Student de cel in voor moordpoging op huisgenote

Een student die heeft geprobeerd zijn huisgenote in Leiden te vermoorden door haar meerdere keren met een mes in haar hals te snijden, moet hiervoor vijf jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald. Het OM had zes jaar geëist.

De rechtbank heeft de student veroordeeld voor poging tot moord omdat hij 'vooraf meerdere momenten heeft kunnen nadenken over wat hij ging doen'. Volgens de rechter was geen sprake van een 'plotselinge opwelling' ondanks het feit dat de in 1993 geboren man onder invloed was van alcohol.

De rechter acht het 'aannemelijk' dat de student in eerste instantie zelfmoord wilde plegen, maar dat hij dit niet kon. Door zijn huisgenote te vermoorden, hoopte hij wellicht dat hij zichzelf daarna wel zou kunnen doden.

Het incident vond in juni vorig jaar plaats. De verdachte had een afscheidsbrief geschreven, verbleef daarna enige tijd met een geopend mes op de gang van het studentenhuis en liep daarna met het mes naar de kamer van het slachtoffer. Daar klom hij de trap naar haar bed op en vervolgens probeerde hij haar te doden door haar met het mes in de hals te snijden.

De dader en het slachtoffer studeerden allebei in Leiden. In het voorjaar hadden ze voor het eerst met elkaar gezoend. Daarna bleef de man vaker bij zijn huisgenote slapen. Ongeveer drie weken voor het steekincident vroeg hij haar hoe het tussen hen zat. De studente zei toen dat ze hem niet leuk genoeg vond voor een relatie.

Een dag voor de man overging tot de steekpartij had hij zijn huisgenote zien zoenen met een ander. Hij heeft dit toen bij zijn huisgenote aangekaart en gezegd dat hij het niet leuk vond. Volgens het slachtoffer klonk hij teleurgesteld, maar was hij die avond verder vrij rustig.