NVWA nagelt smerige lunchrooms aan schandpaal

Lunchrooms die vanwege een gebrekkige voedselveiligheid onder toezicht staan komen in de loop van dit jaar met een rode kleur op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te staan. Lunchrooms met problemen die moeten worden aangepakt krijgen een oranje kleur, meldt de toezichthouder donderdag. Groen betekent dat de regels goed worden nageleefd.

Zo kunnen klanten zelf controleren of de regels voor veilig voedsel worden nageleefd en krijgen ondernemers de kans zich van anderen te onderscheiden als het om voedselveiligheid gaat, meldt de NVWA. Het gaat om een proef.

Ongeveer tweeduizend lunchroomeigenaren krijgen deze week een brief met uitleg. Zij kunnen nog zes weken bezwaar maken. Als geen bezwaar wordt gemaakt, worden de resultaten vanaf juni gepubliceerd.

De NVWA wil uiteindelijk ook gegevens over de naleving van regels in andere horecatakken publiceren. Daarna volgen gegevens over andere sectoren. De proef met de lunchrooms is bedoeld om ervaring op te doen met het openbaren van inspectiegegevens en verbeteringen aan te brengen.