Opnieuw jacht op Britse criminelen in Nederland

De Britse en Nederlandse autoriteiten vragen donderdag opnieuw de hulp van Nederlanders bij het opsporen van acht criminelen die worden verdacht van verkrachting, drugssmokkel en geweld. De Britten hebben aanwijzingen dat de acht naar Amsterdam zijn gevlucht. Wie wat gezien heeft, wordt gevraagd zich te melden.

Onder de naam Operation Return wordt hulp aan het publiek gevraagd uit te kijken naar de acht criminelen. Die aanpak was in het verleden succesvol. In de campagne werken de Britse National Crime Agency, Crimestoppers, Meld Misdaad Anoniem en de Nederlandse politie samen.

Op de vernieuwde lijst staan twee mannen uit Liverpool, die volgens de Britse politie hoofdkantoor hielden in een Rotterdams café. Daar besproken ze plannen om cocaïne te importeren naar het Verenigd Koninkrijk. Ze worden verdacht van het plannen van grootschalige drugsimport.

Een man uit Manchester wordt gezocht vanwege een vechtpartij in een pub. Daarbij raakte een andere man gewond aan zijn oog. In het huis van een stadsgenoot, eveneens gezocht, werden grote hoeveelheden cannabis, ammunitie en andere drugs gevonden.

Verder op de lijst staat een man die een 25-jarige vrouw verkrachtte toen hij zich voordeed als taxichauffeur. De laatste drie mannen op de lijst worden gezocht voor drugs- en wapenbezit en grootschalige internationale drugshandel.

Veel criminelen denken dat ze naar Nederland kunnen vluchten om zo hun illegale activiteiten voort te zetten, zegt Hank Cole van National Crime Agency in een verklaring. "De aanpak om samen te werken met Nederland werkt goed. We willen het publiek vragen onze ogen en oren te zijn en alle informatie te delen."

Enkele jaren geleden werd in Nederland ook al het publiek gevraagd om uit te kijken naar voortvluchtige Britse criminelen. Foto's van misdadigers werden op internet gedeeld. De afgelopen jaren zijn tientallen Britse misdadigers opgepakt, meestal in Amsterdam.