African Safari 3D

Na het zinderende succes van De Nieuwe Wildernis, komt de distributeur van deze film nu met een nieuwe natuurfilm. In African Safari worden we deze keer niet meegenomen naar Oostvaardersplassen, dit keer wordt er met Paul de Leeuw meegereisd naar Afrika. En dat allemaal in 3D. Is 3D de toekomst voor de natuurfilm of kan dit de volgende keer beter vermeden worden?

In de eerste paar minuten wordt de doelgroep van deze natuurfilm al duidelijk. Dat zijn namelijk kleine kinderen, aangezien er zo weinig mogelijk wordt gesproken in deze film door de Engelse onderzoekers die worden gevolgd. De enige die deze film gehoord zal worden is Paul de Leeuw. De Leeuw introduceert zich trouwens op een erg leuke manier, zo mag hij volgens zichzelf mee ''omdat hij zijn naam mee heeft.'' Door de hele film heen verzorgt De Leeuw achtergrondinformatie over de route die wordt gevolgd en doet dit allemaal op een humoristische manier. De Leeuw geeft het commentaar zo dat het lijkt alsof hij achterin de safariwagen meerijdt.

Het verhaal van de film is niet erg bijzonder en blijft daarom ook erg tam. Ook hier blijkt weer welke doelgroep wordt aangesproken met de safarireis. Er zullen dan ook voor de rest geen traumatiserende beelden te zien zijn. Denk daarbij aan echte slachtpartijen onder de dieren of sekspartijen, zoals die wel te zien zijn in een volwassenere natuurfilm van de BBC of National Geographic. Doordat het verhaal erg tam blijft, lijkt de aandacht soms weg te glippen. Echter, de beelden zijn zo adembenemend dat er elke keer weer een aanleiding gevonden kan worden om toch maar even niet naar je mobiel te grijpen om te kijken hoe laat het is.

Filmposter African Safari 3D

Het 3D-effect wordt in deze film wel gebruikt zoals het bedoeld is. Om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof er zelf meegereisd wordt met de karavaan van safariwagens. Dit komt mede door de vaak slimme plaatsing van de camera, namelijk naast de auto, zodat de grassprieten nog net niet in het gezicht springen. Ook wordt er wat betreft de dieren af en toe gebruikgemaakt van het 3D-effect. Hierdoor zal er weggedoken moeten worden voor een hangende luipaardpoot of de slurf van een olifant. Het goede gebruik hiervan zorgt er ook weer voor dat zelfs de volwassen kijker geboeid blijft door de safari.

Een ingenieus nieuw element in deze natuurfilm is het gebruik van een luchtballon van waaruit ook in 3D wordt gefilmd. Zo krijgen de landschappen nog beter hun diepte en lijkt het alsof de kijker zelf met de safari meevliegt.

Al met al kan worden gesteld dat African Safari 3D voor de kleine kijker een fantastische eerste kennismaking met een natuurfilm is en voor de volwassen bezoeker is het een leuke wegkijker. Het commentaar dat wordt geleverd door Paul de Leeuw heeft tot aan de eindcredits een gezonde humoristische toon en zal dus de kleintjes blijven boeien. Het 3D-effect voegt zeker iets toe en wordt op de juiste manier gebruikt. Begeleid door de mooie Afrikaanse muziek, geeft deze film de mogelijkheid om even te vluchten naar het woeste continent genaamd Afrika.