds zwaardere strijd te worden", legt hij uit. "En ik heb me altijd voorgenomen dat als honkbal gaat voelen als werk, het de hoogste tijd is om iets anders te gaan doen."

[WTT] Cilic klopt Tsonga in Rotterdam

Jo-Wilfried Tsonga is bij het ATP-toernooi van Rotterdam al in de tweede ronde uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Fransman, verliezend finalist in 2011, moest in Ahoy zijn meerdere erkennen in Marin Čilić uit Kroatië: 4-6 en 4-6.

Andy Murray speelde woensdag pas zijn eerste partij en dat ging de Brit goed af. De nummer twee van de plaatsingslijst, op het laatste moment aan het deelnemersveld toegevoegd, zette de Fransman Edouard Roger-Vasselin met 6-3 en 6-3 aan de kant. In de volgende ronde speelt hij tegen de Oostenrijkse qualifier Dominic Thiem.

[Coppa Italia] Napoli in finale, rood Strootman

Napoli heeft de finale van de Coppa Italia bereikt. Door een 3-0 thuisoverwinning op AS Roma werd de 3-2 nederlaag uit de heenwedstrijd woensdag overtuigend weggepoetst. Kevin Strootman van Roma haalde het einde van de wedstrijd niet. Hij werd tien minuten voor tijd met twee keer geel van het veld gestuurd.

Napoli kwam in de 33e minuut door een goal van José Callejon op voorsprong. Vlak na rust stelden Gonzalo Higuain en Jorginho de finaleplaats van Napoli, viervoudig winnaar van het Italiaanse bekertoernooi, definitief veilig.

Fiorentina, dat dinsdag Udinese uitschakelde, is in de finale de tegenstander van Napoli. De eindstrijd wordt op 3 mei gespeeld.

[PL] Arsenal thuis niet langs Man United

Arsenal heeft in de Engelse titelstrijd twee punten laten liggen. De ploeg van trainer Arsène Wenger kwam thuis tegen het kwakkelende Manchester United niet verder dan 0-0. Arsenal staat nu een puntje achter koploper Chelsea. Manchester City bezet de derde plaats, maar heeft nog een wedstrijd tegoed en minder verliespunten.

Robin van Persie kreeg een grote kans om zijn oude ploeg een nederlaag te bezorgen. De Nederlandse spits zag zijn kopbal echter door doelman Wojciech Szczesny op de lat getikt worden. Het bleek een van de schaarse hoogtepunten in het Emirates Stadium.

Liverpool hield op het nippertje drie punten over aan de uitwedstrijd tegen Fulham. Steven Gerrard zorgde in de laatste minuut uit een penalty voor de 2-3 eindstand in Londen. Liverpool staat vierde in de Premier League. Het Fulham van trainer René Meulensteen is hekkensluiter.

Newcastle United leed met Tim Krul, Vurnon Anita en Luuk de Jong in de basis een pijnlijke 4-0 thuisnederlaag tegen Tottenham Hotspur. Een van de goals van de Spurs kwam op naam van voormalig Twente-speler Nacer Chadli. Stoke City tegen Swansea City eindigde in 1-1.

Tomb Raider: Definitive Edition

Het is alweer bijna een jaar geleden dat we de vernieuwde Lara Croft zagen in Tomb Raider. De reboot van de serie werd door ons erg goed ontvangen en werd daarom ook beloond met een dikke 9. Met de komst van de nieuwe generatie consoles bedacht Crystal Dynamics om Lara nogmaals een visuele boost te geven en een dikke subtitel. Maar is dit genoeg om 50 euro op de toonbank te gooien en het avontuur nog een keer te beleven?