China: 1,2 miljard voor aanpak luchtvervuiling

China heeft dit jaar omgerekend 1,2 miljard euro beschikbaar gesteld om steden en regio's te belonen die aanzienlijke vooruitgang boeken in de aanpak van luchtvervuiling. Het toont het belang aan dat het onderwerp heeft voor de Chinese leiders.

Het fonds wordt opgezet om lokaal bestuur te belonen voor het voorkomen van en de controle op luchtverontreiniging in belangrijke gebieden, aldus een verklaring. Er staat ook in dat het verbruik van kolen moet worden ingeperkt en dat er meer pogingen moeten worden ondernomen om het gebruik van hoogwaardige brandstof voor voertuigen te bevorderen, om het energieverbruik in de bouw te beperken en het gebruik van milieuvriendelijke boilers te bevorderen.

Voor zwaarvervuilende industrieën zijn uitstootlimieten opgesteld, maar die worden niet altijd gehandhaafd. Lokale regeringen geven vaak nog de voorkeur aan vervuilende projecten die groei genereren, omdat ze daar op worden beoordeeld.

De Chinese regering wil graag een duidelijk zichtbare verbetering bewerkstelligen in de slechte luchtkwaliteit van het land. De luchtverontreiniging heeft voor onvrede in eigen land gezorgd en het imago van China in het buitenland bezoedeld.